Dodaj do ulubionych

Małe mole - duży problem...

20.09.06, 15:47
Ciągle pojawiają mi się w kuchni takie małe szare mole. Nie wiem już jak
sobie z nimi poradzić, wszystko sprzątam, zamykam w szczelnych słoiczkach ale
zawsze jakoś udaje im się zalęgnąć. Czy są może jakieś sposoby na pozbycie
się ich? Tylko nie piszcie, że pozostaje polubić, bo odkąd zapaskudziły mi
niedawno kupiony ryż ( obrzydlistwo!!!!) to nie ma szans na pogodzenie się z
losem i będę te małe dranie tępić ile się da. Tylko - jak to zrobić
skutecznie?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Więcej jest postów na ten temat niż moli.Wyszu 20.09.06, 15:49
      kiwarkę polecam.
      • troggir Re: Więcej jest postów na ten temat niż moli.Wysz 20.09.06, 16:05
        Postów jest dużo, bo problem jest duży. A co do odpowiedzi, to wyszukiwarka
        pokazuje między innymi "kurde - mole" i granat - to chyba nawet Twojego
        autorstwa porady.. Niczego sensownego poza wspomnieniem o liściach laurowych i
        wyrzuceniu wszystkiego nie znalazłam. Co do liści - to jak je zastosować?
        • Gość: ania Re: Więcej jest postów na ten temat niż moli.Wysz IP: *.leon.com.pl 20.09.06, 16:36
          Jedynym skutecznym środkiem jest płytka Globol, nie ma lepszego, zajrzyj na ich
          str. i poszukaj wśród środków owadobójczych
          www.globol.pl/
          • troggir Re: Więcej jest postów na ten temat niż moli.Wysz 20.09.06, 16:44
            Niestety - oni mają środki na mole ubraniowe, na te mączne to zupełnie nie
            działa :(
            • Gość: ania Re: Więcej jest postów na ten temat niż moli.Wysz IP: *.leon.com.pl 20.09.06, 17:22
              To nie są zawieszki do szaf. Należy wyłożyć płytkę gdzieś w kacie za szafą (by
              nie miała styczności z jedzeniem), działa przez trzy miesiace - na całą kuchnię
              wystarczy 1 płytka. Koleżanka w ten sposób skutecznie pozbyła się tego
              robactwa.
    • roseanne Re: Małe mole - duży problem... 20.09.06, 16:46
      mole , przynajmniej ubraniowe, nie lubia tez , poza "bagnem", ktore jest jak
      wiadomo pod ochrona, zapachu cedru i zywicy
      wiec najlatwoej pojsc do lasu, podniesc kilka sosnowych szyszek i porozkladac po
      kuchni
      albo kupic szczapki zywicznego drewna
      w USA, KAN mozna kupic kulki z drewna cedrowego, moze w Pl tez?
      • Gość: mika Re: Małe mole - duży problem... IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 17:04
        Kicha z tymi molami, sa wyjatkowo trudne do wytepienia, bo potrafia sie zywic
        nawet klejem spod tapet :( , wiec jak sie zalegly to pomoze tylko generalny
        remont kuchni polaczony z wyrzuceniem lub zamrozeniem na dluzej wszystkich
        produktow. Ale naprawde wszystkich. Remont zrobilabym zima, zeby szafki
        wystawic na minimum tydzien na mroz.
        Jesli masz w domu boazerie, to jeszcze gorzej, bo czesto tam sie rozmnazaja.
    • ala67 Re: Małe mole - duży problem... 20.09.06, 23:10
      Płytka Globol, rewelacja, potwierdzam. Odkąd jest w kuchni wysoko pod sufitem,
      nie widziałam w kuchni ani jednego mola. A widywałam wcześniej i wytępić nie
      mogłam.
      Dodatkowo w szafkach mam porozkładane liście laurowe. I podobno odstraszająco
      działa też kminek.
    • szpagietka Re: Małe mole - duży problem... 21.09.06, 00:00
      Ja się pozbyłam stosując pułapki feromonowe nabyte internetowo.
    • goskaa.l Re: Mkliki 21.09.06, 07:16
      Mkliki - tak nazywają się te owady - zwalcza się najskuteczniej przy pomocy
      pułapek feromonowych, przyciągających samce.
      Nasze kochane google pokazują niejedną firmę, która produkuje albo rozprowadza
      takie pułapki:
      www.dezder.com.pl/HTML/feromony.html
      sklepddd.ii.pl/shopping/product_enlarge.php?id=140
      Można też poszukać na allegro, albo w punktach usług DDD.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka