Dodaj do ulubionych

Biadolenie

27.06.12, 15:45
Po wysluchaniu biadolenia jak to lekarze maja zle z odpowiedzialnoscia finansowa za ewentualny blad popelniony przy wypisywaniu recepty sklonna bylam przyznac ze dopoki pacjenci nie posiadaja karty ubezpieczenia i doktor (czy recepcjonistka/pielegniarka) nie moze owego ubezpieczenia zweryfikowac - moze kary nie powinny byc tak surowe ale ....... gdy uslyszalam ze przeciez doktor moze sie pomylic z wpisaniem numeru (cyt. z Radziwilla) 'pesla' - to mnie naprawde zatkalo wink

Moze niezbyt mocno orientuje sie jak to 'na swiecie' wyglada ale wyobraznia mi podpowiada, ze gdy lekarz pomyli sie z nr ubezpieczenia pacjenta to ubezpieczenie za usluge nie zaplaci, zaplaci za nia ten, ktory pacjenta obsluzyl (lekarz, szpital itd.) - i tyle ...

tete
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Biadolenie 27.06.12, 16:16
      Tu trochę szczegółów.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,12006991,_Protesty_lekarzy_czesto_oslaniaja_niechlujstwo_i.html
      • t_ete Re: Biadolenie 27.06.12, 16:44
        wikul napisał:

> Tu trochę szczegółów.

Dzieki smile

zawsze zastanawiam sie nad argumentem ze 'lekarz powinien leczyc a nie byc urzednikiem panstwowym' (podpisana umowa z NFZ zobowiazuje lekarzy do okreslonych procedur - takze 'biurokratycznych') ... tak jakby dziennikarz zapomnial o tym ze NFZ to jednak ubezpieczyciel, owszem powszechny, owszem monopolista (z licznymi wadami) ale jednak konkretna instytucja ubezpieczeniowa ;

jak radza sobie ubezpieczenia 'na swiecie' z owymi procedurami ? lekarze 'wylacznie' lecza - czy takze musza wypelniac papierki i przestrzegac tego co w umowie z ubezpieczycielem zawarte ?

ciekawa jestem

tete
    • polski_francuz Na swiecie 27.06.12, 17:16
      tzn u mnie jest karta z chipem na ktorej sa zarejestrowane wiadomosci, ktore czytnik czyta.

Lekarze sie moga na czym innym koncentrowac.

A w koncu, i ogolnie, pomylki lekarskie z numerem sa mniej grozne niz ich pomylki diagnostyczne. I powoli do Francji wchodza amerykanskie zwyczaje: pomylka-sad-odszkodowanie. I lekarze placa coraz wiecej za ubezpieczenia.

PF
      • t_ete Re: Na swiecie 28.06.12, 19:07
        polski_francuz napisał:

> tzn u mnie jest karta z chipem na ktorej sa zarejestrowane wiadomosci, ktore cz
        > ytnik czyta.
        > Lekarze sie moga na czym innym koncentrowac.

Chcialabym zeby WRESZCIE i u nas tak bylo.

> A w koncu, i ogolnie, pomylki lekarskie z numerem sa mniej grozne niz ich pomyl
        > ki diagnostyczne. I powoli do Francji wchodza amerykanskie zwyczaje: pomylka-sa
        > d-odszkodowanie. I lekarze placa coraz wiecej za ubezpieczenia.

W Polsce odszkodowania sa smiesznie niskie ... jak mozna zasadzic kwote 150 tys PLN za trwale okaleczenie dziecka sad ?

tete
        • polski_francuz Alez bedzie 28.06.12, 22:40
          "Chcialabym zeby WRESZCIE i u nas tak bylo"

W kraju, ktory TAK dobrze organizuje mistrzostwa Europy, organizacja chipow jest tylko kwestia motywacji czyli uderzenia w odpowiednia strune. I juz zaraz piekna muzyka zacznie grac.

"W Polsce odszkodowania sa smiesznie niskie ... jak mozna zasadzic kwote 150 tys PLN za trwale okaleczenie dziecka sad ?"

Trudno mi sie wypowiedziec. Wspolczuje rodzicom.

PF
          • t_ete Re: Alez bedzie 28.06.12, 23:49
            polski_francuz napisał:

> W kraju, ktory TAK dobrze organizuje mistrzostwa Europy, organizacja chipow jes
            > t tylko kwestia motywacji czyli uderzenia w odpowiednia strune. I juz zaraz pie
            > kna muzyka zacznie grac.

Mam nadzieje smile wiesz ze nie jestem z 'narzekaczy' i doceniam zmiany ale 'to' czyli karty ubezpieczenia czekaja na wprowadzenie od kilkunastu lat ...

> Trudno mi sie wypowiedziec. Wspolczuje rodzicom.

Ja takze. Za kazdym razem gdy o tym czytamsad Czasem wydaje mi sie ze 'niska cena' za zycie/zdrowie to spuscizna peerelu ... I ta niesamowita sadowa obstrukcja sad

tete
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka