theodorka 07.07.05, 15:41 ...i inne imiona tego typu. Już nie słowiańskie i staropolskie, ale wywołujące podobne skojarzenia co te z sąsiedniego wątku. O ile do Józefy nie mogę się przekonać (za to Józefina jest urocza), to Pelagia wydaje mi się całkiem sensowna i myślę, że kiedyś jeszcze przeżyje renesans. A co do Zenobii - no cóż - ma ładny skrót, Zonia. Mi wpadły do głowy tylko trzy imiona tego typu. Jeśli coś Wam przyjdzie na myśl - dopisujcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 07.07.05, 15:45 ...jest jeszcze Genowefa i Eugenia. Mi Eugenia się podoba, lubię imiona rozpoczynające się na "eu". Za to Genowefa to tylko pigwa... Odpowiedz Link Zgłoś
carthia Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 07.07.05, 15:54 O, nie tylko Pigwa! Fani pani Musierowicz na pewno pamiętają: W "Opium w rosole" mamy Genowefę Trombke (albo Bombke, Pombke, Zombke itd.), pseudonim Aurelii Jedwabińskiej. Pozdrawiam, Carthia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 07.07.05, 16:17 Oj a mi najbardziej Jozefa wlasnie sie podoba. Do Pelagii i Zenobii nie moge sie przekonac Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 08.07.05, 11:45 Pelagia ma miłe zdrobnienie Pela, (prawie jak Pola, a co do Zenobii to mam jedną w rodznie, mówi się na nią Zenia - całkiem ładnie. Józefa - odstrasza mnie nieco zdrobnienie Ziuta. Fakt, że te imiona są jakby przykurzone, kojarzą się bardzo staroświecko. Podobnie jest z Leokadią Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 08.07.05, 12:51 Moja mama ma na imie Józefa, czyli Ziutka ale i tak wszedzie pisza Jozef nie wiem czy Gertrude mozna tez zaliczyc do tych imion, mi sie podoba zdrobnienie Trudzia :] Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 08.07.05, 13:08 adziunia napisała: > Moja mama ma na imie Józefa, czyli Ziutka ale i tak wszedzie pisza Jozef nie > > wiem czy Gertrude mozna tez zaliczyc do tych imion, mi sie podoba zdrobnienie > Trudzia :] Mi zdrobnienie Trudzia kojarzy się ze słowem "trudność", a Trudka z trutką na szczury... Podoba mi się zdrobnienie Gercia. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 08.07.05, 13:07 cysia.b napisała: > Pelagia ma miłe zdrobnienie Pela, (prawie jak Pola, a co do Zenobii to mam > jedną w rodznie, mówi się na nią Zenia - całkiem ładnie. Józefa - odstrasza > mnie nieco zdrobnienie Ziuta. Fakt, że te imiona są jakby przykurzone, kojarzą > się bardzo staroświecko. Podobnie jest z Leokadią Leokadia brzmi dla mnie dość nowocześnie i nie zaliczyłabym jej do mody z tamtej epoki . Tym bardziej, że była tutaj mama, która chciała nadać to imię swojej córce i przyznam, że zdrobnienie Lea czy Leusia bardzo pasuje do małej dziewczynki, szczególnie na fali popularności Lei na Zachodzie. A Józefa to raczej Józia, a nie Ziuta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 03.12.05, 19:00 cysia.b napisała: > Pelagia ma miłe zdrobnienie Pela, Pela, rzeczywiscie, bardzo ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 04.12.05, 11:29 Poznałam kiedyś małą Pelagię, rodzice mówili do niej Pelasia )) Moja ciotke Zenobię tez skracamy Zenia. Odpowiedz Link Zgłoś
anieczkapoleczka Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 04.12.05, 13:02 Moja babcia miała na imię Pelagia, i była właśnie babcią Pelasią Z kolei nauczycielka w podstawówce zwana była Pelą. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 05.12.05, 13:09 Józef mam parę w rodzinie, ale jakoś nie mam przekonania. Wole Józefinę. Z Zenobią mam prywatne złe skojarzenia. Pelagii nie znoszę bez szczególnej przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 06.12.05, 02:39 Zapomniane... Delfina, Freja, Horpyna, Klotylda, Petronela, Salomea, Tekla, Telimena Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 06.12.05, 13:22 Pelagia- bardzo ladne i ma bardzo ladne zdrobnienia Zenobia- dzis dla wielu osob brzmi smiesznie, ale moim zdaniem to ladne imie Józefa- kojarzy mi sie z pokojowka, wole Józefinę! Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 07.12.05, 16:06 No właśnie mnie też podoba się Pelagia i Jozefina oraz zdrobnienie Zonia,a Jozefa i Zenobia nie. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 07.12.05, 16:09 O i jeszcze Freja i Eugenia.Świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 07.12.05, 16:18 Z dawnych czasow: Albina Fabia Hortensja Kwiryna Atanazy Alojzy Biernat Hipolit Serwacy Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Pelagia...Zenobia 13.12.05, 16:52 Emogena, Hermiona, Penelopa, Zelda, Zenaida Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pelagia...Zenobia 13.12.05, 19:41 Emogena?? Czy mogłabyś coś więcej napisać na temat tego imienia, bo pierwsze słyszę? Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Pelagia...Zenobia 13.12.05, 23:00 gaudencja napisała: > Emogena?? Czy mogłabyś coś więcej napisać na temat tego imienia, bo pierwsze > słyszę? Emogena - prawdopodobnie anglojezyczna wersja Imogeny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pelagia...Zenobia 14.12.05, 15:14 A dlaczego umieściłaś je akurat tutaj, jeśli można spytać? Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Pelagia...Zenobia 14.12.05, 16:27 Emogena - brzmi staroswiecko, uzywane przypuszczalnie na przelomie XIX/XX wieku w anglojezycznych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pelagia...Zenobia 14.12.05, 17:39 Emogena w Polsce brzmi nijak, bo nie jest znana; natomiast o ile dobrze zrozumiałam intencje Teodorki i cały przebieg dyskusji, była mowa cały czas o imionach staroświeckich w Polsce, a nie międzykulturowo. Tym bardziej że w różnych kulturach wygląda to bardzo różnie w odniesieniu do tych samych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pelagia...Zenobia 14.12.05, 17:40 gaudencja napisała: > Emogena w Polsce brzmi nijak, bo nie jest znana; natomiast o ile dobrze > zrozumiałam intencje Teodorki i cały przebieg dyskusji, była mowa cały czas o > imionach staroświeckich w Polsce, a nie międzykulturowo. Tym bardziej że w > różnych kulturach wygląda to bardzo różnie w odniesieniu do tych samych imion. > Dobrze zrozumiałaś A jeśli chodzi o dyskusje "ogólnoświatowe", to bardzo współcześnie brzmiący dla nas Marcel za granicą jest imieniem w charakterze naszego Czesława . Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Pelagia, Zenobia, Józefa... 14.12.05, 20:03 Hortensja-po prostu świetne!.A Hermiona?Przeciez to z Harrego Pottera.Nigdy nie powiedziałabym,ze to polsie imię,ale też bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś