prawdziwy.davout 13.10.10, 10:02 www.tvn24.pl/0,1677590,0,1,obwodnice-miast-jednak-beda-platne,wiadomosc.html Czy ktoś może mi podac przykład płatnych obwodnic miejskich w tzw. krajach cywilizowanych ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hasz0 tuskomatołki gały wytrzeszczały a Grecji za dupą 13.10.10, 10:08 nie widziały stąd EFEKTÓW swego WYBORU wg GW nie przewidziały! ____umiecie chociaż zaznaczyc blokiem kawał tekstu i stanąc myszką w zaznaczonym polu by odczytać tłumaczenie? A potem zapamię a jeszcze potem wyciągnąć WLASNE wnioski? SAMODZIELNIE BEZ Pana Redaktora brata Stefana? Cwiczenie Nr 1 kp.ru/daily/24490/645477/ Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Brawo tuskomatołki. 13.10.10, 10:30 I pewnie bramki postawią co 2 kilometry. Może mi ktoś powiedziec co to za autostrada gdy co 50 kilometrów stawia się bramki ? Wjeżdżając na autostradę w Italii płacę przy wjeździe za austriacka granicą i przy wyjeździe w Rzymie (pomijam bramki w okolicach Wenecji) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brawo tuskomatołki. 13.10.10, 10:32 prawdziwy.davout napisał: > www.tvn24.pl/0,1677590,0,1,obwodnice-miast-jednak-beda-platne,wiadomosc.html > Czy ktoś może mi podac przykład płatnych obwodnic miejskich w tzw. krajach cywi > lizowanych ? Płatne mosty i tunele w USA wystarczą ? Na przykład w NY ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Brawo tuskomatołki. 13.10.10, 10:40 Jeśli porównujesz NY do Białegostoku to kompromituj się dalej. Zestaw sobie matołku ilośc autostrad i system poboru opłat w Europie bo po Europie poruszamy sie najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brawo tuskomatołki. 13.10.10, 20:21 prawdziwy.davout napisał: > Jeśli porównujesz NY do Białegostoku to kompromituj się dalej. Zestaw sobie ma > tołku ilośc autostrad i system poboru opłat w Europie bo po Europie poruszamy s > ie najczęściej. Czyżbyś uważał USA za kraj niecywilizowany ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Brawo tuskomatołki. 14.10.10, 09:00 snajper55 napisał: " Czyżbyś uważał USA za kraj niecywilizowany ? " Uważam USA za kraj cywilizowany. Wątek jest o płatnych obwodnicach matołku. Żebyś zrozumiał: Dotychczasowe praktyki w budowaniu wyrobów autostradopodobnych w Polsce są takie że co 50 kilometrów albo nawet mniej stawia się bramki do łojenia kierowców. Uwaga zagadka. Jak będą wyglądały obwodnice miast gdy wprowadzimy za nie opłaty ? Dla ułatwienia proszę posługiwac się nie teorią tylko dotychczasową praktyką. Już zrozumiałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brawo tuskomatołki. 14.10.10, 11:57 prawdziwy.davout napisał: > snajper55 napisał: > > " Czyżbyś uważał USA za kraj niecywilizowany ? " > > Uważam USA za kraj cywilizowany. Czyli nie podobają ci się płatne obwodnice, ale już płatne mosty i tunele, jako rozwiązanie stosowane w kraju cywilizowanym, akceptujesz. Płatne mosty, z których korzystają mieszkańcy miasta i bezpłatne obwodnice, którymi jeżdżą TIRy i cały ciężki transport omijający miasto. Proponuję ci z takim programem kandydować na prezydenta Warszawy. Na pewno pomysłem płatnych mostów a za to bezpłatnych obwodnic wzbudzisz gorące uczucia Warszawiaków. S. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Brawo tuskomatołki. 14.10.10, 12:06 snajper55 napisał: > > snajper55 napisał: > > > > " Czyżbyś uważał USA za kraj niecywilizowany ? " > > > > Uważam USA za kraj cywilizowany. Tylko tyle z mojego postu przeczytałeś manipulatorze ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brawo tuskomatołki. 15.10.10, 17:32 prawdziwy.davout napisał: > Tylko tyle z mojego postu przeczytałeś manipulatorze ? Przeczytałem cały twój post. Także odpowiedź na moje pytanie: czy państwo pobierające opłatę za przejazd mostami jest cywilizowane. Skoro takie państwo jest według ciebie cywilizowane, to jestem spokojny o ocenę Polski. Cóż znaczy opłata za przejazdy obwodnicą przy opłatach za przejazdy mostami i tunelami ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr świetnie! 15.10.10, 17:12 powinni wprowadzić oplaty za przejazd tunelem na wislostradzie. PS W stanach darmowe sa autostrady i obwodnice. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: świetnie! 15.10.10, 17:25 wkkr napisał: > powinni wprowadzić oplaty za przejazd tunelem na wislostradzie. > PS > W stanach darmowe sa autostrady i obwodnice. No i przez mosty. Jak w cywilizowanym kraju. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Bicie piany 13.10.10, 10:32 .."przejechanie jednego kilometra ma kosztować 20 groszy dla samochodów osobowych, a 46 groszy dla ciężarówek."... Obwodnica Wrocławia - 35 km (7 zł) Lublina - 35 km (7 zł) Opola -15 km (3 zł) Szczecina - 9 km (1,80) Krakowa - 38 km (10 zł) Trójmiasta - 17 km (3,40) Jelenia Góra - 2,1 km (o,40 zł) Białegostoku (dwie - północna i południowa) - 17km (3,40) Olsztyna 36,5 km (7,30 zł) Łodzi 27 km (5,40 zł) W-wy - 85km (17 zł) Pytanie za 100 punktów - ile razy rocznie Davout z rodziną i kolegami będzie przejeżdżał całą obwodnicą W-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 10:37 pan.scan napisał: " Pytanie za 100 punktów - ile razy rocznie Davout z rodziną i kolegami będzie pr zejeżdżał całą obwodnicą W-wy. " Całą pewnie raz w tygodniu albo rzadziej. Częścią obwodnicy codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 10:44 Bardziej jednak niz te kilka złociszów wk...jają mnie bramki co 50 km. Też Ci to nie przeszkadza ? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Bicie piany 13.10.10, 10:53 Zupełnie nie. Jeżdżę autem ponad 30 lat i z utęsknieniem czekam na ucywilizowanie bandyterki na drogach; płatne, z bramką, z nahajem czy orczykiem - w jakikolwiek sposób. Byle bez ryzyka kretyna za którego muszę myśleć i drżeć czy dojadę do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Bicie piany 13.10.10, 11:05 Patrz a tu w Belgii jakos sie obchodzimy , bez bramek bez oplat, wsiadasz i jedziesz . Nikt za tym nie teskni. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 11:12 Ciekaw jestem ilu ludzi oprócz Ciebie chwali sobie obecny system i z rozkoszą zatrzymuje się co 50 kilometrów na autostradzie aby zapłacic w okienku. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Bicie piany 13.10.10, 11:16 Z rozkoszą niekoniecznie, bo winietki byłyby zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Czy Ty czy ja mamy jakikolwiek wpływ na to, żeby zlikwidować bramki? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 11:28 pan.scan napisał: " Czy Ty czy ja mamy jakikolwiek wpływ na to, żeby zlikwidować bramki? " Podobno przy urnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Bicie piany 13.10.10, 11:30 Bramki stawia koncesjonariusz, nie wiem jaki wpływ ma na to rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Taki mendowaty Chamie jak na Sobiesiaka! IQ=? 13.10.10, 11:38 Obejrzyj sobie na You Tube jak Sobiesiak opier'dalał nie przebierając w słowach RZĄD POLSKI z Tuskiem na czele; - "Oni mja mu służyć!.......jako pracodawcy a nie jako obywatelowi - różnego innym obywatelom=hołocie!" forum.gazeta.pl/forum/w,13,117505727,117508422,Czuchnowski_chce_byc_ponad_prawem_z_ferajna_GW.html ja Cie naucze KULTURY i niestosowania przemocy SŁOWNEJ!!!!!!!! Pomimo uprzedającego ostrzeżenia o tym jak sie zachowujesz w pzrypadku, gdy Ci wytknę matactwo dla swoich korzysci kosztem reszty - Chamie! Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ______Taki sam ma wpływ jak na Sobiesiaka! IQ=? 13.10.10, 11:39 wyjaśniam *i bo na IQ nie liczę, ze sie *am domyślisz bez GWna. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 11:39 pan.scan napisał: " Bramki stawia koncesjonariusz, nie wiem jaki wpływ ma na to rząd. " A kto koncesji udziela ? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Bicie piany 13.10.10, 11:42 I w umowie określa sposób poboru - bramka, taca, czapka itd? Zawsze uważałem, że tylko kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 a zapadnię dla moheru i oszołomstwa videost katast 13.10.10, 11:50 rofa.od ktorej TO UMYCIE RECE JAK NIEPYSZNI!!!!!!!!!! To jest taka "ZAPADNIA DLA POLACTWA"....cena....w odniesieniu do możliw. zarobienia na tę cenę! .........TAKI MA WPŁYW RZAD ANI- nawet nie "Liberalny"!.rozpirzyć i odebrać jakiekolwiek szanse zakazami i wakacjami BEZKARNOSCI DLA SPEKULANTÓW RÓZNEJ MAŚCI...... z czego to zrobiono te obwodnice z KRYSZYWA czy z .GWna propagandowego GW? a B10 zamiast B50 na wrocławskiej A2? Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: a zapadnię dla moheru i oszołomstwa videost k 13.10.10, 11:55 od ktorej TO UMYWACIE RECE JAK NIEPYSZNI!!!!!!!!!! ...........jak ludzie maja dojechać do Grójca zrywac jabłka aby zarobić choc kilka zł na zimę? ........jak patrzę na te wasze marginalen BAZGROŁY o pietruszce to żałuje że sie PZPR czy do SB albo WSW nei zapisałem.........skakalibyście tera jak zające po łące pod obstrzałem myśliwego Komorowskiego mego kumpla. ( gdybym wiedział WTEDY jakich dokonacie wyborów: Polski czy III raz Rozpirzonej POlszy.) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 11:55 pan.scan napisał: " I w umowie określa sposób poboru - bramka, taca, czapka itd?" Właśnie tak. Sposób poboru opłat także. Chociażby po to aby to była autostrada a nie droga autostradopodobna przeznaczona do łojenia kierowców zmuszanych do zatrzymywania sie co 50 kilometrów. Jadąc od włoskiej granicy do Rzymu lub Neapolu przy wjeździe na autostradę w Tarvisio biorę bilet i płacę przy wyjeździe w Rzymie czy Neapolu. Sorry. Przed Wenecją płacimy za odcinek Tarvisio - Wenecja. Obwodnica Wenecji jest bezpłatna i za Wenecja znowu pobieramy bilecik i jedziemy dalej. Wszystkie opłaty pobierane są na zjazdach tak że możesz jechac kilkaset kilometrów bez zatrzymywania sie chyba że na espresso. W Hiszpanii jest podobnie. To tyle jeśli chodzi o autostrady z poborem opłat na bramkach. Są jeszcze systemy winietowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 jakie "Bicie piany" ubiłeś Scana na pyłek z pianki 13.10.10, 11:59 po co jeszcze z kretaczem rozmawiasz Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 12:13 I jeszcze jedno. Rzymska Grande Raccordo Anulare jest bezpłatna. Jak pisałem powyżej obwodnica Wenecji także , obwodnica Mediolanu także , Barcelony chyba także ( dawno nie byłem) Chcesz mi powiedziec że włoska spółka autostradowa (prywatna) jest taka litościwa i z własnej woli zdecydowała o niepobieraniu opłat za obwodnice ? Bezkrytyczna wiara w PO ogłupia ale żeby aż tak. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Dlatego "Bicie piany"GW?Newseek/TVNmąci LegminomIQ 13.10.10, 12:20 forum.gazeta.pl/forum/w,13,117501561,117510305,_jezyk_jakiego_uzywacie_POdprogowo_swiadczy_o_Was.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Bicie piany 13.10.10, 10:45 Zdziwiony byłem, kiedy powiedziano mi, że wjazd do śródmieścia w Sztokholmie jest płatny. Nie wiem jak to jest zrobione w sensie technicznym, ale rachunki przychodzą raz na miesiąc a żadnych bramek, poza kamerami nie ma. Zatem obawa, ze muszą być spowalniające ruch bramki wydaje się mało zasadna. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 10:53 mate_lot napisał: " Zdziwiony byłem, kiedy powiedziano mi, że wjazd do śródmieścia w Sztokholmie jest płatny." Potrafisz odróżnic śródmieście od obwodnicy ? Właśnie po to jest obwodnica aby śródmieście omijac. " Zatem obawa, ze muszą być spowalniające ruch bramki wydaje się mało zasadna." Jechałeś kiedyś A dwójką ? Obawy są jak najbardziej zasadne biorąc pod uwagę że mieszkamy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Bicie piany 13.10.10, 11:11 Chodzi o zasadę - pobieranie opłat bez stosowania bramek. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Bicie piany 13.10.10, 11:13 prawdziwy.davout napisał: > Jechałeś kiedyś A dwójką ? Obawy są jak najbardziej zasadne biorąc pod uwagę że > mieszkamy w Polsce. Właśnie niedawno jechałem. Ponieważ koło Poznania jest między bramkami kilka niepłatnych wyjazdów, oszczędni poznaniacy używaja tego odcinka jako obwodnicy. Od razu robi się tłok i zamieszanie. Jeżeli szosa jest płatna to i obwodnica powinna być płatna. Jeżeli szosa jest bezpłatna, obwodnica powinna byc też ogólnie dostepna, co więcej, w kosztach jej budowy powinna partycypować gmina. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 11:21 dachs napisał: " oszczędni poznaniacy używaja tego odcinka jako obwodnicy." No to chyba już niedługo. " Jeżeli szosa jest płatna to i obwodnica powinna być płatna." Niekoniecznie , przykład autostrady włoskie. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Bicie piany 13.10.10, 12:29 prawdziwy.davout napisał: > Niekoniecznie , przykład autostrady włoskie. Sam napisałeś: "Wjeżdżając na autostradę w Italii płacę przy wjeździe za austriacka granicą i przy wyjeździe w Rzymie (pomijam bramki w okolicach Wenecji) " A to jest możliwe tylko dlatego, e w miastach (poza Wenecją) obwodnice sa płatne. Gdzie indziej pisałes o Barcelonie. To prawda. Hiszpanie zrobili tak, że w obrębie wielkich miast autostrada jest bezpłatna. Takie socjalne podejście wykazali - dla ludu znaczy. Skutkiem tego, w godzinach ruchu, możesz równie dobrze jechać przez centrum miasta, gdyż korki są takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 12:46 dachs napisał: " A to jest możliwe tylko dlatego, e w miastach (poza Wenecją) obwodnice sa płatne." Nieprawda. Rzymska GRA jest bezpłatna. " Gdzie indziej pisałes o Barcelonie. To prawda. Hiszpanie zrobili tak, że w obrębie wielkich miast autostrada jest bezpłatna." I tak powinno byc. Nie ze względu na socjał dla ludu ale ze względu na odciążenie centrów miast. Ja mieszkając w Rzymie wolałem czasami jechac GRA niż przez zakorkowane centrum. "Skutkiem tego, w godzinach ruchu, możesz równie dobrze jechać przez centrum miasta, gdyż korki są takie same. " A jakie byłyby korki w centrum gdyby nie bezpłatna GRA ? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Bicie piany 13.10.10, 14:52 prawdziwy.davout napisał: > Nieprawda. Rzymska GRA jest bezpłatna. Opierałrem sie tylko na Twoim poście, w Rzymie zjecghałeś, więc nie miałem danych, Włoch nie znam. Ale z mapy sądząc to jest tam po drodzer pare innych miast i żadnych bramek - zatem (logocznie) objazdy muszą być płatne. > A jakie byłyby korki w centrum gdyby nie bezpłatna GRA ? Kolosalne. Ale ja za autostradę płacę niemały grosz po to, by wygodnie i bez korków jechać, więc nie musi mnie obchodzic to co się dzieje w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 15:04 dachs napisał: " Kolosalne. Ale ja za autostradę płacę niemały grosz po to, by wygodnie i bez korków jechać, więc nie musi mnie obchodzic to co się dzieje w centrum." Tak naprawdę to chyba nie ma sporu między nami. Mały szczegół. Autostrada niech sobie będzie płatna ale chodzi o obwodnice wielkich miast. Da sie tak zrobic żeby były bezpłatne. Oczywiście że nie musi Cię obchodzic co sie dzieje w centrum. Smiem jednak twierdzic że do czasu aż w takim mieście zamieszkasz. Dyskusja zboczyła trochę i dotyczy także systemu poboru opłat na naszych autostradach. Taki jak obecnie to wstyd i żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Bicie piany 13.10.10, 15:28 prawdziwy.davout napisał: > Tak naprawdę to chyba nie ma sporu między nami. W jednym punkcie tak, ale o tym później. > Mały szczegół. Autostrada niech > sobie będzie płatna ale chodzi o obwodnice wielkich miast. Da sie tak zrobic ż > eby były bezpłatne. Oczywiście że nie musi Cię obchodzic co sie dzieje w centru > m. Smiem jednak twierdzic że do czasu aż w takim mieście zamieszkasz. Rozumiem problem mieszkańców i to o czym dyskutujemy jest potrzebnym zastanawianiem się nad tym, czy kosztem wygody użytkowników autostrady ułatwić życie mieszkańcom miasta, czy uznać prawo "długodystansowców" do kupionej usługi, czyli płynnej jazdy na autostradzie. Oba podejścia są uprawnione i można przywoływać wiele rozsądnych argumentów na ich obronę. Mój protest zaczyna się w tedy, gdy reprezentantów jednego z tych poglądów okresla się jako "tuskomatołki". > Dyskusja zboczyła trochę i dotyczy także systemu poboru opłat na naszych autost > radach. Taki jak obecnie to wstyd i żenada. A tu sporu nie ma. Jest w ogóle jakiś system? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 13.10.10, 15:35 dachs napisał: " Mój protest zaczyna się w tedy, gdy reprezentantów jednego z tych poglądów okresla się jako "tuskomatołki". Przydomek taki sam dobry jak " pisdzielce " , " mohery " itp. " A tu sporu nie ma. Jest w ogóle jakiś system? " U nas. Owszem. Wybudowac drożej niż w Chorwacji , Słowenii lub Niemczech i łoic co 50 kilometrów. Koledzy w rządzie pomogą . Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Bicie piany 13.10.10, 16:42 prawdziwy.davout napisał: > Przydomek taki sam dobry jak " pisdzielce " , " mohery " itp. Aha, rozumiem. Myślałem, że użyłeś tego w tym konkretnym kontekście, jako wyraz krytyki decyzji. Jeżeli dla Ciebie to są po prostu tuskomatołki, niezależnie od kontekstu, to honoruję to bez zastrzeżeń. > U nas. Owszem. Wybudowac drożej niż w Chorwacji , Słowenii lub Niemczech i łoic > co 50 kilometrów. Koledzy w rządzie pomogą . Pewnie masz rację. Rządów było kilka, a ten jeden, najlepszy, akurat nie budował autostrad. W ogóle coś zbudował? Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Aha"kultura""IQ"..dla #a bez cudzsł.->piq-a/Scana? 13.10.10, 17:59 ..............nie będę sie z Tobą cackał;.....->PIEPRZYSZ JAK PO-TłUcSzKony... Tu Cię......... "nie obchodzi"....tam "najlepszy rzad" akurat nie budował..... Tu chcę jechać za co płacę, wygodnie a tym którym zdarto z grzbietu za dojscie do władzy PO-nurych z uśmieszkami......NIECH nawet Z DUPY SPADNA SPODNIE! PiS-u dobre rządy w przygotowanie, planowanie, de-mafiosyzację itp. wyhenerowanie finasowania ...owocują nast. kandencji. czyli PO. to wystarczyło na 1 - 2 lata..a teraz szydło wylazło z worka.kruszec nocą ukradziony sypie sie przd kamerami PR-u Tuska na nast. km by w nocy.......TAKI CYKL.....a i to zdechło! Czytaj Kali sekułowaty czytaj forum.gazeta.pl/forum/w,13,117515343,117522681,_O_dwrotka_na_przemian_z_O_braza_jak_teraz.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 jest RYM:_____ wyGnOdnie - spadną sPOdnie 13.10.10, 18:01 forum.gazeta.pl/forum/w,13,117515343,117522681,_O_dwrotka_na_przemian_z_O_braza_jak_teraz.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Aha"kultura""IQ"..dla #a bez cudzsł.->piq 13.10.10, 18:17 hasz0 napisał: > Tu chcę jechać za co płacę, wygodnie Dokładnie to ująłeś, Haszu. Płacę i wymagam > a tym którym zdarto z grzbietu za dojscie > do władzy PO-nurych z uśmieszkami......NIECH nawet Z DUPY SPADNA SPODNIE! Pieprzysz mój drogi. Cu, dzięki którym PO doszło do władzy mają spodnie. I będą mieli niedługo nawet druga parę. A Tobie spodnie niepotrzebne. Założysz habit, będziesz miał ciepło i patriotycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Bicie piany 14.10.10, 08:47 dachs napisał: " Aha, rozumiem. Myślałem, że użyłeś tego w tym konkretnym kontekście, jako wyraz krytyki decyzji." To przede wszystkim albowiem biorąc pod uwagę dotychczasowe praktyki w budowaniu naszych wyrobów autostradopodobnych jestem w stanie sobie wyobrazic bramki na obwodnicach co kilka kilometrów. "Jeżeli dla Ciebie to są po prostu tuskomatołki, niezależnie od kontekstu, to honoruję to bez zastrzeżeń." Cieszę się. "Tuskomatołek" to taki egzemplarz który bezkrytycznie przyjmuje za prawdę objawioną wszystko co wyjdzie z ust nieszczęśliwie nam panującego rządu. To coś takiego jak "pisior" który robi to samo tylko z drugiej strony. " Rządów było kilka, a ten jeden, najlepszy, akurat nie budował autostrad. W ogóle coś zbudował? " No masz rację. Ten rząd zwany przez tuskomatołków najlepszym nic nie zbudował za to rozpieprzyc udało mu sie całkiem sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Bicie piany___PanaScana = Tusko_Matołka -> iq więc 13.10.10, 10:43 *Scanowi Panu *Lemingowi wyzywajacego mnie za nauki i prawdę oraz konieczne sprostowania "Miecieniemieniemm Dimoniukiem" przez którego poputczików byłem szykanowany, karany i sekowany całe życie...włącznie z "życiem" forumowo-Aquanetowym ________NIE WIE, z powodu *lemingowania swego IQ_______ ż obwodnica nie spełni swej roli ODCIAŻENIA WROCŁAWIA OD KORKÓW!___ ....PR- tuskomatołkowaty możesz sobie sam skasować kopiąc swój post w kosz, by nie narażąć sie na POwszechne POśmiewisko ...ileż to razy FALSZYWIE i OSZCZERCZO pomawiałaeś mnie publicznie o kasowanie własnych...i to TYCH NAJLEPSZYCH, STARANNIE i STYLOWO NIENAGANNYCH - ktore wam nie były w smak! Za głoszoną prawdę! W sposób - NIE DO ODPARCIA!!!!..... nawet metodą "GNO-" Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Bicie piany___PanaScana = Tusko_Matołka -> 13.10.10, 10:49 Spier>dalaj, pokomuszy czubie. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 _____Przeproś Chamie i Kretaczu!_______ale JUŻ!___ 13.10.10, 11:08 na post merytoryczny z zastrzeżeniem z góry - abyś nie POpełniał recydywy POpluwasz Chamie? jakim prawem? Udowodniłeś że nie mam racji ?...w ten niekulturalny sposób........? Jakim prawem Grossolubny Chamie, szkalujący w sposób niezwykle zaangażowany Polaków krętactwami socjologa PRL-u, przyjaciela Adama Michnika, dpuszczasz sie publicznie łamania prawa agresją werbalną i atakiem personalnym i przemocą słowną..... czyli TYM SAMYM CO STOSUJE SZTAB Tego Premiera od 2005 roku z powodu urażonej ambicji/ jak Twoja tu/ niszcząc obyczaje, dezorganizujac PAŃSTWO POLSKIE wprowadzając CHAOS, ZAMĘT i POdziały sPOłeczne! Każdy szef firmy ktoryby dopuscił sie takich metod niszczących wydajność, organizacje i wizerunek...gdzie ludzie zamiast miec spokó, stabilizacje, poczucie bezpieczeństwa materialnego i psychicznego, czyli wolną od nerwów, strachu o poniżanie, lub odwrotnie zadawnionej i zapiekłej wsciekłosci - głowę, służacą do kreacji pomysłów, do uważnego i rzetelnego wykonywania OBOWIAZKÓW ... BYLBY W TRYBIE NATYCHMAISTOWYM USUNIETY i UKARANY..by nie dopuścić firmy a w naszym przypadku ______POLSKIEGO PAŃŚTWA - > DO PLAJTY!!!!!!__Ty prożydokomunistyczny Chamie!_ Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Wara odWrocławia! a i moze być,że Polski!szkodzisz 13.10.10, 11:18 Z jednej strony robisz wszystko aby sparaliżować pracę organów ścigania przestepców swoimi szmendackimi wyborami w interesie szemranych oligarchów, dla których niszczy sie prawdziwe autorytety prawnicze ciąganiem po postbolszewickich sądach i prokuraturach... a z drugiej strony za wyrzeczenia cąłego społeczeństwa chcecie sobie za niewielką opłatą odgrodzić sie od tego całego CŁAMU JAKI SAMI TUTAJ SWOIMI KRETACTWAMI PR-owymi stworzyliscie..tymi sikami na krzyż, kopniakami w pierś uczciwego człwoieka z Solidarnosci, wrzucaniem starszych Polek do ognia zniczy... ZAPŁACISZ 7 zł żeby TIR-y i wg Twego słwonictwa "oszołomstwo" miesząło sie z bandytami, ktorych namnożyliście bezrobociem i degrengoladą Pozorowanego "rządzenia" Podobnie w Warszawie jak co miesiąc po mszy w kościele delegacja rodzin ofiar katastrofy z Jarosławem Kaczyńskim złożyła wieniec przed Pałacem Prezydenckim jednak znowu oddzielonym od Krakowskiego Przedmieścia solidnymi metalowym płotem. W Smoleńsku jedna z przedstawicielek rodzin ofiar mówiła o pojednaniu i miłości, która jest w stanie zabliźnić poranione serca Polaków ale już w radiu Zet Prezydent Bronisław Komorowski mówił bez skrępowania o podzieleniu wizyt w Katyniu na dwie części (wizytę Premiera i wizytę Prezydenta) ze względu na konieczność wypromowania spotkania Premierów Putina i Tuska na cmentarzu w Katyniu Bicie piany pan.scan 13.10.10, 10:53 Zupełnie nie. Jeżdżę autem ponad 30 lat i z utęsknieniem czekam na ucywilizowanie bandyterki na drogach; płatne, z bramką, z nahajem czy orczykiem - w jakikolwiek sposób. Byle bez ryzyka kretyna za którego muszę myśleć i drżeć czy dojadę do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
perla jeszcze nie wybudowali, a niektorych nie zaczęli 13.10.10, 10:35 a już liczą jak oskubać kierowców. A 7 miliardów zł poszło w pizdu właśnie: biznes.onet.pl/malo-nowych-drog-duzo-pieniedzy,18496,3732482,1,prasa-detal Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg jeszcze nie wprowadzili , a już podniósł sie krzyk 13.10.10, 11:16 w zasadzie to lepiej krzyczeć za wczasu , niz za późno... Informacja marzenie dla konkurencji w wyborach samorzadowych. Albo PO sama się pcha do przegranej, albo ktos ja wkręca A. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Halo pisomatołki, chcecie się znów skompromitować 15.10.10, 00:26 wyborcza.biz/biznes/1,100896,8513306,Grabarczyk__rzad_nie_chce_oplat_na_obwodnicach__ale.html Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Halo pisomatołki, chcecie się znów skompromit 15.10.10, 08:49 Proponuję oprócz tytułu czytac uważnie treśc artykułu który linkujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 chcecie się znów skompromitować? ależ tak! TAK! 15.10.10, 08:57 Witam uprzejmie, W przedzień wybuchu II wojny światowej mam wątpliwą przyjemność wysłuchiwania "rewelacji" kremlowskich historyków wspartych "autorytetem" nieodrodnych synów i córek KGB na temat przyczyn napaści hitlerowskich Niemiec na Polskę. To Polska knuła plany napaści na miłujący pokój ZSRR. Banda gangsterów pod wodzą niejakiego Stalina marzyła o światowym pokoju. To oczywisty fakt od czasów napaści w 1920 roku. Od czasu, kiedy Armia Czerwona stała u wrót Warszawy. Moje pokolenie przyzwyczaiło się już do łgarstw naszych bardzo wschodnich słowiańskich braci. Niestety cyrylica odizolowała ich od europejskiej kultury na co najmniej trzy stulecia. Tak w historii bywa. Ale moje pokolenie jest mocno uodpornione. W końcu nasi dziadkowie, a nierzadko i ojcowie, stawiali opór czerwonej zarazie często bardzo cierpiąc za swoje przekonania. W ich przekonaniach nie było nic niezwykłego - ot, proste, normalne i pracowite życie pozbawione "czerwonego knuta" i socjalistycznej sprawiedliwości. Ale dzisiaj dowiadujemy się, że ich marzenie było ułudą. Dalekowzroczność czerwonego pająka Stalina oddaliła niebezpieczeństwo niemieckiej agresji. 