Dodaj do ulubionych

Szymon - skąd popularność?

12.04.07, 20:51
Mamy Szymonów i szymonowe amatorki - powiedzcie mi, skąd się wzięła
popularność Szymona? Czemu go polubiłyście? Kto Wam się z tym imieniem
kojarzy? Jeszcze nie tak dawno był imieniem dosyć rzadkim. Czy to możliwe,
żeby obecny boom na Szymona był wywołany przez Szymona Kobylińskiego? Czy to
dzięki komu/czemu innemu Szymon jest obecnie tak lubiany?
Obserwuj wątek
    • monalajza Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 20:58
      oj wlasnie nie wiem.
      Mimo ze znam trzech szymonow(26, 24, 6 lat) i wszyscy sa przesympatycznismile to jakos imienia nie lubie...
      • olianka Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 21:09
        Ja amatorką tego imienia nie jestem - mimo, że miałam kiedyś chłopaka Szymona,
        którego wspominam dobrze, to imię kojarzy mi się bardzo źle, z innym Szymonem.
        Może dlatego, że ten "mój" używał ukraińskiej formy imienia.

Imię wydaje mi się niezgrabne dość. Czy Kobyliński? Być może, ale obawiam się,
        że jednak nie - obstawiam Wydrę uncertain

(Szymon Kobyliński to też wokalista Blenderów - tych od Ciągnika).
    • Gość: Ola Re: Szymon - skąd popularność? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 12.04.07, 21:04
      Mnie się też Szymon podoba. Ale czemu...? Po prostu: ładnie brzmi.
    • badziul Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 21:04
      witaj Gaudencjo smile
      no na tym wątku to mnie nie zabraknie smile))))
      a czemu Szymon - z bardzo prostego powodu - znaczenie imienia to "Bóg wysłuchał"
      a mnie powiedziano w swoim czasie, że nie mogę mieć dzieci. A tak bardzo
      chcieliśmy zostać rodzicami.
      No i proszę - i to jak wysłuchał smile))))) dubeltowo smile
      z Małgośką tez patrzyliśmy na znaczenie, choć już mniej
      Ale nie powiem - obecna POPULARNOść Szymona drazni mnie ogromnie
      pozdrawiam serdecznie
      badziul
      • gaudencja Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 21:11
        badziul napisała:

> witaj Gaudencjo smile
        > no na tym wątku to mnie nie zabraknie smile))))
        > a czemu Szymon - z bardzo prostego powodu - znaczenie imienia to "Bóg
        wysłuchał
        > "
        > a mnie powiedziano w swoim czasie, że nie mogę mieć dzieci. A tak bardzo
        > chcieliśmy zostać rodzicami.

Badziulku, ale na przykład jest imię Dezydery - upragniony, pożądany. Zamiast
        Szymona mógłby być też Symeon. Kiedyś robilam z jakiejś okazji całą listę imion
        bliskoznacznych. A jednak wybraliście Szymona, nie Dezyderego na przykład. W
        tej chwili Szymonów jest już więcej, ale 30 lat temu nadanie tego imienia
        musiało stanowić akt prawdziwej odwagi. Zastanawiam się, co skloniło tamtych
        rodziców do wybrania akurat tego imienia, i co spowodowało, że to
        imię "chwyciło". Piękne znaczenia ma wiele imion, więc nie mogło o to tylko
        chodzić.

A swoją drogą, Bóg Was rzeczywiście wysłuchał smile
        • badziul Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 21:14
          smile))))))))
          a wiesz Gaudencjo, że żałujemy, że nasz młody to nie Symeon
          i czasem nawet na niego tak mówimy
          a jeśli chodzi o znaczenia imion to moim niesamowitym faworytem jest Hilary -
          ale w połączeniu z moim nazwiskiem to byłby śmiech na sali smile
          pozdrawiam raz jeszcze
          badziul + badziulki
          • pluskotka Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 21:18
            Popularne? Znam jednego Szymona i mojego brata który ma tak na drugie. Czemu
            mama tak mu dała? Proste, to imię się jej podobało. Pewnie Biblia podsunęła je.
            • gaudencja Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 21:19
              Biblia to nie jest dobre wytłumaczenie, bo jeszcze niedawno Łukasz, Jakub czy
              Mateusz wraz z Szymonem należeli do rzadkości - Biblia nie podsuwała tych imion
              nikomu 100 lat temu, a za to masowo podsuwała je 400 lat temu i teraz znowu
              zaczęła?
              • pluskotka Re: Szymon - skąd popularność? 13.04.07, 17:29
                gaudencja napisała:
                > Biblia to nie jest dobre wytłumaczenie, bo jeszcze niedawno Łukasz, Jakub czy
                >Mateusz wraz z Szymonem należeli do rzadkości - Biblia nie podsuwała tych
                >imion nikomu 100 lat temu, a za to masowo podsuwała je 400 lat temu i teraz
                >znowu zaczęła?
                No wiesz moja mama nie jest głupią, która jak zobaczy kogoś znanego w telewizji
                to tak od razu nazywa swoje dzieci. Jak jesteś niewierząca to i może Biblia nie
                jest dla ciebie jakąś inspiracją.
                • gaudencja Re: Szymon - skąd popularność? 13.04.07, 17:49
                  pluskotka napisała:

> No wiesz moja mama nie jest głupią, która jak zobaczy kogoś znanego w
                  telewizji
                  >
                  > to tak od razu nazywa swoje dzieci.

Niczego takiego nawet bym się nie ośmieliła sugerować. Proszę, przeczytaj
                  jeszcze raz mój wcześniejszy post i zrozum jego intencje.
    • ibulka Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 22:58
      Biblia smile

poza tym miłe skojarzenia z lat szkolnych.
    • kit.kat Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 23:22
      Mam dziewięcioletniego brata Szymona i doprawdy nie wiem skąd ten szczyt w
      rankingach.
      Mamie podsunęła pomysł koleżanka z porodówki, która miała już syna o tym
      imieniu. Z tego co pamiętam jako argument podała, że to takie niespotykane
      (wtedy chyba jeszcze tak) imię i na dodatek ze świętymi patronami. I bach, jest
      Szymon, a nie planowany wtedy Julian. Tak, trochę żałuję, ale to w końcu nie
      był mój wybór smile
      Szymon jest imieniem dość krótkim, zwyczajnym i zakorzenionym w kulturze -
      chyba musiał się pojawić. Szkoda, że w takich ilościach.
      • bodomlake Re: Szymon - skąd popularność? 12.04.07, 23:34
        Hmm...przychodzi mi na myśl tylko naczelny komik VI RP wink
    • manarai Re: Szymon - skąd popularność? 13.04.07, 10:30
      Myślę, że obecna "górka" na Szymonów wynika z obecności w życiu publicznym Szymonów z początków lat 70-tych - Majewski, Bobrowski, Ziółkowski... sama też znam trzech Szymonów trzydziestoparoletnich. Czy rzeczywiście nadanie tego imienia 30 lat temu stanowiło akt tak wielkiej odwagi, skoro Szymonów w tym wieku jest jednak dość sporo, nawet w życiu publicznym?

