iwonkam15 07.04.06, 13:58 Witam, czy ktoś tak dał na imię dziecku? Nie Aleksander, Aleksy czy Aleks , poprostu Alek. Bo zawsze jak się ludzie pytają jak Mały ma na imie to tacy jacys strasznie zdziwieni i pytają czy to od Aleskandra. Kurde mi się dziwniejsze wydaje np Brajan czy Jessica, no ale każdy niech daje jak chce a innym nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Bo Alek w PL brzmi jak Olek, czyli zdrobnienie 07.04.06, 15:05 wlasnie. Ten sam problem maja Magdy, Leny czy Paule... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alek 07.04.06, 16:49 iwonkam15 napisała: > Witam, > czy ktoś tak dał na imię dziecku? Nie Aleksander, Aleksy czy Aleks , poprostu > Alek. Bo zawsze jak się ludzie pytają jak Mały ma na imie to tacy jacys > strasznie zdziwieni i pytają czy to od Aleskandra. Też byłabym zdziwiona, bo to jednak zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Alek 07.04.06, 18:30 a jka dla mnie nie brzmi to w żadnym wypadku jak zdrtobnienie ani od Aleksandra ani od Aleksa . Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Alek 07.04.06, 19:11 Mialam znajomego Alberta,na ktorego wszyscy mowili Alek,stad tez bym pewnie myslala,ze Alek to zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Alek mowilo sie na mojego dziadka, 07.04.06, 22:40 a mial na imie Alfons))). Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkam15 Re: Alek mowilo sie na mojego dziadka, 08.04.06, 12:32 Ja tylko chciałabym wiedzieć czy ktoś tak ma na imię i nie jest to zdrobnienie, zdrobnienie to Aluś, no.A takie imię właśnie dałam po dziadku, który miał na imię też Alfons ale wszyscy mówili na niego Alek. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Znam! Alec Baldwin... 08.04.06, 12:57 I nawet odminia sie to nie Alka, tylko Aleka... A z tymi dziadkami, to sie na trafilo))). POzdrawiams erdecznie, Alek to piekne imie i na pewno sie przyjmie w Polscen jako normalne imie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znam! Alec Baldwin... 08.04.06, 13:04 www.behindthename.com/php/view.php?name=alec ALEC Gender: Masculine Usage: English Pronounced: AL-ek [key] Pet form of ALEXANDER _________________________________________ Czyli nawet po angielsku jest to zdrobnienie. W Polsce rejestrowanie zdrobnień jest zabronione ustawą, aż dziw że Ci to, Iwonko, zarejestrowali. ATSD po angielsku się tego w ogole nie odmienia, a według wzoru deklinacji polskiej powinno się odmieniać "Alka". To oczywiście jasne, że nie chciałaś nazwać syna Alfons, ale trochę może szkoda, ze nie poszukałaś innych imion zdrabniających sę do Alka... Jest ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Znam! Alec Baldwin... 08.04.06, 13:43 Wg deklinacji polskiej odmienia sie oczywiscie Alka, ale nikt nie powie Alka Balwina, tylko Aleca Baldwina, Alekowi Baldwinowi, z Alekiem Baldwinem... A co do przepisow polskich (zakaz nadawania imion obcobrzmiacych, form zdrobnialych etc.): tak naprawde wszystko zalezy od urzednika... Np. po wojnie to nawet imie Hanna nie przechodzilo (bo zbyt niemieckie, czyli obce)... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znam! Alec Baldwin... 08.04.06, 15:06 W przypadku imion zdrobniałych - w odróżnieniu od imion obcobrzmiących - urzednikowi nie wolno dokonać rejestracji, co reguluje zakaz wyrażony w art. 50 ust. 1 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego (Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka). Nie ma żadnej sankcji za łamanie tego zakazu i prawdopodobnie dlatego zdarza się, że zdrobnienia są rejestrowane. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Znam! Alec Baldwin... 08.04.06, 21:19 Ja jeszcze dodam, ze imie Alek zostalo w Polsce zarejestrowane 13 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.kosa83 Re: Znam! Alec Baldwin... 26.03.15, 11:34 Gdzie znalazłaś taką informacje? Podaj choć jeden konkretny przykład w jakim mieście i w którym roku. Bardzo by mi to pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Uzupelnienie: Baldwin to tez Alexander!!! 14.05.06, 16:54 Wlasnie przed chwila odkrylam, ze Alec Baldwin naprawde tez ma na imie Alexander... Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Alek 07.04.06, 23:44 jeżeli zdrobnienie to już bardziej chyba od Aleksego, jednak fajnie brzmi Alek...mozliwe ze to polski Alec... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkam15 Re: Alek 09.04.06, 10:28 Boże, ja tylko chciałam wiedzieć czy ktoś tak dał na imię dziecku, a nie zostać nastraszona przepisami, po fakcie zresztą. A mój kuzyn ma kolegę ALKA (no ALEK ma na imię) ok lat 18, ha. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alek 09.04.06, 10:34 Jak już podała Abiela, jest jeszcze 13 Alków w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.kosa83 Re: Alek 26.03.15, 11:10 witaj iwonkam15, bardzo chciałabym się dopytać Ciebie kiedy dokładnie nadawałaś imię dla dziecka ponieważ ja urodziłam w 2012 roku i Pani z Urzędu odmówiła nam nadania imienia Alek a tylko to jedno braliśmy pod uwage i w związku z tym na szybko musieliśmy je zmienić na Aleks. Wiem że moge je zmienic nawet teraz mimo ze dziecko ma juz 3 lata ale potrzebuje konkretnego przykładu ze ktoś gdzieś w Polsce tak ma na imie czy w związku z tym moge prosić Cię o pomoc w tej sprawie? Napisz proszę chociaż w jakim mieście zostało nadane to imie i w którym roku. z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alek 07.04.15, 14:50 Aleks? To już lepiej byłoby dać Aleksy albo Aleksander. Do nich też można mówić Alek. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Alek 26.03.15, 17:46 Zauważyłam, że post z 2006 r., ale i po 9 latach w związku z dziwną modą nadawania jako imię dzieciom zdrobnień i problem Alka powróci Alek dla mnie brzmi jak zdrobnienie i też spytałabym się o formę pełnego imienia. I równie z Brajanem, Alek będzie budził zdziwienie. Rozumiem, że komuś podoba się zdrobnienie, bowiem brzmi uroczo, ale tylko w przypadku dziecka. Dziecko w przyszłości stanie się dorosłym i np. w wieku 50 lat będzie miał dziecinne imię. Dla mnie to koszmar i gdybym posiadała w dowodzie zdrobnienie imienia poszłabym zmienić. Zrozumcie, że Wasz uroczy bobas w końcu wyrośnie z pieluch i już jako nastolatek będzie czuł się dziwnie przedstawiając. Zresztą dzieci w gimnazjum są "trudne" lubią naśmiewać się z innych i nie chciałabym narażać własnego dziecka na drwiny z imienia ze strony kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś