martka_k 26.03.06, 15:30 Moja kolezanka bardzochce nazwac corke Andrea. Ma szanse rto imie zarejestrowac? Cow ogole o nim myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Andrea 26.03.06, 16:17 ma szansę. Zajrzyj na stronę Rady: rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=7&letter= Według danych Instytutu Języka Polskiego PAN imię Andrea noszą obecnie 294 Polki. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Andrea 26.03.06, 19:40 Mnie sie nie podoba, jest takie oklepane, w DE to imie pokolenia 30-40 latkow. Dla mnie niemodne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Andrea 26.03.06, 20:20 Ja teżza nim nie przepadam, tym bardziej że we Włoszech to imię męskie. Natomiast zarejestrować oczywiście będzie można, jak wynika z opinii RJP. Znam dziewczynę o tym imieniu, pół-Czeszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Andrea 26.03.06, 20:21 ...i panią profesor z pedagogiki na UW: bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/57000/o57708.htm Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Re: Andrea 26.03.06, 23:03 O nie, w moim kraju sporo kobiet nosi to imiÄ z mojego pokolenia, ale jest takie niezręczne, mi się nie podoba. Także dlatego, że oznacza "męska" Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Np. doza Wenecji Andrea Doria... 29.03.06, 23:27 Sama dlugo myslalam, ze to kobiet))). Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: Andrea 01.04.06, 21:57 a mnie sie niestety głupio kojarzy z beverly hills 210 Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A Andrzeja? n/t 29.08.06, 22:19 Brzmi tak strasznie mesko...Jakby na sile urobiona na zenska modle. Niczym Ryszarda...albo Waclawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Andrea 29.08.06, 23:03 Hmm, mimo że ma podobne parametry jak Nicole/Nikola (tzn. imię żeńskie wystepujace np. w angielskim i francuskim, a w Polsce znane tylko w formie męskiej) Andrea wydaje się mi w o wiele lepszym guscie. Może dlatego, że jest w tych językach o *wiele* mniej popularne niż Nicole/a. Bohaterka (Amerykanka) ksiażki (i filmu z Meryl Streep) "Diabeł ubiera się u Prady" ma na imię Andrea. Ciekawe, czy to jakoś spopularyzuje to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Andrea 29.08.06, 23:23 na węgrzech było bardzo popularne wśród moich rówieśników jako imię żeńskie, oczywiście nigdy mi się szczególnie nie podobała, ale od kiedy usłyszałam, że oznacza "męski", to już w ogóle... pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś