magda.skr 16.11.05, 09:57 Jeszcze nie mam dzieci, ale usilnie się o nie staram. Już mam nawet wybrane imiona. Co o nich sądzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Bianka, Nikodem 16.11.05, 10:38 Ładne - oba . Bardziej od Bianki podoba mi się jednak Bibianna, którą można zdrabniać na Biankę. Nikodem to moje ulubione męskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bianka, Nikodem 16.11.05, 10:49 Mi tez sie oba podobaja, ale tez zamiast Bianki wolalabym Bibiannę (lub Blankę). Odpowiedz Link Zgłoś
magda.skr Re: Bianka, Nikodem 16.11.05, 11:02 Czyli Babiannę zdrabnia się na Biankę i nie ma osobnego imienia Bianka? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Bianka, Nikodem 16.11.05, 11:08 Bibiannę zdrabnia się na Biankę, ale osobne imię Bianka też istnieje . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bianka, Nikodem 16.11.05, 11:18 Mozna zarejestrowac imie Bianka, niemniej jest to wariant oboczny Blanki i raczej imie to powinno po polsku brzmiec Blanka. Albo byc zdrobnieniem od Bibian(n)y. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mulatu_astatke Re: Bianka, Nikodem 17.11.05, 16:54 Bianka nie,nie podoba sie. Nikodem i owszem bardzo. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: Bianka, Nikodem 17.11.05, 19:31 Moim skromnym zdaniem wszystkie wersje, zarowno Bianka jak i Blanka istnieja. Roznice pochodza od jezyka, w ktorym sie je uzywa. Bianca bardziej harmonizuje z jezykiem angielskim, a Blanche (Blanka) z francuskim. Tak czy owak imie znaczy Biala. (Podobnie Klara - znaczy Jasna, i istnieja ci, ktorze nazwali swoje dziecko Jasna zamiast Klara). Przypuszczam rowniez, ze nie ma rygorystycznych regul jak nalezy zdrabniac imie. Totez Bibianna moze byc zdrabniana jak fantazja podpowiada, np. Bibi. Zarowno Bianka jak Nikodem sa imionami, ktore jednym przypadna do gustu, a innym nie. Sympatia do imienia wyplywa wylacznie od indywidualnego gustu i upodobania. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Bianka, Nikodem 16.11.05, 11:37 bardzo ladne imiona ale Bianka brzmi mi jak zdrobnienie bo kończy sie na "ka" jak Kaśka,Karolinka,Marianka,Anka Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Bianka, Nikodem 16.11.05, 22:56 Nikodem super, a Bianka mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtus6 Re: Bianka, Nikodem 17.11.05, 12:43 Moja przyjaciolka nazywa sie Bianka. jest super, i wiec imie mi sie bardzo podoba!!!A wogole to tez ladnie brzmi. Nikodem tez ladnie. Pzdrawiam, K Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Bianka, Nikodem 17.11.05, 18:00 Nikodem - bardzo fajnie. Za Bianką/Blanką/Bibianną nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś