Dodaj do ulubionych

Wstydze sie za ten rzad

22.09.15, 20:43
Wstydze sie za idiotow ktorzy wydymali cala swoj region i staneli w rzedzie z niszczycielami zachodniej cywiliazcji po to tylko aby dowalic jarkaczowi.

Wszystkim sympatykom PO grtauluje "zdrowego rozsadku" wyniklego z anty-kaczej choroby.
Obserwuj wątek
    • pro100 ten rzad nie jest wart splunięcia 22.09.15, 21:26
      a wstydząc się wielokrotnie go nadwartościowujesz
    • dachs Re: Wstydze sie za ten rzad 22.09.15, 21:45
      manny-jestem napisał:

> Wstydze sie za idiotow ktorzy wydymali cala swoj region i staneli w rzedzie z n
      > iszczycielami zachodniej cywiliazcji po to tylko aby dowalic jarkaczowi.

1. Ty masz swój region, ja mam swój. Mój region to Polska, Niemcy, Austria, Dania i pare innych.

2. W jaki sposób Twój region został wydymany?
      Czy wskutek decyzji Polski zmieniło się coś dla Czech, Słowacji, Węgier i Rumunii?
      Czy inna decyzja Polski zmieniła by coś dla Czech, Słowacji, Węgier i Rumunii?

3.O ile "dowalaniem Jarkaczowi" jest dbanie o pozycję Polski w Europie, to jestem za dowalaniem.
      • krates-8 Re: Wstydze sie za ten rzad 22.09.15, 22:26
        a co zyskał rząd
        robiąc laskę niemcom?
        w efekcie jesteśmy izolowani
        niemcy pamiętają że się opieraliśmy
        a grupa v-4 plus rumunia że i tak poparliśmy niemców
        najgłupszy z możliwych ruchów

abstrahując już od budowania grupy regionalnej wewnątrz unii
        uchwalanie konkretnych kwot i kontyngentów rozlokowania imigrantów
        bez strategii dot. bezpieczeństwa granic strefy schengen
        bez strategii pomagania uchodźcom
        bez uzgodnienia zasad polityki imigracyjnej (bo to dalece nie to samo przecież)
        bez planu na usunięcie przyczyn kryzysu
        to jałowe urzędolenie "zróbmy coś z tym"
        cerowanie sparciałego kondona jak z grecją
        krótkowzroczne, reaktywne, pod presją chwili, prowizoryczne
        chowanie gówna pod dywan
        chromoląc w tym trybie tylko potęgują problem
        który za chwilę powróci ze zdwojoną siłą
        unia pokazała nie tylko słabość ale jednocześnie
        brak zdecydowania, brak planu i chwiejność
        na reakcję nie trzeba będzie długo czekać
        spodziewam się spotęgowanej presji imigrantów
        na hiszpanię, włochy, grecję
        regularny szturm chorwacji, węgier, rumunii
        regularny szturm i zamieszki
        zaraz potem
    • piq najpierw pomyśl, a potem się wstydź, manny,... 22.09.15, 22:16
      ...po pierwsze: tzw. przez ciebie "region" wydymał Polskę w znacznie ważniejszej sprawie stanowiska wobec Rosji w związku z zaborem Krymu i najazdem na Donbas. Węgry, Czechy i Słowacja pokazały Polsce fakofa w kwestii Rosji i Ukrainy i za trochę miliardów dolców sprzedali regionalną solidarność Putinowi. Teraz mają za swoje, na nielojalność stać bogatego, a i to na krótką metę. Ubogi cwaniaczek zawsze doczeka się odpłaty szybciej niż później. I dobrze.

Po drugie: i tak w niespokojnych czasach, które idą, wolę, żeby polski rząd kolegował się z Niemcami, niż z jurgieltnikami Putina z Węgier, Czech i Słowacji. Oni nam mają do zaproponowania wyłącznie swoją prokacapskość i sprzedajność, a Niemcy jednak znacznie więcej. Choćby sprzęt wojskowy i amunicję.

Po trzecie: wynik negocjacji nie jest zły, a nawet jest całkiem dobry. Mamy przyjąć obowiązkowo 4,5-5 tys. imigrantów, którzy i tak tu się pojawią, bo mamy dużą granicę z Niemcami i dobre połączenia promowe ze Skandynawią. Wystarczy się tu do Polski dostać i Ojropa stoi przed tobą otworem (c i p ą). Rozdzielono 60 tys. ludzi, a napływ osiągnie kilkaset tysięcy. Sytuacja jest taka, jak w wypadku ustawy reprywatyzacyjnej: jest ustawa, to są owszem cząstkowe rekompensaty, ale blokuje się możliwość niekontrolowanego odzyskiwania majątku na drodze sądowej i znosi się roszczenia zagranicznych kombinatorów, zwłaszcza od was z USA. Przy wyniku negocjacji przyjmujesz 4-5 tysięcy ludzi, a wypełniwszy postanowienia układu każdego innego odsyłasz bez narażania się na ostracyzm i oskarżenia o "brak solidarności". Taką możliwość daje ustalenie, że dalszych "uchodźców" będzie się przyjmować na zasadzie dobrowolności. Czyli w praktyce przyjąwszy te 5 tys. ludzi (którzy i tak uciekną do Niemiec) wypinasz się na przyjmowanie reszty. Jeśli tylko będziesz trzymać się postanowień układu.

