eyka 28.08.06, 09:22 panuje taka zasada, co jest czesto podkreslane na tym forum. Obcobrzmiace imiona i polskie nazwisko to dla wielu osob zestaw nie do przyjecia. Ostatnio wlaczylam tv i kogos widze Pascal Brodnicki, typowo polskie nazwisko ale imie francuskie, w dodatku chlopak wychowany we Francji. Co mial poczac polski rodzic malego Brodnickiego (nie wiem czy z polskiej strony ma matke czy ojca), zapewne nadac mu typowo polskie imie, tylko jak potem w szkole czuloby sie takie dzieckio. Duzo osob krytykuje imie Olivier (stawiajac je na rowni z Nicole, Jesica, Sandra), tak sie sklada ze w tv jest nastepna znana osoba o tym imieniu Olivier Janiak, jakos nie zauwazylam, aby to imie utrudnilo mu kariere albo narazilo na smiesznosc. W filmach produkcji amerykanskiej takze mozna spotkac polskie nazwiska i zagraniczne imiona i jakos nigo to nie dziwi. Moze powinni zmienic nazwisko skoro nie pasuje do imienia. Polka wychodzaca za maz za obcokrajowca, mysle ze powinno pojawic sie stosowne rozporzadzenie zakazujace Polkom przyjmowanie nazwiska meza. Rodzice tam sie meczyli aby dziecko mialo piekne nazwisko i typowo polskie imie a tu taka potwarz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 09:46 Pascal to po polsku Paschalis, ale pan jest usprawiedliwiony, bo urodzony i wychowany we Francji...A Olivier Jnaiak naprawde ma na imie Piotr. Olivier to jego pseudonim z czasow kariery we Francji jako model. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 10:10 O ileż lepiej brzmi Piotr Janiak! Choć musze przyznać, że zestaw Oliwier Janiak i fakt dobrowolnego przybrania takiego imienia wprost idealnie pasuje do tej lalusiowatej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 10:59 Pascal jest urodzony we Francji ale gdyby jego ojciec chcial tak bardzo aby nazwisko pasowalo do imienia to przyjalby francuskie nazwisko zony. Olivier Janiak- bardzo podoba mi sie ten zestaw i z tego wynika, ze nie kazdemu podoba sie typowo polskie imie bo jako dorosly postanowil to zmienic. Co do jego wygladu- wiele typow mezczyzn moze byc przystojnych, no chyba ze ktos preferuje tylko typ "macho". Ja uwazam, ze fajnie wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 11:36 Tobie się podoba Olivier Janiak, i uważasz, że to do siebie pasuje a inni mają własne zdanie. To formu jest właśnie po to, żeby wymienić się opiniami na ten temat. Fajnie, jak nazwisko i imię pasuje, a o "wpadkach" warto poczytać w wątku "najdziwniejsze zestawy, z jakimi się spotkalycie" Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 11:42 Cóż dla mnie ów pan Janiak to postać śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 11:56 Czy sie ow Janiak podoa komus czy nie, to oczywiscie kwestia gustu. Mialam kolezanke na studiach, ktora gustowala wylacznie w facetach z zakolami. Nie o to jednak mi chodzilo, chcialam tylko pokazac, ze zestaw polskie imie+ zagraniczne nazwisko (i odwrotnie) moze byc calkiem fajny. Tp forum nazywy sie "Wszystko o imionach" ale to jest raczej dyskusja wszystko o polskich imionach bo tylko takie sa tutaj uznawane za ladne. Ja nie widze nic zlego w nadawaniu dzieciom imion obcobrzmiacych np. Michelle, Jessica nawet jezeli nazwisko jest typowo polskie. Dla mnie osobiscie lepiej brzmi Cate jak Katarzyna czy Michael/ Mike jak Michal. Przez tyle lat bylismy krajem komunistycznym gdzie nic nie bylo wolno, teraz kiedy otworzylismy sie na swiat dalej mamy sie poruszac tylko po Bogumilach i Katarzynkach. Dlaczego w innych krajach nikogo nie dziwi nadawanie dzieciom imion zaczerpnietych z innego np. Niemcy, bardzo popularne sa teraz rosyjskie imiona. Dlaczego w Polsce do wszystkiego musi byc dodawana jakas ideologia, nazwala dziecko Jessica, sili sie na orginalnosc itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 12:06 eyka napisała: > Czy sie ow Janiak podoa komus czy nie, to oczywiscie kwestia gustu. Mialam > kolezanke na studiach, ktora gustowala wylacznie w facetach z zakolami. > Nie o to jednak mi chodzilo, chcialam tylko pokazac, ze zestaw polskie imie+ > zagraniczne nazwisko (i odwrotnie) moze byc calkiem fajny. Tp forum nazywy > sie "Wszystko o imionach" ale to jest raczej dyskusja wszystko o polskich > imionach bo tylko takie sa tutaj uznawane za ladne. Ja nie widze nic zlego w > nadawaniu dzieciom imion obcobrzmiacych np. Michelle, Jessica nawet jezeli > nazwisko jest typowo polskie. Gdybyś uważnie przejrzała forum znalazłabyś wiele dyskusji o imionach zagranicznych. Dla mnie osobiscie lepiej brzmi Cate jak > Katarzyna czy Michael/ Mike jak Michal. Przez tyle lat bylismy krajem > komunistycznym gdzie nic nie bylo wolno, teraz kiedy otworzylismy sie na swiat > dalej mamy sie poruszac tylko po Bogumilach i Katarzynkach. Dlaczego w innych > krajach nikogo nie dziwi nadawanie dzieciom imion zaczerpnietych z innego np. > Niemcy, bardzo popularne sa teraz rosyjskie imiona. Dlaczego w Polsce do > wszystkiego musi byc dodawana jakas ideologia, nazwala dziecko Jessica, sili > sie na orginalnosc itd itp. Znam wielu Niemców którzy z zestawów Dave Schneider czy Lennox Müller pokładają się ze śmiechu i uważają je za conajmniej pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 12:09 pewnie Katarzyna Schneider brzmialoby znacznie lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 12:13 eyka napisała: > pewnie Katarzyna Schneider brzmialoby znacznie lepiej? Nie sądzę, mając takie nazwisko starałabym się dobrać imię dobrze brzmiące i mające tą samą pisownię zarówno w polskim, jak i niemieckim języku. Na ten temat również było wiele wątków, głównie zakładanych przez poslkie mamy mieszkające zagranicą. Ponownie stwierdzam, że albo nie przejrzałąś forum albo dobrze wiesz, że takie wątki były i w jaki sposób sie wypowiadałyśmy, mimo to prowokujesz użytkowniczki forum. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 12:15 eyka napisała: > Nie o to jednak mi chodzilo, chcialam tylko pokazac, ze zestaw polskie imie+ > zagraniczne nazwisko (i odwrotnie) moze byc calkiem fajny. No to Ci się nie udało za bardzo. Akurat zestaw Oliwier Janiak brzmi nieładnie - zawiera w sobie jakiś dysonans. Może z innym nazwiskiem imię to brzmiałoby lepiej np. Oliwier Krasnodębski albo Oliwier Jankowski itp. W takim zestawie - mimo mojej silnej niechęci do tego imienia - jakoś to brzmi. Zwróć uwagę, że również nie każde rdzennie polskie imię pasuje do każdego polskiego nazwiska. A przy imionach zagranicznych zestawionych z polskimi nazwiskami ryzyko niedopasowania jest duuużo większe. > Ja nie widze nic zlego w > nadawaniu dzieciom imion obcobrzmiacych np. Michelle, Jessica nawet jezeli > nazwisko jest typowo polskie. Dla mnie osobiscie lepiej brzmi Cate jak > Katarzyna czy Michael/ Mike jak Michal. To, że lepiej brzmi dla Ciebie Michael niż Michał to tylko oznaka bezkrytycznego zapatrzenia na zagranicę. Przejdzie Ci to z wiekiem. Ciekawa jestem ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
barbarita5 Do autorki wątku 28.08.06, 11:48 Myślę, że to już przesada co napisała autorka wątku:"Polka wychodząca za maz za obcokrajowca,myśle ze powinno pojawic sie stosowne rozporzadzenie zakazujace Polkom przyjmowanie nazwiska meza.Rodzice tam sie meczyli aby dziecko mialo piekne nazwisko i typowo polskie imie a tu taka potwarz." Chyba autorka powinna zastanowić się co pisze-jeśli dziewczyna wychodzi za mąż to i tak zmienia nazwisko?(jeśli oczywiscie wyraza zgodę). I niewazne czy za Polaka czy obcokrajowca... Ja akurat mam podwójne nazwisko:polskie i po mężu obcokrajowcu i nie uwazam to za potwarz dla rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: Do autorki wątku 28.08.06, 12:22 aluzja niejawne, zawoalowane (ale jasne dla adresatów) napomknienie o kimś, o czymś; potrącenie o jakąś sprawę za pomocą przenośni, nie wprost; przytyk, docinek; przymówka. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Do autorki wątku 28.08.06, 12:32 A więc o kim, o czym napomykałaś nie wprost? I jaką sprawę potrąciłaś nie wprost? Do kogo, do czego była ta niby aluzja? Raczej wprost napisałaś o co Ci chodzi a na koniec okrasiłaś ironiczną uwagą o wprowadzeniu zakazu zmiany nazwiska przez kobiety aby nie niweczyć trudu rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: Do autorki wątku 28.08.06, 12:46 do was wszystkich monotematycznych. Dobre bo Polskie i koniec tematu. Zmiencie nazwe na wszystko o typowo polskich imionach i sprawa bedzie jasna. Przynajmniej kolejna mama Nicole czy Olivii nie bedze wysluchiwac o swojej patologii. Zawsze myslalam, ze czlowiek inteligentny to taki, ktory potrafi sie dostosowac a nie brnac jak kon z klapkami na oczach swoja droga. To jest naprawde ciekawe, Pascal Brodnicki o.k bo urodzil sie we Francji, jakos to juz nie osmieszajace i nawet w tv ma swoj program ale taka Oliwka ze wsi pod Poznaniem to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Do autorki wątku 28.08.06, 12:57 eyka napisała: > do was wszystkich monotematycznych. > Dobre bo Polskie i koniec tematu. Zmiencie nazwe na wszystko o typowo polskich > imionach i sprawa bedzie jasna. Przynajmniej kolejna mama Nicole czy Olivii nie > > bedze wysluchiwac o swojej patologii. Zawsze myslalam, ze czlowiek inteligentny > > to taki, ktory potrafi sie dostosowac a nie brnac jak kon z klapkami na oczach > swoja droga. > To jest naprawde ciekawe, Pascal Brodnicki o.k bo urodzil sie we Francji, jakos > > to juz nie osmieszajace i nawet w tv ma swoj program ale taka Oliwka ze wsi pod > > Poznaniem to juz inna sprawa. Przeczytałaś mój post? Czemu nie odpowiedziałaś? Imię Oliwia dostosowane jest do polskiej pisowni i NIKT się z niego nie wyśmiewa, spostrzegano jedynie, że jest bardzo popularne. Czytasz wybiórczo albo bez zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Potwarz to inaczej oszczerstwo 28.08.06, 15:50 I wszystkie miłośniczki polskich imion i nazwisk powinny o tym pamiętać. Zaś zestawienia polsko-niepolskie zawsze kojarzyć mi się będą z "Językiem Trolli" Musierowicz, gdzie dwoje prześlicznych mulaciątek nazywa się Jagienka i Walenty Oracabessa )) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Potwarz to inaczej oszczerstwo 28.08.06, 16:03 To faktycznie jezyk trolli)))). Pzdr serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Potwarz to inaczej oszczerstwo 28.08.06, 17:46 minerwamcg napisała: > I wszystkie miłośniczki polskich imion i nazwisk powinny o tym pamiętać. Miłośniczki chyba pamiętają; gorzej z niemiłośniczkami... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 17:57 eyka napisała: > panuje taka zasada, co jest czesto podkreslane na tym forum. Tak, stanowczo powinno pasować, ale niekoniecznie być z jednej kultury i w jednej wersji jezykowej. Zajrzyj sobie do tego wątku. Obcobrzmiace > imiona i polskie nazwisko to dla wielu osob zestaw nie do przyjecia. Ostatnio > wlaczylam tv i kogos widze Pascal Brodnicki, typowo polskie nazwisko ale imie > francuskie, w dodatku chlopak wychowany we Francji. Co mial poczac polski > rodzic malego Brodnickiego (nie wiem czy z polskiej strony ma matke czy > ojca), zapewne nadac mu typowo polskie imie, tylko jak potem w szkole czuloby > sie takie dzieckio. Czułoby się zupełnie normalnie - we Francji jest dużo osób obcego pochodzenia o różnych dziwnych imionami. Tata Brodnickiego oczywiście mógł wybrać polskie imię, ale nie musiał, dlatego też Brodnickiego nikt się nie czepia, choć trzeba przyznać, że Pascal Brodnicki brzmi mocno średnio (a Paschalis Brodnicki niewiele lepiej). > Duzo osob krytykuje imie Olivier (stawiajac je na rowni z Nicole, Jesica, > Sandra), tak sie sklada ze w tv jest nastepna znana osoba o tym imieniu > Olivier Janiak, jakos nie zauwazylam, aby to imie utrudnilo mu kariere albo > narazilo na smiesznosc. Jak to, przecież ten facet jest śmieszny i żałosny do kwadratu, a jedną z najważniejszych przesłanek narażających go na śmieszność jest zestawienie Oliviera z przaśnym Janiakiem (z całym szacunkiem dla wszystkich Janiaków, ale nie jest to nazwisko, które można zestawić z kazdym imieniem). Niedawno czytałam żarty z niego w "Rzeczpospolitej", jak to wymyślił Oliviera w czasie długiej podróży autobusem PKS między Mławą a Przesnyszem. Poza tym facet nosi się z klasą i elegancją lokaja. > W filmach produkcji amerykanskiej takze mozna spotkac polskie nazwiska i > zagraniczne imiona i jakos nigo to nie dziwi. Moze powinni zmienic nazwisko > skoro nie pasuje do imienia. Vide wątek, który podałam powyżej. > Polka wychodzaca za maz za obcokrajowca, mysle ze powinno pojawic sie > stosowne rozporzadzenie zakazujace Polkom przyjmowanie nazwiska meza. Rodzice > tam sie meczyli aby dziecko mialo piekne nazwisko i typowo polskie imie a tu > taka potwarz. Potwarz? Co masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 18:31 Gdybysmy wszyscy byli tacy twardoglowi to dalej tkwilibysmy w XIV w i poslugiwalibysmy sie imionami z tamtej epoki. Na szczescie zdazaly sie odwazne osoby ktore nie baly sie nadac swoim dzieciom innych imion. Nie wiem czemu mialo sluzyc, ze Janiak wymyslil swoj pseudonim artystyczny w autobusie pomiedzy... Gdyby go wymyslil na herbatce u Krolowej angielskiej podobaloby ci sie znacznie bardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 18:37 Niech sie Olivier zwie, jak chce...Ostatnio bylam na mszy chcielnej i byl chrzczony maly Olivier...Przypadkiem panowie z rodziny wygladali jak dresy, a panie jak solary...O pochodzenie francuskie albo frankofilstwo ich nie posadzam. Pzrypuszczam tez, ze o swietym meczenniku o tym imieniu nie slyszeli... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie musi pasowac do nazwiska 28.08.06, 18:57 eyka napisała: > Gdybysmy wszyscy byli tacy twardoglowi to dalej tkwilibysmy w XIV w i > poslugiwalibysmy sie imionami z tamtej epoki. Na szczescie zdazaly sie odwazne > osoby ktore nie baly sie nadac swoim dzieciom innych imion. O, zdarzały się już w poprzednich pokoleniach osoby, które nie bały się nadać dzieciom takich imion, jak Mariolka. Ale już od dawna, jak przypuszczam, nie roszczą sobie prawa do bycia w awangardzie postępu i dawania przykładu swoim gustem społeczeństwu. > Nie wiem czemu mialo sluzyc, ze Janiak wymyslil swoj pseudonim artystyczny w > autobusie pomiedzy... Nczemu to nie miało "służyć". To była taka kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Do Moderatorek :) 28.08.06, 20:22 Zaskakujące jaką popularnością cieszą się TEGO typu wątki na Forum... Aż miło popatrzeć jak zaktywizowały się siły Olivierovo- Jessicowe Niech żyje różnorodność i Dolores Miednica!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do Moderatorek :) 28.08.06, 22:35 idaaa napisała: > Zaskakujące jaką popularnością cieszą się TEGO typu wątki na Forum... > > Aż miło popatrzeć jak zaktywizowały się siły Olivierovo- Jessicowe A toć i prawdę prawisz, mościa dobrodziko Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Do Moderatorek :) 28.08.06, 22:50 Zmiana tematu: jak odbierałybyście zestaw Bianka (Bibiana) XXXńka? Nie bedzie śmieszny taki rym? Pewnie będzie, ale chciałabym żeby ktoś jeszcze ocenił. O. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do Moderatorek :) 28.08.06, 22:53 Jeśli Bibiana, to chyba ok? Gorzej, gdyby w formie podstawowej była Bianka. Zobacz, czy Anna (Anka) XXXńka będzie brzmieć źle, a jeśli tak, to Bibiana (czy ew. Bibianna) jest również wykluczona. Właśnie, mozna jeszcze pomanipulować tymi "n", o ile ktoś nie jest stanowczym purystą do tego stopnia, że nie toleruje Julianny czy Joanny. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Do Moderatorek :) 28.08.06, 23:38 Zgadzam się z Szacownym Przedmówcą w osobie niejakiej Gaudencji Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Olivier 28.08.06, 19:43 Abstrahujac od calego tematu (nie chce zaczynac nowego watku), to dlaczego w Polsce "przyjal sie" Olivier a nie Oliver? (Oliwer..? Brrr...) Mieszkam w kraju ang-fr, gdzie obie wersje sa w uzyciu i zdecydowanie wole Olivera. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Olivier 28.08.06, 19:53 Bo ludzie biora go za zenska wersje Oliwii??? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Kolejna TEGO typu dyskusja... 28.08.06, 20:18 Zacznę pytania: z Twojej wypowiedzi wynika, że jesteś głęboko przekonana o tym, iż imię jest kompletnie ale to kompletnie oderwane od nazwiska, tak?? I- jak mniemam- uważasz, że żyje ono swoim, niezależnym "życiem"?? Zatem Dolores Miednica brzmi... Normalnie?? I wcale a wcale nie naraża rzeczonej (dodajmy- żyjącej w POLSCE) na jakąkolwiek śmieszność?? No skoro tak to ja rzeczywiście nie mam pytań... Gdyby, natomiast (w co głęboko wierzę) było inaczej spieszę z wyjaśnieniem, iż zasadniczo rozmawiamy tu o POLSKICH realiach, w których nadawanie dziecku imienia Olivier jest- w odczuciu wielu tu piszących- niepotrzebnym czerpaniem inspiracji z zachodu. Niepotrzebnym przede wszystkim dlatego, że w naszej, polskiej tradycji jest naprawdę wiele, pięknych imion, które nie nastręczają kłopotów obcokrajowcom (przykład: Julian, Adam, Filip, Dawid, Sebastian). Poza tym śmiem twierdzić, że to naturalne, że POLSKIE nazwisko lepiej brzmi z POLSKIM (to jest obecnym już jakiś czas w świadomości Polaków a przy tym- jeśli nie przede wszystkim- składającym się li i jedynie z POLKICH znaków) imieniem, choć jest to oczywiście kwestią dyskusyjną. Nikt nie twierdzi też, że JAKIEKOLWIEK imię (choćby brzmiało ono w najbardziej absurdalny sposób) jest w stanie przekreślić czyjąś karierę czy też utrudnić dojście do jakiś zaszczytów. Jestem przekonana, że na to kim jesteśmy i co osiągamy pracujemy my sami a nie nasze imiona czy nazwiska Pozdrawiam ciepło, Ida. O polskim nazwisku Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 28.08.06, 20:26 a Wieslawa Miednica brzmi dla ciebie normalnie?, chyba tak, tak czysto po polsku, az pachnie ta wsia bogata w jabluszka i krowy. W tym konkretnym przypadku to nazwisko jest osmieszajace a nie imie. Zastanow sie lepiej co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 28.08.06, 20:39 eyka napisała: > a Wieslawa Miednica brzmi dla ciebie normalnie?, chyba tak, tak czysto po > polsku, az pachnie ta wsia bogata w jabluszka i krowy. W tym konkretnym > przypadku to nazwisko jest osmieszajace a nie imie. Zastanow sie lepiej co > piszesz. No właśnie, dlatego jeśli ktoś jest tak bardzo przywiązany do nazwiska Miednica, że za nic nie chce wydać kilkudziesięciu złotych i go zmienić, to córce nie powinien nadawać ani imienia Dolores, ani Wiesława, tylko wybrać stosunkowo popularne imię (gdybym tak się nazywała i miała teraz córkę, dałabym jej na imię Barbara, Małgorzata, lub Agnieszka - osłuchane, imiona z pierwszej dziesiątki sprzed nastu lat, ale teraz nie będzie w klasie jedną z pięciu, więc nie będzie na codzień potrzebowała nazwiska do identyfikacji). Wówczas istnieje szansa, że dziewczynka zginie w tłumie i Miednica nie będzie się za nią "ciągnąć", a bedzie nie za ładnym, ale zwykłym nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 28.08.06, 22:10 Przy polskim, popularnym imieniu, nazwisko miednica tak się nie wybija np. Anna Miednica, Katarzyna Miednica itp. W zestawieniu Dolores Miednica imię jest bardzo przykuwające, a nazwisko dodatkowo bardzo uwypuklone przez zgrzytający kontrast z imieniem. Podobnie, choć oczywiście w nie tak przejakrawiony sposób, jest z Oliwierem Janiakiem. Piotr Janiak brzmi neutralnie - zwykłe imię i zwykłe, ani szczególnie ładne ani szczególnie brzydkie, nazwisko. Natomiast przy imieniu Oliwier nazwisko Janiak zgrzyta i też jest zwykłe, ale ta zwykłość nabiera jakiegoś takiego negatywnego wydźwięku. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 28.08.06, 23:37 Podpisuję się obiema rączkami Anna Miednica, Ewa Miednica a nawet Dorota Miednica może nie pachnie różami i nie brzmi wyjątkowo zachwycająco ale... Jest normalne Dolores Miednica, natomiast pachnie mi tanim papierem gazety typu "Hello" I jeszcze jedno: jakkolwiek głupio by to nie brzmiało myślę. Także i w czasie pisania Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 29.08.06, 00:03 hmmm... dla mnie Dorota Miednica brzmieniowo jest całkiem niezła (jeśli pominąć znaczenie nieszczeęsnej miednicy - mnie przed oczyma staje taka duża, pomarańczowa, z dwoma uchwytami) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 29.08.06, 00:09 Duża, by nie powiedzieć ogromna metalowa z rączkami, które niemiłosiernie wbijają się w dłonie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 29.08.06, 08:52 Sluchajcie, to moze stad ta Dolores??? Od bolu??? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 29.08.06, 12:39 Muszę przyznać, że nie pomyślałam o tym w TEN sposób... Ciemna ja... Dolores= dolor "od miednicy". I wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 29.08.06, 13:32 A mi się kojarzy to nazwisko z miednicą-kością Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Kolejna TEGO typu dyskusja... 29.08.06, 13:45 Czyli innymi słowy Koścista Dolores Odpowiedz Link Zgłoś
molonela Re: imie musi pasowac do nazwiska 29.08.06, 17:00 > Duzo osob krytykuje imie Olivier (stawiajac je na rowni z Nicole, Jesica, > Sandra), tak sie sklada ze w tv jest nastepna znana osoba o tym imieniu > Olivier Janiak, jakos nie zauwazylam, aby to imie utrudnilo mu kariere albo > narazilo na smiesznosc. To imię ułatwiło mu karierę, dlatego je przybrał - w dowodzie ma Andrzej. Ale kto zapamietałby Andrzeja Janiaka? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imie musi pasowac do nazwiska 29.08.06, 19:54 W dowodzie ma Piotr... Odpowiedz Link Zgłoś