Dodaj do ulubionych

moja córeczka - Józefinka

16.06.07, 00:11
Moja 2 miesięczna córeczka ma na imię Józefina. To bardzo kontrowersyjne imię
i często słyszę negatywne komentarzesad Są tez pozytywne, ale jest ich
zdecydowanie mniej.. martwi mnie to bardzo, nie wiem czy nie zmienic małej
imienia... może ją krzywdzę? jak myślicie, co zrobic?
Obserwuj wątek
    • zabamoni Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 00:16
      a to z jakiego powodu chcesz zmienic?ja niesluchalabym innych!
    • ciacho113 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 00:46
      Normalne tradycyjne imię. Nie wszystkie dziewczynki muszą mieć na imię Julka,
      Ania czy Małgosia.
    • zebra211 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 01:20
      Śliczne imię- Józefinka, Józia! Ja mam Marysię. Mąż i rodzina też nie chciała,
      mówili, że będą za nią wołać: sierotka Marysia. A ja uważam, że takie imiona są
      piękne i tradycyjne. A poza tym, wbrew pozorom, wcale nie takie rzadkie - wraca
      moda na imiona staropolskie i starodawne. Przekonasz się dopiero, jak Józefinka
      pójdzie do szkoły. A poza tym co, miałaś ulec amerykańskim trendom i dać imię
      gwiazdy Hollywood, o której za 10 lat nikt nie będzie pamiętał? Pozdrawiam!
      • 24lena wraca moda na "stare" imiona 16.06.07, 02:05
        i ja bym nie zmieniala,skoro Wam-rodzicom sie podoba,
        bardzo ladne,tradycyjne i orginalne imie smile
        • kaeira Re: wraca moda na "stare" imiona 16.06.07, 08:01
          Jak piękna cesarzowa Józefina, miłość Napoleona smile
          Nie w moim guście, ale bardzo popieram.
    • asia06 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 08:22
      A ja z innej beczki... Jako nauczycielka. Uczyłam dzieci, które miały różne
      imiona. I bardziej tradycyjne i wyszukane. I niestety te z "innymi" imionami
      często spotykały się ze złośliwością ze strony kolegów. A dzieci niestety są
      nielitościwe. Dlatego mocno się zastanawialam, wybierając imię dla swojego
      dziecka.
      • kaeira Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 08:44
        asia06 napisała:
        > A ja z innej beczki... Jako nauczycielka. Uczyłam dzieci, które miały różne
        > imiona. I bardziej tradycyjne i wyszukane. I niestety te z "innymi" imionami
        > często spotykały się ze złośliwością ze strony kolegów. A dzieci niestety są
        > nielitościwe. Dlatego mocno się zastanawialam, wybierając imię dla swojego
        > dziecka.

Na szczęście jeszcze od czasów przedwojennych cały czas spada stopniowo odsetek
        dzieci z najpopularniejszymi imionami, a wzrasta odsetek tych z rzadkimi. W
        ostatniej dekadzie ostatnio zaś szczególnie ten proces przybrał na sile,
        częstotliwość nadawania imion "nietypowych" ogromnie się zwiekszyla.
        Więc stają się one coraz normalniejsza rzeczą, także dla kolegów w szkole.

A dzieci zawsze znajdą coś do wyśmiewania. To nie powód aby się silić na
        konformizm.
      • deela asia06 16.06.07, 10:26
        wiesz co ci powiem: to brak wycjowania rodzicow ich prostactwo i chamskie
        komentarze ucza dzieci takich zachowac
        a co do wysmiewania sie z imienia to..... no coz imie mam do porzygu popularne
        za to smialy sie z mojego nazwiska
        dzieciaki smieja sie: z nazwiska, okularów, wzrostu, tuszy, ojca alkoholika,
        niemodnych ubran
        zawsze znajdzie sie powod zeby prostackie dzieci prostackich rodzicow mialy
        prostacka rozrywke
        jakos przetrwalam od przedszkola i nigdy nie zwracalam uwagi majac je gdzies
        wiec nie mow mi to ze oni zmiana imienia ochronia swoje dziecko bo to wszystko
        kwestia wychowania (nie przejmowac sie!) pewnie po co jozia, niech wyprodukuja
        kolejna amelke nikole czy innego wynalazka
    • denea Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 09:01
      Piękne imię big_grin Brzmi szlachetnie i dumnie, no i można je uroczo zdrabniać.
      Jeżeli Wam się podoba to nie widzę powodów do przejmowania się głupimi uwagami.
      No chyba że to był impuls i teraz sama nie jesteś pewna czy Ci się podoba, to
      rzeczywiście jeszcze sie namyśl. Masz trochę czasu, imię można dziecku zmienić
      do ukończenia 6 m-ca.
      Ja bym chyba nie zmieniła.
      Osoby które znam mające nietypowe imiona uważają je raczej za atut, wyróżnik,
      łatwiej je dzięki temu zapamiętać.
      Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie.
      • kaeira Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 09:04
        denea napisała:
        > Masz trochę czasu, imię można dziecku zmienić do ukończenia 6 m-ca.

Mozna i poźniej, tylko że do 6 miesięcy od wystawienia aktu urodzenia robi się
        to w zasadzie bez żadnych formalności.
    • koza_w_rajtuzach Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 09:26
      Bardzo ładne imię.
      Nie zmieniaj go. Myślę, że Twoja córeczka je doceni.
      Nie raz słyszałam negatywne komentarze na temat imienia mojej córki (Klara). Ja
      jednak jestem przekonana, że nadawał jej ładne i pasujące do niej imię.
      • elfik31 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:21
        mi się nie podoba bo kojarzy mi sie ze starą babką, no ale przecież wszystkim
        się nie dogodzi i skoro Tobie się podoba, a pewnie tak jest skoro wybrałaś to
        imię spośrod miliona innych, to bym się nie przejmowała gadaniem ludzi.
    • deela czemu? 16.06.07, 10:22
      moim zdaniem
      BEZ OBRAZY!!!!!!!
      smieszne sa imiona: Amelia (nie moge go sluchac, skora mi cierpnie) czy Nikola
      (a kiedy nikola ma imieniny? tak z ciekawosci)
      teraz jest duzo takich staromodnych imion: Jaś, Franek, Antoś, Hania, Zosia i
      Józia będzie się ladnie komponowalo smile

moj ma na imie Julian i tez wiele osob kreci glowa a tesciowie to sie malo nie
      poplakali ze nie wiktorek czy inny mateusz
      a Julian podobnie jak Józia jest w tej chwili imieniem nieco rzadszym ale
      uzywanym wiec jesli uwazacie ze to najpiekniejsze imie na swiecie to olejcie
      marudy i nie zmieniajcie!!!!!
    • jovi78 Mnie się podoba 16.06.07, 10:31
      Ja mam na imię Jowita i też niektórzy się dziwią, co to za imię...

Józefinka brzmi super, tak samo jak Zosia czy Marysia(Jozefina, Zofia, Maria)
      pozdrawiam
    • cerezanita Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:32
      W ogóle się nie przejmuj - nie dogodzisz wszystkim. Jeśli nie imię, to np.
      okulary lub długie nogi będą pretekstem do docinek, takie jest życie. Imię nie
      musi się wszystkim podobać, ma pasować do "właścicielki". I nie jest to wymysł z
      wysp Hula-Gula, tylko imię o długiej tradycji. Nie martw się, nie warto.
    • bbarbie Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:38
      Moja córeczka ma na imie Milenka i zawsze jak ktoś pyta to muszę imie powtórzyć
      2 razy jakby nikt go nie znał choć to nie takie rzadkie imie.
      Chciałam dla córeczki imienia dziewczęcego i niezbyt oklepanego bo ja z czasów
      dzieciństwa pamiętam że zawsze w klasie miałam 5 Agnieszek (ja jestem Agnieszka)
      5 Kaś i 5 Anek.
      Znajoma ma córkę o imieniu Anastazja , druga ma synka o imieniu Władek.

Imię jakie nadałaś córce nie ma głupiego znaczenia, nie jest obrażliwe czy
      ośmieszające jest dziewczęce i jeśli Wam się podoba to jest ok w końcu ile na
      świecie ludzi tyle gustów i nigdy nikomu się nie dogodzi!
    • rufique Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:45
      Piękne imię. Nie daj sie ludzkiej głupocie. O inne dzieci nie martw-to prawda-
      wraca moda na mniej popularne (co nie znaczy brzydsze) imiona, więc też odsetek
      dzieci dziwujących się będzie się zmniejszał. W najgorszym wypadku sama sobie w
      przyszłości zmieni ;o) Tak jak wielki gwiazdor pan Piotr Janiak przemianowal
      się na Olivera...
      • walczakowa3 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:50
        jak pojdzie do szkoły to w klasie będzie pełno Mateuszków, Nikoli, Juli...a
        Józefina będzie jedna, wyjątkowasmile))
    • kutynek Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 12:43
      hej,nie przejmuj sie krytyka bo to nie wazne co inni gadaja,obojetnie jak dasz
      dziecku na imie zawsze ktos sie znajdzie komu sie nie bedzie
      podobalo,najwazniejsze ze tobie sie podoba.pozdrowionka
      • das.krokodil Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 12:51
        Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Józefina jest bardzo pogodnym,
        radosnym dzieckiem, miała byc (w zamyśle!) ciemnowłosa i ciemnooka po mamie,
        wyszła zielonooka blondynka po taciesmile Babcia moja powiedziała nawet, że imię
        Józefina lepiej "współgrałoby" z "czarnulką".... Czy też tak myślicie?
        Nadaliśmy małej to imię, bo wydawało się nam piękne, oryginalne, ciekawe i
        charakterne, dla takiej małej trzpiotki a potem dla eleganckiej dziewczyny/
        kobiety. Drugie imię Józefiny to Julianna. Z nazwiskiem (dla pełniejszego
        obrazu): Józefina Julianna Laskiewicz. Zauważyłam, że zarówno na imionach,
        jak i tutaj zostało to imię odebrane pozytywnie, to mnie bardzo pocieszyło. Na
        razie Józefinka jest zbyt mała, żeby cokolwiek rozumiec, boję się jednak, że za
        rok - dwa otoczenie skutecznie obrzydzi jej to piękne imię, które nosi. Póki co
        zwracamy się do niej: Józefinka, Józi (najczęściej), Zefinka, Fifinka, Józia...

• Gość: Nataloosia:) Re: moja córeczka - Józefinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 21:03
          Mnie Józefinka bardziej pasuje do zielonookiej blondynki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.