look-whoo 09.06.07, 15:38 Witam raz jeszcze. Muszę znac Wasze szeczer opinie na temat imienia Zachary. Jak wam się podoba, czy nadalibyscie takie imię? Moze ktoś zna jakiegoś Zacharego, jak mu się żyje z takim imieniem? Dziękuje z góry za zaineteresowanie i przepraszam za kolejny watek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemmy Re: Zachary 09.06.07, 15:42 Cudne imię,z tego co wiem,chłopczyk o tym imieniu ma się dobrze i imie bardzo mu sie podoba(wiek szkoła podstawowa),a drugi,którego znam ma na imię Zachariasz,ale jest malenki i chyba jeszcze nie zdaje sobie sprawy jak wyjatkowe ma imię Fajne imię,ja ze swojej strony polecam U mnie Zacharek jest na drugim miejscu po Tymonie. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Zachary 09.06.07, 15:46 Mnie nie przekonuje. Brzmienie mi się nie podoba. Może być dla małego chłopca z rodziny żydowskiej. Wówczas nie mam żadnych zastrzeżeń. Trochę lepsze niż Mojżesz czy Salomon. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Zachary 09.06.07, 18:06 asidoo 09.06.07, 15:46 napisal Mnie nie przekonuje. Brzmienie mi się nie podoba. Może być dla małego chłopca z rodziny żydowskiej. Wówczas nie mam żadnych zastrzeżeń. Trochę lepsze niż Mojżesz czy Salomon. A Jakub, to nie imie zydowkie? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Zachary 14.06.07, 18:50 lotka76 napisała: > > asidoo 09.06.07, 15:46 napisal > > Mnie nie przekonuje. Brzmienie mi się nie podoba. Może być dla małego > > chłopca z rodziny żydowskiej. Wówczas nie mam żadnych zastrzeżeń. > > Trochę lepsze niż Mojżesz czy Salomon. > A Jakub, to nie imie zydowkie? Wszystko zależy, jak zdefiniujesz imię żydowskie. Jeżeli jako imię powstałe w narodzie żydowskim i języku hebrajskim, czyli jako imię, które najpierw nosili Żydzi, to wtedy imieniem żydowskim będzie nie tylko Aron, Mojżesz czy Sara, ale także Adam, Ewa, Michał, Rafał, Maria, Anna, Marta... Nie wiem jak Twój przedmówca, ale ja mówiąc "imię żydowskie" mam na myśli imię nie spotykane lub bardzo rzadko spotykane (w Polsce) wśród gojów. Rzadko nadawane czy prawie nie nadawane imię biblijne mnie osobiście także brzmi bardzo żydowsko (niezależnie od tego, czy nadamy je w brzmieniu polskim czy angielskim). Nie żeby mi to przeszkadzało, ale należy to mieć na uwadze. Nie darmo Izraelita pisujący w Wyborczej przyjął pseudonim Dawid Warszawski, a nie na przykład Józef Warszawski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Zachary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 15:48 Zachary bardzo mi się podoba. Niestety żadnego nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Zachary 09.06.07, 15:51 A jak chcecie zdrabniać to imię? Chyba nie Zach? A może Hary? Zachareczek? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zachary 09.06.07, 15:56 a Pawła zdrabniasz Pawełeczek? Zachary to Zacharek,po co silic się na zdrobnienia zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Zachary 09.06.07, 16:11 Derywacyjnie Zachary i Paweł nie mają nic wspólnego. Porównanie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zachary 09.06.07, 16:14 asidoo napisała: > Derywacyjnie Zachary i Paweł nie mają nic wspólnego. Porównanie bez sensu. oczywiscie ze z sensem Tez się p r o s t o zdrabnia PA-WE-ŁEK,jak ZA-CHA-REK. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zachary 09.06.07, 16:22 asidoo napisała: > A swoją drogą Zacharek brzmi jak Sucharek... dokładnie Przesłodko,dzieki temu Sucharkowi tak bardzo mi sie spodobał Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Zachary 09.06.07, 16:02 Mnie się podoba. Mam słabość do imion zakończonych na - ry (np. Zachary, Makary, Hilary i mój ukochany Ksawery) lub -cy (Horacy, Ignacy, Bonifacy). Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Zachary 09.06.07, 16:22 bardzo ladne imie. Mi sie bardzo podoba. Zacharek rowniez, co z tego ze brzmi jak Sucharek, moim zdaniem to mu jeszcze nadaje wiecej wdzieku Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Zachary 09.06.07, 16:35 Świetne imię. Nadałabym je synkowi, jednak u mnie numerem jeden jest Walery, a Zachary i Walery wydają mi się zbyt do siebie podobni. Zacharka można też nazywać Zarkiem Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Zachary 09.06.07, 17:59 Zachary jako Zachary nie jest taki zly, ale nie mam pomysłu na zdrobnienie. Zacharek brzmi dziwnie i sztucznie. Może Zachaś ?? Sama nie wiem . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Zachary 09.06.07, 18:01 To piękne imię z zawadiackimi zdrobnieniami, jestem bardzo za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veranillo Re: Zachary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 18:02 Mnie też się to imię podoba. Co prawda, są takie, które podobają mi się bardziej, ale uważam, że dla małego chłopca jest jak najbardziej ok. Co do dyskusji o zdrobnieniach, to myślę, że każda rodzina i tak wymyśla sobie sobie swoje i nie ma co robić z tego problemu - może być Zach, Zacharek albo jakkolwiek inaczej, grunt, żeby podobało się rodzinie i samemu imiennikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
look-whoo Re: Zachary 09.06.07, 19:09 Dzięki za opinie. Chłop wiąż delikatnie sugeruje Zacharego.Szkoda, że nie ma tu żadnej mamy/ cioci/ kuzynki/ siostry Zacharka Chciałabym dowiedziec się jak nosi sie to imię. Obawiam sie, że ulegne i będe żałowac. Może lepiej "bepieczniejszy" Ignacy? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Zachary 09.06.07, 19:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20381&w=16311778&a=16311778 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=31967244&a=31995746 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=21984136&a=22834400 Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Zachary 09.06.07, 19:41 Jest na forum mama Zacherego albo Zachariasza - nie pamiętam. Może się ujawni Odpowiedz Link Zgłoś
look-whoo Re: Zachary 09.06.07, 20:30 a któż to? Nie możecie się po prostu przyznac? Odpowiedz Link Zgłoś
123monia Re: Zachary 28.08.13, 23:49 Witam! Moj kochany Synek ma na imie Zak ,oczywiscie jest to skrot od Zachariasza ale nadane ma tylkk Zak.Jest to przepiekne imie! Jestem naprawde zadowolona z wyboru,mimo iz czasami ludzie nadstawiaja uszy jak je wypowiadam a ja wierze ze moj Syn kiedys rozlsawi to imie i bedzie nadawane czesciej! Fajne krotkie ale konktretne imie zdrobnienia Zaki,Zakus ,Zakulek polecam i pozdrawiam wszystkoch Zaczkow Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Zachary 29.08.13, 09:43 123monia napisała: > Witam! Moj kochany Synek ma na imie Zak ,oczywiscie jest to skrot od Zachariasz > a ale nadane ma tylkk Zak.Jest to przepiekne imie! Jestem naprawde zadowolona z > wyboru,mimo iz czasami ludzie nadstawiaja uszy jak je wypowiadam a ja wierze z > e moj Syn kiedys rozlsawi to imie i bedzie nadawane czesciej! Fajne krotkie ale > konktretne imie zdrobnienia Zaki,Zakus ,Zakulek polecam i pozdrawiam wsz > ystkoch Zaczkow Zak czy Żak? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zachary 29.08.13, 21:46 123monia napisała: > Witam! Moj kochany Synek ma na imie Zak ,oczywiscie jest to skrot od Zachariasz > a Zak zupełnie do mnie nie przemawia, ani jako zdrobnienie od Zachariasza, ani jako pełna forma. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Zachary 09.06.07, 20:47 Fajnym zdrobnieniem jest jeszcze Zaszek Ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Zachary 09.06.07, 20:56 Mnie najbardziej podobają się Zarek i Zacharek. Tym wątkiem udowadniamy właśnie, jak wiele zdrobnień ma to imię Sucharek też jest świetny, taki rodzinny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Zachary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 21:04 Bardzo mi się podoba. I myślę, że wcale nie trzeba zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
look-whoo Re: Zachary 14.06.07, 18:16 Dziewczyny.. chyba będzie Zachary..... imię strasznie ciekawe, boję się tylko, jak sie przyjmie.......................................... zaryzykuję(?) Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Zachary 14.06.07, 18:25 IMO swietne imie, choc wole Ksawerego, ale Zachary jest bardzo ok. Nawiasem mówiąc forumowa mama Zacharego to Magsalfano, ale jak widać parę wątków dalej została po raz kolejny mamą (pewnei nie zauważyła Twojego wątku). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Zachary 14.06.07, 19:38 Ładne imię ). Naprawdę ma coś w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zachary 14.06.07, 23:02 trzymam kciuki za Zacharego Na wyrodnych jest dziewczyna,której mężowi przyśniło się COŚ co kazało mu nazwac syna Zachariasz.. Miała być Dobrusia,jest Zachariasz. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Zachary 14.06.07, 23:32 Dziewczyno mamy taki sam gust imienniczy dopiero co w wątku jak teraz nazwałabym dzieci wymieniłam Dobrochnę i Zacharego. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Zachary 23.06.07, 15:52 ach, szalenie podoba mi się Zachary =) Zacharek również =) Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Zachary 28.07.07, 15:36 Czy ktoś może wie coś o pochodzeniu tego imienia? Ile osób je nosi? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Zachary 28.07.07, 15:40 W 1994 roku było w Polsce zaledwie ośmiu Zacharych, ale w ostatnich latach chyba przybyło ich kilku (Zacharego i Klarę ma Magsalfano, w ubiegłym roku w Warszawie zarejestrowano bodajże dwóch). pl.wikipedia.org/wiki/Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Zachary 28.07.07, 15:47 Bardzo dziękuję. Niesamowicie podoba mi się to imię, ale chciałabym wiedzieć o nim jak najwięcej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zachary 28.07.07, 16:23 Zachary to oboczność Zachariasza, tak samo, jak Jeremi jest obocznością Jeremiasza (i vice versa). Zachary był imieniem bardzo rzadko spotykanym, ale jednak spotykanym w Polsce. Generalnie Wikipedia pisze prawdę. Tu masz na przykład podporucznika Zacharego Suchorzewskiego, odznaczonego Virtuti Militari w 1831 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Zachary 28.07.07, 16:38 Gaudencjo, a dlaczego był rzadko nadawany? czy wiąże się z tym jakaś historia? Bardzo jestem ciekawa tego imienia, jakbyś miała jakieś, blizsze niz wikipediowe, informacje na jego temat, bardzo o nie poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zachary 28.07.07, 16:42 Oczywiscie I chciałam Cię przy okazji zapewnić, że pamiętałam cały czas o Twoim liście; własnie odpisałam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zachary 28.07.07, 16:43 das.krokodil napisała: > Gaudencjo, a dlaczego był rzadko nadawany? czy wiąże się z tym jakaś historia? Sam Zachariasz też był dość rzadko nadawany; myślę, że po prostu to imię się nie spopulayzowało z niewiadomych przyczyn, tak jak większość pozostałych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Zachary 28.08.13, 23:54 Bardzo mi się podoba i znajduje się w ścisłej czołówce imion dla syna(ów). Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Zachary 29.08.13, 08:12 Nie podoba mi się. Zbyt kojarzy mi się z sucharami i cukrem (sachar to cukier w języku rosyjskim). Oprócz tego spotkałam niezbyt interesującą osobę o tym imieniu, nadużywającą alkoholu może dlatego nie przypadło mi do gustu, taki brudny Harry. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Zachary 29.08.13, 09:22 moja koleżanka z pracy ma Zacharego w wieku mojego synka, mówi na niego po prostu Harry. imię chyba nosi się mu dobrze, ale to trudno stwietdzić jak na razie u czterolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Zachary 29.08.13, 13:23 Ja znam Zacharego, którego wersja "domowa" to Jaszek. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zachary 29.08.13, 15:57 Uwielbiam Zacharego, jest wysoko na mojej chłopięcej liście. Ostatnio na jednym z blogów, które czytam, urodził się właśnie Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Zachary 29.08.13, 18:13 Bardzo lubię Zacharego. Znam mamę pewnego 4-latka o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Zachary 30.08.13, 16:36 Nie mogę przekonać się do tego imienia.Kojarzy mi się z sucharami,a poza tym jest jakieś takie kanciaste.Wolałabym podobnego Zachariasza. Odpowiedz Link Zgłoś