09.02.06, 23:34
chyba jest takie imię dla chłopaka? Podoba nam się, ale mamy wrażenie, że
brzmieniowo to imię ma szansę stać upiornie modne za jakiś czas, a tego nie
lubię. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • idaaa Re: Nikita 10.02.06, 00:23
      Szczerze mówiąc dla mnie jest to imię z grupy Brajanowo- Nikolowej. Odpada.
      Bezwzględnie odpada. Ale zamiast niego może być- na przykład- dużo bardziej już
      znośny Nikodem ew Nikon smile
      • abiela Re: Nikita 10.02.06, 00:25
        To imie meskie, ale w PL bedzie odbierane jako zenskie. No i te skojarzenia z
        Chruszczowem...
        • nchyb Re: Nikita 10.02.06, 07:17
          żeńsko nie odbiorę, nawet pomimo filmu Luca Bessona, jedynie jako w nawiązaniu
          do Michałkowa i Chruszczowa...

Ale brzmieniowo tak pod Rokitę mi podchodzi, a to już mi się nie podoba... smile
          (mam na myśli diabła, tego kuzyna Boruty smile
          • olida Re: Nikita 10.02.06, 11:33
            zero pozytywnych odzewów smile No ładnie.
            • nchyb Re: Nikita 10.02.06, 12:13
              Olido, a czym Ty się przejmujesz, to Twoje dziecko i dla Ciebie i tych którzy
              go będa kochać to imię wkrótce stanie się najpiękniejsze na świecie...
              Bo czyż róża mniej by pachniała... et cetera...
              Pozdrawiam smile
    • pepperann Re: Nikita 10.02.06, 12:56
      Czy rzeczywiście jest takie imię? Gdy przeczytałam tytuł postu, nie wiedziałam,
      czy będzie mowa o imienu męskim czy żeńskim (film Nikita). Wątpię, żeby takie
      imię pozwolili nadać. Gdybym miała prorokować, to nie stanie się popularne, a
      już szybciej w wersji żeńskiej.
      • nchyb Re: Nikita 10.02.06, 14:10
        No zobacz, a zdaniem naszej sławetnej Rady to imię możliwe jest do nadania
        wyłącznie jako męskie:
        (...)Imię Nikita jest imieniem męskim. Choć jest to imię rosyjskie, to znane
        jest również w Polsce i rozpoznawane jest jako imię męskie właśnie, głównie za
        sprawą sławnych Rosjan – Nikity Chruszczowa czy Nikity Michałkowa. W Polsce w
        1995 roku nosiło je 40 osób – wyłącznie mężczyzn.
        Nie znam serialu „Nikita”, którego – jak Pani pisze – tytułową bohaterką
        jest kobieta, trudno mi jednak wyobrazić sobie, by ktokolwiek z Polaków,
        słysząc imię Nikita, pomyślał, że chodzi o kobietę. Dodam, że nawet na stronach
        internetowych (choć nie są one oficjalnymi dokumentami, na które Rada Języka
        Polskiego się powołuje), zawierających wykazy różnych imion z całego świata
        (np. na www.behindthename.com), nie znalazłam informacji, że imię Nikita jest
        imieniem żeńskim. Uważam więc, że nie należy postępować wbrew tradycji, a tym
        byłoby nadawanie dziewczynkom imienia Nikita. Niebawem bowiem moglibyśmy się
        spodziewać próśb o zarejestrowanie dziewcząt o imionach Jarema czy Kosma.

rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=456&letter=N
        • abiela Re: Nikita 10.02.06, 14:39
          nchyb napisała:

> (...)Imię Nikita jest imieniem męskim. Choć jest to imię rosyjskie, to znane
          > jest również w Polsce i rozpoznawane jest jako imię męskie właśnie, głównie za
          > sprawą sławnych Rosjan – Nikity Chruszczowa czy Nikity Michałkowa.

Obawiam sie, ze iostnieje ogromna czesc spoleczenstwa, ktora powyzszych panow
          nie kojarzy i odbiera Nikite jako imie zenskiesad
          • nchyb Re: Nikita 12.02.06, 11:43
            to nie moje zdanie, ale RDJ...
            dla mnie to jest również imię bohaterki serialu...
            • nchyb Re: Nikita 12.02.06, 11:44
              > to nie moje zdanie, ale RDJ...
              miało być RJP...
        • pepperann Re: Nikita 11.02.06, 19:26
          Ciekawe, co cytujesz, ale mam wrażenie, że to jest opinia Rady o tym, że Nikita
          nie nadaje się na imię dla dziewczynki w Polsce (zgadzam się z tym zresztą w
          pełni). Nie wiem wcale, czy Sławetna Rada aprobuje to imię dla chłopców (np. w
          Polsce imię Shean jest rozpoznawane jako męskie, więc nie powinno być nadawane
          dziewczynkom, ale chyba chłopcom też nie).

To że w Polsce imię to nosi 40 mężczyzn nie musi znaczy, że jest to aprobowane
          przez Radę imię (może to Rosjanie, poł-Rosjanie, wyjątki, któe wymknęły się
          czujnemu oku ady wink)
          • nchyb Re: Nikita 12.02.06, 12:51
            cytuję opinię Rady (link jest tam podany) na temat imienia Nikita. Zdaniem Rady
            nadaje się dla mężczyzny, natomiast nie dla kobiety. Osoba z Rady pisze
            przecież o nadaniu tego imienia kilkudziesięciu panom w Polsce, czyli nie jest
            przeciwna...
    • gaudencja Re: Nikita 10.02.06, 15:03
      Nikita to rosyjskie imię, którego polskim odpowiednikiem jest Anicet. W Polsce
      byłoby rzeczywiście na pewno mylone z imieniem żeńskim przez część ludzi.
      Osobiście w wersji Nikita nie podoba mi się, jest zbyt "kłujące" (nie umiem
      tego inaczej określić) i kojarzy się z lisem oraz lisią kitą, fałszem,
      Chruszczowem itd. Raczej nie wróżę mu szans na popularność. Lepszy byłby
      Mikołaj, a z drugiej strony Nikodem, Nikon, Nikanor, Nikander.
      • gaudencja NIkifor, Nikiasz 10.02.06, 15:06
        Ew. możesz się jeszcze zdecydować na imię Nikifor i zdrabniać małego do Nikity,
        ale imię jest przynajmniej jednoznacznie męskie. Jest jeszcze imię Nikiasz,
        które też może wystąpić w roli imienia głównego, a IMO jest bardzo piękne.
      • gaudencja Re: Nikita 10.02.06, 15:07
        gaudencja napisała:

> Nikita to rosyjskie imię, którego polskim odpowiednikiem jest Anicet.

...lub Nicetas.
        • olida Re: Nikita 10.02.06, 23:41
          Nikiasz - ładne, pozostałe raczej nie podobają mi się niestety. A swoją drogą
          ciekawe, że to imię kojarzy się głównie z serialem, chyba muszę zacząć oglądać
          TV, czas najwyższy.
          Baaardzo mi się podoba Nikita dla chłopaka, ale chyba zabrakłoby mi odwagi
          patrząc na wasze skojarzenia z imieniem żeńskim (ja go o ogóle nie miałam).
          Hmmm, do przemyślenia, dzięki
    • kajka04 Re: Nikita 11.02.06, 00:28
      nie podoba mi siesmile
    • gaudencja Urodził się Borys 12.07.06, 22:52
      Gratuluję serdecznie!! smile))
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34251&w=44898856&a=44898856
      • abiela Re: Urodził się Borys 13.07.06, 22:44
        Gratulacje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.