olida 29.03.06, 12:59 My już chyba wybraliśmy ale jeszcze posłucham waszych pomysłów. Imię ma być dość krótkie, raczej twarde i pasować do nazwiska Trzynski (nie ń tylko n) Podaję nazwisko bo jest na tyle trudne, że naprawdę niewiele ciekawych imion da się do niego dopasować. My stanęliśmy na naszym faworycie Borysie, mocno w tyle za nim jest Aleksy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nilgau Re: Iwo i kto? 29.03.06, 15:35 Stefan nieźle by brzmiał. Borys mnie nie przekonuje, może ze wzgl. na tego aktora, który tak burczy coś zawsze pod nosem i jest taki z lekka prostacki ale to moje skojarzenie na dzisiaj jutro świat o nim zapomni... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Iwo i kto? 29.03.06, 20:27 Borys jako imię samo w sonie jest bardzo ładne, jednak nie jestem pewna czy w połaczeniu z Iwo nie bedzie zbyt "rosyjsko" A moze Alan ? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Odmiana! Iwo-Iwona, Otto-Ottona, Bruno-Brunona 29.03.06, 22:42 jw. Zwlaszcza ten Iwo (Iwon) w odmianie troche dziwny... Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Iwo i kto? 29.03.06, 23:08 Bruno. najbardzij mi - i do nazwiska, i do Iwa - pasuje. poza tym Leon, Hugo, Olgierd. Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: Iwo i kto? 31.03.06, 10:54 martka_k napisała: > > Bruno. > najbardzij mi - i do nazwiska, i do Iwa - pasuje. > poza tym Leon, Hugo, Olgierd. mi też się Bruno bardzo podoba ale chciałabym uniknąć aż tak dużego podobieństwa brzmieniowego imion. Wydaje mi się, że może być z tym ciężko żyć na codzień, że będą mi się myliły imiona. Ale imię piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Iwo i kto? 31.03.06, 18:11 olida napisała: > mi też się Bruno bardzo podoba ale chciałabym uniknąć aż tak dużego > podobieństwa brzmieniowego imion. Wydaje mi się, że może być z tym ciężko żyć > na codzień, że będą mi się myliły imiona. Zwłaszcza gdybyś przyjęła Brunona w wersji Brunon (co chyba bardziej pasuje do nazwiska), imiona te zupełnie nie są do siebie podobne - Iwo a Brunon to zupełnie co innego. Zresztą Iwo i Bruno też mają wspólną wyłącznie ostatnią literę... Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: Iwo i kto? 30.03.06, 14:48 Też jestem za Bruno, a może jeszcze Artur, Roch (chociaż w wymowie moż esugerować nazwisko "Rochtrzynski"), Błażej, Ignacy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Za Brunonem... 30.03.06, 16:53 Czy naprawde zasada odmiany tych imion jest nikomu nieznana? "W na dobre i na zle" tez ciagle Bruna, Brunem, a przeciez to zaden Brun, tylko Bruno(n)... Z lacinskiego Bruno-Brunonis, Zeno-Zenonis, Otto i Iwo tak samo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Za Brunonem... 30.03.06, 19:34 owszem, znana. Ale,neistety, w zaniku. I nawet mimo, ze jest mi znana, to za Iwonem mi przez usta nie przejdzie-i nie wiem, czy komukolwiek przechodzi. I im popularniejsze imie tego typu, tym czestsza odmiana bez -n. O ile wiekszosc osob zapewne powie "za Ottonem", sporo "za Hugonem", o tyle pewnie nikt "za Iwonem" (no chyba ze ze zlosliwosci). I idacy na drugim miejscu popularnosci Bruno tak samo traci pierwotna odmiane... Niestety, formy prostsze wypieraja te trudniejsze, anwet jak sa niepoprawne, to potems ie sankcjonuja... Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: Za Brunonem... 31.03.06, 10:56 annajustyna napisała: > Czy naprawde zasada odmiany tych imion jest nikomu nieznana? "W na dobre i na > zle" tez ciagle Bruna, Brunem, a przeciez to zaden Brun, tylko Bruno(n)... Z > lacinskiego Bruno-Brunonis, Zeno-Zenonis, Otto i Iwo tak samo!!! Ja w sprawie odmiany tego imienia pisałam nawet do Rady Jęz Polskiego, odszukaj poprzedni wątek o Iwo. Generalnie stwierdzili, że nieprawidłowe jest Iwa, ale prawidłowe Iwo, czyli bez odmiany. No i chyba ten nieszczęsny Iwon. Mi najbardziej podoba się ten nieprawidłowy i tak uzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Za Brunonem... 31.03.06, 12:12 Tz sie ciesze, ze mozna przynajmniej Iwo nie odmieniac)), bo Iwon to taki zniewiescialy Iwan))): Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Ależ znana.znana... 30.03.06, 17:31 Dlatego do imienia Iwo pasuje Bruno(ten sam "worek"),o czym juz wcześniej napisałam.Jeżeli ktoś pisze"...Też jestem za Bruno...-onacza- za(w domyśle) imieniem Bruno=(M.,L.poj.,r.m) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ależ znana.znana... 30.03.06, 18:37 Ja też byłabym za Brunonem (ale w wersji z "n" na końcu) albo za Błazejem. Wydaje się lepiej oddzielać od nazwiska, niż Borys Pozdrawiam! g. Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Iwo i kto? 10.04.06, 21:57 A może Igor? Ja mam synka Igora i właśnie dla braciszka myślę o imieniu Iwo. aga Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Indra urodziła Szymona 15.08.06, 16:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38267&w=44887879&a=46809088 gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: Iwo i kto? 07.09.06, 10:33 Mnie też pasuje Otto,Iwo,Bruno,Borys,Omar,Eryk,Igor. Odpowiedz Link Zgłoś