abiela 30.03.06, 23:13 Co sadzicie o tym imieniu? W Polsce 5 nadan. AFRA (1) Gender: Feminine Usage: Late Roman Originally used by the Romans as a nickname for a woman from Africa. This was the name of two early saints. Related Names Namesakes Name Days Contribute Information Add to List AFRA (2) Gender: Feminine Usage: Arabic Other Scripts: عفرا Means "whitish red" in Arabic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Afra 31.03.06, 10:07 Sw. Afra patronka Augsburga, byla ... wpierw kurtyzana, zginela smiercia meczenska... Byla kiedys trylogia Haliny Poplawskiej (kto pamiete jeszcze te autorke?, rozgrywala sie na dworze Krolowej Marii Leszczynskiej. Bohaterka-polska dworka krolowej miala tak na imie, a jej ukochany (Francuz) Patrycy... Pamietam, ze jego imie kojarzylo mi sie z kotem Pafnucym)). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Afra 31.03.06, 18:05 Afra - ciekawe Ale z małymi szansami w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Afra 31.03.06, 18:59 annajustyna napisała: > Sw. Afra patronka Augsburga, byla ... wpierw kurtyzana, zginela smiercia > meczenska... Byla kiedys trylogia Haliny Poplawskiej (kto pamiete jeszcze te > autorke?, rozgrywala sie na dworze Krolowej Marii Leszczynskiej. > Bohaterka-polska dworka krolowej miala tak na imie, a jej ukochany (Francuz) > Patrycy... Pamietam, ze jego imie kojarzylo mi sie z kotem Pafnucym)). "Jak na starym gobelinie"? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Afra 31.03.06, 19:15 To byly 3 czesci, kazda miala inny tytul. Mozliwe ze "Gobelin" byl jedna z nich))). Takie powiesci Dumasowskie w polskiej odmianie)). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Afra 29.08.06, 20:47 Szkoda, że takie własnie imiona nie wypływają zamiast różnich Nikol. A tu cos po polsku: pl.wikipedia.org/wiki/Afra_%28imi%C4%99%29 Odpowiedz Link Zgłoś
janek9935 Re: Afra 30.08.06, 10:01 grube, wstrętne babsko z afro na głowie- the best Odpowiedz Link Zgłoś
barbarita5 Re: Afra 30.08.06, 12:16 Z tym imieniem spotkałam się w Tunezji, ale wymawiano je jak 'Yfra', bo tam samogłoski sa troche inaczej wymawiane niż u nas w Polsce.Pozdrawiam Gaudencję. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Afra 30.08.06, 18:05 Z afro na glowie - na pewno, ale nie wiem, czemu grube, wstrętne babsko. Może być np. piękna Murzynka. Pozdrawiam Barbaritę Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Afra 04.09.14, 12:09 Podoba mi się jest to również imię arabskie Afra - "biała" lub Afrah - "uroczystości", "festiwale" Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Afra 04.09.14, 16:46 Mnie się całkiem podoba, ale chyba nie miałabym odwagi by nadać na pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Afra 04.09.14, 20:10 Ekstremalne w Polsce, ale ładne. Chyba wolałabym małą Afrę od Nikoli czy n-tej Zuzi. Odpowiedz Link Zgłoś