abiela 06.07.05, 11:06 Co sadzicie o tym imionach? U mnie w gre wchodzilaby Philine (pochodzenie greckie od slowa philos). Rymut notuje w Polsce 2 Filiny. Jak wam brzmia te imiona, co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kartoflanka Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 11:15 Mnie się podoba Filida( bez fajerwerków, ale jednak na tak). Prawdopodobnie dlatego, ze kojarzy mi się z Fridą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 11:37 Jestem za Philine albo Filidą Ale w Twojej sytuacji zdecydowanie za Philine W różnych językach końcówkami tego imienia są i -ina i -ida; w Polskim tylko Ida. Filina kojarzy mi się nazwiskowo, jak np. Zarębina. Philine to MSZ bardzo ladne i oryginalne (chyba? ) imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filina/Philine/Filida 20.09.06, 22:35 gaudencja napisała: > Polskim tylko Ida. Filina kojarzy mi się nazwiskowo, jak np. Zarębina. Nie dodałam, że kojarzy się z prostego powodu - po prostu poznałam kiedyś panią Filinę (gruzińską Polkę). Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 13:50 Moga byc, jednak troche za podobne do Filipa jak na moj gust. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 13:55 Dla mnie najlepsza jest Filida. Filina mi się nie podoba, brzmi jakoś dziwnie IMO Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 14:24 gunka2 napisała: > Moga byc, jednak troche za podobne do Filipa jak na moj gust. Nawet jesli chodzi o imie dla dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 14:32 Nestiety. Nie wiem czemu ale Filipa bardzo nie trawie, a w polskiej wersji z "hippo(s)" zostalo sie tylko samo "-(i)p". Wszystki imiona na "Phili-..." beda mi sie nieuchronnie z Filipem kojarzyc. Ale Ciebie nie musi to przeciez odstraszac, to moj osobisty problem. Gdyby istnialo cos takiego jak np. "Philia" to z kolei bylabym bardzo za, mimo ze kojarzy sie z filiala. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 15:41 Ok, teraz rozumiem. Mnie sie Philine z filologia glownie kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 19:30 > Ok, teraz rozumiem. Mnie sie Philine z filologia glownie kojarzy Mnie tez troche z filozofia. Ale ten nieszczesny Filip... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 23:18 gunka2 napisała: > Mnie tez troche z filozofia. Ale ten nieszczesny Filip... Problem w tym, ze moj M. forsuje dla dziecka imiona Filip badz Filipa. Dla mnie Philine bylaby juz postepem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 23:32 Widzę,Aniu,że już po pómetkuAle ten czas leci!A nie miała być Flora czasem? Wiesz już,że to dziewczynka? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filina/Philine/Filida 06.07.05, 23:53 mamaemmy napisała: > Widzę,Aniu,że już po pómetkuAle ten czas leci!A nie miała być Flora czasem? > Wiesz już,że to dziewczynka? Nie wiem jeszcze jaka plec. Florke ja bym chciala, ale maz u nas wybiera i Florki nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filina/Philine/Filida 07.07.05, 00:59 I znowu to zabrzmiało, jakby mąż decydował o wszystkim Ech, było się nie zakładac! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filina/Philine/Filida 07.07.05, 10:59 gaudencja napisała: > I znowu to zabrzmiało, jakby mąż decydował o wszystkim Ech, było się nie > zakładac! )) Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Filina/Philine/Filida 07.07.05, 18:17 abiela napisała: > Problem w tym, ze moj M. forsuje dla dziecka imiona Filip badz Filipa. > Dla mnie Philine bylaby juz postepem. W takim razie oczywiscie Philine duuuzo duzo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 A Filon lub Filona/Filea? 11.07.05, 17:24 A co z Filonem? Imie z polskimi tradycjami o podobnej etymologii a o niebo lepsze od Filipa. A i Filony /Philony tez sie pojawiaja, choc rzadziej, www.sbsresorts.com/family/Pedigree/web/NBC/1467.htm Philea, Philinna, Philomache, Philomela, Philona raven.celemir.net/~sq/names/greek.female Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: A Filon lub Filona/Filea? 11.07.05, 17:27 gunka2 napisała: > A co z Filonem? Imie z polskimi tradycjami o podobnej etymologii a o niebo > lepsze od Filipa. > A i Filony /Philony tez sie pojawiaja, choc rzadziej, > www.sbsresorts.com/family/Pedigree/web/NBC/1467.htm > Philea, Philinna, Philomache, Philomela, Philona > raven.celemir.net/~sq/names/greek.female To już Filomena jest lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: A Filon lub Filona/Filea? 11.07.05, 17:59 Filomena to była ta czarownica z książek M.Kruger o Karolci? Postać wyjątkowo niedobra.Ale już Filomena brzmi dużo lepiej niż Flora. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: A Filon lub Filona/Filea? 11.07.05, 19:33 dolmadakia napisała: > Filomena to była ta czarownica z książek M.Kruger o Karolci? Postać wyjątkowo > niedobra.Ale już Filomena brzmi dużo lepiej niż Flora. Wiele negatywnych postaci literackich nosiło imiona, które są często nadawane i bardzo popularne, więc nie każdemu taka Filomena może przeszkadzać Według mnie i Flora, i Filomena są śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A Filon lub Filona/Filea? 12.07.05, 00:06 gunka2 napisała: > A co z Filonem? Imie z polskimi tradycjami o podobnej etymologii a o niebo > lepsze od Filipa. Filona maz odrzucil, a mnie tez AZ TAK ne zachwyca. > Philea, Philinna, Philomache, Philomela, Philona > raven.celemir.net/~sq/names/greek.female Philea bardzo do mnie przemawia, jednak wole ta koncowke -a Dziekuje za propozycje, rozwaze! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filina/Philine/Filida 23.04.06, 23:23 Filida coraz bardziej mi się podoba, a Wam? Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Filina/Philine/Filida 21.09.06, 22:09 Filida - mi się nie spodoba, bo kojarzy mi się z pewną jednostką chorobową. Wszystkie inne na F oczywiście piękne. Odpowiedz Link Zgłoś