Po czwarte: wynik negocjacji jest na rękę Poputczykom i Sprzedawczykom, bo będą bełkotać dokładnie to, co ty. Zatem nie wynika z niechęci do agenta Jara, bo agentu Jaru to bardzo na rękę.

Zrozumiałeś, mam nadzieję, bo jesteś wystarczająco bystry.
      • xiazeluka Re: najpierw pomyśl, a potem się wstydź, manny,.. 22.09.15, 22:53
        Mła nie widzi specjalnej różnicy między prokacapskością i sprzedawaniem się Putinowi a prohitleryzmem i sprzedawaniu się Makreli. Szaleństwo Berlina niech żyrują inni szaleńcy.

Co należy zrobić? Dać "uchodźcom" broń do ręki (piszesz, że IV Rzesza ma dużo tego towaru na składzie) i odesłać do domu z życzeniami sukcesu walki o (coś tam). 75% "uchodźców" to przecież wysportowani, dobrze zbudowani młodzi ludzie.
        • jaceq Re: najpierw pomyśl, a potem się wstydź, manny,.. 22.09.15, 23:08
          Przy okazji mogliby Teutoni rozwiązać prosto swój problem z niecelnymi H&K G36.
          • jaceq Re: najpierw pomyśl, a potem się wstydź, manny,.. 22.09.15, 23:49
            Aha, no i jeszcze fołkzwagony. Niech wracają znakomitymi tureckimi autostradami.
        • piq etycznie, xiaze, nie ma żadnej,... 23.09.15, 01:31
          ...ale praktycznie jest kolosalna. O ile pamiętam, w polityce od jakiegoś czasu lepiej sprawdza się praktyka niż etyka.
          • piq obecnie w Polsce mieszka 20-30 tys. Czeczeńców,... 23.09.15, 02:24
            ...wszyscy to muzułmanie. Po drugiej wojnie czeczeńskiej liczba Czeczeńców w Polsce sięgała 90 tys., ale większość wyjechała dalej do Jewropy. To tak w ramach ciekawostki i porównania skali.
      • manny-jestem Re: najpierw pomyśl, a potem się wstydź, manny,.. 22.09.15, 23:00
        Sorry piq ale nie mam ochoty juz gadac z ludzmi ktorym antykacza choroba sprala mozg.
        • gini Re: najpierw pomyśl, a potem się wstydź, manny,.. 22.09.15, 23:13
          Rzeczywiscie, jakby mu sie pozajaczkowalo w glowce.
        • jaceq Re: najpierw pomyśl, a potem się wstydź, manny,.. 22.09.15, 23:14
          A co tu w wypowiedzi Kolegi jest antykaczego?

Ja się wstydzę za Twój rząd, Maniek. Co Twój Burack Hussein O'Banana zrobił, by zniszczeć bandytów z ISIS, oprócz tego, że pomaga islamiście Erdoganowi niszczyć Kurdów?
        • piq wyjechałeś, manny, za peerelu, prawda?... 23.09.15, 01:45
          ...bo jakoś w twojej chęci podzielenia się na FAq swoją opinią założyłeś, że wszyscy się z tobą entuzjastycznie zgodzą bez zbędnych pytań i wątpliwości, jak nie przymierzając na egzekutywie w zakładowej pop: "ja to w pełni popieram stanowisko prelegenta - i powiem więcej: niepopieranie dowodzi wrogości wobec naszej socjalistycznej ojczyzny Polski ludowej".

No cóż, ale ja po prostu niepotrzebnie komplikuję sprawę jakąś argumentacją, co dowodzi prostej diagnozy: mam sprany mózg przez antykaczą chorobę. Zatem twoim zdaniem (i naszej niezawodnej muzułmańskiej nałożnicy z Belgii) powinienem być zamknięty w psychuszce, gdyż się nie zgadzam z prelegentem.

Możesz przestać udawać tradycjonalistę, manny, bo prezentujesz tradycję peerelu (a w szczegółach - cececepu), a to żaden tradycjonalizm.
          • manny-jestem Re: wyjechałeś, manny, za peerelu, prawda?... 23.09.15, 13:44
            Och piqu, piqu. Choroba wyraznie sie pogarsza bo juz nawet Twoje retoryczne chwyty wykazuja brak niwy. Wyjechalem z PRL zeby zyczyc w spoleczenstwie gdzie mozna myslec i dyskutowac. Widac te extra pare lat ktore Ty spedziles w systemie ogromne spustoszenie wywolalo. Ty jak masz byc anty to musisz byc anty ns kazdym kroku. Nie ma zadnej finezji. Caly proces myslowy podporzadkowany jednej apriori tezie.
            • piq rozumiem, że napisanie do mnie, iż nie będziesz... 23.09.15, 17:42
              ...ze mną dyskutował na temat "uchodźców" i efektów negocjacji Xujnii Jewropejskiej w tej sprawie,
              -----
              bo
              ------
              ja uważam Jara za xuja złamanego, i przeto-m z pewnością twoim zdaniem chory umysłowo,
              ------
              oznacza, że
              -----
              jesteś otwarty na inne poglądy i chętnie ze mną wymienisz zdanie na temat efektów negocjacji w sprawie jak wyżej.

Jesteś kobietą, manny?
              • manny-jestem Re: rozumiem, że napisanie do mnie, iż nie będzie 25.09.15, 23:02
                A napisalem cos takiego?

Jestes powazny?

Nie, po prostu chory.
                • piq masz początki demencji czy schizofrenię?... 26.09.15, 01:34
                  ...to ty napisałeś, manny, czy ktoś się pod ciebie podszył?

> Sorry piq ale nie mam ochoty juz gadac z ludzmi ktorym antykacza choroba sprala mozg.
      • piq dla jasności,.. 23.09.15, 02:55
        ...jestem przeciwny przyjmowaniu arabskiej tłuszczy wdzierającej się na siłę do Europy. Muszę się jednak liczyć z realiami, a one są takie, że i tak dojedzie tłuszczy (tuszczy) do Polski znacznie więcej, niż wynika z zawartego porozumienia wskutek niewydolności i kunktatorstwa UE, które powinno wyłapać nielegalnych imigrantów i odstawić z powrotem albo zamknąć w obozach z minimum egzystencjalnym. Kwota 5 tys. imigrantów jako "musik" i zasada dobrowolności przy przyjmowaniu pozostałych pociąga za sobą niemuszenie przyjęcia większej liczby, czyli będzie można po prostu wydpcyć wszystko, co przekracza owe 5 tys. Jeśli taka będzie wola.

Warto przypomnieć, że Niemcy chcieli, byśmy wzięli 3-krotnie tyle.
        • xiazeluka Re: dla jasności,.. 23.09.15, 10:23
          Realia są takie, Kolego piq, że o Makreli można obecnie pisać to, co kiedyś Makrela ponoć powiedziała o Putinie (sugerując chorobę psychiczną). W co hitlerowcy grają - Mła nie potrafi ogarnąć, ponieważ wszystkie obecne wytłumaczenia tego obłędu (tania siła robocza, spisek lewactwa, dławiąca potrzeba bycia dobrym i współczującym) jakoś do Mła nie trafiają. IV Rzesza złamała prawo mumijne, doprowadziła do zagłady Schengen, zachęciła miliony Arabusów do inwazji na Europę. I tylko Czechy, Słowacja i Węgry potrafią zachować zdrowy rozsądek, który - nie wiedzieć czemu - nazywasz prokacapskością.

Twoje "realia" sprowadzają się do tego, że mały kłopot dzisiaj będzie poważnym problemem w perspektywie najbliższych kilku miesięcy (chyba, że zima powstrzyma nieco napór dziczy i problem pomnożony przez 10 przesunie się na wiosnę przyszłego roku). "Realia", o których ględzisz, to zamiatanie pod dywan gówien z nadzieją, że nie będą zbytnio śmierdzieć. Prowizorka bez żadnego głębszego pomysłu rozwiązania zagadnienia.

Chyba, że wierzysz, iż to porozumienie w sprawie handlu żywym towarem zakończy migrację "uchodźców".
          • oleg3 Re: dla jasności,.. 23.09.15, 11:37
            xiazeluka napisała:
            > IV Rzesza złamała prawo mumijne, doprowadziła do zagłady Schengen, zachęciła miliony
            > Arabusów do inwazji na Europę.
            Zgoda. Zgoda. Zgoda.

> I tylko Czechy, Słowacja i Węgry potrafią zachować zdrowy rozsądek,
            Tu mam wątpliwości. Nie idzie o rację. Idzie o pragmatykę. I tu zgadzam się z piqiem. Lepiej trzymać z Berlinem niż z Budapesztem.
            • pikrat Re: dla jasności,.. 23.09.15, 13:03
              I ja się z piqiem zgadzam. Zaprezentowane przez niego zdanie to polityka a nie emocje. Nam trzeba polityki.
            • manny-jestem Re: dla jasności,.. 23.09.15, 13:36
              Jedni drugiemu przeczy. Jesli wpuszczenie uchodzcow jest czyms niepozadanym to pragmatyka wymaga aby przyjac pozycje ktoraby pozwolila temu sie oprzec.

Pragmatyka wymaga nie tego zeby sie czepiac sukienki Berlina czy Budapesztu tylko zalatwiac polski interes.

Polsk miala szanse zaistniec jako lider regionu. Wolala trzymac sie sukienki Merkel. Jako to jest pragmatyka to Kurek wczoraj zagral swoj najlepszy mecz jako siatkarz.
              • pikrat Re: dla jasności,.. 23.09.15, 14:24
                manny-jestem napisał:

> Jedni drugiemu przeczy. Jesli wpuszczenie uchodzcow jest czyms niepozadanym to
                > pragmatyka wymaga aby przyjac pozycje ktoraby pozwolila temu sie oprzec.

Piszesz to z pozycji kraju, który przyjął ciebie jako uchodźcę?

> Pragmatyka wymaga nie tego zeby sie czepiac sukienki Berlina czy Budapesztu tyl
                > ko zalatwiac polski interes.

To jest właśnie polski interes. Piq ci to wyłożył.

> Polsk miala szanse zaistniec jako lider regionu. Wolala trzymac sie sukienki Me
                > rkel.

Lider regionu dzięki składce silniejszych gospodarczo krajów Unii. Wystarczy, że ten strumień się skończy i zrozumiesz czy jest "liderowanie". W naszej sytuacji trzymanie się sukienki Merkel jest korzystniejsze niż spodni Orbana, który nie tak dawno miał nas z żopie jeżdżąc do Pucina. Z waszyngtońskiej perspektywy to wszystko wygląda inaczej. Przy okazji, gdybyś zechciał się ustosunkować do mojej wypowiedzi napisz, pls, dlaczego Ameryka rozwaliła muslimskie reżimy. Czy nie po to czasem by zdestabilizować Europę? Polski interes, przy interesie europejskim to pryszcz, Manny. Nie da się dziś żyć tylko sprawami własnego podwórka.
              • oleg3 Re: dla jasności,.. 23.09.15, 14:38
                manny-jestem napisał:

> Jedni drugiemu przeczy. Jesli wpuszczenie uchodzcow jest czyms niepozadanym to
                > pragmatyka wymaga aby przyjac pozycje ktoraby pozwolila temu sie oprzec.

My konserwatyści inaczej pojmujemy pragmatykę. Dla nas pragmatyka to dążenie do tego co w danych warunkach jest optymalne. Opcja albo-albo nie jest z natury konserwatywna. Jest ideologiczna. Postępowa!

> Pragmatyka wymaga nie tego zeby sie czepiac sukienki Berlina czy Budapesztu tylko zalatwiac polski interes.
                No właśnie! Polska nie ma przyjaciół ma interesy. A interes jest takli by mieć przyjaciół w Berlinie a nie mieć muzułmanów. Orban ma i uchodźców i wrogów.

> Polsk miala szanse zaistniec jako lider regionu. Wolala trzymac sie sukienki Merkel.
                Polska liderem nie była, nie jest i na razie nie będzie. Jest - jak wszyscy od Aten po Rygę - k l i e n t e m .

Świat z Waszyngtonu wygląda inaczej niż z Bukaresztu!
              • piq na jakiej podstawie twierdzisz, manny,... 23.09.15, 18:17
                ...że Polska miała szansę zaistnieć jako "lider regionu"? Jako lider którego regionu? Czy ktokolwiek z państw głosujących przeciwko przyszedł do nas z propozycją wspólnego stanowiska pod naszym przywództwem?

Odpowiedź jest jedna i krótka: NIE.

Polskie "przywództwo regionalne" na razie jest życzeniowe, i to tylko w Polsce, ponieważ państwa Europy środkowej i wschodniej konkurują ze sobą, a nie współpracują, a żeby już zgodziły się na polskie przywództwo, to byłby cud, bo od 20 lat wszyscy oni konsekwentnie usiłują Polskę omijać w swoich interesach. Czesi na przykład konsekwentnie czepiali się sukienki niemieckiej przekonując Niemcy, że Polska to kraj głupków, bezhołowia i biedy, więc nie ma co zawracać sobie nią głowy. Na szczęście jest teraz Makrela, a nie Schroeder, a Polska wyszła w 2011 roku przed Rosję na liście największych partnerów ekonomicznych Niemiec.

Podaj, manny, choć jeden przykład współdziałania w ważnej sprawie i uznawania polskiego przywództwa, zwłaszcza przez Węgry i Czechy, po roku 1995. Negocjacje w Lizbonie odpadają, bo tam Jar poddał polskie stanowisko negocjacyjne, co od 1 stycznia 2015 skutkuje zepchnięciem polskiego głosu do 2. kategorii europejskiej, albowiem przestał działać 31 grudnia 2014 system nicejski.

Pragmatyka, czyli podstawa konserwatyzmu (jak napisał to oleg), to racjonalne radzenie sobie w sytuacji opisywanej faktami, a nie pobożnymi życzeniami. Kiedyś qwardian napisał wprost, że w interesie Polski jest czepianie się sukienki niemieckiej. Może jemu uwierzysz, a nie mnie. On nie jest kaczofobem, a jest mniej więcej racjonalny.

No to powiedz, manny, co dałaby odmowa dorozumienia się w sprawie trybu przyjmowania "uchodźców" i głosowanie przeciw, skoro i tak wększością głosów jest się przegłosowanym (przypominam to, co powyżej, Nicea się skończyła i Niemcy czy Francja mogą sobie robić, co chcą)? I jaki jest w tym polski interes?

Tu masz ustalenia (cytuję za Polskim Radiem):
                "Według wiceministra Stachańczyka kraje członkowskie będą miały możliwość wpływania na to, kto będzie do nich przyjeżdżał. - Ta decyzja przewiduje, że państwa członkowskie mogą wskazać, jakie grupy cudzoziemców ich zdaniem będą się najlepiej integrować w tych krajach i mogą potem - przy pomocy oficerów łącznikowych w Grecji i we Włoszech - dbać o to, aby ci których będą nam proponowali, byli właśnie z takich grup, które w Polsce będą się w stanie integrować - powiedział Stachańczyk.
                Polsce zależało na tym, aby system podziału imigrantów był dobrowolny to znaczy, aby liczby uchodźców nie były narzucane krajom z góry. Ponadto Warszawa domagała się, by zwrócono uwagę na konieczność oddzielania uchodźców od imigrantów ekonomicznych oraz wzmocnienia unijnych granic.Jak mówił w Brukseli wiceminister Stachańczyk, w dokumencie podkreślono konieczność wprowadzenia wzmożonych kontroli granic unijnych.
                Stachańczyk dodał, że w przegłosowanym wieczorem planie są też zabezpieczenia, umożliwiające wycofanie się z niego w przypadku na przykład masowego napływu Ukraińców do Polski."

Czy to jest stanowisko racjonalne, czy nie?
            • xiazeluka Re: dla jasności,.. 23.09.15, 17:38
              Trzymanie z Berlinem... w imię czego? Za jakie korzyści? Mła zwraca uwagę na fakt, iż jeśli IV Rzesza stanie się I Rzeszą Muzułmańską, to pragmatyka okaże się pójściem na manowce. Mła nie ma wątpliwości, że Szkopy puszczą nas kantem przy pierwszej okazji, ponieważ oszukiwanie pomioteł jest właśnie pragmatyką.
          • piq realia są takie, kolego xiaze,... 23.09.15, 13:28
            ...że w drodze jest pewnie i z pół miliona arabskiej dziczy. Co do wniosków kolegi na temat szaleństwa Makreli (czy w ogóle Niemiec, bo to starszy problem) się nie da nie zgodzić, ale - wracając do realiów - to, czy im odwaliło, czy złamali prawo mumijne i zniszczyli Szengen, nie ma znaczenia, bo jest to, co jest, i z tym trzeba sobie radzić. Za chwilę będziesz miał, kolego, to samo co z Czeczenami - wjadą sobie tu legalnie przez przejście z Białorusi czy skądkolwiek hordy dziczy i trzeba mieć mniej więcej prawną możliwość wydpcenia ich z powrotem albo dokądkolwiek. Albo zamknięcia w obozach.

Węgrzy polegli, kolego xiaze, i taka jest prawda, a miotają się co z tym zrobić, bo legislacja krajowa nie nadążyła. Gdyby podpisali porozumienie kwotowe, to wszystko, co jest ponad limit, mogą wydpcać gdzie chcą. I nikt im z tego nie zrobi zarzutu. Zresztą założę się, że po cichu się cieszą z tego układu, bo "zademonstrowali", a i tak z niego skorzystają. Tylko ciekawe, jakim kosztem - to się okaże w przyszłości.

Polska ma wyjątkowo niewygodne dla imigrantów prawo wewnętrzne, a przyjęcie kwoty 5 tys. ludzi musi się i tak odbyć zgodnie z polskimi procedurami. De facto wykręciliśmy się sianem, co w obliczu histerii, która miota Ojropą, jest sporym osiągnięciem.

Podsumowując: jestem zwolennikiem radzenia sobie z tym, co jest, a nie narzekania, że nie jest tak, jak powinno być, bo ktoś coś spieprzył.

Odnośnie do wniosków kolegi xiecia na temat, czy Węgrzy, Słowacy i Czesi zachowują się rozsądnie, to wątpię w to, czy takie na przykład uzależnienie elektrowni atomowej w Paks (jakieś 40% produkcji zużywanej energii krajowej, po rozbudowie przez Rosatom 90%) od Rosji i zadłużenie się u sowietów na 10-12 mld euro jest przejawem rozsądku. Ruscy mają wyłączność na projekt, czyli serwis też jest ich. Zabawny przykład rozsądku i niezależności, kolego xiaze.
            • xiazeluka Re: realia są takie, kolego xiaze,... 23.09.15, 17:45
              Możliwość prawną wyrzucenia barbarzyńców precz mamy już teraz, jako strażnicy granicy Mumii. I z tego prawa, wzorem Madziarów, winno się korzystać, a nie podstawiać dzikusom salonki, by ułatwić niekontrolowany najazd na centrum Europy. I żadne nowe konferencje w Wannsee nie są potrzebne.

Hitlerowcy podmyli fundamenty tego pociesznego czegoś, co nazywamy Mumią. Ich żałosne wygibasy i szantażowanie wszystkich dookoła są dowodem ich klęski. Ich, a nie Madziarów.

I Mła prosi - nie opowiadajmy żartów o uzależnieniu od Rosji. Niemcy przeciągają Bałtykiem co?
              • piq w Madziarlandii pozostaje 54 tysiące,... 23.09.15, 18:41
                ..."uchodźców" nawet po ustaleniach brukselskich i rozdzieleniu "kwot". Taka jest madziarska moc sprzeciwu. Nic nie wynegocjowali, bo nie negocjowali, a Orban miał moc negocjacyjną taką, jaką miał. Czyli zostaje u nich to, co zostaje.

Luka, kwestia jest praktyczna. To, że Miemce poniosły w tej sprawie klęskę polityczną, jest oczywiste. Ale to nie zmienia kwestii praktycznego rozwiązania dla nas. Odsyłam do wynegocjowanych przez Polskę warunków, bo to ciekawa lektura. Zgodziliśmy się, ale jakbyśmy się nie zgodzili.

Fundamenty Xujnii są podmyte od dawna i to nic nowego. I dlatego lepiej się trzymać Rheinmetalu i Kruppa niż elektrowni atomowej w Paks, bo idą czasy niepewne.
                • manny-jestem Re: w Madziarlandii pozostaje 54 tysiące,... 24.09.15, 13:52
                  Rheinmetal i Krupp trzymajs sie Kremla duzo bardziej zazyle niz Orban.
                  • pikrat Re: w Madziarlandii pozostaje 54 tysiące,... 24.09.15, 15:02
                    manny-jestem napisał:

> Rheinmetal i Krupp trzymajs sie Kremla duzo bardziej zazyle niz Orban.

Szukasz dla Orbana okoliczności łagodzących? A coś dla Słowaków masz? A dla braci Czechów, którzy rzygają po polskich produktach żywnościowych. Z ciebie dupa nie polityk. A jak dupa to i smród.
                    • wikul Re: w Madziarlandii pozostaje 54 tysiące,... 24.09.15, 22:53
                      pikrat napisał:

> manny-jestem napisał:
                      >
                      > > Rheinmetal i Krupp trzymajs sie Kremla duzo bardziej zazyle niz Orban.

> Szukasz dla Orbana okoliczności łagodzących? A coś dla Słowaków masz? A dla bra
                      > ci Czechów, którzy rzygają po polskich produktach żywnościowych. Z ciebie dupa
                      > nie polityk. A jak dupa to i smród.

Nie odróżnia polityków od biznesmenów. Horendum!
                  • piq Orban nie robi luf do dział ani amunicji... 24.09.15, 21:34
                    ...robi tylko laskę Putinu. Jak dla mnie za mało, żeby być interesującym partnerem dla Polski.

Rheinmetal dostał szlaban od Makreli na kontrakt z centrum dowodzenia w Rosji i o ile wiem nie ma już zni jednego więcej. Co ciekawe, działania niemieckiego rządu idą znacznie dalej niż zalecenia JuJe, gdyż zostały wstrzymane WSZYSTKIE kontrakty mogące mieć znaczenie wojskowe z Rosją, a nie tylko przyszłe.

Zdaje się, że Krupp nie ma ani jednej umowy z Rosją, za to zgłasza chęć zbudowania/leasingu dla Polski niemagnetycznych okrętów podwodnych U-212. O ile wiem, Orban, zajęty robieniem laski Putinu, nie zgłasza chęci wykonania dla Polski najnowocześniejszych konwencjonalnych okrętów podwodnych. Orban nie robi także niczego do leopardów 2, a Krupp owszem.

Zatem twoje stwierdzenie nie ma pokrycia w faktach, jest tylko dowodem na twoje nieracjonalne uprzedzenia.
                    • xiazeluka Wieczna polska naiwność 25.09.15, 20:47
                      albo raczej prymitywizm w myśleniu politycznym, jak to mawiał Pobóg-Malinowski.

Otóż, drogi piqu, jeśli Makrela dojdzie do wniosku, że interes IV Rzeszy wymaga sprzedania Polski do burdelu, to Makrela Polskę sprzeda, nie przejmując się dotychczasowym łaszeniem się Polaczków.

Zresztą: w najnowszym numerze "Do Rzeczy" Ziemkiewicz popełnił obszerny artykuł, w którym przedstawił wizję w większości zgodną z wizją Mła. Jeśli chcesz, ustosunkuj się. Szczególnie do fragmentów, w których RAZ pokazuje, że działalność hitlerowców podmywa fundamenty Europy. Oponowanie się przy takich wandalach za lufy i amunicję do nich to jak dla Mła prostytucja bez zabezpieczenia.

Na koniec najważniejsze - w co oni grają? Ziemkiewicz formułuje hipotezę, aczkolwiek nadal Mła nie jest przekonany, czy jest to prawdziwe wyjaśnienie.
                      • piq to ja może zadam pytanie,... 25.09.15, 22:56
                        ...jako prymityw: komuż ach komuż kanclerz Merkel sprzeda tę Polskę? I ile to będzie kosztować oraz kogo na to będzie stać?

Nie czytałem artykułu w DoRzeczy (może podałbyś chociaż tytuł?) i nie jestem na tyle głupi, żeby nie widzieć, że odpalenie "uchodźców" teraz nie jest przypadkowe.

Nie widzę jednak, jak to się ma ze sprzedawaniem Polski przez Niemcy do burdelu, skoro to Niemcy dozbrajali Polskę za trzy grosze, a nie USAńcy, którzy żeby sprzedać "wiernemu sojusznikowi" kilka JDAMów potrzebowali kilka lat na decyzję. Z kimś się trzeba trzymać w końcu, choćby taktycznie i tymczasowo. Na pewno tym kimś dzisiaj nie są wyszehradczycy. którzy polskiego stanowiska w jakiejkolwiek sprawie nigdy nie brali pod uwagę.

Dlaczego nie mam racji, w którym miejscu i dlaczego?
                        • manny-jestem Re: to ja może zadam pytanie,... 25.09.15, 23:04
                          Rosji.

Czym sie rozni dozbrajanie uzywanymi starymi Leopardami od dozbrajania starymi F-35?

NIemcy siedza po drugiej strony Odry. USA kilka tysiecy kilometrow zza oceanem. Naprawde taki geniusz jak Ty nie widzi dlaczego procez decyzyjny moglbyc troszke dluzszy?
                          • piq tjaaa,... 26.09.15, 01:30
                            > Rosji.
                            A po co? I za co? Rosja nie jest w stanie dać sobie rady z Krymem ani z Donbasem. To ma sobie dać radę z Polską???
                            >
                            > Czym sie rozni dozbrajanie uzywanymi starymi Leopardami od dozbrajania starymi
                            > F-35?
                            Tym, że leopard 2 a4 oraz a5 jest lepszy od ruskiego t-90, a NAJNOWSZY amerykański f-35 jest gorszy (przynajmniej w walce bezpośredniej) nawet od starego f-16. Najnowszy USAński f-35 można jednak uznać za stary, gdyż miał być gotowy w 2008 roku, a nie jest gotowy do dzisiaj.

> NIemcy siedza po drugiej strony Odry. USA kilka tysiecy kilometrow zza oceanem.
                            Łał, odkryłeś geografię, ale nie wiem, po co...

> Naprawde taki geniusz jak Ty nie widzi dlaczego procez decyzyjny moglbyc trosz
                            > ke dluzszy?
                            ...chyba po to, żeby wymyślić powyższą brednię. Tylko taki geniusz jak ty mógł powiązać geograficzną odległość z prędkością podjęcia politycznej decyzji na rzecz "wypróbowanego sojusznika".

Manny, ogarnijże się i nie pleć, chłopczyku, do Izraela jest ze Stanów dalej niż do Polski, a decyzje o sprzedaży jakiegokolwiek uzbrojenia Żydom podejmuje się w najwyżej kilka miesięcy. Myśmy jechali do Iraku, Żydzi nie. Od 13 lat Polacy nadstawiają dupy w nie swoich wojnach, a kilkudziesięciu JDAMów nie można im szybko sprzedać? I do dzisiaj nie ma decyzji politycznej na ten temat? Ledwo udało się przepchać w końcu sprzedaż JASSmów po długich latach i trzeba było dopiero napadu Rosji na Ukrainę, żeby USAńcy w ramach bardziej dawania po nosie Rosji niż rzeczywistej woli pomocy Polsce się zgodzili na dostawy.

Od Niemiec, manny, dostaliśmy ZNACZNIE więcej sprzętu wojskowego niż od USAńców, i nie za kupę kasy i podejrzane offsety, tylko po dużych rabatach - i po szybkich decyzjach. Tak się zwykle traktuje "zaufanych sojuszników". Więc się nawet nie wygłupiaj z takimi głupotami. Twoje juesej ma nas w dupie od dawna.
                        • piq to może podrzucę opinię niejakiego Chedy,... 26.09.15, 14:54
                          ...który jest mniej więcej nieideologiczny (choć nigdy nie wiadomo), jest ekspertem Fundacji Pułaskiego (związanej być może z amerykańskimi służbami zważywszy na osobę prezesa Pisarskiego), z którym się w większości zgadzam, i z którym w jakiejś części się nie zgadzam. To były analityk Agencji Wywiadu.
                          wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Jagiellonski-miraz-Andrzeja-Dudy-czyli-prezydencka-korekta-polityki-zagranicznej-Polski,wid,17869989,wiadomosc.html
                          • pikrat Re: to może podrzucę opinię niejakiego Chedy,... 26.09.15, 15:37
                            Prezydent Duda chce się opierać na spuściźnie LK. Kiepski to był polityk i taka jego spuścizna. Nie wróży to dobrze Polsce bo z jednej strony skłóci nas z Unią a z drugiej z Rosją. Znów będziemy mieli dwóch wrogów. Każdy kto rozumie te zagrożenia powinien zrobić co w jego mocy by nie dopuścić do władzy PiS, naturalnego sojusznika i sternika prezydenckiej nawy.
                            Trzeba będzie, z lekkim bólem serca, zagłosować na PO. Ból serca po aferze z Ziobrą. Pewnie jeszcze długo się z tego szoku nie otrząsnę.

Kwestia liczenia na grupę Wyszohradzką - moim zdaniem budowanie czegokolwiek z tymi państwami to mrzonka akurat pasująca do "wybitnego męża stanu" jakim był LK. Gdzie oni mają Polskę słychać od dłuższego czasu: a to umizgi do Putina a to wojna żywnościowa z Polską. O nieprzyjaznej wręcz antypolskiej propagandzie nie wspomnę.
                        • xiazeluka Re: to ja może zadam pytanie,... 27.09.15, 22:44
                          Frau Makrela realizuje cele IV Rzeszy, więc na pewno nie będzie spętana wdzięcznością do swojego wschodniego wasala, jeśli przyjdzie wybierać. A tradycja uzbrajania swoich przyszłych wrogów jest w Dojczland bardzo stara.
                      • piq dodaję jeszcze dobry wywiad... 26.09.15, 23:16
                        ...z Gawinem i Cichockim (zwłaszcza tego ostatniego, szerpę z Lizbony, darzę dużym szacunkiem). To jeszcze od innej strony spojrzenie na sytuację.
                        www.polskatimes.pl/artykul/8612188,marek-cichocki-i-dariusz-gawin-naplyw-imigrantow-moze-byc-forma-wojny-hybrydowej,1,id,t,sa.html
                        NIe stawiam radykalnych twierdzeń, raczej się zastanawiam. Moim zdaniem na naszych oczach JuJe się rozpada, trzeba tylko z tego wyciągnąć wnioski, a może i korzyści. A zwłaszcza zabezpieczyć sobie dupę, bo Rosja też walczy o przetrwanie struktur władzy (dokładnie jak JuJe), z tego nie wiadomo co może wyjść.

Zakładam, że wynik rokowań o uchodźcach to rezultat jakichś rokowań, czyli ugraliśmy coś za coś, np. jakieś ustępstwo w dziedzinie obronności i polityki wschodniej. Jeśli nie, to źle. Na istnieniu Jujnii mi nie zależy, zależy mi na tym, żebyśmy nie przegrali. Słusznie zauważa któryś z tych panów, że jesteśmy w całkiem niezłej sytuacji, bo nie mamy bezpośredniego zagrożenia i jesteśmy nieco na uboczu wydarzeń. Trzeba korzystać.
    • perla ja się nie wstydzę 22.09.15, 23:44
      ja tym rządem gardzę. Okazali się zdrajcami.
      A mieliśmy taką okazję mieć w końcu przyjaciół w naszym regionie.
      Ciekawe co ten rząd powie Węgrom i innym.
      Natomiast my Polacy musimy to szaleństwo przerwać w wyborach albo zbrojnym powstaniem i powywieszać zdrajców właśnie.
      • jaceq Re: ja się nie wstydzę 22.09.15, 23:47
        > co ten rząd powie Węgrom i innym.

To powie, co zdąży powiedzieć. Czyli raczej niewiele.
    • copyleftist Re: Wstydze sie za ten rzad 23.09.15, 08:52

Ja tam się nie wstydzę.

Jako człowiek cokolwiek bezwstydny, nie mam takiego obyczaju.

Jest jak jest - i - jak mawiał św. pamięci Dymsza - byczo jest. Po czym dodawał: byczo, kaczo i indyczo.
    • oleg3 Pedagogika wstydu 23.09.15, 11:52
      to narzędzie ciotek rewolucji. Ja za rząd - każdy! - wstydzić się nie mogę. Mogę go oceniać, zwalczać czy popierać.
      • manny-jestem Re: Pedagogika wstydu 23.09.15, 13:30
        Ty znowu chcesz sie obijac i przybierasz swoja zwykla postawe madrali siedzacego na wysokim koniu.

Wyrazenie wstydu jest ocena.
        • oleg3 Re: Pedagogika wstydu 23.09.15, 13:49
          Kolego Manny. Używacie lewackiej retoryki. To gorzej niż błąd.
          Ja nie wstydzę się ani za Jedwabne ani za Zaolzie. Za numerus clausus i za pogromy. Nawet za to , że jestem białym heteroseksualnym mężczyzną. Za to, że jestem katolikiem, mężem i ojcem. Wstydzę się kraść!
          • pikrat Re: Pedagogika wstydu 23.09.15, 14:10
            Czy to znaczy, że kradniesz ze wstydem? wink
            • oleg3 Re: Pedagogika wstydu 23.09.15, 14:26
              pikrat napisał:

> Czy to znaczy, że kradniesz ze wstydem? wink

Nie. To znaczy, że wstydzę się za siebie (czytaj! - swoje czyny). Nie wstydzę się za ciała zbiorowe i ich reprezentantów.
          • manny-jestem Re: Pedagogika wstydu 23.09.15, 14:35
            Przestan Oleg z ta lewacka retoryka. To jest takie bicie piany. Jakos nie wierze ze nigdy nie wstydziles sie za innych.
            • oleg3 Re: Pedagogika wstydu 23.09.15, 14:48
              Tak. Wyznaję!
              Wstydziłem się za Baltazara Gąbkę.
    • wikul A ja wstydze sie tych Polaków którzy nie rozumieją 23.09.15, 23:35
      ... że (trawestując Henrego Temple) Polska nie powinna mieć wiecznych wrogów czy przyjaciół tylko wieczne interesy. A gdy dodamy do tego np."solidarność" czecho-slowacką w stosunku do polskich produktów to tezy piq-a wydają się jak najbardziej logiczne.

www.polskieradio.pl/9/302/Artykul/822762,Czeskoslowacka-wojna-spozywcza-z-Polska
      feedy.me/read/9345870/-quot-polsko-czeska-wojna-handlowa-quot-.-czechy-zacz----y-dok--adnie-kontrolowa-----ywno-----z-polski
      www.tvagro.pl/PL-H23/3/1073/wojna-handlowa-oczami-polakow-w-czechach.html
    • dicksmith premier-lekarka sie dochrapie jeszcze 24.09.15, 01:13
      juz jest blade jak sciana, chyba czuje pismo (swiete) nosem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka