awionetka2005 18.06.05, 22:08 Uważam że jest to piękne imię i wcale nie brzmi obcojęzycznie do tego ma wiele cudnych zdrobnień jak np. Żanetka czy Żania ...a może tylko mi się tak wydaje w końcu znam jedną cudowną osobę o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_weasley Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 18.06.05, 22:12 awionetka2005 napisała: > Uważam że jest to piękne imię i wcale nie brzmi obcojęzycznie Bardzo polskie imię. Prawie tak, jak Luizeta albo Wania. Jeannette to zdrobnienie od Jeanne. Czyli to jest ledwo spolszczona francuska Joasia względnie Janeczka. do tego ma > wiele cudnych zdrobnień jak np. Żanetka czy Żania > ...a może tylko mi się tak wydaje w końcu znam jedną cudowną osobę o tym > imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 18.06.05, 22:13 Ja tez znałam jedną cudowną osobę o tym imieniu, i dlatego mam do niego odruchowo pozytywny stosunek, choć oczywiście jest to imię tak przeniesione z jęz. obcego, jak np. Dżesika. Odpowiedz Link Zgłoś
awionetka2005 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 18.06.05, 22:22 no nie akurat z tym sie nie zgodzę Dżesika a Żaneta to ogromna różnica. Myślę że wasza antypatia do tego imienia wynika z rzadkim wręcz żadnym kontaktem z tym imieniem, rzeczywiscie jest mało popularne ale to nie znaczy że nie jest polskie. Przecież nie mówimy o wersji Żanetta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 18.06.05, 23:04 awionetka2005 napisała: > no nie akurat z tym sie nie zgodzę > Dżesika a Żaneta to ogromna różnica. Tzn.? W obu przypadkach mamy do czynienia z zamianą "j" - w jednym na "dż", w drugim na "ż", bo przeniesienie jest dokonane z róznych języków, ale jego logika jest taka sama. Owszem, różnica jest taka, że Żaneta jest przeniesieniem zdrobnienia, a nie imienia, zaś Dżesika - imienia. > Myślę że wasza antypatia do tego imienia wynika z rzadkim wręcz żadnym > kontaktem z tym imieniem, ???? To chyba było do mnie. Ale akurat znałam dwie Żanety, jedną, jak już pisałam, wspaniałą, ciepłą, serdeczną itp. (drugą wrecz odwrotnie) i w dzieciństwie bardzo mi się to imię podobało - a i do tej pory je mimo wszystko lubię, choć córkę wolałabym nazwac Janeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 18.06.05, 23:07 awionetka2005 napisała: > no nie akurat z tym sie nie zgodzę > Dżesika a Żaneta to ogromna różnica. > Myślę że wasza antypatia do tego imienia wynika z rzadkim wręcz żadnym > kontaktem z tym imieniem, rzeczywiscie jest mało popularne ale to nie znaczy że > > nie jest polskie. > Przecież nie mówimy o wersji Żanetta To, ze bylo nadawane TROCHE wczesniej niz Dzesika bynajmniej nie znaczy, ze jest polskie, tak jak Dzesika za 20 lat sie polskim imieniem nie zrobi. IMO okropne, tak przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Żaneta a Dżesika 29.08.05, 15:42 awionetka2005 napisała: > no nie akurat z tym sie nie zgodzę > Dżesika a Żaneta to ogromna różnica. Istotnie. Mniej więcej taka, jak między Brajanem a Majkelem: Jessica nie ma polskiego odpowiednika, a Jeannette i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 18.06.05, 22:56 Niestety nie podoba mi się to imię i brzmi bardzo obcojęzycznie, nie lepiej nazwać dziewczynkę Joanna czy Janina? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 19.06.05, 12:03 Mnie średnio zachwyca, ale ja mam w ogóle awersję do imion zawierających "ż", więc to pewnie dlatego. A jedną Żanetę znałam. Ani nie była taka świetna, ani okropna. Zwyczajna. Natomiast nie widze różnicy między Żanetą a Dżesiką, oprócz tej, że Żaneta funkcjonuje w Polsce odrobinę dłużej. Technika spolszczenia jest ta sama (no, prawie, do Żanety trzeba było jeszcze dokleić -a), chociaz język źródłowy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 19.06.05, 13:20 Zdecydowanie lepsza byłaby Janeczka lub Joasia. A Żaneta tylko dlatego odrobinę mniej razi niż Dżesika, bo występuje w Polsce trochę dłużej. Ale ogólnie można między nimi postawić znak równości... Odpowiedz Link Zgłoś
k.sowka Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 19.06.05, 15:24 Przykro mi,ale nie podoba mi się to imię zależy jak będzie brzmiało przy nazwisku,ale szczerze mówiąc mało interesujące.Pomyśl czy nie zrobisz dziecku krzywdy.Taka jest moja opinia! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 19.06.05, 15:54 Mnie kojarzy się wyłacznie z Żanną Kormanową, stalinowskim historykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 19.06.05, 17:19 verdana napisała: > Mnie kojarzy się wyłacznie z Żanną Kormanową, stalinowskim historykiem. Ale przecież Żanna jest powiązana z Ożanną, a nie Żanetą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Żanna 20.06.05, 16:51 theodorka napisała: > Ale przecież Żanna jest powiązana z Ożanną, a nie Żanetą. Żanna to Jeanne, a Żaneta - Jeanette. Żanna w dzieciństwie bardzo mi się podobała Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 19.06.05, 16:05 Niestety, nie widze roznicy miedzy Zaneta a np. Andzela (sorry, nie mam polskich literek wiec dziwnie to wyglada), oba wg, mnie sa okropne. Moze daj na drugie Zaneta zby upamietnic tak lubiana przez ciebie osobe? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 19.06.05, 22:17 dziewczyny powyżej uświadomiły jak w sumie niewiele dzieli Żanetę od Dżesiki , ale ja wcześniej miałam raczej niechętny stosunek do tego imienia (przez to twarde Ż). jednak jeśli chce tak nazwać córkę, to jego wola - nie odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 19.06.05, 23:20 Mnie niestety też sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 21.06.05, 14:25 Nie podoba mi się. Istnieją ładniejsze, 3-sylabowe imiona zakończone na sylabę "ta": Dorota, Beata, Amata, Jowita... Czemu koniecznie upierać się przy niepolskiej Żanecie? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 20.06.05, 10:40 Mialam kolezanke szkolna o imieniu Żaneta i doscyc sie nacierpiala z tego powodu. Z polska wymowa brzmi tak strasznie niedziewczeco. My w podstawowce, mimo ze lubilysmy ja, to z jej imieniem miewalismy spore klopoty. Jeszcze jej mama chciala, by mowic na nia "ża-NET", nam zas zwasze wychodzilo "chlopiece" "ŻAnet" (nie slyszelismy roznicy, to byly pierwsze klasy podstawowki) ktore bylo dla nas dzieci juz zupelnie nie do przyjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 20.06.05, 11:41 Zupełnie mi się nie podoba. Chociaż nie znam nikogo o tym imieniu, odruchowo kojarzy mi się negatywnie Odpowiedz Link Zgłoś
tysia41 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 20.06.05, 23:32 imie jak imie. ja osobiscie znam bardzo kaprysna Zanetke wiec kojarzy mi sie nie zbyt pozytywnie ,ale tobie ma sie to imie podobac a nie innym. ja wybralam AMELKA .jestem na terminie i niedawno dowiedzialam sie ze to ma byc lala i nasunelo mi sie to imie Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 21.06.05, 11:18 A ja ostatnio spotkalam pewna mame z calkiem malutka Zanete. Nie sadzilam, ze jeszcze ktos nadaje to imie?! Powinno odejsc w zapomnienia, tak jak Żaklina... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 29.01.06, 22:27 U Bartka Górnego są cztrey Żanety - w tym jedna z ostatnich tygodni. Nadawalność na poziomie Aurelii, Ireny, Pauli, Teresy... Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 21.06.05, 11:25 Oj niestety nie podoba mi się wcale. A zdrobnienie Żania już w ogóle. Chyba dołączy do mojej czarnej listy Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 21.06.05, 11:39 Moim zdaniem okropne, mimo ze znalam i znam Zanety. Jedna z nich pisana jest: Janeta. Dla mnie okropnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
marlena54 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 21.06.05, 17:25 Moim zdaniem brzmi okropnie Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta18 ja mam na imie Żaneta.. opowiem jak to jest :) 26.08.05, 17:45 Powiem szczerze ,ze uwielbiam swoje imie. Nie jestem piata w klasie Ania czy Kasia. Nikt nigdy nie mial zadnego problemu z zapamietaniem mojego imienia ,wiec zawsze bylam szybko rozpoznawana i to moje imie jako pierwsze znali nauczyciele. Poza tym jestem osoba ,ktora b.lubi sie wyrozniac z tlumu ,mysle ,ze imie mi w tym jak najbardziej pomaga ,napewno daleko mi do szarej myszki. Nauczyciele mowia do mnie Zanet ,znajomi :Żan ,Żana, Żanetka ,Żanka. Pamietam ,ze do 6 klasy podst. np. na klasowkach podpisywalam sie tylko imieniem Bylam jedyna Żaneta w szkole ,zreszta nadal jestem.Zawsze bylam dumna z tego imienia i mojej niepowtarzalnosci Jak czytam o jakis przezwiskach czy czyms takim bardzo mnie to dziwi ,nigdy z niczym takim sie nie spotkalam, pare lat temu ludzie troszke sie dziwili i zawsze mowili ,ze jestem pierwsza osoba ktora poznali o tym imieniu. Teraz niestety niekogo to imie juz nie dziwi ,ale napewno zaciekawia. Ja bardzo sie ciesze ,ze mam tak na imie Pozdrawiam rodzicow Żanetek! Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 27.08.05, 11:30 ja też nie poprę- nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 28.08.05, 07:44 tez mi sie nie podoba - zbyt twardo brzmi (nawet zdrobnienie - zanetka jakies takie twarde....) Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta18 zdrobnienia od Zanety 28.08.05, 08:34 Sami lepiej nie wymyslajcie bo kiepsko wam to wychodzi . Zdrobnienia to :Żan ,Żanecia ,Żanka , Żanet ,Żana ,Żanetka i najczestsze Żańcia. Nie znam drugiego imienia z tak duza liczba zdrobnien. Jedne z nich uzywane czesciej inne zadej. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: zdrobnienia od Zanety 29.08.05, 20:23 A ja znam imiona z większą liczbą zdrobnień, chociażby Antonina, można wymnieniać i wymieniać. I przynajmniej są piękne i wdzięczne. Wybacz, ale Żana, Żańcia wogóle do mnie nie przemawia. Zreszta ciężko coś ładnego wymyślić od imienia Żaneta. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 29.08.05, 10:15 Nie, no jakos mi tez sie nie podobaja imiona na Z z kropka... Odpowiedz Link Zgłoś
natajla_w Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 29.08.05, 23:24 Nie podoba mi sie to imie, szczezre mowiac nawet bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 02.09.05, 17:12 Ani ładne,ani brzydkie.Po prostu nijakie,ale może być. Najważniejsze żeby tobie się podobało. Pozdrawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 30.01.06, 05:24 a_weasley napisala: > Bardzo polskie imię. Prawie tak, jak Luizeta albo Wania. > Jeannette to zdrobnienie od Jeanne. Czyli to jest ledwo spolszczona francuska > Joasia względnie Janeczka. Nie ma sie co oburzac, prawdopodobnie mamy wieksza ilosc imion spolszczonych, nie tylko Zanete. Oto kilka przykladow: Anna - pochodzenia hebrajskiego, hannah - łaska, wdzięk. Atanazy - pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego "nieśmiertelny". Barbara - pochodzenia greckiego przez łacinę. Wywodzi się od przymiotnika barbaros oznaczającego "barbarzyńcę" Beniamin - Wywodzi się od hebrajskiego słowa oznaczającego "najmłodszy" Cecyliusz – pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od nazwy rodu Cecyliuszów. Daniel – ochodzenia hebrajskiego. Oznacza "Moim sędzią jest Bóg". Dionizy – pochodzenia greckiego. Wywodzi się od imienia boga Dionizosa. Edward - pochodzenia angielskiego. W języku staroangielskim słowo ead oznacza "pomyślość, dobrobyt, szczęście". Elżbieta - Wywodzi się od hebrajskiego słowa eliszebeth oznaczającego "Bóg mą przysięgą". Ewa – imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego, od rdzenia hayyah - życie Gwido, Gwidon - pochodzenia germańskiego, wywodzi się od słowa witu oznaczającego "drzewo, las". Idalia - wywodzące się z języka greckiego, ze złożenia słów aidon ("widzę") i helios ("słońce"). i tak dalej... i tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 30.01.06, 12:48 Rezc w tym, że Żaneta jest tak jakby "podwójnie" spolszczona. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 30.01.06, 15:41 Nie podoba mi sie. Zaneta, Zaklina, Aneta, Julieta itp. francuskojezyczne kalki jezykowe sa straszne, brakuje jeszcze do kompletu Zorzety. Jedynie Luize jakos trawie, trudno powiedziec dlaczego. Pozdrawiam M. PS. Przepraszam za klawiature. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 30.01.06, 17:01 Mi się w ogóle nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mathillde Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 07.02.06, 20:37 Mnie się to imię zdecydowanie nie podoba. Źle mi się kojarzy, z osobą niesympatyczną,wredną. Podobne odczucia mam np. do imion takich jak Milena albo Sandra Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 07.07.06, 23:11 Przypuszczam, ze imię to mogło przywędrować do nas w tej formie za pośrednictwem jęz. rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 08.07.06, 10:11 Na Joanne, ksiezne lowicka, zone wielkiego ksiecia namiestnika Konstantego, mowiono w domu Zanetka...Moze stad to imie? No i moda przedwojenna na roznych Zorzow (pamietacie Zorza z Nikodema Dyzmy???)... Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 08.07.06, 13:28 awionetka2005 napisała: > Uważam że jest to piękne imię i wcale nie brzmi obcojęzycznie do tego ma > wiele cudnych zdrobnień jak np. Żanetka czy Żania > ...a może tylko mi się tak wydaje w końcu znam jedną cudowną osobę o tym > imieniu Jeżeli tak uważasz to po co się zastanawiać? Najważniejsze że się podoba Tobie i tak chcesz nazwać swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 08.07.06, 18:29 Mam awersję do tego imienia. W ogóle nie lubie imion z grypy- Anetki, Żanetki i Wioletki. Jedynym plusem Żanety jest niska frekwencja. Ponadto znam 2 nieciekawe Żanety. Jedna (ok.6-7 lat) charakteryzuje jest pazernością, druga (ok. 23 lata) jest przemądrzała. Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 08.07.06, 20:53 Ciekawe, że ja Żanetę również postrzegam jako imię podobne (z jednego worka) do Wioletty, Anety. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 08.07.06, 23:47 Mnie się też nie podoba. A poza tym teraz nie ma w klasie pięciu Ań ani Kaś, tylko raczej mnóstwo Wiktorii albo Julii. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda521 Re: Żaneta- kto mnie poprze a kto nie? 12.07.06, 08:55 Również bardzo mi się nie podoba Żaneta podobnie jak Aneta,Wioleta.Dlaczego ludzie wymyślają takie dziwadła jakby nie było wystarczająco dużo pięknych polskich imion? Pozdrawiam Cię gorąco i przemyśl jeszcze te wszystkie sugestie. Nie rób dziecku krzywdy na starcie jego życia. Odpowiedz Link Zgłoś