21.11.21, 20:31
Mnóstwo teczek, sterty. Całe regały, pokoje... duża ich część już po cyfryzacji ale w średniej jakości.
Instytut Pamięci Narodowej - czytelnia. Całe dnie.
Przeglądam zamówione materiały, usiłuję wczytać sie w wyblakłe zeznania, nawet regulując kontrast widzenia,
trudno odszyfrować, kto zeznawał, o kim i, komu zeznał. Kim była 'Zośka". Co znaczy K.B do H.R
Adresy, instrukcje, jak rozmawiać - wytyczne. O co pytać.
Julia Brystygier, Józef Różański. Jednak drżą mi ręce, kiedy otwieram ich teczki, dostałam mimo, że są po cyfryzacji. Wyszyński. Marylski. Korniłowicz, Federowicz.
To naprawdę straszne.
Pieczątki, podpisy, zeznania, wymuszone, albo na ochotnika sypie on/ona. Niektóre straciły czytelność. kto to był "Sokołowski"? Jak odnaleźć X Y Z - kim byli?... szukam.
Kryptonim "Aida", "Brama". Potykam się o Mieczysława Moczara.
Znane nazwiska, często, żeby odetchnąć zaglądam do tych na pewno "czystych" i - nieznane postawy.

Trudno spokojnie opuścić Czytelnię.
Mogą dzwonić sobie "siepacze" - prawie nie robi to już na mnie wrażenia.
Po takiej lekturze, po takim szlamie. Kto spodziewałby się?
Który to już dzień! Departament V, departament II, departament IX... Milicja Obywatelska.

Nie odmówiłam sobie wpisania w wyszukiwarkę nazwisk i - bodaj-bym tego nie robiła.
Święty" - okazuje sie szubrawcem. I bywa, że odwrotnie.

Jeszcze bardzo dużo pracy, to dopiero początek. Zakład w Laskach. Co ma do tego Różanski?
A jednak okazuje sie, że ma. Tak, większość z nich ma pochodzenie żydowskie. Pracowali w NKWD.
On także. Dobra opinia.

...wszystkie adresy, wykaz,co miał, gdzie był, gdzie wyjeżdżał, o nim, jego rodzicach, dziadkach, jego żonie i jej rodzicach i dziadkach, gdzie rodzina, gdzie wyjeżdżał, co myślał, jakie znał języki, co myśleli jego rodzice, ojciec, matka, żona itd itd - i tylko imię biednej jego córki, która po 30 roku swojego życia popełniła samobójstwo.
O tym trzeba "oględnie"....
Śliczna dziewczyna. Mieszkali wtedy juz ostatecznie przy ul Narbutta 6. To ich ostatni adres.

A potem sam został postawiony w stan oskarżenia ale - miał szczęście przez całe życie.
Tu - miał - może ... TAM - ?

dużo ognia, słów, dobrego!

ps. Zabawni jesteście z Tuskiem. to naprawdę drobiazg. nie lubię go ale żeby aż tak "jarać się" tym?

Obserwuj wątek
    • boomerang Re: teczki 21.11.21, 21:34
      weszłaś tam sama czy z michnikiem?
    • esteemiriam Re: teczki 21.11.21, 21:47
      Śmieszysz mnie od dłuższego czasu wink
      Nie tylko mnie, jak sądzę.
      Trzeba być piramidalnym idiotą, żeby wypisywać takie "złote myśli".
      Spadaj smile znalazł się... "troskliwy" smile
      • boomerang Re: teczki 21.11.21, 21:52
        śmiech to samo zdrowie
        • esteemiriam Re: teczki 21.11.21, 21:55
          Opamiętaj się.
          Przedawkowałeś miksturę na kowid big_grin

• boomerang Re: teczki 21.11.21, 22:04
            a ty spróbowałaś już moją miksturę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka