manarai 12.07.07, 03:21 Ja nie wiem, czy to do końca zgodne z ustawą o ochronie danych osobowych, ale - w związku z trwającą rekrutacją uczelnie wywieszają w internecie listy rankingowe kandydatów, na których podają ich imiona. Przejrzałam kilka, pozwólcie, że podzielę się obserwacjami. Aha, tegoroczni maturzyści to rocznik '88. 1. Kochamy imiona słowiańskie... ... zwłaszcza jako drugie. Jan Bożymir Maciej Świętomir Hanna Dobrowoja Agnieszka Dobromiła Anna Dobrosława 2. Wracamy do imion babciowo-dziadkowych... ...również na drugiej pozycji, choć nie zawsze. Hubert Władysław Tadeusz Witold Jan Ludwik Kamil Gustaw Ignacy Jan Hubert Kasper Sabina Cecylia Barbara Wirginia Kamila Genowefa Estera Domicela Jadwiga Filomena Julia Józefina Paulina Honorata Zofia Felicja 3. Niefortunnie łączymy imię pierwsze z drugim... ... zarówno brzmieniowo, jak i pod względem etymologii. Maciej Mateusz Rafał Michał Maja Maria/Maja Marianna Izabela Elżbieta Joanna Janina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lux.in.tenebris Re: wśród przyszłych studentów 12.07.07, 20:18 Przyznaję ze wstydem, że nie szukałam daleko... poniższe imiona pochodzą z rankingu wszystkich kandydatów na studia licencjackie na kierunku, który w tym roku zaczynam: Olimpia Florentyna Krzysztofa Dobrochna Marcela Marcelina Nikola Elżbieta (czy ktoś dysponuje danymi, jaka była popularność imienia Nikola na przełomie lat 80. i 90.?) Nastazja Żaklina Romana (dwie) Mirela Aron Romuald Violetta Z listy manarai podoba mi się Hanna Dobrowoja, Estera Domicela bardzo ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: wśród przyszłych studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 20:51 przyszli koledzy mojej młodszej siostry (a pochwalę się, lekarzem dziewczyna zostanie ): Bogusława Magdalena Michał Maria Bogusz Mateusz Antonina Alina Katarzyna Rita Aldona Bernadeta Marta Bianka Ignacy Jan Magdalena Czesława Marcelina Małgorzata Stefania Krzysztof Franciszek Anna Dobrosława Aleksandra Apolonia Paweł Zygmunt Lech Krzysztof Róża Barbara Agnieszka Dobromiła listę nieprzyjęych tylko przejechałam, ale nie dostali się między innymi Gracjana, Roma Beata, Emanuel Rafal, Gracja Helena, Kamila Genowefa, Ernest, Bernard, Radomir, Jadwiga Filomena, Maciej Świętomir, Oliwia Antonina, Borys. Oj, kopalnia imion, taka lista! Tylko połowa dziewcząt na niej ma na imię Magdalena, Katarzyna, Małgorzata i Anna. Na drugie koniecznie Maria, a jak nie Maria, to Anna. Mam wrażenie, że chłopcy mają jakoś bardziej zróżnicowane imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: wśród przyszłych studentów 12.07.07, 23:23 Anna Dobrosława, Agnieszka Dobromiła?? zbieg okoliczności, czy może ta sama uczelnia? Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: wśród przyszłych studentów 12.07.07, 20:57 Mnie się bardzo podoba Domicela i wszystkie "Dobrusie" Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: wśród przyszłych studentów 12.07.07, 23:27 manarai napisała: > > 3. Niefortunnie łączymy imię pierwsze z drugim... > ... zarówno brzmieniowo, jak i pod względem etymologii. > Maciej Mateusz > Rafał Michał > Maja Maria/Maja Marianna > Izabela Elżbieta > Joanna Janina Habsburgowie maniakalnie nadawali czasem i do dwudziestu imion i często pojawiał się zestaw Rafael Michael Gabriel, oczywiście nigdy jako pierwsze imiona tylko te dalsze. To samo dotyczyło kobiet. Taka mała dygresyjka w kwesti Rafała Michała. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: wśród przyszłych studentów 12.07.07, 23:32 A ja jestem w szoku, że rocznik '88 a jednak już pojawiają się Jany, Ignace, Tadeusze i Zofie! Sądziłam, że w tym roczniku to jeszcze wciąż imiona "przestarzałe" i "obciachowe" jak na tamten czas... Odpowiedz Link Zgłoś
lux.in.tenebris Re: wśród przyszłych studentów 12.07.07, 23:40 Mnie zdziwiły Nikole i Violetki rocznik '88. Gdzieś na liście mignął mi też Bernard. Zofii z tamtych roczników znam kilka, tak samo Janów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wśród przyszłych studentów IP: *.cnb.com.pl 12.07.07, 23:57 Bez przesady, jestem rocznik '83 i znam dwóch Jaśków, pięć Zoś i dwóch Tadków z mojego rocznika. Takie imiona pojawiają się zawsze, tyle że ostatnio są modne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wśród przyszłych studentów 14.07.07, 14:07 manarai napisała: > 1. Kochamy imiona słowiańskie... > ... zwłaszcza jako drugie. > Jan Bożymir > Maciej Świętomir > Hanna Dobrowoja Jestem pod głębokim wrażeniem; te imiona trzeba było dobrze znać, bo dawniej nie były powszechnie dostępne. Zwłaszcza Dobrowoja. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: wśród przyszłych studentów 20.07.07, 10:58 zajrzałam z ciekawości na listę przyjętych na mój kierunek ogólnie nic specjalnego - masa Kaś, Ań, Paulin, Mateuszów, Piotrków, Tomków itp., ale kilka kwiatków się znajdzie: mnóstwo imion "skrótowych" - trzy Magdy (nie Magdaleny) - w zestawach Magda solo, Magda Anna i Magda Marta... (ech) oraz Ada Aleksandra. Jest też Christine Maria z wybitnie polskim nazwiskiem Co ciekawsze drugie imiona: Agnieszka Jadwiga (x2!) Marcin Brunon Dominik Bogusław Agnieszka Stefania Edyta Krystyna Amelia Teresa - moim zdaniem ładny zestaw. Ogólnie - zupełne rozczarowanie imiennicze, ani jednej osoby z jakimś naprawdę mało spotykanym imieniem (na 120 osób najoryginalniejsze pierwsze imiona to Tamara i Amelia, jeśli nie liczyć nie liczyć nieszczęsnej Christine Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: wśród przyszłych studentów 20.07.07, 12:15 A ja jeszcze czekam na wyniki Co do Jaśków i Zoś- znam wiele osób o tych imionach z rocznika '88, Ignacych i Tadeuszów- pojedyncze przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veranillo Re: wśród przyszłych studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 12:26 stara matura to jednak było to, oszczędzała tak wyniszczającego czekania na wyniki... trzymam kciuki w każdym razie! również znam kilka Zoś (roczniki 1981 - 1985) oraz jednego chłopaka, który na drugie imię ma Ignacy, ale właśnie tego używa (pierwsze ma bardzo popularne). ale np. osób o imieniu Ania, Agnieszka, Kasia, Mateusz, Piotrek znam kilkanaście i widzę, że tegoroczni maturzyści wciąż jednak nie wyłamują się z ogólnych trendów. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Róża Melisa 20.07.07, 17:02 to ja tez coś od siebie dorzucę: zwyczajne ale natrętnie się rymujące: Martyna Paulina Sabina Karolina Marlena Magdalena Klaudia Nadia Damian Sebastian Karolina Halina Przemysław Stanisław oraz pozostałe, które z różnych względów zwróciły moją uwagę: Ariadna Ewa Katarzyna Jordana Marika Maria Julita Mirela Jolanta Marika Paula Ada Róża Melisa (sic) Klaudia Klarysa Klaudyna Renata Kornelia Renata Lukrecja Renata Paulina Felicja Daria Żaklina Angelika Cecylia Fabiola Kornelia Żelisława Marzena Tobiasz Patryk Bogumił (bez drugiego