betreska 17.09.08, 14:08 Ja - do tej pory podgladacz forum, dziasiaj potrzebuję Waszej opinii co do wyboru imienia dla synka. Głównym kandydatem jest Lucjan (po dziadku), martwi mnie jedynie zdrobnienie: Lucek-niby dla małego chłopczyka ok, ale taki kilkunastoletni podrostek? Inne imiona: Maciej Konrad Sergiusz (ktos mi powiedział,że znał Sergiusza,którego zdrabniali do Serka!!) No to czekam na sądy i osądy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Lucek?? 17.09.08, 14:19 Znam dorosłego Lucka, nie razi mnie to. Sergiusza - Serka faktycznie tak kojarzę. Z twoich propozycji pozostałabym przy Lucjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: Lucek?? 17.09.08, 14:31 Oprócz Sergiusza wszystkie ładne. Nie musisz zdrabniać imienia nastoletniego chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Lucek?? 17.09.08, 15:06 aire1 napisała: > Nie musisz zdrabniać imienia nastoletniego chłopca. Wydaje mi się, że otoczenie (nauczyciele, koledzy, etc) będzie zdrabniać i mama nie będzie miała na to najmniejszego wpływu. Lucjan mnie nie zachwyca, Lucek zupełnie mi nie odpowiada. Odbieram je jako imię "przesłodzone", nawiasem mówiąc kojarzy mi się z lukrem, co w przypadku chłopca nie jest zaletą. Maciej i Konrad są w porzadku, zwłazcza ten pierwszy, aczkolwiek na pewno częściej spotykani niż Lucjan. Sergiusz podoba mi się bardzo, o "nabiałowym" zdrobnieniu słyszę po raz pierwszy Odczuwam w tym imieniu powagę i elegancję. Nie da się jednak ukryć, że wymyślenie ładnego zdrobnienia nie jest zadaniem prostym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aire Re: Lucek?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 15:35 Nie sadzę żeby otoczenie zdrabniało kiedy ktoś sobie nie życzy, wystarczy zwrócić uwagę. Ale może nie będzie mu przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Lucek?? 17.09.08, 15:24 Lucjan jest super. Bardzo mi się podoba i uważam, że zdrobnienie Lucek dla nastolatka jest świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: Lucek?? 17.09.08, 19:09 Ja również jestem za Luckiem. Według mnie to zdrobnienie jest tak samo dobre, jak Maciek, czy Tomek. A imię piękne i nieoklepane. Natomiast inne twoje propozycje oceniam następująco: Maciej - neutralnie Konrad - naprawdę nie lubię tego imienia. Zawdzięczam to chyba znajomości z jednym Konradkiem, który nie umiał powiedzieć "r", a "d" tez było słabe... i tak mu zostało Sergiusz - brrrrr... nie dość, ze trąci pretensjonalizmem, to jeszcze niesie ryzyko nabiałowych zdrobnień. Od siebie dorzucam: Wincentego, Waldemara, Ryszarda, Jacka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: Lucek?? IP: 89.240.18.* 17.09.08, 18:41 Lucjan to Lucek, ale tez Lucio, Lucjanek Wszsytkie bardzo mi sie podobaja i jestem za orginalnie acz z tradycja...swiezo i radosnie Maciej sliczne ale popularne Konrad lepiej, ale twarde Sergiusz nie nalezy do moich ulubionych i brak dobrego zdrobnienia go dyskredytuje w moich oczach taze Luciooooo Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Lucek?? 17.09.08, 18:57 Lucjan! Zdecydowanie. Ewentualnie Maciej. Zresztą skoro od Macieja pasuje Ci zdrobnienie Maciek dla nastolatka, to od Lucjana Lucek też powinien pasować. Dla mnie oba te zdrobnienia brzmią bardzo podobnie. A może Lucjusz? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Lucek?? 17.09.08, 19:24 Uwielbiam imię Lucjan. Znam dorosłego Lucka i zdrobnienie funkcjonuje bardzo dobrze (a córka Lucjana została Łucją ) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Lucek?? 17.09.08, 19:32 Ja tam wolę Lucjusza, Sergiusz jest spoko choć sama skłaniałabym się ku imieniu Sewer. A, i wcale nie lubię HP. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lucek?? 17.09.08, 19:32 Hej! Nie widzę niczego złego w zdrobnieniu Lucek, ale jeśli Wam się nie będzie podobał, jestem pewna, że wymyślicie rodzinnie i będziecie używać innego. Jetsem bardzo za Lucjanem. Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Lucek?? IP: *.as.kn.pl 18.09.08, 17:17 Mi przeszkadza nieco skojazenie z dziadkiem Lucjanem z "M jak milość". Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Lucek?? 18.09.08, 17:22 Żadne mi się nie podoba, już najprędziej Maciej. Z Lucjanem mam fatalne skojarzenia (najgłupszy kolega w podstawówce). Ale uważam, że zdrobnienie Lucek jest na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś