rozabezkolcow 27.05.06, 23:24 szukam imienia dla coreczki mała ma 2 braci Stasia i Franka (2 latka) rozważamy Anielę , Rozalię , Ludwikę, Józefinę ostatecznie Marysię co proponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: imię dla córeczki ? 27.05.06, 23:25 Ludwike koniecznie!! Bardzo, bardzo mi sie podoba to imie. Choc i Jozefina, i Aniela i Rozalia sa cudne. Bardzo trudny wybor! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki ? 27.05.06, 23:34 Trudny wybór, ale Ludwikę lub Józefinę Marysię raczej nie, jeśli już, to Mariannę. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 00:44 Wybrałabym na pierwszym miejscu Rozalię, dalej Anielę i Ludwikę. Józefina nie podoba mi się i chyba już się to nie zmieni , może potrzebuję jeszcze "osłuchania", ale myślę, że to dość ryzykowne imię. Marysi nie wybrałabym - i już nie o gust chodzi, ale w porównaniu z innymi Twoimi propozycjami ta jest najmniej ciekawa i zdecydowanie najmniej oryginalna. Jeśli już, to raczej Marianna (albo Marcjanna ). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 09:02 Uszeregowałabym te imiona następująco: 1. Józefina (przepiękne, prześliczne, przecudowne - a jak uroczo się zdrabnia - Fifi, Inka, Fineczka, Zefka, itp. itd )) 2. Ludwika (Ludwinia, Ludeczka, Lusia, Ludka - także bardzo pięknie i ma pewien specyficzny, stary urok, a i coraz rzadziej się kojarzy negatywnie ) 3. Rozalia (bardzo ładne, bardzo delikatne, niezwykle romantyczne, dla rozmarzonej poetki - Rózia, Rozalka, Rozalinka, Róża, etc.) 4. I na czwartym miejscu Aniela - także przepiękne, bardzo łagodne i anielskie (ja zdrabniałabym Nela lub Nel, jak u tej dziewczynki z "W pustyni i w puszczy"), ale z tym akurat imieniem jestem już dość osłuchana (moja córka będzie je nosić za to na drugie, o ile plany się nie zmienią) Marysię odrzuciłabym - w porównaniu z tymi cudownymi imionami nie ma w sobie nic szczególnie atrakcyjnego . Może doradzałabym ją, gdyby ktoś rozważał jako inne imię Maję lub Oliwię, ale pozostałe imiona są tak cudowne, że szkoda nie nadać któregoś z nich ! Poza tym jeśli nazwiesz córkę Marysia, zestaw imion Twoich dzieci stanie się oklepany - mnóstwo jest takich małżeństw, które teraz nazywają dzieci takim zestawem (czyli jeśli "stare" imię, to Marysia lub Zosia, rzadziej jakieś inne, a jest tak wiele pięknych!), a widzę, że Tobie zależy na oryginalności Pozdrawiam i gratuluję, bo naprawdę wspaniałe imiona wybrałaś )) Wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
mathillde Re: imię dla córeczki ? 29.05.06, 17:24 Rozalia! Bardzo ładne imię. Ewentualnie Aniela lub tak jak proponowała gaudencja- Marianna. Natomiast jak dla mnie imię Józefina jest brzydkie. Choć mała Józefinka brzmi całkiem przyjemnie , romantycznie , to Józefina nastolatka , albo młoda kobieta dla mnie nie do przyjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 09:18 Moja znajoma ma synków Franka i Stasia oraz córeczkę Antoninę Z Twoich propozycji zdecydowanie popieram Józefinę ,bardzo bym chciała ,zeby to imię stało się częściej nadawane ,jest absolutnie piekne! Ludwikę można juz spotkać czasami ,jak dla mnie ładniejsza jest Ludwina ,delikatniejsza . Aniela pasowałaby do imion chłopców i byłby to zestaw "przewidywalny". Rozalii ( oraz Róży ) nie lubię zbytnio ,tak jakoś . Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 10:02 Śliczne imiona! I Aniela,i Ludwika, jak i Józefina(przekonałam sie do tych dwóch ostatnich) są bardzo ładne pasuja do braci i zestaw byłby oryginalny; Rozalia do braci pasuje mi nieco mniej, a Marysie odradzam bo teraz dużo jest małych Maryś. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 10:50 proponuje Aniele lub Rozalke Odpowiedz Link Zgłoś
kamilia3 Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 11:14 Najpiękniejsze to Milena,Milenka,Milunia(jak w Tabaludze),Milusia,Milka,Lenka,widzisz jak można poeknie zdrabniać to przemiłe imie! Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 12:57 Byłabym zdecydowanie za Rozalią. Jest to moje ulubione imię. Na drugim miejscu stawiam Anielę. Reszta też jest niezła. Wykluczyłabym jednak Józefinę przez zdrobnienie Ziuta. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 13:18 koza_w_rajtuzach napisała: > Byłabym zdecydowanie za Rozalią. Jest to moje ulubione imię. Na drugim miejscu > stawiam Anielę. Reszta też jest niezła. Wykluczyłabym jednak Józefinę przez > zdrobnienie Ziuta. Zdrobnienie Ziuta wychodzi z użycia. Zresztą jeśli rodzice będą mówić np. Fifi, Inka czy Zefka, to wątpię, żeby na Ziutę ktokolwiek wpadł . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 17:50 > Zdrobnienie Ziuta wychodzi z użycia. Zresztą jeśli rodzice będą mówić np. Fifi, > > Inka czy Zefka, to wątpię, żeby na Ziutę ktokolwiek wpadł . Może wychodzi, ale jednak dorośli je pamiętają przez co dzieci w szkole mogą takiej małej Józefince dokuczać nazywając ją Ziuta. Ja znam Józefinę (młodą kobietę) na którą wszyscy poza jej plecami mówią Ziuta. Trochę to do niej nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 13:07 Z tego podoba mi sie tylko Ludwika. Ewentualnie Marysia. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: imię dla córeczki ? 28.05.06, 18:54 Ja wybralabym Józefinę,piękne imie!Ludwika też urocza.Rozalia nieeee. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa-maria Re: imię dla córeczki ? 02.06.06, 14:08 Aniela lub Rozalia. Reszte bym odradzala. Moim zdaniem bardzo pasuje Gabriela Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: imię dla córeczki ? 02.06.06, 15:42 Najbardziej mi pasuje Aniela. Ale najładniejsze jest zdecydowanie Ludwika! Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: imię dla córeczki ? 02.06.06, 22:00 ROZALIA tak na imie ma moja coreczka ktora przyszla na swiat 6 lutego 2006 a imie ma po prababci ROZALIA PAULINA pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś