Gość: Aleksandra IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 19.05.07, 12:29 Dla dziewczynki? Karina - co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: A może Karinka ? 19.05.07, 12:33 Mam 2 kuzynki (siostry rodzine). Jedna Katarzyna, druga wlasnie Karina. Troche maslo maslane. Co ciekawe ich mama byla...filologiem. Bardzo podoba mi sie kojarzenie Kariny (a wlasciwie Cariny) z cara - czyli droga sercu, mila, ukochana... Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: A może Karinka ? 19.05.07, 12:44 Ja szczególnie nie przepadam za tym imieniem, miałam jednak na studiach koleżankę Karinę - przemiłą, przesympatyczną i śliczną osóbkę. Dlatego lubię to imię u kogoś i myślę, że dla dziewczynki/ dziewczyny/ kobiety jest bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Karinka ? 19.05.07, 12:46 To imię było modne 30 lat temu i teraz jest kompletnie passe, a było z serii Nikoli, może trochę lepsze. Na pewno niektóre Kariny są sympatyczne (choć ja w realu takich nie spotkałam, ale to już są moje osobiste doświadczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
goralica a ja jestem Karina... 05.06.07, 15:01 i lubie swoje imię i cieszę sie, że takie mało popularne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: a ja jestem Karina... IP: *.tktelekom.pl 20.11.07, 17:37 ja też mam na imię karina i moje imie bardzo mi sie podoba poniewaz jestem jedyna karina w szkole!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: A może Karinka ? 20.11.07, 18:40 Ja znam Karinę siedemdziesięcioletnią. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: A może Karinka ? 19.05.07, 12:59 Staszek czy Gabrysia były modne 50 lat temu a jakoś polecacie ? Jestem za. Oryginalne. A ja lubię oryginalne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Karinka ? 19.05.07, 13:12 Nie polecamy imion, które były modne 30 lat temu i wyszły z mody, bo one "postarzają" człowieka - były badania, z których wynika, że osoby noszące takie imiona są postrzegane jako starsze, niż są w rzeczywistości. Staszek i Gabrysia modne są obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: A może Karinka ? 19.05.07, 13:40 Karina to spolszczenie "na siłę" niepolskiego (niemieckiego, skandynawskiego) zdrobnienia Katarzyny - Karin. Źródłosłów włoski to ślepa uliczka - we Włoszech imię Carina nie występuje, dla Włochów Carina i Cara w krajach anglojęzycznych to źródło nieustającej uciechy Jeśli ktoś koniecznie chce nadać dziecku imię Karina, jego psie prawo. Ale niech się nie zdziwi, jeśli dziecko będzie chciało to imię zmienić (znam tylko jedną osobę, która urzędowo zmieniała imię - była właśnie Kariną). Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: A może Karinka ? 19.05.07, 15:04 > Jeśli ktoś koniecznie chce nadać dziecku imię Karina, jego psie prawo. Ale >niech się nie zdziwi, jeśli dziecko będzie chciało to imię zmienić (znam tylko >jedną osobę, która urzędowo zmieniała imię - była właśnie Kariną). Bez przesady. Ja dla odmiany znam jedną Karinę i jest zadowolona (ze wszystkiego zresztą, jest b. pogodną osobą ), a imię do niej szalenie pasuje. Myślę, że o zmianie pomyślałaby raczej, gdyby została np. Dżesiką, bo w grupie moich rówieśników takowych brak i uznawane jest za co najmniej dziwaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: A może Karinka ? 20.05.07, 04:53 Ależ nie neguję. Wspomniałam tylko o przypadku, z którym miałam do czynienia. Tak się akurat zdarzyło, że jedyna znana mi osoba zmieniająca urzędowo imię nie mogła znieść właśnie Kariny. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A może Karinka ? 19.05.07, 15:07 W Niemczech imie Karina tez wystepuje... Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: A może Karinka ? 19.05.07, 14:47 A ja mam przyjaciółkę Karinę, jest wyjątkową osobą, bardzo zdolną i nieprzeciętną - i aczkolwiek zbliżamy się obydwie do trzydziestki, to nie powiedziałabym, żeby to imię trzydzieści lat temu było szczególnie modne... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Karinka ? 19.05.07, 14:55 Ono nie było nigdy na szczycie popularności, ale najmodniejsze w swej historii było 30 lat temu, i Kariny w tym właśnie wieku są najbardziej zauważalne. Szczyt nadań tego imienia przypadł na lata 70-te. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orvokki Re: A może Karinka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 16:49 Myślę, że ponieważ nie było ono nigdy szczególnie popularne, to konotacje z osobami starszymi nie będą w tym przypadku zbyt silne, tzn. nie sądzę, żeby to imię było odbierane jako "postarzające". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Karinka ? 19.05.07, 16:51 Tylko że jego popularność jednak była zauważalna. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A może Karinka ? 19.05.07, 15:17 Dla ciekawostki dodam jeszcze, ze moja babcia kojarzy to imie z Karolina i mowi na kuzynke Karlina))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leniwiec Re: A może Karinka ? IP: *.chello.pl 01.06.07, 22:57 Jestem z lat siedemdziesiatych i nie moge powiedziec, by imie to bylo zarowno wowczas jak i teraz zbyt czeste. Nie wiem dlaczego...Jest przede wszystkim oryginalne - nie znosze oklepanych imion. Jest dzwieczneBardzo ladne! Znam Karine - to swietna dziewczynaJestem za w 100%!PS A kon Karino piekny byl! Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: A może Karinka ? 20.11.07, 23:02 Podpisuje sie pod tym, tez jestem z lat 70 i Karine mielismy tylko jedna w calej szkole. Mi sie to imie wtedy bardzo podobalo... A jesli chodzi o Wlochy to Karina (Carina) po wlosku znaczy po prostu PIEKNA wiec nie wiem dlaczego ktos pisze ze smieja sie z tego imienia w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: A może Karinka ? 01.06.07, 23:48 Mnie sie to imie kojarzy tylko z Karin Stanek,ale ona ma chyba z 60 lat.W tych latach to było rzadko spotykane imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giss-ell Re: A może Karinka ? IP: *.tvtom.pl 02.06.07, 11:00 Kilka osób napisało,że to imie dość często nadawano w latach 70., a ja jestem z I poł lat 80., i znam całkiem sporo dziewczyn o tym imieniu, urodzonych właśnie w I poł lat 80. W dzieciństwie przyjaźniłam się z Kariną, która w swojej klasie w szkole miała jeszcze dwie swoje immienniczki, czyli razem były trzy, mój brat miał koleżankę Karinę, u mnie na studiach na moim (mało licznym)roku były dwie Kariny, w pracy poznałam kolejną, i jeszcze kilka by się znalazło. Tak więc wg mnie to imię nie jest specjalnie rzadkie, a może po prostu Kariny często się "trafiały" w moim otoczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A może Karinka ? 02.06.07, 13:30 Karina została nadana 8998 razy w latach 70 i 5669 razy w latach 80. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: A może Karinka ? 02.06.07, 13:15 Znam jedną fajną Karinę. Imię, może być. Nie jest chyba zbyt popularne, bo znam jedną osobę w wieku 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza T. Re: A może Karinka ? IP: *.chello.pl 02.06.07, 21:52 Mi się Karina podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrz Re: A może Karinka ? 19.08.07, 11:52 Ja dałam na imie mojej córce Karina.Mnie sie podoba.Dla mnie imię w pewnym rodzaju stanowi pewien rodzaj indywidualnosci.Jak jestem w piaskownicy i są z nami 4 Zuzie to jakos te wszystekie zuzie są dla mnie jednakowe,jakby były jednoosobowe Odpowiedz Link Zgłoś
asca25 Re: A może Karinka ? 05.06.07, 11:50 Mnie się podoba, co widać poniżej )) Oprócz mojego dziecka nigdy nie znałam żadnej Kariny. Nie spotkałam też jeszcze dziecka z tym imieniem w realu (w googlach po wpisaniu są 3 dziewczynki). Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: A może Karinka ? 20.08.07, 09:51 Imię młodszej siostry Scarlett O'Hara, kombinacja Karoliny i Ireny chyba? (Tzn. pełne imiona to właśnie Karolina Irena, a Karina to rodzinny przydomek) Ale nie przepadam za tym imieniem. Jakoś dla mnie trochę "dżesikowe". Popieram Kalinę! Odpowiedz Link Zgłoś
shamoni83 Re: A może Karinka ? 20.08.07, 19:00 Podoba mi się. Koleżanka zastanawiała się nad imieniem Kaja, ale w końcu zdecydowała się na Karinę. Mała ma już ponad 2 latka i bardzo to imię do niej pasuje! Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: A może Karinka ? 20.08.07, 19:17 Moja dobra koleżanka nosi to imię, ma 22 lata. Nigdy jej nie przeszkadzało ani nie miała ochoty go zmieniać. Jak dla mnie to imię może być, nie podoba mi się jakoś nadzwyczajnie, ale akurat w tym przypadku osobiste pozytywne skojarzenia przemawiają na plus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: A może Karinka ? IP: *.chello.pl 20.11.07, 18:31 Jestem na nie. To imie jest wg mnie całkowicie bez wdzięku, brzydko brzmi. I nie ma tu nic do rzeczy, że znałam dwie Kariny (były w jednej klasie, rok wyżej ode mnie - ani wcześniej, ani później żadnej kariny nie spotkałam, a jestem z I połowy lat 80., więc statystycznie rzecz biorąc powinnam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krtek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 20:08 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: A może Karinka ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 11:42 Przepraszam, ale strasznie mnie sie to imie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: A może Karinka ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 11:43 Pisałam o imieniu Karina, ale mam takie same odczucia co do Kaliny. Odpowiedz Link Zgłoś