magda_m22 21.11.07, 21:00 W pewnej stacji telewizyjnej emitowany jest taki program,w którym udział biorą dzieci, nie będę tłumaczyła o co w nim chodzi ale są to dzieci z piątek klasy podstawówki czyli w wieku 11-12 lat(o ile się nie mylę). Dziś przypadkiem włączyłam telewizor i zaciekawił mnie chłopiec właśnie o tym imieniu. Przyznam szczerze pierwsze słyszę. Zaraz zerknę czy pisze coś o nim w internecie ale najpierw chciałam się z Wami podzielić moim odkryciem . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solveiga1 Re: Arsen 21.11.07, 21:06 Moje pierwsze skojarzenie to francuski bohater ksiezek dzentelmen- wlamywacz Arsène Lupin. Jako meskie imie nie specjalnie mi sie podoban kojarzy z arsenalem i arszenikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arsen 21.11.07, 21:16 Arsen to forma typowa przede wszystkim - jeśli nie dla Lupina - dla obszaru rosyjskojęzycznego. Po polsku imię to brzmi Arseniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arsen 22.11.07, 08:46 Muszę się trochę posamobiczować, bo już po napisaniu tego wczoraj spostrzegłam, że do jednego worka odruchowo wrzuciłam cały obszar naszych sąsiadów, wschodnich Słowian. Arseniusz jest Arsenem po białorusku i ukraińsku, a po rosyjsku jest to oczywiscie Arsenij. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Arsen 22.11.07, 08:43 Też zwróciłam uwagę na tego chłopca i jego imię. Podejrzewam, że on nie jest pochodzenia polskiego, stąd takie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Arsen 22.11.07, 10:52 Mam kolege Arseniusza, zwanego Arsenem. Niemcy reagowali zawsze smichami-chichami na to imie, bo Arsen po niemiecku znaczy arszenik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Arsen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 11:18 Arsena kojarzę z Arsenem Lupin oraz z pierwiastkiem chemicznym. Nie nadałabym tego imienia dziecku Odpowiedz Link Zgłoś