Gość: klara IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.11.07, 22:25 Jakie sa statystyki, jaki odczucia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Jozef 08.11.07, 22:35 Obecnie bardzo rzadko nadawany. Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jozef 08.11.07, 22:42 Podoba mi się, mam wrażenie, że powolutku wraca do łask. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Jozef 09.11.07, 13:10 Z całym szacunkiem do wszystkich Józefów nic mnie do tego imienia nie przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara ja tez mam opory... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.11.07, 14:44 No wlasnie ja tez mam silne opory... Kojarzy mi sie ze: - starym dziadem zakapiorem spod budki z piwem, ewentualnie woznym - Stalinem - Jozefem Biblijnym - moja ciotka Jozefa, ktora tak nie znosila swojgo imienia ze sie przechrzcila na Malgorzate i gotowa byla zamordowac kazdego kto sie jej odwazyl o jej nadanym przez rodzicow imieniu przypomniec - Jozek nie daruje Ci tej nocy Moja kolzeanka chce tak nazwac dziecko i ciekawa jestem czy tylko ja mam tak silne skojarzenia na 'nie'. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: ja tez mam opory... 09.11.07, 20:39 Nie podzielam żadnego z tych argumentów. No może poza skojarzeniami z biblijnym Józefem. Jestem bardzo za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: ja tez mam opory... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.11.07, 21:16 Bardzo sie ciesze, ze sie podoba, bo szukam wlasnie jak najwiecej glosow za. Chce tez polubic. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Jozef 09.11.07, 14:50 osobiscie nie podoba mi sie, ale juz ktoras osoba z rzedu nadała to imie badz ma zamiar wiec cos moze w nim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Jozef 09.11.07, 19:22 Samo Józef to faktycznie jakieś 'dziadkowe' ale ładne. Mnie sięszczególnie podoba zdrobnienie: Józinek. Ale to pewnie za sprawą Musierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jozef 09.11.07, 23:57 Powoli, ale wyraźnie wraca do łask, a jak już wróci, nikomu nie pozostanie nic innego, jak je zaakceptować. Podoba mi sie szczególnie zdrobnienie Joszko. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Jozef 10.11.07, 16:30 Joszko to od Józefa? Menadżer Arki Noego to Joszko Broda, i zastanawiałam się co to za imię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Jozef IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.07, 21:34 Ciekawe skąd przyszło to zdrobnienie? Joszka (Joschka) Fischer były "zielony" minister Reichu! Joszko B. jest "śląskim góralem" więc by się zgadzało. A imię ładne, tylko związane są z nim silne negatywne stereotypy. Ale gdy wreszcie zostaną przełamane, to może stać się znowu b. popularny, choć zapewne nigdy nie będzie już tak jak w latach pięćdziesiątych. Jasiek i Franek też kojarzyli się jeszcze całkiem niedawno "głupkowato" i wiochowato. To zresztą może być plus dodatni dla tego imienia, ponieważ "ta dzisiejsza młodzież" ma w dużej mierze skłonności "ludowe", no i buntuje się jak to zazwyczaj przeciw starym , którzy utkwili w latach `70 czy `80. Ja w każdym razie znam dwóch małych Józiów, poniżej 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jozef 10.11.07, 21:38 Joszko to zdrobnienie z jednej strony węgierskie, z drugiej - wschodniosłowiańskie, notowane w Polsce już w średniowieczu (od Josyp), razem z formą Joszka, Joszyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunegunda Re: Jozef IP: *.chello.pl 11.11.07, 09:11 a mi się w pierwszej kolejności z Józefem Piłsudskim kojarzy, czyli jak najbardziej pozytywniesamo imię niezbyt mi się podoba, ale kto wie - może się kiedyś do niego przekonam. Zdrobnienie Joszko bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś