izuniabielas Re: Hortensja 10.08.07, 12:35 Jako kwiatki w ogródku ? Czemu nie? Ale nie dla dziecka!!! Opanuj sie, to nie Romantyzm. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas Re: Hortensja 10.08.07, 12:46 NIE!!!!!!! A może Goździk, Gerbera, orchidea, Stokrotka? Weź tez zielnik do ręki!!! Tam jest taaaaaki wybór Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Hortensja 10.08.07, 12:49 A mnie sir to imię podoba.W Polsce kilkadziesiąt kobiet ma tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Hortensja 10.08.07, 12:59 Oczywiście, że ładnie. Kojarzy się nie tyle zielnikowo, ile ogrodowo (hortus to ogród po łacinie), na pewno międzynarodowo (Hortense - i na pewno ma odpowiedniki w każdym języku europejskim), oczywiście romantycznie... Bardzo ciekawe imię, tylko nie do każdego nazwiska pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Izuniubielas 10.08.07, 14:52 W imieniu uczestniczek forum proszę o zachowanie bardziej uprzejmego tonu i zmniejszenie ilości wykrzyknień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Izuniubielas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 14:57 Mysle, ze izuniabielas to ta sama niezalogowana Iza, ktora ja strofowałam nie dalej jak wczoraj. I nadal uzywa mnostwa wykrzykników. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Hortensja 10.08.07, 15:04 Ładnie. Mnie się podobają kwiatowe imiona typu: Róża, Dalia, Rezeda, Hortensja i Piwonia. Wszystkie z Pana Kleksa Szkoda, że nie wszystkie pasują do naszych nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: Hortensja IP: *.centertel.pl 10.08.07, 16:01 Hortensja podoba mi się nawet bardzo. Jakie zaproponujecie zdrobnienia, czy nie pasuje tu wspomniana ostatnio Hesia? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Hortensja 10.08.07, 20:03 Pasuje Można też zdrabniać Stenia. A z kwiatowych przyszła mi jeszcze do głowy Hiacynta. Jedna występowała kiedyś w jakimś angielskim sitcomie "Co ludzie powiedzą", o ile dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: Hortensja IP: *.centertel.pl 10.08.07, 23:23 Koleżanka z pracy ma na imię Stenia i nie jest to zdrobnienie. muszę powiedzieć że u trzydziestoparoletniej kobiety imię to robi wrażenie. Siostry wspomnianej Hiacynty to Róża, Stokrotka i Wioletta. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Hortensja 11.08.07, 20:14 Mamusia jakąś miłośniczką ogrodnictwa była??? Ale w sumie sympatyczne są takie kwiatowe imiona, chociaż Wioletta nie należy do moich ulubionych. No, ale skojarzenie fiołkowe chyba miłe? Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Hortensja 11.08.07, 23:41 mi sie kojarzy z wrozka z bajki Śpiaca krolewna Disneya Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Hortensja 12.08.07, 20:10 Mama tych dziewcząt miała zapędy florystyczne,a hortensja to może być Horta(nie radzę) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Hortensja 18.11.07, 18:37 Moi dziadkowie pracowali w hucie szkła o tej nazwie. Kojarzy mi się więc jednoznacznie. Podoba mi się i jako nazwa i jako imię. Odpowiedz Link Zgłoś