ria5 04.01.07, 23:08 Tak mialy na imie moje prababcie,kiedys to imie wydawalo mi sie okropne a teraz jest coraz bardziej urokliwe.A jak Wam sie podoba?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tami46 Re: Salomea 05.01.07, 10:32 To imię ma w sobie jakiś czar.Tak się też nazywała matka Juliusza Słowackiego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salomea 05.01.07, 11:28 Mnie się to imię wydawało zawsze niesłychanie urokliwe, a składają się na to brzmienie, matka Słowackiego i Salomea Kruszelnicka, diwa operowa z przełomu XIX i XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
hmika Re: Salomea 05.01.07, 13:01 znam urokliwa i mila pania z sasiedztwa ktora nosi wlasnie imie Salomea!uwazam ze to imie jest cudne! Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Salomea 05.01.07, 13:15 Myślę, że to imie w którymś momencie powróci triumfalnie i zyska popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Salomea IP: *.chello.pl 05.01.07, 16:08 A mi się imię to od zawsze nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Salomea 05.01.07, 17:13 Piękne, tajemnicze, brzmi trochę, jak "orchidea". Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Salomea 05.01.07, 18:09 Tak miala na drugie Sklodowska i z tego wlasnie powodu niechetna jej prasa francuska "oskarzyla" ja o semityzm...Zbytnio kojarzy mi sie sie z Salome i jej tancem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Aha, Ria to austriacka forma Marii:))) 05.01.07, 18:10 Wystepuje zarowno jako zdrobnienie jak i samodzielne imie. Stad Twoje pseudo? Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: Aha, Ria to austriacka forma Marii:))) 06.01.07, 12:19 nie, to po prostu 3 sasiadujace ze soba litery z mojego imienia...ale nie MariaCalkiem zreszta ladna ta austriacka forma MariiPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Salomea 06.01.07, 16:06 Mi też się podoba, od zawsze rzeczywiście ma w sobie jakiś czar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Salomea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:21 Siostra moja wynalazła sobie to imię do bierzmowania. Wtedy, parę lat temu, wydawało mi się trochę "na siłę", tym bardziej, że wg mnie średnio pasuje do jej pierwszego i drugiego, ale podoba mi się coraz bardziej. Może jeszcze nie na tyle, żeby nadać je swojej córce jako pierwsze, ale zawsze Jak można to imię zdrabniać? W pełnej formie brzmi dość ciężko, na małą dziewczynkę jakoś nijak wołać Salomeo Koleżanki babcia Salomea była babcią Selą, co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Salomea IP: *.chello.pl 06.01.07, 19:39 Co do zdrobnień to może: Mea, Salcia, Salomka- to oczywiście moja inwencja twórcza, przyznam, że niezbyt udana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Salomea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 19:41 Urocze. Mea ... więcej nie trzeba mowicBył taki serial z Joanna Trzepiecińska i tak tam na imie miala jej coreczka. Nie pozwol nikomu sie przekonac kiedys do zmiany, jeśli beziesz miala coreczke. Ja takim sposobem nie dalam corce na imie Pola, dawno temu, gdyż nikomu nie podobało sie Apolonia.Choc nie żąłuję , bo mam cudowną 20-letnia Maję Odpowiedz Link Zgłoś
salomea_ Re: Salomea 10.01.07, 20:05 Hej, mi się baaardzo podoba. Tak mam na trzecie imię i tak się nazywam na necie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salomea 10.01.07, 23:54 Nie musisz przepraszać, skojarzenia każdego stanowią jego własny problem :] Odpowiedz Link Zgłoś
monaduss Re: Salomea 11.01.07, 11:49 Imie wydaje mi sie przeurocze, ale w moim odczuciu jest troche smutne, melancholijne, co może być zaleta albo wada, zaleznie od punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Salomea 17.01.07, 23:31 Ostatnio moj TZ zapytal mnie od jakiego imienia jest zdrobnienie Salcia?! Nie znosze tego zdrobnienia. A niestety Polacy uwielbiaja zdrabniac. Niestety, bo Salomea to jedno z moich ulubionych imion. Pamietam jak kiedys w "Idolu" wystepowala dziewczyna o imieniu Tacjana. I zapytali ja przed wystepem, czy mozna do niej mowic- Tacka. Dziewczyna bardzo stawnowczo powiedziala- NIE. Tak samo u mnie jest z Salcia. Podobnie jest z Konstancja. Zdrobnienie Kostka, zupelnie mi nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salomea 17.01.07, 23:57 Co do Tacjany, funkcjonuje zdrobnienie Tajka. Zdrobnienia często nie są tworzone idealnie wg. takiego samego schematu, np. jeśli Tacjana to Tacka, to Małgorzata powinna byc Małką, Marta i Maria Marką, Justyna Juską, a Barbara - Barką. Skoro wszystkie te imiona zdrabnia się inaczej, to i Tacjanę można zdrabniać jako Tajkę, a nawet jako Tanię (Tatiana byłaby z kolei Tatką? Taćką?). Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Salomea 18.01.07, 00:19 gaudencja napisała: > Co do Tacjany, funkcjonuje zdrobnienie Tajka. Tajka tez jak dla mnie nie do przyjecia. Kojarzy mi sie jednoznacznie z Tajlandia i troche z łajką syberyjska. ) Tacjana- Tacjanka W serialu "Niania" jest kamerdyner Konrad no i ta niania namietnie do niego mowi:"Kondziu", a mnie sie cisnienie podnosi i nici z ogladania. Odpowiedz Link Zgłoś
dynia_kamikadze Re: Salomea 10.02.07, 12:12 Salomea -> Salusia, Lusia i mój własny "wymysł" na zdrobnienie: Luna Odpowiedz Link Zgłoś