A swoją drogą - czy nie przypadkiem w latach 70-tych swoje żydowskie zabarwienie straciło wiele imion biblijnych, takich jak chociażby Jakub, Daniel czy Dawid? Może ten wzrost popularności Szymona jest z nimi powiązany?
      • on-na Re: Szymon - skąd popularność? 13.04.07, 11:56
        I jeszcze "symche" znaczy "radość" smile
    • Gość: sandraa3 ja myslę IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 13.04.07, 12:47
      że przez Anię Przybylską. Oliwka tez przez nią wink zresztą, zaraz założę podobny
      wątek
      • minerwamcg Re: ja myslę 13.04.07, 14:24
        A kto to jest Ania Przybylska? Imię Szymon mi się bardzo podoba, a o tamtej
        pani pierwsze słyszę.
        • gaudencja Re: ja myslę 17.04.07, 22:06
          Kimkolwiek jest Ania Przybylska, okazuje się, że własnie kosmetyki kolorowe
          Astor nawiązaly stosunki dyplomatyczne z Polską, a Ania Przybylska została ich
          ambasadorką.
    • laulalama Re: Szymon - skąd popularność? 14.04.07, 23:41
      ja od zawsze chciałam miec synka Piotra, a tak się złożyło, że mój mąż i
      jednoczesnie tatuś mojego pierworodnego jest Piotrem więc nie chciałam
      dublować, junior nie bardzo mi się podobał...
      będąc w kościele rzuciło mi się Szymon Piotr i tak już zostało...
    • Gość: MamulaGabula Re: Szymon - skąd popularność? IP: *.acn.waw.pl 15.04.07, 11:24
      Moja chrzestna ma 20-letniego teraz Szymona i po prostu będąc w ciąży z drugim
      synem nie miała zupełnie pomysłu na imię, do czasu gdy usłyszała, jak jakaś
      osoba na ulicy woła tak do swojego synka i bardzo jej się spodobało
      (stwierdziła - O super imię, będzie Szymon). A wtedy to imię było całkowicie
      niepopularne. Potem opowiadała mi o swoim Szymku i jakoś to imię tak pięknie i
      nietypowo brzmiało w jej ustach, że zapamiętałam je sobie bardzo pozytywnie,
      wydawało mi się jakieś takie fajniusie i kojarzyło z super chłopaczkiem. A gdy
      na moim USG ukazał się -jak to lekarz określił- "worek na orzechy", to gdy
      tylko wsiedliśmy do samochodu, zaczęłam mężowi czytać moją listę imion męskich
      z Ziemowitem na czele, ale mąż z całej listy wybrał w ciągu 2 min. właśnie
      Szymona. Ja wolałam Ziemka, ale mąż nie chciał o tym słyszać, a ponieważ
      musieliśmy dojść do wspólnego wyboru, a Szymon był także moim ulubionym
      imieniem, to wybraliśmy właśnie Szymona. W 2000 roku to imię nie było jeszcze
      aż tak popularne (znałam tylko dwóch Szymków: tego mojej chrzestnej i synka
      koleżanki z pracy). Mimo wszystko nadal uważam, że to bardzo ładnie i dumnie
      brzmiące imię, ale gdybym rodziła dzisiaj synka, to raczej nie padłoby na
      Szymona, gł. z tego względu, że nie lubię zbyt popularnych imion i miałam
      nadzieję, że jakoś tego uniknę, no ale -jak czas pokazał- stało się inaczej smile
    • magdulichaa Re: Szymon - skąd popularność? 15.04.07, 22:13
      ja urodziłam mojego Szymusia w listopadzie 2006 roku, jak sie zorientowałam, to
      z waszych wypowiedzi, to imie było podobno już popularne w zeszłym roku, ale
      nie z tego wzgledu go wybraliśmy, bo prawdę mówiąc nawet nad tym sie nie
      zastanawialiśmy, czy popularne, czy niepopularne imie wybrać, z listy imion
      spisanych przeze mnie tylko co do szymona byla całkowita zgodność malżeńska,
      tak więc jest Szymuch maly, ja chciałam Nikodema, a mąz Sebastiana i po
      dyskusjach jest jak jest a poza tym bardzo to imie mi sie podoba i jak ulała
      pasuje do naszego nazwiska
    • gaudencja Re: Szymon - skąd popularność? 15.04.07, 22:57
      W takim razie moze inaczej zadam pytanie. Trafiło mi do przekonania, że obecną
      bardzo wysoką popularnośc zawdzięczamy po trosze Szymonowi Majewskiemu, który
      stworzył miłe skojarzenia z tym imieniem, a także zapewne róznym Szymonom,
      których poznaliśmy - w pokoleniu mam obecnie małych dzieci nie było to imię
      nadmiernie częste. Było jednak obecne - sama znałam w
      dzieciństwie/nastoletniości co najmniej 3 Szynomów w swoim wieku. A czy macie
      jakiś pomysł, skąd ono przyszło do głowy mamom, które zaczęły nadawać to imię
      jeszcze wtedy, kiedy było bardzo rzadkie? Kto lub co mógl/moglo na to wpłynąć?
      Argument, że Biblia, nie przekonuje mnie. Baltazar, Melchior czy Zachariasz nie
      są imionami superpopularnymi.
      • hs79 Re: Szymon - skąd popularność? 16.04.07, 13:55
        Imię dla naszego dziecka wybraliśmy kiedy byłam jeszcze w ciąży. Jeśli by się
        urodził chłopak, miał mieć na imię właśnie Szymon, ponieważ to imię podobało
        się mojemu mężowi, no i mi także, bo tak na imię miał mój dziadek ;o)
        Jednak los chciał inaczej, bo Pierwszego Dnia wiosny urodziła się Gabrysia.
        Może następnym razem doczekamy się małego Szymonka smile
        • abiela Re: Szymon - skąd popularność? 16.04.07, 22:03
          Też mnie nurtuje to pytanie. Znam jednego Szymona rówieśnika i jednego
          nastolatka. W obu przypadkach nie wiem skąd to imię. Dodatkowo znam kilku
          Szymonów urodzonych w ciągu ostatnich dwóch lat i nie mogę sobie wytłumaczyć
          skąd ten wysyp. Mnie akurat to imię się nie podoba.
          Może faktycznie Majewski & co. wprowadzili to imię do świadomości?
      • Gość: War-minka Re: Szymon - skąd popularność? IP: 80.48.148.* 17.04.07, 19:07
        ...jeśli mowa o imionach biblijnych, to podzieliłabym je na staro- (bardziej
        kojarzone z kulturą żydowską) oraz nowotestamentowe. Patrząc z perspektywy
        chrześcijanina, bliższy nam jest jednak Nowy Testament, a więc również z imiona
        mi z tej księgi mamy większy kontakt.
        Zwróćmy uwagę chociażby na imiona apostołów: Szymon Piotr, Andrzej, Jakub (zwany
        większym), Jan, Filip, Bartłomiej, Tomasz, Mateusz, Jakub (syn Alfeusza), Szymon
        Kananejczyk (zwany Gorliwym), Juda Tadeusz (pomijam okrytego złą sławą Judasza
        Iskariotę)
        (Moim skromnym zdaniem) wnioski nasuwają się same...
    • mama_kotula Re: Szymon - skąd popularność? 17.04.07, 01:57
      U nas Szymon wziął się z kompletnego braku pomysłu na imię dla chłopca.
      Podsunęła mi je siostra, ładnie mi "zabrzmiało" w słuchawce telefonu i w ten
      sposób mam na stanie Szymona właśnie.
      Nota bene długo, oj długo dziecię kazało się do siebie zwracać zdrobnieniem
      "Szymcio", które mi osobiście zgrzyta w zębach.

Ps. W ramach anegdoty - gdy nadawałam to imię - 2003 rok - nie było w moim
      otoczeniu żadnego małego Szymona, a przynajmniej tak mi się zdawało. W tej
      chwili w 17-osobowej grupie przedszkolnej mojego syna Szymonów jest trzech smile))
      • Gość: anek Re: Szymon - skąd popularność? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:21
        Jest po prostu ładnym, do niedawna oryginalnym imieniem, ma fajne zdrobnienia.
        Ot, co!
        • szymama Re: Szymon - skąd popularność? 26.04.07, 00:20
          nasz szymon ma 5 i pol roku. Nie moglismy miec dzieci, pozniej nasze upragnione
          zmarlo. Szymon znaczy tez: Bog wysluchal prosb o syna. Wiec jest Szymon, mam
          nadzieje, ze nie dlugo bedziemy sie zastanawiac nad drugim mezkim imieniem(dla
          dziewczynki juz wybrane big_grin )
    • magdmaz Re: Szymon - skąd popularność? 26.04.07, 09:30
      Mam około 33 letniego kuzyna Szymona. Nie wiem, skąd jego rodzicom wzięło sie to
      imię. Wtedy było faktycznie oryginalne, na równi z Jakubem.
      Nie powiem, to imię ma swój wdzięk i budzi sympatię - ale moze teraz już pora na
      bliskiego brzmieniowo Tymona?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.