biedronka24 26.05.04, 21:50 jak sie czuja twoje antypapieskie teorie? I zrodla antysemityzmu ulokowane ponoc w chrzescijanstwie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biedronka24 Zapraszam tez krzysia 26.05.04, 21:55 tego ´prawdziwego chlopa´ jak to on o sobie mysli Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Biedronko, stawonogu z gatunku Coccinellidae 26.05.04, 21:58 To 24 to dla zmylenia przeciwnika, ale mnie nie oszukasz! Gadaj zaraz, ale jak na spowiedzi: jesteś bipunctata czy septempunctata? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Cesiu entomologu 26.05.04, 22:11 Od siedmiu bolesci. Nie chce nikogo mylic. Szukam zrodel tonacego w emocjach fanatyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 I chyba nie masz nic przeciw piegom? 26.05.04, 22:13 Jestes wcieleniem Palnicka? Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: I chyba nie masz nic przeciw piegom? 26.05.04, 22:18 biedronka24 napisała: > Jestes wcieleniem Palnicka? Piegowate dziewczyny ubóstwiam! A od Palnicka dzieli mnie 10 stref czasowych. Nalezę natomiast do fanklubu Palnika, mianowa łem go Guru i tworzę dla nigo aśram 9jeśli wiesz, co to jest). Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Nie za bardzo 26.05.04, 22:22 niestety - no ale chyba nie wiaze sie z korzysciami finansowymi - bo przeciez to pohanbiloby Palnicka On glosi w koncu dla idei Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_feministka A niech ktorys bedzie mial cos przeciwko 26.05.04, 22:44 piegom zwlaszcza biedronek) A Ty masz ich 24? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 zaleznie od pory roku 26.05.04, 22:47 ale to oczywiscie liczba magiczna Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_feministka Re: zaleznie od pory roku 26.05.04, 22:51 Tzn. na wiosne przybywa czy ubywa? Tak tylko sie pytam, bom ciekawa sowa) Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 No na wiosne piegow przybywa ale i obowiazkow 26.05.04, 22:56 ale martwie sie ze Cees wsiakl, uciekl, obrazil sie? I juz sie nie dowiem co z niejakim Krzysiem A naprawde nie mialam zlych zamiarow. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_feministka Jak mozna miec zle zamiary, 26.05.04, 23:04 kiedy znowu bez kwitnie... A niejaki Krzysiu pewnie sie znajdzie, moze tez przybylo mu obowiazkow. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_feministka A jak populacja biedronek znosi 26.05.04, 23:22 wyjatkowo zimny maj? Czy zmienia strefe klimatyczna? Pytam, bom znowu ciekawa sowa) Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Wrecz przeciwnie zanosi sie na troche jeszcze 26.05.04, 23:29 sowo - strasznie sie pozno zrobilo. Zajrze tu jeszcze ale jutro musze cos pozalatwiac ze szkola dzieci. Pozdrowienia serdeczne. Mam nadzieje jednak ze z Krzysiem Cees nie ma nic wspolnego- nieczesto bywam na FA. Ale jakos byloby mi smutno gdyby tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Re: Wrecz przeciwnie zanosi sie na troche jeszcze 26.05.04, 23:36 biedronka24 napisała: > sowo - strasznie sie pozno zrobilo. Zajrze tu jeszcze ale jutro musze cos > pozalatwiac ze szkola dzieci. > Pozdrowienia serdeczne. > > Mam nadzieje jednak ze z Krzysiem Cees nie ma nic wspolnego- nieczesto bywam na > FA. Ale jakos byloby mi smutno gdyby tak bylo. Rowniez pozdrawiam goraco, tym razem z lasu... Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Wrecz przeciwnie zanosi sie na troche jeszcze 26.05.04, 23:55 sowa_lesna napisał: > biedronka24 napisała: > > > sowo - strasznie sie pozno zrobilo. Zajrze tu jeszcze ale jutro musze cos > > pozalatwiac ze szkola dzieci. > > Pozdrowienia serdeczne. > > > > Mam nadzieje jednak ze z Krzysiem Cees nie ma nic wspolnego- nieczesto byw > am > na > > FA. Ale jakos byloby mi smutno gdyby tak bylo. > Rowniez pozdrawiam goraco, tym razem z lasu... Z Krzysiem mam co nieco wspólnego. Na przykład, obaj mieszkamy w Stanie Oregon. Oregon ma powierzchnię równą 84% powierzchi Polski, wiec wychodzi na to, że ja mam z Krzysiem tylwe samo wspólnego, co każdych dwoje Forumowiczów zamieszkałych w Polsce. Pewne rzeczy nas z Krzysiem także różnia. Krzyś jest zdecydowanym ateista. Ja zaś bardzo przykładnie chodzę do kościoła, rzymsko-katolicjiego, żeby nie było wątpliowści, w każdą niedzielę i wszystkie przepisane święta. Zaznaczam jednak, że w Polsce do koscioła chodzę z wybitnym brakiem entuzjazmu. Amerykański rzymski katolik i polski rzymski katolik to jakby stworzenia z dwóch różnych planet. Jak się długo obcuje z tymi pierwszymi, to pewne cechy u tych drugich człowieka zaczynają razić. Wiara w Polsce jest dużo bardziej "na pokaz", duzo mniej autentyczna, niz tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Ponadto: Szefa sie proszę nie czepiać! Bo... 26.05.04, 22:14 ...potraktuję Azotoxem, albo jakim innym DDT! Mam żonę entomologa, nie z takimi Insecta i Arthropodami w ogóle umiem sobie dawać radę! A propos, czy to jakaś kuzynka może? Zdybałem na trawnuku, jeszcze w marcu: groszek.741.com/Konkurs/stpatrick.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 A szef to ktory?! 26.05.04, 22:17 Palnick, Krzys czy antysemityzm? Bo chyba nie zona? Jako entomolog to raczej powinna miec pewien dystans do aspiracji wladczych. A stworzenie sliczne- dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: A szef to ktory?! 26.05.04, 22:24 biedronka24 napisała: > Palnick, Krzys czy antysemityzm? Bo chyba nie zona? > Jako entomolog to raczej powinna miec pewien dystans do aspiracji wladczych. > A stworzenie sliczne- dziekuje. Palnick Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 No tak - tam za morzem :) 26.05.04, 22:38 te IQ i procenty i rozklady normalne... I mody wsrod aktorow. Nie - nie czuje sie wyjatkowa. Ale chyba wiem kto to Guru. Przynajmniej w tym znaczeniu wyjsciowym. Bo to slowo ma dzis tak wiele znaczen. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 cees nie obrazaj sie 26.05.04, 22:49 - a co z Krzysiem? Biega z metalowa miseczka i prosi o jalmuzne? Bo widzialam ze cos kolekcjonuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: cees nie obrazaj sie IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 23:12 Co biedronka dopadlas nastepna ofiare ? Ty to masz szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: cees nie obrazaj sie: nie obraziłem sie wcale 26.05.04, 23:35 ...tylko musiałem zadzwonić do Mamy, bo dziś 26 maja, a z moja Mama trudno skończyć rozmowę. Ja dzwonie teraz do Polski na karty, co mnie kosztuje 5 centów za minute i to mnie uratowało, bo karta po prostu się w pewnym momencie skończyła. Inaczej bym pewnie jeszcze rozmawiał do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Co zaś do bzu, to proszę bardzo! 26.05.04, 23:40 Zdjecie zrobione było w Seattle pod sam koniec marca! Mimo, że oni są 400 km bardzij na pólnoc od nas, u nich wiosna przyszła dużo wcześniej. U nas podobne zdjęcie dało by sięzrobić dopiero ok. 20 kwietnia w tym roku. groszek.741.com/Seattle/seattle4.jpg Serdeczności, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_feministka Re: Co zaś do bzu, to proszę bardzo! 