ewalen0 29.08.06, 15:47 Jak to właściwie jest z takimi zbliżonymi formami jednego imienia? Czy wszystkie sa nadawalne? Czy nie utrudniają potem życia właścicielowi, bo są mylone z najpopularniejszą formą? Znacie inne imiona z kilkoma wariantami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Anton, Antoni, Antonin,...... 29.08.06, 20:30 Anton to raczej forma rosyjska, natomiast Antoni i Antonin to dwa różne imiona, tak jak Paula i Paulina. Są oczywiście nadawalne obie, natomiast Antonin występuje b. rzadko. Przypuszczam, ze jest mylony z formą Antoni... Niewiele osób wie o tym, że w ogóle jest takie imię i że nie jest po prostu Antonim z dopisanym przypadkowo "n". Klasyczne przykłady form zbliżonych w miarę znanych i popularnych to dla mnie Bartosz i Bartłomiej, Julian i Juliusz, Paula i Paulina - na pewno są mylone, sama miewam kłopoty, czy Bartek jest Bartoszem, czy Bartłomiejem (albo czy Natasza nie jest jednak Natalią). Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Anton, Antoni, Antonin,...... 30.08.06, 12:39 gaudencja napisała: > Klasyczne przykłady form zbliżonych w miarę znanych i popularnych to dla mnie > Bartosz i Bartłomiej, Julian i Juliusz, Paula i Paulina - na pewno są mylone, > sama miewam kłopoty, czy Bartek jest Bartoszem, czy Bartłomiejem (albo czy > Natasza nie jest jednak Natalią). Tak, czasami rzeczywiście trudno jest rozpoznać, jakie to imię... BTW Paulę z Pauliną mylą, ale Ewę z Eweliną wszyscy juz dokładnie rozróżniaja...Zawsze mnie to denerwowało Odpowiedz Link Zgłoś