Dodaj do ulubionych

Amerykański gruchot w kosmosie

13.01.04, 18:53
Muppet Show: Pigs in Space...wink

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20040113&id=sw17.txt

Astronauci na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) czasowo zakonserwowali amerykański moduł "Destiny", po tym jak potwierdzono, że przyczyną powolnego spadku ciśnienia powietrza jest prawdopodobnie szczelina w systemie zewnętrznej izolacji iluminatora modułu. Oznacza to także, że amerykański astronauta Michael Foale będzie musiał czasowo przenieść się do rosyjskiego segmentu ISS.
Obserwuj wątek
    • goldbuam Ci idioci Amerykanie rozwineli technologie 13.01.04, 20:28
      Ukladow scalonych wielkiej integracji i swiatlowodow. Europa ma w tej
      dziedzinie malo osiagniec. Gdyby nie USA, to niewykluczone, ze Europa wciaz
      bylaby na etapie lamp elektronowych.

W szczegolnosci, w USA rozwinieto technologie dzieki ktorym mozliwe staly sie
      PC-ty oraz Internet. Zasade internetu wymyslono w Europie, ale bez
      amerykanskiej technologii, szczegolnie swiatlowodowej, do dzis Web pozostawalby
      na etapie wczesnego prekursora Internetu (kto pamieta BitNet?), laczylby tylko
      duze komputery w instytucjach, korzystajac "goscinnie" z sieci telefonicznej.

Dlaczego to pisze? Bo przez tych idiotow Amerykanow musze teraz czytac wypociny
      tego psychopaty Watto. Gdyby nie bylo amerykanskiej technologii, miala bym
      swiety spokoj. Nie wiedzialabym w ogole, ze ten psychol istnieje.

Precz z Pentium! Precz z fiber optics! To te amerykanskie technologie sa
      wszystkiemu winne, pozwalaja temu halasliwemu glupkowi wynurzyc sie
      z 'obscurity', ktora jest miejscem slusznie mu przyslugujacym.

Watto jest tak glupi, ze nawet nie zdaje sobie sprawy z jednej rzeczy: tym
      Amerykanom, ktorych tak nienawidzi, zawdziecza mozliwosc wywrzaskiwania tej
      nienawisci po calym swiecie! Troche jak pies, kasajacy reke, ktora mu podaje
      zarcie.

Chyba tylko facet moze byc tak glupi. My kobiety nie mamy jaj, wiec nie myslimy
      jajami zamiast mozgiem, tak, jak to robi Watto i caly tlum innych 'macho' tutaj
      na Forum.
      • watto Re: Ci idioci Amerykanie rozwineli technologie 25.05.04, 17:32
        Ci "Amerykanie" to tacy ludzie jak Einstein, von Neumann i inni Europejczycy.
        Ostatnio to Hindusi i inni Azjaci.

Niedługo okaże sie, że Kopernik to Amerykanin.
        • Gość: Reader To tylko IP: *.mci.co.uk 26.05.04, 13:25
          dowodzi jak Europa ukochala swoich europejczykow...smutna prawda.
    • goldbuam Dodam jeszcze: Amerykanie sa znani z wysylania 13.01.04, 20:44
      'junk-ow' i 'wreck-ow' w Kosmos. Pamietacie Apollo 13, jak pieprznelo w polowie
      drogi na Ksiezyc? Ja mialam wtedy tylko kilka lat, ale dobrze zapamietalam,
      jaka byla z tym afera. Apollo rozlatywal sie na kawalki cala reszte drogi.
      Astronauci pod koniec to trzymali sie jakis szczatkow, nogi im dyndaly w outer
      space i tak dolecieli biedacy.

A przypomnijcie sobie - czy Rosyjskim kosmonautom kiedykolwiek zdarzyly sie
      podobne przygody w drodze na Ksiezyc? Nigdy! Nie bylo ani jednego przypadku, by
      w czasie zalogowego lotu na ksiezyc w sowieckim statku kosmicznym cos
      nawalilo.
      • xiazeluka Re: Dodam jeszcze: Amerykanie sa znani z wysylani 26.05.04, 10:50
        goldbuam napisała:

> A przypomnijcie sobie - czy Rosyjskim kosmonautom kiedykolwiek zdarzyly sie
        > podobne przygody w drodze na Ksiezyc? Nigdy! Nie bylo ani jednego przypadku,
        by w czasie zalogowego lotu na ksiezyc w sowieckim statku kosmicznym cos
        > nawalilo.

Pewnie dlatego, że Sowieci nigdy na Księżycu nie wylądowali, panie dzieju...

Przy okazji:
        - w kwietniu 1967 roku statek Sojuz 1 spalił się przy wchodzeniu w atmosferę
        podczas powrotu na Ziemię; zginął Władymir Komarow.
        - w 1968 r. rakieta nośna Proton ze statkiem księżycowym Ł-1 w kilkanaście
        sekund po rozpoczęciu wznoszenia runęła w pobliżu miejsca startu. Przyczyną
        awarii był gumowy element instalacji, który dostał się do przewodu paliwowego
        turbopompy odcinając dopływ paliwa.
        - 21 lutego 1969 r. 70 sekund po starcie rakiety nośnej N-1 tylny przedział
        pierwszego stopnia zaczął się palić. N-1 trzeba było zniszczyć w powietrzu wraz
        z segmentowym statkiem księżycowym.
        - 3 lipca 1970 r. po raz drugi wypróbowano rakietę nośną N-1. Oderwała się od
        płyty startowej, wzniosła się na wysokość 100 metrów, a wtedy niesprawność
        pompy podającej ciekły tlen spowodowała eksplozję jednego z silników. Rakieta
        runęła na stanowisko startowe i wybuchła.
        I tak dalej...
    • watto Re: Amerykański gruchot w kosmosie 25.05.04, 17:30
      Teraz muszą używać rosyjskich skafandrów...

www.local6.com/news/3340888/detail.html

NASA: Astronauts Must Use Russian Gear

CAPE CANAVERAL, Fla.
    • cs137 Watto, zdradz mi, ile masz praktyki z praca z ... 25.05.04, 22:01
      ...ukladami wysokoprozniowymi i metodami wykrywania przeciekow w takowych?

Zgaduje, ze zero praktyki. Mam racje?

Takie radykalne opinie moga wyrazac, moim zdaniem, tylko tacy, ktorzy nigdy z
      aparatura wysokoprozniowa nie mieli bezposredniej stycznosci. Kto mial i byl
      zmuszony do walki przeciekami w takich ukladach, ma znacznie wiecej zrozumienia
      dla innych, ktorym sie podobna przygoda zdarzy.

Ja sam pracuje z aparatura wysokoprozniowa od dobrych 30 lat, wiem wiem, co
      mowie. Wykryc i uszczelnic przeciek nawet w komfortowych ziemskich warunkach
      jest nieraz niezwykle trudno.

Amerykanie rzeczywiscie wysylaja w kosmos tak straszliwy zlom, ze wlos sie az
      jerzy. Wezmy np. te sondy dalekiego zasiegu. Przeciez jakosc tych zdjec
      satelitow Jowisza i Saturna jest absolutnie kompromitujaca w porownaniu ze
      zdjeciami tych samych obiektow, wykonanymi przez sondy europejskie!
      Albo te zdjecia Vallis Mariner
      • Gość: lesio Re: Widzisz cees, IP: *.usouthal.edu 25.05.04, 22:17
        kazdemu moga zdarzyc sie drobne omylki. Errare humanum est. Pan Watto np.
        pomylil spelling swojego nicka w zamierzchlej przeszlosci i tak juz zostalo...
        a powinno byc "Wacko".
    • pollak Re: Amerykański gruchot w kosmosie 25.05.04, 22:29
      Koszmar. Ci Hamerykanie to nic nie potrafią zrobić.

PS. Dzięki Tobie, Watto, polubię Amerykanów. Gorzej, polubię ich naczelnego,
      niejakiego Busza Dżordża Dabliu -> bushorchimp.com/
    • a.adas Re: Amerykański gruchot w kosmosie 25.05.04, 22:43
      E, zamiast rozpatrywać zagadnienia techniczne nie lepiej zastanowić się kogo w
      ten Kosmos posłać? Naprawdę frapujące jest pytanie kogo by wysłał np. Watto i
      czy starczyło by miejsca.
      adas
    • Gość: felusiak A ja chcialem tylko zapytac............ IP: *.nyc.rr.com 25.05.04, 22:48
      cs137 napisal, ze kiedy czyta wypociny watto to mu sie wlos na glowie "jerzy".
      Mnie tez staje wlos deba ale powiedzcie mi czy wlos sie JERZY czy tez JEŻY ?
      • Gość: lesio Re: Mysle, Jerzy, ze sie jezy... IP: *.usouthal.edu 25.05.04, 22:58
        • pan.scan To zależy od sposobu sprawdzania i układu włosia. 25.05.04, 23:08
          Pod włos to yżej. Z włosem yzrej.
      • cs137 "Jerzyc sie" in Polish means "to George" in Englis 26.05.04, 00:09
        Merriam-Webster Dictionary: To George, arch., to get ready for a mortal fight;
        prob. coined in medieval England, inspired by the legend of St. George
        conquering the dragon.

Po polsku "to george" mozna przetlumaczyc jako "powstawac do boju" wiec "wlos
        sie jerzy" = "wlos powstaje do boju". Z Watto czlowiek musi sie zmagac calym
        swym jestestwem, nawet wlos musi brac w tym udzial (jak kto nie ma juz, to
        lysina).

Seredcznosci, Cees
        • Gość: lesio Re: Cs can really impress... IP: *.hlcrs201.al.comcast.net 26.05.04, 02:18
          other meaning of "to george" is "to engage an autopilot" (in a plane) - likely
          comes from British "George" used for "autopilot" (perhaps due to St. George
          being patron saint of England?).

Mozna powyzsze przyjac za tlymaczenie alternatywne, zwl. ze wszystko prawda.
          Uklony c-s!
          • cs137 Słuchajcie, NAWET JA robię czasem błędy... 26.05.04, 06:58
            ..ortograficzne. Nikt nie jest doskonały.

(powiedział Cees z wrodzoną sobie skromnością).
            • cs137 A propos "nawet ja" 26.05.04, 10:13
              To jest jedna z wersji starego dowcipu.

Do pustelni sławnego mędrca przyszedł młody człowiek żądny wiedzy. Zapytał, czy
              Ziemia jest płaska, czy okragła. Mędzrec wyjaśnił, że oczywiście płaska.
              Młodzieniec jednak był dociekliwy i pytał dalej
              • Gość: SASASA Watto, a kiedy arabusy wystrzela wlasna rakiete? IP: *.acn.pl 26.05.04, 10:30
                Jak zejda z drzewa?
                • bonobo44 Nowa rakieta dumą Iranu 26.05.04, 10:46
                  <<Nowa rakieta dumą Iranu

"Iran ma nową broń balistyczną", ogłosił uroczyście duchowy przywódca tego
                  kraju. Ajatollach Ali Chamenei powiedział, że nowe rakiety Szihab-3 umożliwią
                  obronę interesów Iranu, również poza jego terytorium.

Ajatollach Chamenei zasugerował, że broń może się przysłużyć do obrony praw
                  Palestyńczyków i mieszkańców Libanu. Uroczystość przekazania wojsku nowych
                  pocisków transmitowała irańska telewizja.

Eksperci zwracają uwagę, że rakiety Shahab-3 są w stanie razić cele odległe
                  nawet o 1300 km, a więc w Turcji, Pakistanie i przede wszystkim na terenie
                  Izraela.

Izrael już zresztą wyraził zaniepokojenie wejściem do uzbrojenia armii
                  irańskiej nowego pocisku balistycznego średniego zasięgu. >>
                  www.networkpl.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1735

Przypominam,ze Amerykanie tez zaczynali loty w kosmos od rakiet balistycznych...
                  • dachs Re: Nowa rakieta dumą Iranu 26.05.04, 10:59
                    bonobo44 napisał:
                    >Kanadyjczycy obdarli w tym roku zywcem polowe z 350,000 zabitych fok.

A ja jestem ciekaw jak sie obdziera zywcem zabite foki?

borsuk
                    • bonobo44 jestem ciekaw jak sie obdziera zywcem zabite foki 26.05.04, 13:20
                      dachs napisał:

> A ja jestem ciekaw jak sie obdziera zywcem zabite foki?

sluze:
        • bonobo44 "to George W" in US-En ozn."poslac G do d(i)ablju" 26.05.04, 13:27

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka