Gość: zdezorientowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 12:53 podoba mi sie to imię niesamowicie ale cała rodzina wraz z mężem wturują że jest straszne i krzyczą wciąż że dziecko nie moze sie anzywać jak organ płciowy damski-WAGINA!!! SKĄD TO SKOJARZENIE??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 13:08 Kocham to imię. O Wigusi: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=69929582 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=42613940 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=23635463 I podobnie: Wiganda. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=58447370 Skojarzenie z waginą (z którym nigdy nie spotkałam się w realu, ale na forum niestety tak) sprawiło, że moja Wiga będzie najprawdopodobniej Wergilią (ewentualnie Wigandą). Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 13:08 skąd? podoba pisownia i wymowa, te same literki. mnie też kojarzy się z waginą, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 13:11 > skąd? podoba pisownia i wymowa, te same literki. mnie też kojarzy się z waginą, > trudno. Mi też. W ogóle to imię nie podoba mi się. Takie przekombinowane. To ja już wolę Julię czy Zuzię. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 13:17 Moze lepiej wybierzcie Wigande, ona raczej nie przywodzi takich skojarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 13:32 właśnie. zresztą cały wątek był o tym. jak zobaczyłam to imię pierwszy raz, to musiałam litera po literze odczytywać, żeby być pewną czy dobrze przeczytałam. i skojarzenie zostało, a w ramach eksperymentu czasem osobom nie znającym tego imienia zapisuję je na kartce i każę szybko przeczytać. 100% skuteczności waginy. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 13:38 Moi znajomi czytać umieją i dla nich Wiganna jest zwyczajna. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 15:45 hm, moi też umieją a do "zwyczajnych" siłą rzeczy to imię nie należy Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wiganna...wagina :( 17.03.08, 15:34 A to Twoi znajomi czytają po literce? Bo z reguły czytając postrzegamy wszystkie litery naraz, ich kolejność w wyrazie nie ma większego znaczenia- i umysł sam podsuwa najczęsciej spotykany wyraz. Sądzę, że dla większości ludzi częsciej spotykanym wyrazem jest jednak wagina, a nie wiganna. Stąd pomyłki. Przedszkolak zawsze przeczyta wiganna, dorosły łatwo może stworzyc z tego zestawu waginę. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiganna...wagina :( 17.03.08, 15:46 Toż przy takim nieuważnym czytaniu nie ma szans na przebrnięcie przez pierwsze z brzegu opracowanie naukowe, gdzie od dziwolągów aż się roi A w 100 % znajomych z taką tendencją nie uwierzę - uwierzyłabym w 60-70, nawet 80 % ale nie sto. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Wiganna...wagina :( 17.03.08, 18:09 Ja jakoś nie miałam kłopotów z odczytaniem Wiganny jako Wiganny, a na tym forum spotkałam się z tym imieniem po raz pierwszy. Przed chwilą pokazałam napisaną na kartce Wigannę mężowi, też przeczytał dobrze - ale od razu stwierdził, że mu się nie podoba. Twierdzi że nie miał skojarzeń (a podobno faceci myślą tylko o jednym ) Zdrobnienie Wiga jest urocze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julie1789 Re: Wiganna...wagina :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 13:42 Mnie w ogóle to imię się nie podoba. Pomijając skojarzenie już wymienione, Wiganna kojarzy mi się z nazwą jakiegoś ptaszyska. Także skojarzenia z tym imieniem są zdecydowanie negatywne (ginekologiczno- ornitologiczne). Jest tyle ładnych imion, po co silić się na skrajną oryginalność i obciążać dziecko imieniem, którego prawdopodobnie całe życie będzie się wstydziło (chyba że wyrośnie na małego artystę- indywidualistę i nie będzie mu zależało, co myślą inni. No, ale wtedy i imię Rzeżucha by mu nie przeszkadzało). Szczerze odradzam to imię, jak i wszelkie inne wynalazki typu Wiganda (wokanda lub kolejne ptaszysko) czy Wergilia (może brzmi ładnie, ale mnie od razu kojarzy się z sędziwą Rzymianką) Powtarzam: jest mnóstwo ładnych imion, które dziecku będą się "dobrze nosić". Bo imię jest dla dziecka, nie dla matki! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 13:47 Pomysł nadania imienia, które mnie się nie podoba, ale BYĆ MOŻE spodoba się mojemu dziecku do mnie nie przemawia. Mnie jakoś też rodzice nie pytali, jak chcę mieć na imię. Wzięły chuligany dwa same wybrały to co się im spodobało! A przecież to moje imię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julie1789 Re: Wiganna...wagina :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 20:10 Olianka, a kto mówi, że imię ma się nie podobać matce i ma ona nadać je na siłę, spekulując, że za ileś tam lat dziecko uzna, że jest w porządku. Chodzi mi tylko o to, że jeśli matka ma jakiś kaprys i wynajduje imię typu Wiganna, które chyba tylko jej się podoba, to jest to zwykły egoizm. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 20:20 Gość portalu: Julie1789 napisał(a): > Olianka, a kto mówi, że imię ma się nie podobać matce i ma ona nadać > je na siłę, spekulując, że za ileś tam lat dziecko uzna, że jest w > porządku. Chodzi mi tylko o to, że jeśli matka ma jakiś kaprys i > wynajduje imię typu Wiganna, które chyba tylko jej się podoba, to > jest to zwykły egoizm. Jeśli chodzi o Wigannę, to jest nas co najmniej dwie - ja i autorka wątku. W przypadku mojej, hipotetycznej, Wiganny amatorem tego imienia jest jeszcze mój Oblubiony. I nasi rodzice. I mój brat. I kilka naszych koleżanek. To chyba wystarczająco dużo w najbliższym otoczeniu dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiganna...wagina :( 17.03.08, 00:15 Wszyscy rodzice są egoistyczni, bo wybierają imiona, które im się podobają. I nigdy nie mogą zgadnąć, czy imię sie spodoba dziecku. Znałam już Anię, która funkcjonowała jako Scholastyka, bo tak jej się bardziej podobało. Jeśli imię dziecka podoba sie rodzicom, będą je wołać z przyjemnoscią i ono to z pewnością będzie słyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 13:42 Ja też bym sugerowała Wigandę - mała zmiana, a o skojarzeniach nikt już nie wspominał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowana Re: Wiganna...wagina :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 15:12 Wiganda jakoś mi nie pasuje- tak twardo, Wiganna wydaje mi się taka wdzięczna miękka delikatna... ale chyba jednak nie uda mi sie przeforsowac tego imienia-jest taki sprzeciw w rodzinie, a jeszce tu na forum w wiekszosci macie niefajne skojarzenie może jakieś inne mi sie spodoba??? ale narazie nic mi do głowy nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 16:00 nami się nie przejmuj rodziną już prędzej, ale też niekoniecznie, no tyle że z mężem wypadałoby jakiś kompromis osiągnąć... On ma jakieś typy imiennicze? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 16:02 aneladgam napisała: > nami się nie przejmuj rodziną już prędzej, ale też niekoniecznie, no tyle że > z mężem wypadałoby jakiś kompromis osiągnąć... On ma jakieś typy imiennicze? A skoro mąż Wiganny nie chce, to trzeba szukać czegoś innego Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 16:23 To może Wisenna? Zrobiłam test mojemu mężowi i zapytałam z czym mu się Wiganna kojarzy. odparł to samo, co Twoja rodzinka. A Wiganda? Wiganda z "Uganda". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowana Re: Wiganna...wagina :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 17:12 niestety typy mojego męża(a także rodziny ) są dla mnie nie do przyjęcia(nie obrażając nikogo) NIKOLA, DŻESIKA, SANDRA....niestety jestem na NIE! moje typy to: 1.Wiganna(ale juz spisana na straty) 2.Marcjanna(mąż kręci nosem ale juz mniej niz przy Wigannie) 3.Halszka(to sie też nikomu nie podoba) 4.Liliana( mąż powiedział że wolałby LILY-na nic moje tłumaczenie ze imiona żeńskie w Polsce kończą sie na A, aha mąż jest POLAKIEM jakby kto pytał...względnie to imie jest do przeforsowania... no ale moze znajdziecie jakis kompromis pomiedzy moimi TYPAMI A typami męża...ja jakos nie widze złotego środka!! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 17:18 A gdyby tak Liliana zdrabniana do Lily? A może do Marcjanny mąż da się przekonać jednak Proponuję jeszcze: Kasjana Bibianna / Bibiana Jaśmina Olimpia Stella Tacjanna Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 17:21 Do propozycji dorzucam jeszcze Eunikę, Flawię i Dianę. Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Imiona angielskie 16.03.08, 17:43 Skoro mąż takim wielbicielem zagranicznych imion, to wklejam link z imionami angielskimi z mojego wątku. Może cos się spodoba Wam obydwojgu. Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Link 16.03.08, 17:43 www.statistics.gov.uk/specials/babiesnames_girls.asp - If you live in the river, you should make friends with the crocodile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowana Re: Link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 18:01 no pieknie teraz mu sie spodobała ZARA:s do mnie niestety nie przemawiaja anglosaskie imiona... HELP!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 a może Sara? Emma? Lea? 16.03.08, 18:15 A może jednak twój małżonek przekona się do Liliany. Moja cóka jest Liliana. Gdy poszła do szkoły zastanawiałam się, jak dzieci, nauczyciele będą się do niej zwracać. Wszyscy, na prawdę bez wyjątków, wołają Liliana z takim fajnym brytyjskim akcentem i wielu osobom to imię podoba się bardziej niż ich tradycyjna Lily lub Lilian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowana Re: a może Sara? Emma? Lea? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 18:32 nie nie...to nie w moim stylu...Liliana chyab to pozstaje bo to chyba jedyna która podba sie nam obojgu- no mąż może woli LilY ale da sie przekonac Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Link 17.03.08, 00:18 Gość portalu: zdezorientowana napisał(a): > no pieknie teraz mu sie spodobała ZARA:s do mnie niestety nie > przemawiaja anglosaskie imiona... a moze zamiast Lilianny wybierzecie Lillę? Lilla jest bardziej podoba do angielskiej Lily, a jest bardzo polskim literackim imieniem (Słowacki). Marcjanna podoba mi się do szaleństwa i na Twoim miejscu namawiałabym męża własnie na nią. Co się może spodobać mężowi i Tobie jednocześnie? Moze biblijne imiona Abigail czy Noemi, może Laura? Choć po prawdzie byłabym za Lillą lub Marcjanną. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 19:25 Marcjanna i Liliana są przepiękne! A mąż może przecież Lilianę zdrabniać do Lily, Lilki, jak mu się będzie podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: Wiganna...wagina :( 16.03.08, 20:12 Coraz więcej jest małych Lilianek. Mam nadzieję, ze to imię nie będzie jednak w czołówce i nie stanie się obecną Julią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowana Re: Wiganna...wagina :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 09:31 Laura- spodobała się wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiganna...wagina :( 17.03.08, 23:30 W takim razie bardzo się cieszę - czy to znaczy, ze decyzja zapadła, czy też jeszcze dumacie? Odpowiedz Link Zgłoś