margaredka 19.01.06, 20:50 Joachim, Joachimek - co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: Joachim 25.01.06, 13:47 Dla mnie bomba! Eleganckie, z tradycją, klasyczne, ale jednoczesnie rzadkie i oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Joachim 25.01.06, 16:20 Dla mnie też super, ale mojemu mężowi się nie podoba... Mozna zdrabniać tez Joszko )) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Joachim 25.01.06, 16:24 ale Joszko to zdrobnienie tego imienia czy jeszcze jakiegos?? Bo tak się własnie zastanawiałam jak zdrabniać i wpadł mi do głowy Joaś , ale to mi troche za bardzo Joasię przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Joachim 24.06.06, 19:58 Joaś rzeczywiście nie bardzo, ale nie jest to chyba bardzo nasuwające się zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Joachim 25.01.06, 17:04 Achim ,Akim ,Aszek ,Aszko,Chimek .Bardzo wdzięczne imię . Joszko ponoć od Józefa zdrobnienie . Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Joachim 25.01.06, 18:47 bea-sjf napisała: > Achim ,Akim ,Aszek ,Aszko,Chimek .Bardzo wdzięczne imię. Myslimy tym samym torem - właśnie te zdrobnienia chiałam zasugerować! (Moj partner twierdzi, że Achim kojarzymu się z kichaniem. Mi nie.) > Joszko ponoć od Józefa zdrobnienie. Niemiecki polityk Joschka Fisher "ma w papierach" właśnie Joseph, ale to chyba nie niemieckie zdrobnienie, tylko węgierskie (oryg. Joska). Podobno jego ojciec był pochodzenia węgierskiego. Joszka/Joszke/Joszko (Joschke,Yoshka itp)to takze zdrobnienia używane w jiddisz, dla imienia Jehoszua (czyli Jozue, Jeszua, Jeszue, Joshua). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Joszko 25.01.06, 18:50 Joszko jest najwyraźniej zdrobnieniem międzynarodowym, bo w Polsce używane już w średniowieczu. Ale oczywiście Joachima też tak można zdrabniać, czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś