anettia28 01.08.08, 12:42 Jestem mamą prawie trzyletniej Weroniki-Marii.Spodziewam się drugiego dziecka, które powinę pod koniec stycznia. Nie znam jeszcze płci, ale wybieram już imiona i tak myślę i myślę...Podoba mi się Nela i Dobromiła, Jędrzej ewentualnie Łukasz ale to z kolei nie współgra z naszym nazwiskiem kończącym się na -szcz.Co myślicie dziewczyny? Czy Nela nie jest teraz zabardzo popularne? A Dobrusia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 01.08.08, 13:04 Zamiast Neli wybrałabym Kornelię lub Anielę, Dobromiła jest super, dla chłopca Jędrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 01.08.08, 14:47 A może Kornelia? Też można zdrabniać do Neli. Jędruś jest super, Dobromiła też. A może Dobrusia w wersji Dobrosława? Odpowiedz Link Zgłoś
anetaidz Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 01.08.08, 14:57 moja coreczka ma na imie Amelka ale podoba mi sie rowniez Maja,Konstancja,Faustyna,Nathan badz Natan czy Nataniel,Daniel,Jakub,Oskar,Maksymilian Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 01.08.08, 15:20 Jędrzej bardzo fajny. Z Neli bym zrezygnowała, Dobromiła jest ok. A zamiast Neli może faktycznie Aniela, Kornelia? Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 01.08.08, 15:34 Nela mi się podoba Jędrzej jest w porządku chociaż nie mój gust Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenki25 Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 01.08.08, 21:21 Dziewczynka: Aleksandra (moja córcia), Jaśmina(tak dam na imię drugiej- jeżeli kiedyś będzie). Chłopiec: Antek (też moja opcja na przyszłość), Łukasz. Życzę zdrówka dla mamuni i Maleństwa )) Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 01.08.08, 21:26 Dzięki wielkie Oj przyda się przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 02.08.08, 11:04 Dobromiła jest fajna bo można ją zdrabniac i do Dobrusi i do Miłki Co do Jędrka - zupełnie nie mój gust Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 02.08.08, 11:39 Bardzo podobają mi się Dobromiła i Jędrzej, Nela jest MSZ wyraźnie zdrobnieniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 12:54 Mój typ: Dobromiła i Jędrzej. Dobromiła jest genialna i ma piękne zdrobnienia. Nelę odradzam, sama w sobie brzmi dość zdrobnieniowe. Jeśli Nela, to raczej np. Aniela czy Kornelia. Jędrzej też bardzo dobry. Łukasz za to opatrzony, no i nie pasuje do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 02.08.08, 13:27 Dobromiła jest świetne, bardzo mi sie podoba, a z chlopiecych Jedrzej Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 A Lena? 02.08.08, 16:00 No ale popatrzcie. Wiele z was wypowiedziało się że Nela brzmi bardzo skrótowo. A Lena? Przecież to imię skrócone w pełnym tego słowa znaczeniu( Marlena, Magdalena, Helena, Elena), a wiele osób tutaj na forum jest zachwycona tym imieniem, więc czym różni się Nela? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A Lena? 02.08.08, 16:04 anettia28 napisała: > A Lena? Przecież to imię skrócone w pełnym tego słowa znaczeniu( Marlena, Magd > alena, Helena, Elena), a wiele osób tutaj na forum jest zachwycona tym imieniem > , więc czym różni się Nela? Niczym. Osoby, które odradzają Nelę jako zdrobnienie mają zwykle podobny stosunek do Leny. I Poli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: A Lena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 12:53 Znowu zostałam zmuszona Olianko do zabrania głosu. "I Poli". A dlaczego tylko Poli. Dlaczego nie wymienisz Leonów, Kaje, Maje, Igi,Jacki, Niny, Kingi itd., itp. Pomijając gust załamuje mnie brak konsekwencji w toku myślenia pewnych osób i podziale zdronień na dopuszczalne, i takie które tego zaszczytu nie dostąpiły. I załamują mnie rady typu np. nadaj Jadwiga a pytajaca osoba pyta konkretnie o Igę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Lena? 04.08.08, 17:18 Każdy ma prawo do skrótów myślowych. Ale nie wszystkie imiona, o których piszesz, da się wrzucić do jednego worka. Informacje z Wikipedii w sprawie Leona: przeczytaj je uważnie. Nie do końca wiadomo, czy było to greckie zdrobnienie, które zakorzeniło się w Rzymie, czy też Leon jednocześnie stanowił w Grecji zdrobnienie, a w Rzymie - pełne imię. Przypisuje mu się znaczenie zarówno po grecku, jak i po łacinie. Kaja: regularny odpowiednik żeński starorzymskiego imienia Kaj(us/z) ("Gdzie ty, Kajus, tam i ja, Kaja"). Maja: greckie imię mitologiczne. Iga: piszemy o niej na ogół to samo, co o Poli. Jacek: także często na tym forum natkniesz się na rekomendowanie Jacentego zamiast Jacka. Nina: bardzo stare imię gruzińskiej apostołki. Kinga: jak w przypadku Jacka, jest wiele osób, które nie doradzają zbyt intensywnie tego imienia. Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A Lena? 04.08.08, 17:51 Gość portalu: agata napisał(a): > Znowu zostałam zmuszona Olianko do zabrania głosu. "I Poli". A > dlaczego tylko Poli. Dlaczego nie wymienisz Leonów, Kaje, Maje, > Igi,Jacki, Niny, Kingi itd., itp. Pomijając gust załamuje mnie brak > konsekwencji w toku myślenia pewnych osób i podziale zdronień na > dopuszczalne, i takie które tego zaszczytu nie dostąpiły. Wiesz, Polę dorzuciłam dla przykładu. Nie muszę dorzucać wszystkich usamodzielnionych zdrobnień. I załamują > mnie rady typu np. nadaj Jadwiga a pytajaca osoba pyta konkretnie o > Igę. A czemóż to? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Lena? 02.08.08, 18:13 anettia28 napisała: > A Lena? Przecież to imię skrócone w pełnym tego słowa znaczeniu( Marlena, Magd > alena, Helena, Elena), a wiele osób tutaj na forum jest zachwycona tym imieniem > , więc czym różni się Nela? Nie zauważyłam powszechnego zachwytu nad Leną, raczej wręcz odwrotnie. Imię jest dość kontrowersyjne. Sama odrzucam je bardziej, niż Nelę. Miałam ciotkę (praciotkę) Nelę. Była Anielą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: innanna Re: A Lena? IP: 83.168.106.* 02.08.08, 23:36 Kornelia kojarzy mi się jakoś "naroznikowo" -raczej malo pozytywnie. Aniela tak jak Amelia - bardzo popularne i niczym się nie wyrozniajace na plus -ślamazarnie .Dobrusia bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A Lena? 02.08.08, 23:40 Aniela nie jest popularna. Ale zapewne niedługo będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anetad25 Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 04.08.08, 14:11 Dobrusia - ślicznie Nela - podoba mi sie Jędrek - fajne i chyba rzadkie Łukaszek - raczej nie w moim guście, ale nie mam nic przeciwko A jak Ty czujesz? co na to mąż? bo jeśli któreś z tych imion jest bliskie Twemu sercu to nadawaj bez zastanawiania sie powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 04.08.08, 16:32 Po pewnym czasie od urodzenia Weroniki żałowałam że nie nadaliśmi jej imię Nela. Później mi to przeszło, ale teraz będąc znowu w ciąży znowu przypomniałam sobie o Neli. Dobrusie wymyśliłam tak od siebie, a Jędrek... Z męskich imion podobają mi się te kończące się na -ej.Maciej jest za bardzo popularny, Błażej takie sobie imię, a Jędrzej podoba mi się najbardziej. Mojemu mężowi podoba się Alicja, ale myślę że jak ja wybiorę, to nie będę miała większego problemu żeby go przekonać Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: A może mi coś podpowiecie dziewczyny? 04.08.08, 17:01 Dobromiła i Jędrzej. A idąc śladem Neli najbardziej podoba mi się Aniela Odpowiedz Link Zgłoś