anettia28 04.07.08, 15:32 Moja dwuipółletnia córka ma na imię Weronika.Często wołam na nią Weronka.Jednak kilka osób zwróciło mi uwagę, żeby tak się do niej nie zwracać.Pytałam dlaczego? Nikt nie potrafił konkretnie odpowiedzieć. Czy naprawdę jest bardzo nietaktowne zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mankencja Re: Weronika czy Weronka 04.07.08, 16:33 zdrobnienie jak zdrobnienie... mnie sie nawet podoba Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Weronika czy Weronka 04.07.08, 17:50 A czemu masz się tak nie zwracać, zdrobnienie jak zdrobnieniem, nawet ładne U nas Weronika jest Isią Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Weronika czy Weronka 04.07.08, 18:50 Moim zdaniem to zdrobnienie jest bardzo urokliwe, nieco XIX- wieczne, co mu dodaje wdzieku. Nie wiem, dlaczego ktos mialby Ci dyktowac, jakich zdrobnien mozesz uzywac w stosunku do wlasnego dziecka, a jakich nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Weronika czy Weronka IP: *.as.kn.pl 04.07.08, 21:30 absolutnie nie słuchaj tych ludzi!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Weronika czy Weronka 04.07.08, 21:34 Świetne zdrobnienie. Moja przyjaciółka się przedstawia jako Wera, Werona, Weronka. A co znajomym do zdrobnienia imienia Twojego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimini Re: Weronika czy Weronka 05.07.08, 07:58 Zdrobnienie Weronka jest jak najbardziej na miejscu. Też mam córcię Weronikę a często mówię do niej Isia albo Weroni. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Weronika czy Weronka 06.07.08, 00:31 Bardzo fajne zdrobnienie, tak też zwracalismy sie do szkolnej kolezanki. Nie wiem o co chodzi twoim znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Weronika czy Weronka 06.07.08, 13:24 Osobiście bym takiego zdrobnienia nie używała, bo kojarzy mi się z jakąś bardzo starą kobietą. Ale to tylko ja, a przecież to od rodziców zależy, jak zwracają się do dziecka. Nie widzę w tej formie niczego nietaktownego. Jeśli podoba się rodzicom (i dziecku pewnie też), obcym osobom nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: Weronika czy Weronka 06.07.08, 13:50 Mnie to zdrobnienie ani ziębi, ani grzeje, ale ja miałam być Weroniką i tata się nie zgodził bo "na wsi będą na nią wołać Weronka"... Odpowiedz Link Zgłoś