aka10 02.07.06, 21:07 Natknelam sie dzis na takie imie w ksiazce,aczkolwiek pisane Thalia. Czy jakakolwiek Talia istnieje w Polsce?Moze Gaudencja wie?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakochalam_sie Re: Talia 02.07.06, 21:10 W Rymucie nia ma Talii, ale są dwie Taliany i jedna Thalia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Taleja :) 02.07.06, 21:13 Tak brzmi wg. słownika Ossolineum polski odpowiednik Thalii. Nie ma ani jednej osoby w pisowni Talia (zresztą chyba by RJP nie zezwoliła), Talei też żadnej, natomiast Thalia jedna, ur. w latach 50. (i nie musi to być oczywiście, jak zwykle w Rymucie, dziecko rodziców - Polaków). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Taleja :) 02.07.06, 21:18 Dziekuje za odpowiedzImie konczy sie na "a",wiec sadzilam,ze moze komus przyszlo do glowy,zeby nadac swemu dziecku.Zamiast Natalii np Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Talia 03.07.06, 12:56 Zdecydowanie bardziej podoba mi się Tilia o korzeniach poniekąd biblijnych: www.biblical-baby-names.com/meaning-of-tilia.html Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Talia 03.07.06, 17:45 Thalia to też pseudonim bardzo znanej w Ameryce łacińskiej piosenkarki ,kiedys też aktorki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Talia 03.07.06, 21:08 lirael napisała: > Zdecydowanie bardziej podoba mi się Tilia o korzeniach poniekąd biblijnych: Długa droga od korzeni do imienia A Tillia to lipa, więc bym raczej nie ryzykowała z takim imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Talia 04.07.06, 08:54 "Lipne" pochodzenie nie jest jedynym możliwym źródłem Tilii Tillie, Tilly - to angielskie zdrobnienia od Matyldy. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Talia 04.07.06, 17:54 lirael napisała: > "Lipne" pochodzenie nie jest jedynym możliwym źródłem Tilii Ależ nie pisałam o źródłosłowie - tylko o skojarzeniach... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Talia 04.07.06, 17:44 zdaje się, ze bohaterka francuskiego serialu Błękit oceanu, który własnie emitują w TV, tak ma na imię. Od razu z pasem mi się skojarzyło... Odpowiedz Link Zgłoś