madameee 23.12.05, 09:21 Heja, jak Wam sie podoba imię Joachim? Bo mi bardzo i mojemu męzowi także, ale rodzina się dziwi... pytają ciągle jak je skracać, macie jakieś propozycje???? z góry dziękuję i Wesołych Świąt życzę.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: joachim... 23.12.05, 09:56 Jako skrót najbardziej podoba mi się Joszko. A rodziną się nie przejmuj i nadajcie to imię, skoro takie wymarzyliście. Uważam, że jest bardzo ładne, w przyszłości sama będę je rozważać dla dziecka, jeśli nie zdobędzie zbyt dużej popularności . Odpowiedz Link Zgłoś
margaredka Re: joachim... 19.01.06, 21:20 Witam Dla mnie też ekstra, tak dałam na imię swojemu synkowi (www.marcin-przemek.magix.net/). Rodzina też różnie reagowała, teściowa powiedziała, że jej się nie podoba, a teraz nie wyobraża sobie innego imienia. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: joachim... 23.12.05, 10:16 Hej! Ja też uważam, ze to piękne imię, a o zdrobnieniach był kiedyś cały wątek, moze znajdziesz w nim jakies propozycje dla siebie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12584864&v=2&s=0 Były jeszcze takie pomysły: Joas, Jochanio, Jochas, Chimek, Joachimek Zdziwieniem rodziny się nie przejmujcie, było już wiele wątków o tym, jak rodzina sie dziwiła, ale zupełnie zaakceptowała imię po narodzeniu dziecka. Wesołych Świąt i pozdrawiam! A nie zapomnij się pochwalić, kiedy mały się urodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: joachim... 23.12.05, 19:01 To drugie imię mojego ojca, dla mnie brzmi zupełnie normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: joachim... 23.12.05, 19:29 Tez uwazam, ze imie jak najbardziej normalne i ok. Podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: joachim... 23.12.05, 19:59 bardzo ładne imie.Wcale bym go nie skracała... Nie wiem dlaczego dla ludzi ważne sa zdrobnienia.Dla wiekszosc imion brzmi ładnie tylko i wyłacznie w pełnej wersji... Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: joachim... 26.12.05, 16:01 lora napisała: > bardzo ładne imie.Wcale bym go nie skracała... > Nie wiem dlaczego dla ludzi ważne sa zdrobnienia.Dla mnie wiekszosc imion brzmi > ładnie tylko i wyłacznie w pełnej wersji... > Brawo !! Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: joachim... 18.06.06, 21:37 > > Nie wiem dlaczego dla ludzi ważne sa zdrobnienia.Dla mnie wiekszosc imion > brzmi > > ładnie tylko i wyłacznie w pełnej wersji... no jakoś wątpie ,żeby rodzice głośno wołali alomeo i Kazimierzu dlaczego rzucacie piaskiem w Antoninę? albo Stanisławie( do 5latka) umyj rączki ;D.Zdrobnienia na pewnym etapie życia są konieczne Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: joachim... 23.12.05, 23:25 Dla mnie jest dość ograne,bo w moich rejonach swego czasu było często nadawane.Nawet w podstawówce w klasie miałam ich dwóch.Popularnym skrótem jest u nas Achim.Nie bardzo mi się podoba ani zdrobnienie ani całe imię... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: joachim... 24.12.05, 12:05 Tak z ciekawości zapytam, jesteś ze Śląska czy z Podhala? W moich okolicach na Śląsku tradycyjnym skrótem od tegoż imienia jest Achim. M. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: joachim... 28.12.05, 14:51 martuszkaw napisała: > Tak z ciekawości zapytam, jesteś ze Śląska czy z Podhala? W moich okolicach na > Śląsku tradycyjnym skrótem od tegoż imienia jest Achim. M. Ze Śląska.Górnego Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: joachim... 26.12.05, 13:05 Bardzo mi się podoba.Póki dziecko jest małe, można mówić Joaś, a potem używać pełnej formy. A Joszko / Joszek też jest słodko. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: joachim... 28.12.05, 15:25 Ladne imie. Ze zdrobnieniem moze byc problem,ale jak zobaczycie swojego potomka na swiecie zdrobnienia same przyjda do glowy Moze byc: Joaś, Jaśko, Joaszek, Joszek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Urodził się Joachim! 18.06.06, 20:42 Gratuluję synka i wyboru imienia! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=19476896&a=36905906 Odpowiedz Link Zgłoś