26.05.04, 23:50 No wlasnie! Moze poziom agresji lepiej zwalczac poprzez bez) Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Co zaś do bzu, to proszę bardzo! 26.05.04, 23:59 sowa_feministka napisała: > No wlasnie! Moze poziom agresji lepiej zwalczac poprzez bez) Stary głupi i nieco wulgarny dowcip: Do pani, świeżo po porodzie w szpitalu (a działo to się jeszcze w czasach, kiedy o asystowaniu tatusia przy porodzie nikt nawet nie myślał!), mąż przysyła ogromny bukiet bzu z bilecikiem o treści: "Chciałaś bez Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Czy sowa feministka, lub tez sowa lesna maja... 27.05.04, 04:39 ...cokolwiek wspolnego z: (a) Pulkownikiem Sowa, ktory byl wykladowca na Studium Wojskowym UW w latach 1960-tych? (jeden z niewielu, ktory wydawal sie byc absolutnie normalnym milym starszym panem); (b) "spotted owl", o ktora bylo tyle awnatur w Oregonie za Clintona? (c) Sowa przemadzrala z "Kubusia Puchatka"? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Z tych trzech mozliwosci 27.05.04, 11:13 pierwsza pewnie jest najbardziej prawdopodobna. Wszystkim wiadomo, ze sowy sa dlugowieczne. Nawet ponad 100-letnie zycie im nie straszne. Tylko po pierwszej setce rece sie trzesa troche podczas stukania w klawiature. Ale to pewnie przejdzie z wiekiem) Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Re: Co zaś do bzu, to proszę bardzo! 27.05.04, 19:45 A tak apropo jak jest bez po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Co zaś do bzu, to proszę bardzo! 27.05.04, 19:57 sowa_lesna napisał: > A tak apropo jak jest bez po angielsku? Lilac (po fracusku zdaje się tak samo). Po łacinie Syringa vulgaris. Serdeczności, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
jak_nie_jak_tak Re: Co zaś do bzu, to proszę bardzo! 27.05.04, 20:18 cs137 napisał: > sowa_lesna napisał: > > > A tak apropo jak jest bez po angielsku? > > Lilac (po fracusku zdaje się tak samo). Po łacinie Syringa vulgaris. > > Serdeczności, Cees Wielkie dzieki, Po lacinie to liczylem na biedronke, ale skad ten vulgaris)) Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Co zaś do bzu, to proszę bardzo! 27.05.04, 20:53 jak_nie_jak_tak napisała: > Po lacinie to liczylem na biedronke, ale skad ten vulgaris)) > > Biedronka jest fachowcem od łaciny? Ja tu zacząłem kiedyś pogwarki po łacinie z niejakim Mcattery, ale reakcja pewnych Forumowiczów na takie, ich zdaniem, "wywyższanie się", była tak wroga, że Mcattery, forumowicz z krótkim stażem, się zlakł i w ogóle z Forum uciekł. A szkoda, bo z niego przystojniak nie byle jaki, dla piekniejszej połowy uczestników Forum strata istotnie duża. (a podejrzewam, że i niejeden pan, spotkawszy Mcattery'ego, ze zdumieniem by stwierdził, że...że... Albo nie, lepiej już może spuśćmy zasłonę milczenia na to, co by niejeden pan ze zdumieniem stwierdził w takim wypadku). Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Re: Co zaś do bzu, to proszę bardzo! 27.05.04, 20:55 cs137 napisał: > jak_nie_jak_tak napisała: > > > Po lacinie to liczylem na biedronke, ale skad ten vulgaris)) > > > > > Biedronka jest fachowcem od łaciny? Wydaje mi sie ze tak (jak nie jak tak), ze biedronka ma podstawy w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ha, ha, ha, 27.05.04, 21:03 sa tacy co twierdza, ze jestem mistrzynia w budowaniu zdan podrzednie zlozonych i robieniu filmow z prezentacji w Power Point- cie. Niestety wszyscy maja jakies wady- ja sie nie wypieram. A Cees juz mi to kiedys wypominal Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Re: Ha, ha, ha, 27.05.04, 21:07 Wady sa malo wazne, kiedy ten wulgarny)) bez kwitnie, Wracaj szybko, sowa Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Nic z tych rzeczy 27.05.04, 21:00 Ja nie profesor francuski ´znam Lacine, znam Greke, ale niestety nie znam angielskiego- dlatego prosze Panstwa ten wyklad odbedzie sie po francusku´ Sowa doznala szoku, gdy przeczytala kilka prostych wyjasnien na temat fMRI z pracy mojego kolegi. Odtad uwaza ze (wybacz sowo), ze jestem erudytka, choc nadal twierdzi, ze w zakresie polityki mam rozeznanie gosposi domowej, z czym ja nawet nie polemizuje. Zwlaszcza, gdy chodzi o polityke w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Re: Nic z tych rzeczy 27.05.04, 21:12 Do polityki krajowej mialas b.ciekawe i celne uwagi zwlaszcza do tej warszawskiej, ale tam sie troche pozmienialo... UUUUUUUUUUU, to na dluzsza rozmowe... Ciesze sie, ze jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 czy np Krzys 27.05.04, 21:19 naprawde spodziewal sie od Papieza rewolucji w swiecie chrzescijanskim? Czy ta jego konsekwentna agresja to np nie jest efekt zawiedzionych oczekiwan? Czy oczekiwanie rewolucji w czyms co opiera sie na tysiacletniej tradycji to nie jest z zalozenia utopia? Powiedz Ceesie skoro wystepujesz w roli adwokata. Chyba musisz miec jakies zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_feministka Re: czy np Krzys 27.05.04, 21:34 Czekam tez na odp. Ceesa, i nie wypowiadam sie narazie chociaz temat ciekawy, Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Zostawmy Krzysia 27.05.04, 21:39 gdzie Ty w tym lesie jestes? Nad morzem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Zostawmy Krzysia IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 21:46 I juz wiesz, gdzie sie czuje najlepiej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Zostawmy Krzysia IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 21:50 Tu ludzie maja bardzo szeroka perspektywe... Jak usiadziesz na piasku i popatrzysz w morze to wiesz nie to ze wiecej, ale bynajmniej dalej................ Pozdrowka, Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Cees rozbiera 27.05.04, 21:47 wiec my tez ucieknijmy. Byloby niegrzeczne czekac tu tak bezlitosnie na niego Zmyk- czmych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Mozemy uciekac, ja chce Tobie pokazac IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 22:08 Trojmiasto, po Krakowie wiesz co, przyjedz z corkami! Czy one widzialy Gdansk? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Nie wyglupiaj sie:) 27.05.04, 22:21 Pewnie ze tak. Program zwiedzania mamy napiety. W tym wieku tak naprawde znaczenie maja i tak wrazenia, muzyka, obrazy. No i musimy za wielka wode. Tzn - ja musze- one nie wiem- moze strategicznie zostana. Zobaczymy. To tradycja rodzinna. Zawsze sie rozdzielalismy przy przelotach Pozdrowienia - ja zmykam bo padam kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 O czym TY mowisz Ceesie? 27.05.04, 21:11 panowie fascynuja mnie zawsze tak samo. Moze dlatego od czasu do czasu jestem antyfemninistka Wiec coz takiego nie dotarloby do percepcji damskiej? Jest na FS troche lacinnikow. I radza sobie niezle. Moze ten przystojniak po prostu przywdzial inne szaty, choc wciaz wsrod nas przebywa? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_feministka Antyfeministka??????? 27.05.04, 21:16 Sowa nie przypuszczala, ale zapyta sie tej lesnej! Ona chyba tez troche anty) Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Sowo jeszcze tu wroce 27.05.04, 20:53 ale musze odpisac zdruzgotanej przyjaciolce. Zaniedbalam ja - nie wiedzialam jak sie zabrac do odpowiedzi. I musze. No i mam troche pracy. Nie masz pojecia ile czasu zajelo mi tlumaczenie tutejszym urzednikom, ze przyjecie dziecka 6 letniego do szkoly nie jest przedwczesne, nie zaszkodzi mu, a to ze nie zna jezyka to przyslowiowy pryszcz. Musialam urzedasowi tlumaczyc jak sa rajstopki po francusku, a moje dziecko musialo pokazywac ze po 2 miesiacach rozumie jezyk kraju do ktorego przyjechalo i nawet w nim mowi. Ale wywalczylam i papier mam. Teraz mamy juz prawo chodzic do szkoly, choc po zajeciach i tak bedziemy musialy sie uczyc normalnej matematyki i francuskiego bo przeciez szkoly tego nie ucza . Postaram sie popisac troche jutro- na bzy i bezy jak widzisz nie starcza czasu. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Znam tamta biurokracje... 27.05.04, 20:59 Jest jeszcze gorsza od polskiej. Ale fajnie, ze jestes z dzieciakami, ciesze sie. Wroc, bo sowa ciekawa... Pozdrowienia gorace, Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Esprit d'escallier 27.05.04, 19:59 sowa_lesna napisał: > A tak apropo jak jest bez po angielsku? "Without". Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Re: Esprit d'escallier 27.05.04, 20:46 A bon? Quoi donc? Shepard tones? Widze ze dyskusja schodzi w sfery fizyki ciala niestalego Najmilsi! kwiatki sa piekne, Palnick (tylko chwilowo) uratowany przez niejakiego Ceesa choc - dazenia kaplanskie corek az tak znow mnie nie przekonuja. Ceesie- to nie tak z tymi Katolikami w Polsce. Masz troche racji. Tzn o tyle ze po prostu w Polsce byc moze deklaruje katolicyzm wiecej ludzi niz faktycznie wyznaje. Ale to nie prawda, ze nie ma ludzi ktorych wiara wyplywa z naprawde glebokich wartosci. Wrecz przeciwnie. Jest ich w Polsce wielu. Moze ich nie poznales. Zamiast przewracac lodke na Zalewie, ktory jest chyba wciaz brudny sprobuj spotkac takich ludzi wlasnie. I pojedz z nimi na mala wycieczke po Polsce. Moze w Bieszczady? Nie mam pojecia jak jest w Stanach ale z tego co sami Amerykanie Katolicy o sobie pisza to bywalo smiesznie. Np przez dlugi czas Protestanci w USA uwazali Katolikow za jakas niemal herezje . Totalnych hipokrytow itd. Wiec moze to tez stereotypy? Niemieccy protestanci twierdza ze katolickie praktyki religijne sa surowsze, my podziwiamy Protestantow za ich dyscypline duchowa w zyciu codziennym. Na pewno kazde panstwo niesie jakas odmiane- nie ma sie co ludzic. Np Katolicy z PD Indii to zupelnie inna para kaloszy. Ich wiara jest jakas szalenie radosna ale wlasnie przesiaknieta wszelkimi mozliwymi elementami ´przyozdobien´ ktore z kolei nam nieodmiennie kojarza sie z odpustem. Niemcy w kosciolach czesto sie nie spowiadaja, a w mszy uczestniczy znacznie wiecej osob ´pobocznych´- wcale nie ministrantow, ktore czasem daja glosza kazania podobnie jak to ma miejsce w obrzadku ewangelickim(?). Ja sama nie jestem szczegolnym znawca, a tym bardziej przykladna Katoliczka. Ale bardzo cenie wartosci religijne i staram sie naprawde wydobyc z nich to co maja najlepsze. Naprawde falsz to to co mnie razi najbardziej. Dlatego wlasnie nie podoba mi sie sposob argumentacji Palnicka /ze nie wspomne o Krzysiu/. Znam wielu ludzi dla ktorych wiara jest punktem wyjscia dla naprawde duzych wartosci spolecznych. I ci ludzie to Polacy. Inna sprawa, ze zapewne maja w glebokim powazaniu opinie takich osob jak Palnick. To tylko ja sie tak przejmuje Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Ach, jak pieknie napisane... 27.05.04, 20:53 Sowa (ta z lasu) podpisuje sie obiema nozkami/lapkami??? No i za to bardzo lubie biedronki) Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Esprit d'escallier 27.05.04, 21:15 biedronka24 napisała: > A bon? Quoi donc? > Ja sie musze przyznac, że po belgijsku ja ani w ząb... ze wstydem, bo pradziadek przecież był Komunardem, paryskim... Nie z własnej woli! Kazden mężczyzna zdolny do noszenia broni MUSIAŁ być komunardem, jeśli się wtedy w Paryżewie znalazł, inaczej szedł pod ściankę jako dezerter... "Dzięki" temu romansowi z Komuną wbrew woli, pradziadunio znalazł sie w końcu w Polsce (wówczas Galicji), bo z wykształcenia był inzynierem od dróg i mostów, robota dla takich była głownie w gestii władz, a z takiemu z "czarną krechą" władze roboty dawać za bardzo nie chciały. A w Galicji akurat wtedy budowano drogi i mosty na potęge, inżynierów sciągano, skąd sie dało, zapewniano im atrakcyjne warunki. > Shepard tones? > Widze ze dyskusja schodzi w sfery fizyki ciala niestalego > Najmilsi! kwiatki sa piekne, Palnick (tylko chwilowo) uratowany przez niejakieg > o > Ceesa choc - dazenia kaplanskie corek az tak znow mnie nie przekonuja. > > Ceesie- to nie tak z tymi Katolikami w Polsce. Masz troche racji. Tzn o tyle ze > po prostu w Polsce byc moze deklaruje katolicyzm wiecej ludzi niz faktycznie > wyznaje. > Ale to nie prawda, ze nie ma ludzi ktorych wiara wyplywa z naprawde glebokich > wartosci. Biedronko, masz oczywiście rację, sam mam w rodzinie bardzo żarliwych katolików i wielu innych znam. Moje stwierdzenia należało rozumieć tylko w sensie STATYSTYCZNYM. W Ameryce, wiara katolików jest (statystycznie rzecz biorąc, powtarzam) bardziej autentyczna, bo nie istnieje żaden nacisk środowiska. Katolikiem sie jest z wyboru. Obie moje córki uczyły sie religii. Młodszsa własnie dwa tygodnie temu była bierzmowana. Tym nie mniej, ja jestem absolutnie przeciwny nauczaniu religii w szkole. Dzieci maja się uczyć religii na zajęciach organizowanych przez kościól, do którego należa Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ale naciski sa po to by sie wylamywac rozsadnie 27.05.04, 21:32 i to jest miara ludzkich wartosci i odwagi. Ja tak naprawde jeszcze niczego nie zrobilam pod naciskiem o ktorym mowisz. A moje dzieci wychowywaly sie w Polsce i jedno od niedawna jest ze mna w Niemczech a drugie przyjezdza. Za miesiac bedzie juz ze mna na stale. Sa tez szkoly katolickie - wcale nie najgorsze. Pewnie, ze sa takie i takie. Zgadzam sie ze czasem tak jest, iz niesprzyjajace srodowisko, przesladowania sklaniaja do glebszej wiary, z kolei ich brak laczy sie ze zwiekszeniem liczby Katolikow np z mody czy ´z racji na znajomych´ badz otoczenie. Ale to naprawde jest wybor tych ludzi. I walka z tym jest walka z wiatrakami. Nie bedziesz przeciez zarzadzal przesladowan po to by wierzacy byli prawdziwie wierzacymi. Nie sadze by przyczyna pojawiania sie ´plytkiej´ wiary byl kler. Moim zdaniem to nie ma zupelnie zwiazku. To jest odreagowanie spoleczenstwa. Tak samo jak te coraz ostrzejsze reakcje antyreligijne w Polsce sa z kolei reakcja na tamta reakcje i tak dalej. Nie narzucisz tu schematow z innych panstw by bylo lepiej. Cees- ja wychowywalam dzieci w Polsce. I wierz mi najwiekszy problem mialam bynajmniej nie z religia ale z pokomunistycznymi przyzwyczajeniami pan przedszkolanek. W kwestii religii mialam pelen wybor i naprawde nigdy nie doswiadczylam naciskow o ktorych mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Chyba ze uwazasz za nacisk nie robienie tego 27.05.04, 21:38 co robia znajomi. Pomysly mam i babc i ich urojone czasem strachy W Polsce jest mnostwo szkol, najprzerozniejszych typow i co ja ogromnie cenie to fakt iz wciaz maja naprawde dobry poziom w stosunku do tego co jest statystycznie w Europie. A to jest cos. Krzys krzyczy glosno ale dobrze wiesz ze statystycznie rzecz ujmujac poziom szkolnictwa w USA na etapie podstawowym i srednim jest bardziej niz ´sredni´. Nie mowie o szkolnictwie wyzszym ale wyglada na to ze tak jest. Z czego to wynika - z czego wynika kiepski poziom szkol panstwowych na zachodzie Europy- nie mam pojecia. Niektorzy zwalaja to na imigracje, inni na zbytni wplyw rodzicow na program szkol- jest wiele pomyslow. W kwestii USA- ty mi powiedz jak jest- moge miec niezbyt aktualne dane. W kwestii Europy zachodniej niestety wiem calkiem niezle ze cudownie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Masz ciekawa historie rodzinna Ceesie 27.05.04, 21:42 a co wazniejsze jestes jej swiadom. Francuskim sie nie przejmuj- doswiadczenie pradziadka wystarczy. Teraz to i tak wszystko marnosc Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Masz ciekawa historie rodzinna Ceesie 27.05.04, 21:53 Własnie Biedronko zrobiłem kopię legitymacji wojskowej Pradziadunia, wraz z jego zdjęciem: groszek.741.com/Komuna/id.jpg Nazwisko zakryłem Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Cees ja jestem tylko malenka biedronka ulituj sie 27.05.04, 21:59 a twoj pradziadunio ´teint colore´, kasztanowe wlosy -------------------------------------------------------- Uwielbiam stare zdjecia i dokumenty - wiedziales czym mnie trafic. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 carte d ´identite et de surete 27.05.04, 22:03 to tez jest ciekawe. Tozsamosc zestawiona z bezpieczenstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Cees ja jestem tylko malenka biedronka ulituj IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 22:10 Nie taka malenka znowu, a zdjecia dawnych palacow i dworow polskich chce ci pokazac! Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_feministka Re: Cees ja jestem tylko malenka biedronka ulituj 27.05.04, 22:16 Nie ma litosci) Palace i dworki na Pomorzu, a sprawa pani Eriki Steinbach, to dopiero ciekawostka, Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Ja tu nie moge sie zajmowac dzialalnoscia 27.05.04, 22:40 polityczna No dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Cees ja jestem tylko malenka biedronka ulituj 27.05.04, 22:17 Wiesz, w Paryżu jeden kolekcjoner chciał to ode mnie siła niemal wyrwać. Zawiozlem tam, bo chciałem na miejscu się trochę więcej dowiedzieć, co to była za legitymacja. Dziadek, syn tego pradziadunia, wyobraż sobie, czuł sie Polakiem, choć był obywatelem francuskim. Zrzekł się tego obywatelstwa w 1915 roku. Gdyby tego nie zrobił, poszedlby do obozu internowanych, jako obywatel wrogiego państwa Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 ´macanie historii´ 27.05.04, 22:31 smutne losy Polakow. Ceesie tu jest juz bardzo pozno. Slicznie Ci dziekuje i zajrze tu jeszcze - jesli Ty i sowa pozwolicie. Na ´macanki´ tez chetnie Odpowiedz Link Zgłoś