anja.m30 23.07.05, 21:39 Nie za ostre? Maz bardzo chce a rodzinka kreci nosem. Ja sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Sambor - co myslicie 23.07.05, 21:48 Jestem bardzo za! Piękne, staropolskie, zdecydowane i męskie. A trendy imiennicze znacznie się zmieniły w ciągu ostatnich 25 lat i rodzinka będzie kręcić nosem na wiele nadawanych obecnie imion, i tych najpopularniejszych, i mniej popularnych. Tym się nie ma co MSZ przejmować. Sambor przewija się na forum od dłuższego czasu; jeśli wrzucisz to imię w wyszukiwarkę, zobaczysz, że opinie są przychylne. Życzę miłych dalszych rozważań (oczywiście na korzyść Sambora ) i mam nadzieję, że nie zapomnisz pochwalić się na forum, kiedy mały już się urodzi! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anja.m30 Re: Sambor - co myslicie 23.07.05, 21:56 (Za szybko sie wyslalo). W zasadzie siedze juz na torbie do szpitala wiec maly pojawi sie na dniach Mam nadzieje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mercka [...] 24.07.05, 18:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mercka Re: Sambor - co myslicie 24.07.05, 22:15 Przepraszam za wczesniejsza krytyke jaka przedstawilam wczesniej , nawet ładnie brzmi te imie ale jak zaakcentuje sie angileskim "r" na samym końcu... Przepraszam ((... Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Sambor - co myslicie 24.07.05, 11:24 Rodzinka zawsze się przyczepi, bo każdy ma swój gust. Jeżeli podoba Wam się (Tobie i mężowi) imię Sambor, to je nadajcie i już. To imię ma pochodzenie staropolskie: pl.wikipedia.org/wiki/Sambor_%28imi%C4%99%29 miało tak na imię dwóch książąt: pl.wikipedia.org/wiki/Sambor_I pl.wikipedia.org/wiki/Sambor_II_Tczewski oraz ma tak na imię dwóch akorów polskich (Czarnota i Dudziński), także większość ludzi spotkała się z tym imieniem, mimo że niewiele osób je nosi (koło 100). Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Sambor - co myslicie 24.07.05, 14:21 Nie, imie bardzo dobre. Tylko mam nadzieje, ze jednak bedzie bardziej kooperacyjny niz to sugeruje znaczenie imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sambor - co myslicie 24.07.05, 14:32 Tez jestem za, skoro wam sie podoba, to bym sie nie wahala. Zycze szczesliwego i szybkiego porodu! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sambor - co myslicie 24.07.05, 15:51 Przecież Sambor to taki, który sam tylko walczy; nie ma mowy o tym, żeby sam robił wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Sambor - co myslicie 24.07.05, 16:55 A moim zdaniem chodzi tu o coś innego. Dlaczego dawni Słowianei mieliby życzyć przyszłemu wojownikowi żeby walczył samotnie? Przecież wiadomo, że lepiej mieć jakieś wsparcie u innych. "Sambor" to według mnie ktoś dla kogo miała się liczyć sama walka czyli tylko walka i nic innego. Sambor nie miał się wylegiwać w łożu całymi dniami tylko walczyć, wtedy będzie uważany za dzielnego wojownika, powszechnie poważanego i tego właśnie mu życzono. W dzisiejszych realiach będzie to imię dla zaradnego człowieka, który nie będzie czekał na to co mu los przyniesie, ale <<sam>> będzie kowalem swojego losu. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Sambor - co myslicie 25.07.05, 09:54 W sensie doslownym: "SAM BORyka sie (z losem)"? Ale zawsze dobrze jest umiec dac sobie pomoc. Zosie-samosie sa nieznosne i w meskim wydaniu. Ale na pewno duuuzo lepsze niz np. taki Sobieslaw. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sambor - co myslicie 25.07.05, 13:58 Gunko, ależ -bor to nie borykanie się, tylko walka. Może też być w sensie borykania się, ale walka jest dalece ogólniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Boryka 09.08.05, 13:29 To bylo do powyzszego opisu: > ...w dzisiejszach realiach będzie to imię dla zaradnego człowieka, który nie > będzie czekał na to co mu los przyniesie, ale <<sam>> będzie kowalem swojego > losu. Dla mnie to w skrocie: "borykanie sie z losem". Dlatego uzylam tej gry slownej z imieniem. W odpowiedzi na ten konkretny tekst, Gaudencjo. Wiadomo mi (zreszta dzieki temu forum)juz od (wzglednego) dawna, ze "-bor-" doslownie znaczy "walka". Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Sambor - co myslicie 24.07.05, 17:57 Piekna imie. Staropolskie, a brzmi bardzo wspolczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sambor - co myslicie 01.02.06, 20:45 Zasługuje na większą popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
mercka [...] 24.07.05, 18:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
anja.m30 Re: Sambor - co myslicie 05.08.05, 19:12 Dziekuje wszystkim za opinie. Juz mam w domu malego Sambora a bole zaczely sie wkrotce po zalozeniu tego watku a urodzil sie 25.07. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anja.m30 Re: Sambor - co myslicie 05.08.05, 19:15 Urodzilam oczywiscie 24.07 widocznie jeszcze nie doszlam do siebie skoro daty nie moge zapamietac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sambor - co myslicie 05.08.05, 20:34 Nie przejmuj się, ja do dziś zawsze się waham przy podawaniu daty urodzin, czy moje dziecko urodziło się właściwego dnia, czy dnia poprzedniego, a synek skończył już 7 lat Coś bardziej mi zawsze pasuje ta wcześniejsza data Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Sambor - co myslicie 12.08.05, 10:27 Anja Gratuluje malego Samborka. Piekne imie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sambor - co myslicie 05.08.05, 20:34 Moje wieeeeelkie gratulacje dla mamusi i małego Samborka o cudnym imieniu!!! )) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sambor - co myslicie 09.08.05, 13:54 anja.m30 napisała: > Dziekuje wszystkim za opinie. Juz mam w domu malego Sambora a bole zaczely > sie wkrotce po zalozeniu tego watku a urodzil sie 25.07. Serdecznie gratuluje synusia o pieknym imieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Gratulacje c.d. 09.08.05, 14:02 Dolaczam sie do powyzszych gratulacji i zycze Wam obojgu duzo zdrowia i rasdosci ! Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Sambor - co myslicie 10.08.05, 19:17 Gratulacje! Imię przepiekne ) Wszystkiego dobrego dlamałego Sambora - Borka )))) Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Sambor - co myslicie 04.09.05, 11:45 Rodzina ma niestety rację.Nie sądzę,że za ostre,ale po prostu nie ładne. Pozdrawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k do linna-altair 04.09.05, 11:49 Linno, czy mozesz mi powiedziec jaki jest sens pisania mlodej matce poltoramiesiecznego dziecka, ze imie, ktore nadala synowi jest nieladne? Myslisz, ze je zmieni, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś