IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:38
Podoba wam się?
Jak zdrabniać?
Znacie kogoś, kto ma tak na imię? (chodzi mi o normalnych, zwykłych ludzi, nie
np. Eustachego Rylskiego wink
Obserwuj wątek
    • ala.81 Re: Eustachy 29.06.07, 17:45
      hmm dla mnie śmieszne ale tylko dlatego że tak przezywamy naszego brata, któy
      ma na imię Jacek. NIe pamiętam skąd się wzięła ta "ksywka" smile
    • tami46 Re: Eustachy 29.06.07, 17:51
      W Polsce żyje ponad 500 mężczyzn o tym imieniu.Osobiście nie znam.
      • das.krokodil Re: Eustachy 29.06.07, 19:53
        Tak mi się wydaje, że na forum Nasze dzieci był kiedyś mały Eustachy smile
        Poszukaj. Ja osobiście też nie znam, ale podoba mi się to imię smile
    • das.krokodil Re: Eustachy 29.06.07, 19:56
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,24433120,35107826,0,2.html?v=2
      Jest i Eustachy smile
      • Gość: veranillo Re: Eustachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:26
        śliczny ten mały Eustachy smile i imię takie zawiadiackie, niesie ze sobą pozytywną
        energię... wpadło mi parę dni temu do głowy i trzyma się zawzięcie - ach, gdyby
        tak mieć kilku synów i nie musieć się ograniczać wink (w teorii, bo w praktyce
        byłoby już gorzej big_grin)

ale jak zdrabniać to imie, bo wymienione w poście mamy Eustachego Glut i
        Babęl-Trąbel jednak nie do każdego pasują wink
    • Gość: Malwina Re: Eustachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:08
      Nie znam nikogo o tym imienu, ale podoba mi się. smile
    • gaudencja Re: Eustachy 29.06.07, 20:45
      joanekjoanek bywała na naszym forum także.
      Eustachy to jedno z moich ulubionych imion. W dawnej polszczyźnie funkcjonował
      m.in. jako Awstach, Abstach, Jawczach, zdr. Jawcz, Jawczek, Jaszcz, Jaszczek,
      Jaszczko, Stachej (to ostatnie też od Stanisława).
      • Gość: veranillo Re: Eustachy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 21:48
        na takie zdrobnienia bym jednak nie wpadła wink
        dziękuję!
    • mama_4 Re: Eustachy 29.06.07, 21:24
      Bardzo podoba mi się to imię - jeszcze od czasów, gdy "odkryłam" Narnię C.S.
      Lewisa big_grin
      Nawet rozważałam je kiedyś dla jednego z synów - ale nie wiedziałam, że ma ono
      jakieś zdrobnienia: dzięki Gaudencjo!
    • koza_w_rajtuzach Re: Eustachy 29.06.07, 22:36
      to ulubione imię mojego kuzyna, gdyby miał syna to ponoć by tak go nazwał wink).
      Mi średnio się podoba.
    • Gość: Kiara Re: Eustachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 10:15
      Ponieważ mam męża uzależnionego sad od kreskówek (dlatego nie możemy mieć
      kablówki, ale ogląda u teściów,sąsiadów itp.)- pierwsze skojarzenie to postać z
      kreskówki "Hojrak tchórzliwy pies". Kreskówka sympatyczna, postać Eustachego
      wręcz przeciwnie. Osobiście nie miałabym odwagi nadać swojemu synkowi, a gdyby,
      to zdrabniałabym do Stacha, Stasia.
    • vanilde Re: Eustachy 14.04.25, 17:32
      Odgrzebuję stary wątek. Jak oceniacie imię Eustachy w 2025?

Ostatnio lekarz mówiąc o moich planach ciążowych rzucił żartobliwie, że będzie to "Zofia lub Eustachy" i bardzo mnie tym Eustachym zaskoczył. Eustachy mi się nie podoba, ale widzę w nim potencjał. Można zdrabniać podobnie jak popularnego Stanisława. Dodatkowo końcówka "y" podobnie jak w "Ignacy" dodaje mu uroku. A Wy co sądzicie?
      • miaumia Re: Eustachy 14.04.25, 19:20
        Imię oryginalne i z charakterem.
        Bardzo nie lubię końcówki Y u mężczyzn i tu akurat nie jestem zachwycona.
        Na pewno lepszy Eustachy niż kolejny Kuba.
        U kogoś doceniam, sama nie nadałabym bo jest w nim coś mocno swędzącego, irytującego.

Kojarzy mi się z kimś przemądrzałym albo upośledzonym społecznie jednocześnie, z wielkimi, odstającymi uszami, czerwoną, żylastą twarzą.
        Ignacego nie lubię pomimo pięknego znaczenia - tutaj również wszystko psuje w moim odczuciu Y.
        Lepszy byłby Igo, Igni oraz Naszko.
        W przypadku Eustachego - Eustach, Stan, Staszek, Staszko, Staś.
        Mam pomysł na duet - Eustachy Faust , Eustachy Hiacynt, Eustachy Stefan, Eustachy Astor, Eustachy Just, Eustachy Lech, Eustachy Roch, Eustachy Joachim, Eustachy Gaston, Eustachy Gustaw, Eustachy Modest, Eustachy Nestor, Eustachy Kastor, Eustachy Melchior, Eustachy Zachary, Eustachy Anastazy, Eustachy Atanazy, Eustachy Stanisław

• annthonka Re: Eustachy 15.04.25, 08:59
        Eustachy jest moim zdaniem super alternatywą dla super popularnego Stanisława. Mogłabym na poważnie rozpatrywać to imię dla syna.
      • gaudencja Re: Eustachy 21.04.25, 14:09
        vanilde napisała:

> Ostatnio lekarz mówiąc o moich planach ciążowych rzucił żartobliwie, że będzie
        > to "Zofia lub Eustachy" i bardzo mnie tym Eustachym zaskoczył. Eustachy mi się
        > nie podoba, ale widzę w nim potencjał.

Ogromnie lubię to imię i szczerze mu życzę, żeby się spopularyzowało. Gdybym jeszcze miała plany rozwoju rodziny i nie miała planu nadawania imion rodzinnych, to Eustachy byłby bardzo wysoko na liście rozważanych imion.
    • remigia1 Re: Eustachy 19.04.25, 00:14
      Zbyt "suche" i "kanciaste" w brzmieniu dla mnie.
    • sulimira Re: Eustachy 19.04.25, 14:10
      Ja rowniez odbieram to imie "sucho". Dodatkowo, "stache" to skrot od moustache czyli wasow w angielskim i wlasnie to slowo mam przed oczami czytajac to imie. Bardzo lubie imiona zakonczone na "y", ale to akurat mnie nie zachwyca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.