jewunia 31.08.06, 14:42 Ostatnio chodzi mi po głowie imię dla chłopca: Marcel, tylko nie wiem jak można by zdrabniać je zwracając się do małego szkraba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blaszany_dzwoneczek Re: jakie zdrobnienie? 31.08.06, 17:22 No właśnie. Kojarzy mi się to imię ze skrzyżowaniem marcepanu z preclem. I jakieś takie niemęskie mi się wydaje. A szczególnie Marcel bez "i" na końcu - takie imię dla lalusia, czy jak to się teraz mówi "mężczyzny metroseksualnego" Odpowiedz Link Zgłoś
mija281 dzwoneczek 01.09.06, 12:40 a masz dziecko? jakie ma imię? bo chętnie powiedziałabym na temat tego imienia coś tak podłego, żeby było Ci przykro... tak jak mnie i pewnie innym mamom Marcelków Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: dzwoneczek 01.09.06, 13:06 Każdy ma prawo do swojego zdania. Jednemu się dane imię podoba, innemu nie. Nie wydaje mi się, żeby to było podłe to co napisałam - nie napisałam, że każdy Marcel jest niemęskim lalusiem, ale że tak MI się to imię kojarzy i do takich osobników MI pasuje. Nie obraziłam personalnie nikogo, tylko wyraziłam swój stosunek do tego imienia. Nie lubię też np. imienia Ewelina - kojarzy mi się z głupiutką panienką, a znam jedną bardzo fajną, mądrą Ewelinę, ktorą niezmiernie lubię mimo imienia, ktore akurat do niej mi nie pasuje. Jeśli jednak jesteś tak wrażliwa na punkcie imion, które wybrałaś, to możesz sobie ulżyć - nie mam wprawdzie jeszcze dzieci, ale będę rozważać m.in. następujące imiona: Kajetan, Piotr, Jan, Katarzyna, Hanna, Maria - proszę bardzo, zapraszam do krytyki, to oczywiste, że nie każdemu muszą się podobać i nie każdy musi mieć z nimi tylko przyjemne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mija281 Re: dzwoneczek 01.09.06, 13:40 ja rozumiem prawo do swojego zdania i nikomu takiego prawa nie odbieram... Ty wyrażając zdanie na temat danego imienia najczęściej nie odnosisz go personalnie, do nikogo bowiem wprost nie kierujesz tych słów, natomiast ja czytając Twoja opinie na temat imienia mojego syna odczuwam Twoje słowa dość osobiście - możesz to nazwać przewrażliwieniem na punkcie imienia, jak chcesz...ale uważam, że to za naturalną reakcje do tego dochodzi jeszcze jeden aspekt...mianowicie to forum jest specyficzne, dziewczyny pytają tu często o opinie na temat imienia osób bardzo im bliskich (poczujesz tą bliskość jak będziesz miała dzieci) jedno i drugie prowadzi do wniosku, że należy wykazać sie poczuciem taktu i życzliwością wyrażając swoje zdanie na tym forum (zresztą nie tylko tutaj) Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: jakie zdrobnienie? 31.08.06, 15:28 Wolę oryginalną formę Marceli. Mel, Melek, Meluś, Elek, Eluś, Marcuś, Ari, Arek, Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: jakie zdrobnienie? 31.08.06, 16:04 Tylko jako Marceli. Marcel stanowczo odpada. A zdrobnienia?? Marceliś, Marcelik, Mariś, Maryś, Marcuś, Marcyś, Celik, Celiś, Marcello, Marciś Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: jakie zdrobnienie? 01.09.06, 21:55 Do glowy przychodzi mi np. (maly) Marcys. Odpowiedz Link Zgłoś