imienia ale wart odnotowania) Norman (jw) Kornel Antoni Mikołaj Miron Walter Włodzimierz Bolesław Maria (sic) Radosław Rudolf Amadeusz Andrzej Ziemowit Gerard Iwo Dawid Jonasz Daniel Kordian Witold Lech Władysław Lucjan Józef Miłosz Mieczysław Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Róża Melisa 21.07.07, 13:28 Lukrecja, Fabiola, Żelisława, Jonasz, Ziemowit... no, no! ale Walter Włodzimierz to mnie rozbroił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: wśród przyszłych studentów IP: *.smrw.lodz.pl 20.07.07, 17:06 a ja wypatrzyłam na liście przyjętych w moim mieście dziewczynę o imionach: Malina Jagoda + nazwisko również spożywcze Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: wśród przyszłych studentów 21.07.07, 00:04 Jestem z rocznika 1990. W mojej klasie jest sześć Kaś,try Anie, trzy Alicje i dwi Agaty. Z zapamiętanych połączeni w mojej klasie Monika Stefania( ciekawie) Anna Teresa Alicja Natalia Julia Weronika Natalia Aleksandra Mikołaj Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: wśród przyszłych studentów 21.07.07, 01:05 Mój wydział niestety na listach przyjętych drugich imion nie podaje. Ale i tak niektóre imiona zwróciły moją uwagę: Fabian Gajusz Ronald Jadwiga (x2) Marita Roksana Sabrina no i Patrick (z typowo polskim nazwiskiem). Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: wśród przyszłych studentów 21.07.07, 12:10 W mojej klasie jest jeszcze Oliwia( wie ktoś może, jak wygląda popularność tego imienia wśród obecnych 14-18 latków?)i najoryginalniejszy z nas- Bugumił Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: wśród przyszłych studentów 21.07.07, 12:54 Jest parę imion z tej listy, które mi się podobają! A z zestawień to chyba najbardziej Anna Dobrosława i Ignacy Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
alfik116 Re: wśród przyszłych studentów 21.07.07, 17:13 z kierunku mojej młodszej siostryagna, Emil,Miłosz, Ilona, Błażej, Zbigniew, Dobrosława, Carla, Gabor,Seweryn, Witold, Rozalia,Lucyna, Irmina, Karina, Adriana, Sabina, Gustaw, Wioletta, Ilona, Sandra, Marianna, Julian, Jędrzej, Balbina,Doman,Dagmara, Dawid, Lidia, Daria, Waldemar, Maksym, Elwira, Stefan, Bernard, Bolesław,Malwina i mnóstwo Julek, Aleksander, Justyn, Krzyśków, Maćków, Jakubów i MAteuszów Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: wśród przyszłych studentów 22.07.07, 23:22 Wyniki już są , a oto ciekawsze zestawy z list: Agnieszka Anuszka Dagny Agata Andrzej Józef Ewa Urszula Kaja Dorota Adela Anna Amadeusz Piotr Nina Joanna Zuzanna Walentyna Magdalena Jagoda Tomasz Grzegorz Agnieszka Janina Karolina Marianna Karolina Gabriela Olga Anna (x2) Anna Danuta Sara Sonia Dorota Małgorzata Ruth Natalia (nazwisko polskie) Beata Barbara Remigiusz Rafał Patrick Thomas Bartosz Igor Maria Matylda Paula Katarzyna Iga Julia Sara Anna Gizela Maria Paulina Teresa Jędrzej Wiesław Kamila Franciszka Karol Juliusz Fortuno Grigorio (nazwisko niepolskie) Tymon Bartłomiej Kamil Bruno Alicja Nadia Monika Wanda Marta Dajana Karolina Inka Magdalena Efrosini (nazwisko niepolskie) Marietta Ewelina Helena Elwira Alicja Żaneta Małgorzata Anna Lidia Jakub Stefan Ludwik Szymon Tobiasz Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Moje dzisiejsze odkrycia. 23.08.07, 18:10 Wybrane z grupy ok. 250 osób: Albertyna - prawie padłam na kolana Regina Jadwiga Brunon Marceli Marcelina x 2 Grażyna x 2 Liliana x 3 (!) Odpowiedz Link Zgłoś