das.krokodil 16.06.07, 00:11 Moja 2 miesięczna córeczka ma na imię Józefina. To bardzo kontrowersyjne imię i często słyszę negatywne komentarze Są tez pozytywne, ale jest ich zdecydowanie mniej.. martwi mnie to bardzo, nie wiem czy nie zmienic małej imienia... może ją krzywdzę? jak myślicie, co zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabamoni Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 00:16 a to z jakiego powodu chcesz zmienic?ja niesluchalabym innych! Odpowiedz Link Zgłoś
ciacho113 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 00:46 Normalne tradycyjne imię. Nie wszystkie dziewczynki muszą mieć na imię Julka, Ania czy Małgosia. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra211 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 01:20 Śliczne imię- Józefinka, Józia! Ja mam Marysię. Mąż i rodzina też nie chciała, mówili, że będą za nią wołać: sierotka Marysia. A ja uważam, że takie imiona są piękne i tradycyjne. A poza tym, wbrew pozorom, wcale nie takie rzadkie - wraca moda na imiona staropolskie i starodawne. Przekonasz się dopiero, jak Józefinka pójdzie do szkoły. A poza tym co, miałaś ulec amerykańskim trendom i dać imię gwiazdy Hollywood, o której za 10 lat nikt nie będzie pamiętał? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
24lena wraca moda na "stare" imiona 16.06.07, 02:05 i ja bym nie zmieniala,skoro Wam-rodzicom sie podoba, bardzo ladne,tradycyjne i orginalne imie Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: wraca moda na "stare" imiona 16.06.07, 08:01 Jak piękna cesarzowa Józefina, miłość Napoleona Nie w moim guście, ale bardzo popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 08:22 A ja z innej beczki... Jako nauczycielka. Uczyłam dzieci, które miały różne imiona. I bardziej tradycyjne i wyszukane. I niestety te z "innymi" imionami często spotykały się ze złośliwością ze strony kolegów. A dzieci niestety są nielitościwe. Dlatego mocno się zastanawialam, wybierając imię dla swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 08:44 asia06 napisała: > A ja z innej beczki... Jako nauczycielka. Uczyłam dzieci, które miały różne > imiona. I bardziej tradycyjne i wyszukane. I niestety te z "innymi" imionami > często spotykały się ze złośliwością ze strony kolegów. A dzieci niestety są > nielitościwe. Dlatego mocno się zastanawialam, wybierając imię dla swojego > dziecka. Na szczęście jeszcze od czasów przedwojennych cały czas spada stopniowo odsetek dzieci z najpopularniejszymi imionami, a wzrasta odsetek tych z rzadkimi. W ostatniej dekadzie ostatnio zaś szczególnie ten proces przybrał na sile, częstotliwość nadawania imion "nietypowych" ogromnie się zwiekszyla. Więc stają się one coraz normalniejsza rzeczą, także dla kolegów w szkole. A dzieci zawsze znajdą coś do wyśmiewania. To nie powód aby się silić na konformizm. Odpowiedz Link Zgłoś
deela asia06 16.06.07, 10:26 wiesz co ci powiem: to brak wycjowania rodzicow ich prostactwo i chamskie komentarze ucza dzieci takich zachowac a co do wysmiewania sie z imienia to..... no coz imie mam do porzygu popularne za to smialy sie z mojego nazwiska dzieciaki smieja sie: z nazwiska, okularów, wzrostu, tuszy, ojca alkoholika, niemodnych ubran zawsze znajdzie sie powod zeby prostackie dzieci prostackich rodzicow mialy prostacka rozrywke jakos przetrwalam od przedszkola i nigdy nie zwracalam uwagi majac je gdzies wiec nie mow mi to ze oni zmiana imienia ochronia swoje dziecko bo to wszystko kwestia wychowania (nie przejmowac sie!) pewnie po co jozia, niech wyprodukuja kolejna amelke nikole czy innego wynalazka Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 09:01 Piękne imię Brzmi szlachetnie i dumnie, no i można je uroczo zdrabniać. Jeżeli Wam się podoba to nie widzę powodów do przejmowania się głupimi uwagami. No chyba że to był impuls i teraz sama nie jesteś pewna czy Ci się podoba, to rzeczywiście jeszcze sie namyśl. Masz trochę czasu, imię można dziecku zmienić do ukończenia 6 m-ca. Ja bym chyba nie zmieniła. Osoby które znam mające nietypowe imiona uważają je raczej za atut, wyróżnik, łatwiej je dzięki temu zapamiętać. Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 09:04 denea napisała: > Masz trochę czasu, imię można dziecku zmienić do ukończenia 6 m-ca. Mozna i poźniej, tylko że do 6 miesięcy od wystawienia aktu urodzenia robi się to w zasadzie bez żadnych formalności. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 09:26 Bardzo ładne imię. Nie zmieniaj go. Myślę, że Twoja córeczka je doceni. Nie raz słyszałam negatywne komentarze na temat imienia mojej córki (Klara). Ja jednak jestem przekonana, że nadawał jej ładne i pasujące do niej imię. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:21 mi się nie podoba bo kojarzy mi sie ze starą babką, no ale przecież wszystkim się nie dogodzi i skoro Tobie się podoba, a pewnie tak jest skoro wybrałaś to imię spośrod miliona innych, to bym się nie przejmowała gadaniem ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
deela czemu? 16.06.07, 10:22 moim zdaniem BEZ OBRAZY!!!!!!! smieszne sa imiona: Amelia (nie moge go sluchac, skora mi cierpnie) czy Nikola (a kiedy nikola ma imieniny? tak z ciekawosci) teraz jest duzo takich staromodnych imion: Jaś, Franek, Antoś, Hania, Zosia i Józia będzie się ladnie komponowalo moj ma na imie Julian i tez wiele osob kreci glowa a tesciowie to sie malo nie poplakali ze nie wiktorek czy inny mateusz a Julian podobnie jak Józia jest w tej chwili imieniem nieco rzadszym ale uzywanym wiec jesli uwazacie ze to najpiekniejsze imie na swiecie to olejcie marudy i nie zmieniajcie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jovi78 Mnie się podoba 16.06.07, 10:31 Ja mam na imię Jowita i też niektórzy się dziwią, co to za imię... Józefinka brzmi super, tak samo jak Zosia czy Marysia(Jozefina, Zofia, Maria) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cerezanita Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:32 W ogóle się nie przejmuj - nie dogodzisz wszystkim. Jeśli nie imię, to np. okulary lub długie nogi będą pretekstem do docinek, takie jest życie. Imię nie musi się wszystkim podobać, ma pasować do "właścicielki". I nie jest to wymysł z wysp Hula-Gula, tylko imię o długiej tradycji. Nie martw się, nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
bbarbie Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:38 Moja córeczka ma na imie Milenka i zawsze jak ktoś pyta to muszę imie powtórzyć 2 razy jakby nikt go nie znał choć to nie takie rzadkie imie. Chciałam dla córeczki imienia dziewczęcego i niezbyt oklepanego bo ja z czasów dzieciństwa pamiętam że zawsze w klasie miałam 5 Agnieszek (ja jestem Agnieszka) 5 Kaś i 5 Anek. Znajoma ma córkę o imieniu Anastazja , druga ma synka o imieniu Władek. Imię jakie nadałaś córce nie ma głupiego znaczenia, nie jest obrażliwe czy ośmieszające jest dziewczęce i jeśli Wam się podoba to jest ok w końcu ile na świecie ludzi tyle gustów i nigdy nikomu się nie dogodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
rufique Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:45 Piękne imię. Nie daj sie ludzkiej głupocie. O inne dzieci nie martw-to prawda- wraca moda na mniej popularne (co nie znaczy brzydsze) imiona, więc też odsetek dzieci dziwujących się będzie się zmniejszał. W najgorszym wypadku sama sobie w przyszłości zmieni ;o) Tak jak wielki gwiazdor pan Piotr Janiak przemianowal się na Olivera... Odpowiedz Link Zgłoś
walczakowa3 Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 10:50 jak pojdzie do szkoły to w klasie będzie pełno Mateuszków, Nikoli, Juli...a Józefina będzie jedna, wyjątkowa)) Odpowiedz Link Zgłoś
kutynek Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 12:43 hej,nie przejmuj sie krytyka bo to nie wazne co inni gadaja,obojetnie jak dasz dziecku na imie zawsze ktos sie znajdzie komu sie nie bedzie podobalo,najwazniejsze ze tobie sie podoba.pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: moja córeczka - Józefinka 16.06.07, 12:51 Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Józefina jest bardzo pogodnym, radosnym dzieckiem, miała byc (w zamyśle!) ciemnowłosa i ciemnooka po mamie, wyszła zielonooka blondynka po tacie Babcia moja powiedziała nawet, że imię Józefina lepiej "współgrałoby" z "czarnulką".... Czy też tak myślicie? Nadaliśmy małej to imię, bo wydawało się nam piękne, oryginalne, ciekawe i charakterne, dla takiej małej trzpiotki a potem dla eleganckiej dziewczyny/ kobiety. Drugie imię Józefiny to Julianna. Z nazwiskiem (dla pełniejszego obrazu): Józefina Julianna Laskiewicz. Zauważyłam, że zarówno na imionach, jak i tutaj zostało to imię odebrane pozytywnie, to mnie bardzo pocieszyło. Na razie Józefinka jest zbyt mała, żeby cokolwiek rozumiec, boję się jednak, że za rok - dwa otoczenie skutecznie obrzydzi jej to piękne imię, które nosi. Póki co zwracamy się do niej: Józefinka, Józi (najczęściej), Zefinka, Fifinka, Józia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia:) Re: moja córeczka - Józefinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 21:03 Mnie Józefinka bardziej pasuje do zielonookiej blondynki Odpowiedz Link Zgłoś