truskaweczka7 03.08.06, 00:02 pomóżcie, wyraźcie swoje nastawienie do tego imienia, czy dziecko nie będzie miało problemów - chodzi o otoczenie?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Tekla 03.08.06, 00:12 Mnie się bardzo podoba, jest krótkie, ciekawe i ma klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Tekla 03.08.06, 08:50 Jak wyżej - krótkie, zwięzłe, eleganckie, takie "na temat". Opinie, że babcine, że krzywda, puszczałabym mimo uszu. Mam koleżankę Rozalię, która też nosi "babcine" imię i jest z niego bardzo zadowolona. Myślę, że Tekla to dobry wybór . Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Tekla 03.08.06, 10:59 Właśnie ostatnio zastanawiałyśmy się z Mamą, dlaczego jest boom na Maję, a Tekla została zapomniana. Fajne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Tekla 03.08.06, 11:35 Mala Tekla, na pewno bedzie budzic szok u doroslych, ale nie u dzieci. Odwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
mikaa25 Re: Tekla 03.08.06, 12:56 nie dałbym tak na imie, myśle ze nie bedzie zadowolona z tego szoku nie podoba mi sie bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tekla 03.08.06, 12:59 mikaa25 napisała: > nie dałbym tak na imie, myśle ze nie bedzie zadowolona z tego szoku O jaki szok chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Tekla 03.08.06, 13:15 Brzmienie nawet ciekawe,ale jakoś tak od razu staje mi przed oczyma pajęczyca....nie dałabym tak dziecku na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Tekla 03.08.06, 13:16 No właśnie, o jaki szok chodzi? Myślę, że to jest bardzo osłuchane imię (tak samo, jak Maja za sprawą tej sympatycznej kreskówki )), ale dużo bardziej eleganckie od Mai i pasujące do osoby w każdym wieku . Odpowiedz Link Zgłoś
truskaweczka7 Re: Tekla 03.08.06, 18:00 dzięki za wypowiedzi chodzi o to czy właśnie nie będzie sie to imie kojarzyło ze starszą panią. Wydaje mi się, że dzieci teraz Mai nie oglądają, prędzej rodzice zaczną coś gadać do dzieci i stąd one będą wiedzieć. Osobiście mam dość tych oklepanych imion, które teraz są modne, np. Oliwia, Wiktoria, Zuzanna, Nikola itp. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tekla 03.08.06, 23:08 truskaweczka7 napisała: > chodzi o to czy właśnie nie będzie sie to imie kojarzyło ze starszą panią. Nie sądze, raczej będzie się kojarzyło z Twoja córką. Tekla jest na tyle rzadkim imieniem, że nie powinno wzbudzać takich skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek urodziła się Milenka! 03.10.06, 21:24 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35951&w=46453823&a=49664269 gratulacje Truskaweczko! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: urodziła się Milenka! 03.10.06, 21:41 Gratuluję! Jednak szkoda tej Tekli, ale Milena też ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: urodziła się Milenka! 04.10.06, 23:37 Gratuluję! I też żałuję Tekli... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tekla 15.08.06, 15:03 MSZ _śliczne_. I wróżę, że będzie wyraźnie wracać do łask. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Tekla 15.08.06, 15:30 Niestety kojarzy mi się z pająkiem... A jakie zdrobnienia ma Tekla? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tekla 15.08.06, 20:43 trrruskawa napisała: > A jakie zdrobnienia ma Tekla? > Teklunia, Teklusia, Telka... Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Tekla 15.08.06, 22:37 Znam jedna 2-letnia Tekle, co prawda nie mieszkajaca w Polsce tylko w Kanadzie. Mama Tekli jest z pochodzenia Niemka i nazwala tak corke na czesc jakiejs szalenie interesujacej postaci z jej rodzinnego miasta. A ze mama Tekli jest rowniez osoba nietuzinkowa, imie kojarzy mi sie glownie z nimi i bardzo poztywynie. Odpowiedz Link Zgłoś
martita4.a Re: Tekla 15.08.06, 23:23 Do mnie to imię nie przemawia.Raczej nie nazwałabym tak dziecka,ale każdy ma inny gust.Nie,jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Tekla 16.08.06, 08:22 Imię wystąpiło w mojej rodzinie. Nosiła je dużo starsza siostra cioteczna mojej babci. Pamiętam, że związana z nią była historia o bardzo nieszczęśliwej miłości. Niestety, szczegóły znikły w mrokach historii. Jednakże od tamtej pory imię Tekla ma dla mnie wydźwięk dramatyczny i smutny. Aczkolwiek całkiem niedawno był na forum wątek o imionach Radziwiłłówien: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=35469132&v=2&s=0 ...i tam pojawiła się Tekla Róża. To zestawienie mnie zachwyciło. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Tekla 16.08.06, 14:42 Jedno z dwóch moich ulubionych imion. Mój nie mąż powiedział jeszcze, że zapisze dziecko na grę na skrzypcach Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Tekla 16.08.06, 19:42 Jezzzuuu nie rób tego dziecku, naprawdę jest tyle pięknych imion żeńskich do wyboru . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Tekla 16.08.06, 20:16 Świetny nie mąż )) A Tekla może nie jest w czołówce moich imion żeńskich, ale blisko niej. Ładne imię, oryginalne, a nie udziwnione. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Tekla 16.08.06, 22:43 Nawet pojawilo sie w serialu (nie pamietam tytulu) w osobie mlodej energicznej pani prawnik Tekli Skarbek. Osobiscie odbieram je neutralnie, choc jest ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Tekla 19.08.06, 23:41 Nie podoba mi sie. Kojarzy mi się z takimi ciężkimi, ciotkowatymi imionami, jak Regina albo Zyta (bez urazy, wszystkie Reginy i Zyty!) A co byś powiedziała na Wandę? Gdzieś tam czuję podobieństwo klimatu, ale Wanda wydaje mi się słodkie i śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś