agapitek 10.09.05, 13:13 Mam do Was pytanie - Masza to zdrobnienie od jakiego imienia? Będę wdzięczna za podpowiedź. pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: MASZA 10.09.05, 13:17 Od Marii; od Marianny też by chyba uszło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agapitek Re: MASZA 10.09.05, 13:54 Hmm... Mój problem polega na tym, że chciałabym tak nazwać córkę. I właśnie okazuje się powoli, że masza to zdrobnienie (i wcale nie jest to pewne, że od damskiego imienia). Zdrobnienia w PL jako imienia nadać nie można. Podobno po polsku masza to maria. Ale to też nie do końca prawda. Takie są moje szczątkowe informacje na ten temat. Może ktoś wie więcej??? Proszę o wsparcie. aga Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: MASZA 10.09.05, 15:25 Z tego co wiem, to Masza jest rosyjską Marysią. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MASZA 10.09.05, 16:21 Tak jest - z całą pewnoscią jest to rosyjskie zdrobnienie od Marii. Ale jeśliby Ci się Maria nie podobała, to myślę, że biorąc pod uwagę dowolność zdrabniania można wybrać jakieś inne imię zaczynające się na "m", zwłaszcza z "r" w środku, wedle schematu: Daria-Dasza, Aleksandra-Sasza, a nawet Natalia-Natasza. Imiona, które IMO by się nadały, to np.: Makaria Marcjanna Marcja Marianna Maruta Maryna Maura Odpowiedz Link Zgłoś
agapitek Re: MASZA 21.09.05, 21:25 Dzięki za podpowiedzi - ale jak jest po rosyjsku Maria? Pozdrawiam - aga Odpowiedz Link Zgłoś