17 września zostały wyzwolone ziemie Rzeczpospolitej pozbawione jakiegokolwiek administracyjno-państwowego nadzoru. To stosunkowo prostacka mentalnie (odpowiadająca umysłom sowieckim owego czasu) interpretacja tego, co zostało przygotowane wcześniej. Wykształciuchy pewnie zapomniały już o układzie w Rapallo. Dla nich historia to bzdety. Jestem pewien, że większość z nich nie pamięta nawet daty owego porozumienia. Ale zostawmy wykształciuchów i ich kompleksy. Dlaczego Sowieci zrobili to, co zrobili? Powody są aż nadto widoczne: Po pierwsze - tożsamość przeciętnego Moskala jest zbudowana nie tylko na "wielkiej wojnie ojczyźnianej". Ich niechęć (lub nienawiść) wynika też z tego, że tylko my kilka lat siedzieliśmy w Kremlu. Nikomu innemu to się nie udało. Nawet bogowi wojny- cesarzowi Napoleonowi. Jeśli ktoś nie wierzy wystarczy pilnie przestudiować ich literaturę. To nieskomplikowane. Po drugie - kilkuwiekowy nawyk traktowania Rzeczpospolitej w kategoriach zachodnich guberni cesarstwa "przyzwyczaił" przeciętnego Rosjanina do myślenia o nas, jako nieodłącznej części tzw. rosyjskiej, a później - sowieckiej -państwowości. Po trzecie - klęska w latach 1919-1921 pozostawiła w ich "czerwonych umysłach" niezatarte piętno hańby. Oto zwycięska Armia Czerwona (często bez butów i na małych włochatych konikach) została pokonana przez głupich Polaczków. Ogień rewolucji musiał zatrzymać się w granicach przez nas wywalczonych. Po czwarte - tylko absolutnie nieduczony cymbał jest w stanie uwierzyć w to, że można zbrojnie zająć terytorium jakiekokolwiek państwa w oparciu o argument, że jego suwerennośc przestała istnieć. Nawet wówczas obowiązywało prawo, iż okupacja danego państwa nie oznacza utraty jego suwerenności. Dokładnie takie było wyjaśnienie Kremla w sprawie zdradzieckiej napaści 17 września 1939 roku. Bandyta Stalin czekał na rozwój wypadków. Pakt Ribentrop-Mołotow był co prawda podpisany, ale wielki zbawca narodów obawiał się, że może jednak sojusznicy Polski wypełnią swoje zobowiązania. To byłby pewien problem. Może nawet duży, jak pokazała wojna w Finlandii. Tak się niestety - ku uciesze czerwonych bandytów - nie stało. Wreszcie nadeszła upragniona okazja uleczenia wszystkich zadawnionych kompleksów. Po czwarte - i to jest sprawa najtrudniejsza - po zdradzie swojego niemieckiego sojusznika, któremu jeszcze 22 czerwca 1941 roku wysyłano transporty m. in. ze zbożem - te mongolskie hordy ruszyły na ziemie Rzeczpospolitej. Formalnie alianci (Wielka Brytania i Francja) zdradzili nas 3 września 1939 roku wypowiając Niemcom wojnę, której nie zaczęli. Staliśmy z nimi ramię w ramieniu - to my byliśmy ich towarzyszami broni. Do czasu... M. in. Katyń to "sumienie współczesnej Europy". Innymi słowy - dyplomatyczne milczenie... Zimna kalkulacja lub cynizm (zwany czasem polityką) odsunął w bok nasz wojenny wysiłek. Czy przypadkiem towarzysze z Włoch nie doprowadzili do tego, że "Katyń", film Wajdy (cokolwiek by o nim nie mówić) jak dotąd nie ma tam szans dystrybucji? Towarzysze broni stali się niepotrzebni. Obrońcy Norwegii, piloci z czasów wojny o Wielką Brytanię, "Szczury pustyni", zdobywcy Monte Cassino, żołnierze generała Maczka i wielu wielu innych. To są fakty. Bez względu na to, co napisze na tym i na owym forum jakiś domorosły "globalny polityk" , zarazem znawca wszelakiej stategii. Z jednej strony zaraza, a z drugiej dżuma... Źaden włoski ani paryski komunista nie jest w stanie zrozumieć naszego dramatu. Widok pomnika Piotra I, przydupasów - faworytów Katarzyny (zwanej tu i ówdzie Wielką) w peruce, generała cara Pawła, Mikołaja i Aleksandra, Lenina oraz sowieckiego oswobodziciela z lat 1939 z nahajką i nagantem w ręku ( oczywiście w imię wielkiego Stalina) budzi u normalnych i wykształconych Polaków te same negatywne emocje. Niestety. Oddzielam poległych później na polskiej ziemi, wyrwanych z domu, a często i z łagru sowieckich żołnierzy, którzy stacili życie nie mając żadnego wyboru wobec bezlitosnej logiki sowieckiego totalitaryzmu.(oprócz komisarzy i enkawudzistów). Módlmy się za nich i za ich mniejsze lub większe zbrodnie. Oni często naprawdę nie wiedzieli, co czynią i gdzie czynią... Przeklinajmy ich mocodawców. Ich późni wnukowie podjęli nową walkę o pamięć i historię. W imię tradycji trzeciego Rzymu, państwa absolutnej bolszewickiej wolności, a teraz "miłującej prawdę demokracji". Ostatnio minister II Rzeczpospolitej i próbujący ratować tonącą Polskę Mikołajczyk zostali przez kremlowskie media nazwani agentami obcych nam państw. To wszysko dzieje się klka dni przed wybuchem II wojny światowej - pierwszym września 1939 rokiem. Są granice cierpliwości. Również ekonomicznej. Nawet, a może i przede wswzystkim we współczesnym świecie. Czy mój rząd w sposób zdecydowany odpowie na te obrzydliwe kłamstwa? Czy pierwszego września premier mojego rządu jest w stanie patrząc w twarz byłego enkawudzisty Putina powiedzieć mu, że sowieci złamali 17 września wszelkie zasady obowiązujące cywilizowane państwa? Czekam z niecierpliwością, a wykształciuchom polecam pilne czytanie książek, których nie zdążyli przeczytać. P.S. Niechaj listy wszystkich łajz moralnych, agentów i donosicieli - tych w kufajkach i gumofilcach, ale i w gronostajach - zostaną raz na zawsze ujawnione. Żądam prawdziwych autorytetów! "Contra spem spero" Obywatel (23:35) Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Halo pisomatołki, chcecie się znów skompromit 15.10.10, 17:04 prawdziwy.davout napisał: > Proponuję oprócz tytułu czytac uważnie treśc artykułu który linkujesz. A ja proponuję żebyś przestał obrażać ludzi. Chyba że chcesz dorównać Perle, Gini czy Haszowi. A moja druga propozycja dotyczy twoich pretensji. O co ci chodzi ? O ten cytat ? I jak się on ma do twoich żali ? "Rząd podtrzymuje chęć zwolnienia z opłat za przejazd tymi drogami motocykli, samochodów osobowych oraz dostawczych do 3,5 t." Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.davout Re: Halo pisomatołki, chcecie się znów skompromit 18.10.10, 08:38 wikul napisał: "A ja proponuję żebyś przestał obrażać ludzi." I kto to mówi ? W którym miejscu Ciebie obraziłem ? Wykazując Twoje zaślepienie i fanatyzm ? "Rząd podtrzymuje chęć zwolnienia z opłat za przejazd tymi drogami motocykli, samochodów osobowych oraz dostawczych do 3,5 t." "Jeżeli rząd mówi że zabierze to zabierze. Jeśli mówi że da to mówi." Znasz to.? Ja opieram się na dotychczasowych doświadczeniach a nie na deklaracjach. Wiarę w deklaracje zostawiam zaślepionym fanatykom takim jak "Wikul" Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ___________to syndrom UDUWPO 1989-2010____ 18.10.10, 09:17 forum.gazeta.pl/forum/w,13,117680058,117680058,Perlo_Czy_Zydowi_NIGdY_nie_wolno_goja_przeprosic_.html forum.gazeta.pl/forum/w,13,117679565,117679565,Daje_adwokatom_i_piq_owi_szanse_ocieplenia_jak_z_R.html Wikulowi napisałem 1 słowo "ośle" to PUSCIŁ MI TAKĄ WIĄCHĘ Z SZAMBA....jak 1/100 piqa. ________każde napomnienie o dyskusję nawet na takie byle jakie argumenty jak moje wywołuje u nich obłęd AMOKA szewskiej pasji... dlatego trzymając nerwy by żadnym słowkiem nie urazić piq-a ZE ZDUMIENIEM OBSERWOWAŁEM jego znikczemnienie podczas gdy mu miesiacami cierpliwie tłumaczyłem niemalże KAŻDE ME SŁOWO KAŻDĄ SYTUACJĘ. KAZDY NAJBŁACHSZY POWÓD! podawalem mu linki z ktorych jasno na 100 % wynikało że mój "kuzyn" dowiadywał sie od innych jako amator wtedy genealogów o Wiedeń Sobieskiego o Batorego załączalem zdjecia - KIEDY PYSKOWAŁ I WMAWIAŁ ZE NIGDY SIE NIE SPOTKAŁEM Z ŻADNYM KUZYNEM we Wrocławiu na Uniwersytecie... wyjaśniałęm pół roku.......ABY SIE PRZEKONAĆ o tym co pzrekazał mi tenze kuzyn po szantazującym poscie piq-a do niego gdzie zamiast zapytać po prostu czy mi kuzyn opowiedział o Wiedniu i Sobieskim i czy sie ze mną spotkał wiedząc ze awansował w międzyczasie na Prezesa Odziału Genealogii NAPISAŁ kapuś taki WSTEP obsmarowujac mnie przy okazji...i nie wspominajac o żartobliwej konwencji co ejst oczywiste dla każdego..gdy zajrzy do Archiwum - A CO NAJWAZNIEJSZE O KONTEKŚCIE SPORU o Wałęsę-Bolka przed wydaniem Cenckiewicza Gontarczyka...ze gdyby kuzyn przyznał ....miałby na siebie dowód, że nie nadaje sie na Prezesa Genealogii. taki z piq-a aqurvel maleszkowaty znajduje tu od lat obrońców.. nie zważajacych na HORRENDALNE CURIOSUM kilka lat a wiele miesiecy CODZIENNYCH POSTÓW ERUPCJI NIKCZEMNOŚCI - wrecz WULKANÓW szamba, hipokryzji, oszczerstw, patologii seksualno-NEKROFILNEJ, PEDALSKOPedoFILSKIEJ, MENTALNE< logorei z niewyobrażalną KOPROLALIĄ...to postanowiłem za wszelką cenę ukazać w pełnym świetle i wyeliminować na ile można ...ujawniając swe dane. Mimo wszystko. I przedstawiajac sie osobiscie bez pruderii, z humorem takim z jakiego mnie znają starzy znajomi i z konsekwencją ktorej dzisiaj nie obserwuję...a bez ktorej zanurzamy sie po dziurki nosie wporadzieckim bagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawa Dziarsko maszeruje 15.10.10, 17:29 Dziarsko maszeruje ,Naczelną zasadą polityki finansowej mojego rządu będzie stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych. Dotyczy to i musi to dotyczyć wszystkich: i tych mniej zamożnych, i tych bogatszych. Musi być rozważny marsz, ale chcę, aby był to marsz zawsze w jednym kierunku, zawsze w kierunku niższych podatków.'' D.Tusk 2007 Odpowiedz Link Zgłoś