aniakolano14 09.08.05, 14:55 Może Faustyna, Michalina, Lidia, Zuzanna. Lub Filip, Mikołaj, Maciej, Michał. Pomóżcie wybrać najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Imię dla malucha 09.08.05, 15:53 Michalina/Faustyna i Filip/Michał. Ze wskazaniami na pierwsze Reszta raczej odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Imię dla malucha 09.08.05, 16:42 Michalina albo Faustyna dla dziewczynki a dla chłopca to sama nie wiem. Wszystkie mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
malina232 Re: Imię dla malucha 09.08.05, 18:13 Faustyna? Dla zakonnicy, tylko tak mi sie kojarzy . Michalina? Lepiej,ale tez nie bardzo. Lidia ? Ladnie Zuzanna? Jak bym miala coreczke tak wlasnei dalabym jej na imie.Kazde zdrobnienie tego imienia jest ladne: Zuza, Zuzia, Zuzka,super. A dla chlopca Filip lub Mikolaj .Choc Michal tez jest ladnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amberss może pogadamy w realu, co? 09.08.05, 19:40 Córeńko, mówiłam sto razy Faustyna odpada! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: może pogadamy w realu, co? 10.08.05, 11:15 amberss napisała: > Córeńko, mówiłam sto razy Faustyna odpada! Dlaczego? Nie jest takie złe, a skojarzenia raczej "święte". Twoja córka ma nawet całkiem ciekawe typy imiennicze, osobom w tym wieku podoba się głównie Julka albo Oliwka. Do dziś pamiętam, jak moi rodzice wybierając imię dla najmłodszego dziecka kompletnie nie liczyli się z moim gustem imienniczym, tylko nazwali dziecko "po swojemu", bez konsultacji ze mną, a ja długo nie mogłam tego imienia zaakceptować (pomimo, że kiedy byłam bardzo mała, to mi się podobało). A jak z Michaliną? Też odpada? Moja koleżanka mając sześć lat (!) wybrała imię dla swojej nowonarodzonej młodszej siostry, która nazywa się Aniela. Całej rodzinie się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
amberss Re: może pogadamy w realu, co? 10.08.05, 11:54 Michasia, Misia - ślicznie, ale jak dorośnie zostanie Michaliną (cyt. panna Michalina gruba jak maszyna), a co do Faustyny - znam jedną, brrr. Wszelkie skojarzenia powodują, że nie lubię pewnych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: może pogadamy w realu, co? 10.08.05, 12:05 Michalina - maszyna, hm......taki rym na sile, a samo imie piekne, podobnie jak Michal. Faustyna tez bardzo ladne. I nie rozumiem dlaczego na dorosla osobe musza od razu mowic Michalina. Panna Michasia, tudziez Michaska mowi sie takowoz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: może pogadamy w realu, co? 10.08.05, 12:32 Faustyna-mamy taką trzylatkę w rodzinie-mówią na nią Tusia Odpowiedz Link Zgłoś
amberss Re: może pogadamy w realu, co? 10.08.05, 13:42 Rym może i częstochowski, ale nie mój. Pochodzi z songu Przybory. A co do zdrobnienia: pani dr Michasia...??? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: może pogadamy w realu, co? 10.08.05, 14:34 amberss napisała: > Michasia, Misia - ślicznie, ale jak dorośnie zostanie Michaliną (cyt. panna > Michalina gruba jak maszyna) "A ciotka Idalia żuje obiadek, sto batów w Praksedzie na goły zadek" - tak śpiewał piosenkarz Kazik, co oczywiście nie przeszkadza wielu forumowiczkom w lubieniu tego imienia. Poza tym jedyna Michalina, którą znam jest szczupła i nikt nie ma takich skojarzeń z jej imieniem, raczej wszyscy się zachwycają. Trzymam kciuki za małą Michalinkę! Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Imię dla malucha 10.08.05, 12:37 Lidia/Zuzanna i Maciej. Prawie tak,jak u poprzedniczki) Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Imię dla malucha 10.08.05, 12:43 Faustyna/Michalina - super Lidia - fajne, ale tamte znacznie lepsze Zuzanna - bardzo popularna, odradzam Dla chłopca wszystkie sa w porządku. Podobają mi się w kolejności: Michał/Mikołaj Filip Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Imię dla malucha 10.08.05, 15:07 Fajne imiona Jeżeli miałabym wybierać to dla dziewczynki Michalina lub Zuzanna - jeżeli nie zniechęca Was megapopularność tego imienia. Dla chłopca Maciej lub Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla malucha 16.08.05, 02:08 Dla dziewczynki Faustyna lub Michalina; Zuzanna ładnie, ale jest teraz w pierwszej 10-tce popularności. Lidię porównałabym do Bożenki lub Halinki - dla mnie to imię z tego okresu nadawania i z tej serii; imię dobre raczej dla cioci. Natomiast polecałabym zamiast niej Ligię. Z imion dla chłopców żadne nie jest do końca w moim guście, więc nic nie potrafię doradzić. Moze ewentualnie Michał, ale tak jak pozostałe wymienione imiona męskie jest teraz bardzo oklepane. Co do Michalina-maszyna, to bardzo się ubawiłam - nie słyszałam tego, widocznie nie znam tego akurat songu Przybory No cóż, teraz ciągle słyszę o małych Michalinkach (nie wiem, czy to dobrze, czy źle ), więc nie sądzę, żeby miano jakies przezywac od maszyn - nie mówiąc o tym, że da się tak zrymować każde imię zakończone na ina, yna - np. Karolina, Paulina, Malwina, Marcelina. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Lidka + Bożenka i Halinka - jak najbardziej 16.08.05, 17:54 Lidia - szczyt popularności w latach 50. Niewiele mniej nadań jeszcze w latach 60. Halina - szczyt popularności w latach 50. Poza tym bardzo duża ilość nadań w latach 40. Bożena - szczyt popularności w latach 50. Bardzo dużo nadań jeszcze w latach 60. Jak widać, celowałam na ślepo, ale dane z Rymuta potwierdzają moje odczucia, z tym że popularność Haliny nieco inaczej się rozkładała, niz Bożeny czy Lidii. Tak czy inaczej, są to imiona najmodniejsze w tym samym czasie. I IMO w tym samym typie i charakterze. Co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
amberss Re: Lidka + Bożenka i Halinka - jak najbardziej 16.08.05, 18:08 jedno z nich noszę a jestem z 71 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lidka + Bożenka i Halinka - jak najbardziej 16.08.05, 20:05 bo imiona są nadawane także poza szczytem Pozdrawiam. Ps. to w końcu kto tu wybiera imię dla czyjego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
amberss Re: ps 17.08.05, 07:54 Moja córka postanowiła wybrać imiona dla swojego rodzeństwa. Niezależnie ode mnie (patrz: drugie imie dla Wojciecha).Zdybałam ją na tym forum przypadkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: ps 17.08.05, 08:54 amberss napisała: > Moja córka postanowiła wybrać imiona dla swojego rodzeństwa. Niezależnie ode > mnie (patrz: drugie imie dla Wojciecha).Zdybałam ją na tym forum przypadkiem! > Uważam, że nie powinnaś wybierać imienia niezależnie od córki. Vice versa zresztą też Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amberss Re: ps 17.08.05, 09:12 cieszę się, że moja Ania poszukuje imion, bo to jest jej jedyna pozytywna reakcja... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: ps 17.08.05, 12:35 amberss napisała: > cieszę się, że moja Ania poszukuje imion, bo to jest jej jedyna pozytywna > reakcja... W zachwycie noworodkiem nie zapomnij jednak, że starsze dziecko także ma swoje potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
amberss Re: ps 17.08.05, 12:38 nie zamierzam zapominać!!! tylko do mojego starszego dziecka zdaje sie to nie docierać! obawia się detronizacji - niepotrzebnie! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: ps 17.08.05, 17:03 amberss napisała: > nie zamierzam zapominać!!! tylko do mojego starszego dziecka zdaje sie to nie > docierać! obawia się detronizacji - niepotrzebnie! Ja też się kiedyś obawiałam. Potrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ps 17.08.05, 09:31 amberss napisała: > Moja córka postanowiła wybrać imiona dla swojego rodzeństwa. Niezależnie ode > mnie Heh, niezłe! Mój synek jeszcze nie forumuje (7 lat), ale też oświadczyl mi jakiś czas temu, że chce brata - o imieniu Homer. Co więcej, powtarzał to dość regularnie. Mam nadzieję, że do narodzin ewentualnego brata (nie jestem w ciąży) ten Homer mu przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: ps 17.08.05, 12:33 gaudencja napisała: > Heh, niezłe! Mój synek jeszcze nie forumuje (7 lat), ale też oświadczyl mi > jakiś czas temu, że chce brata - o imieniu Homer. Co więcej, powtarzał to dość > regularnie. Mam nadzieję, że do narodzin ewentualnego brata (nie jestem w > ciąży) ten Homer mu przejdzie A mi ten Homer się podoba, szkoda, że nie pasuje do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Imię dla malucha 16.08.05, 16:25 Zuzanna to piękne imię - moja najmłodsza siostra je nosi i jest świetną dziewczyną więc kojarzy mi się jak najlepiej Tylko, że jest teraz dość popularne chyba, ale jeżeli Ci to nie przeszkadza to jak najbardziej Z pozostałych wybrałabym chyba Michalinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imię dla malucha 26.08.05, 10:50 Zuzanna i Filip najładniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś