Dodaj do ulubionych

COS O ZYDOWSKIEJ "PARANOI"

IP: *.cablep.bezeqint.net 09.01.05, 12:19
NAJNOWSZA MODA: PRZEDSTAWIC OFIARY ANTYSEMITYZMU W JAK NAJGORSZYM SWIETLE, CO
MA NIBY WYTLUMACZYC WLASNA NIECHEC DO ZYDOW. NAWET ELEMENTARNE PRAWO REAKCJI
I OBRONY TO COS NIE DO PRZYJECIA. JAK ZYD OTWORZY USTA, ODRAZU STAJE SIE
PARANOIDEM; JAK POLAK NIE ZNOSI KSENOFOBII I POWIE JAKIES SLOWO OBRONY, STAJE
SIE...MASKOWANYM ZYDEM. WSZYSTKO JEST ZMIENNE W ZYCIU; WSZYSTKO OPROCZ
ANTYZYDOWSKIEJ PASJI.

LIOYD GEORGE, BYLY PREMIER BRYTANII (1916-1922) POWIEDZIAL COS CO JEST
AKTUALNE DO DZIS DZIEN:

- CO ZYDZI ROBIA DZISIAJ, NIE JEST WLASCIWE I NIE JEST DOBRE W OCZACH
FANATYKOW ANTYSEMITYCKICH:
- GDY SA BOGACI WTEDY UWAZAJA ICH JAKO DRAPIEZNE PTAKI,
- GDY SA BIEDNI UWAZAJA ICH ZA LUDZI ZANIECZYSZCZONYCH,
- GDY SA ZA WOJNA TO TYLKO DLATEGO ZEBY WYKORZYSTAC DLA SIEBIE WASNIE NIE-
ZYDOW,
- GDY CHCA OCHRONIC ZA WSZELKA CENE POKOJ TO SA TCHORZE I ZDRAJCY,
- GDY DARUJA OBFICIE - I NIE MA SZCZODRYCH JAK ZYDZI - TO ROBIA TO Z POBUDEK
EGOISTYCZNYCH,
- GDY NIE DARUJA, CO JUZ MOZNA OCZEKIWAC OD ZYDOW?
- GDY ROBOTNICY SA BRUTALNIE WYKORZYSTYWANI PRZEZ KAPITALISTOW, ZYDOWSKA
ZACHLANNOSC JEST ZA TO ODPOWIEDZIALNA,
- GDY ROBOTNICY SIE BUNTUJA PRZECIW KAPITALESTOM - JAK TO BYLO W ROSJI - TEZ
WTEDY OSKARZAJA ZYDA,
- GDY ON ZYJE NA OBCZYZNIE, NALEZY SIE GO PRZESLADOWAC I ROBIC POGROMY AZ
UCIEKNIE,
- GDY CHCE WROCIC DO SWOJEJ OJCZYZNY, NALEZY ZAPOBIEC JEGO POWROT.

Obserwuj wątek
    • Gość: eres Re: COS O ZYDOWSKIEJ "PARANOI" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:41
      Antysemityzm nie jest zjawiskiem specyficznie polskim i nie w Polsce się
      narodził. Będąc zasadniczo pewną postawą wobec Żydów, wyrażał się zawsze w
      formie zarzutów. Są one wzajemnie sprzeczne. Tak więc zarzuca się Żydom
      nadmierną izolację i zbytnie wtrącanie się, rażącą odmienność i niedopuszczalne
      upodobnianie się, skrajny tradycjonalizm i nieposkromioną buntowniczość,
      ekspansję ekonomiczną i bierną wegetację. Ponadto w Polsce zarzucano Żydom brak
      patriotyzmu i obojętność wobec walki o niepodległość, a z drugiej strony -
      nawet sprowokowanie powstania styczniowego.

Przypomnę jeszcze Sartra ocenę antysemity: „Antysemita to po prostu człowiek,
      który się boi. Nie Żydów oczywiście – samego siebie, swego sumienia, swojej
      wolności, samotności, zmiany, społeczeństwa i świata – jednym słowem
      wszystkiego, tylko nie Żydów. Jest to tchórz, który przed samym sobą nie chce
      się przyznać do swego tchórzostwa; morderca, który powściąga swe mordercze
      instynkty nie mogąc jednak nad nimi zapanować i który, pomimo wszystko, odważa
      się zabijać tylko symbolicznie albo też wśród anonimowego tłumu; malkontent,
      który nie waży się zbuntować w obawie przed konsekwencjami swego buntu.
      Przystając do antysemityzmu nie tylko przyjmuje pewien określony pogląd, ale
      dokonuje zasadniczego wyboru samego siebie. Wybiera niewzruszoność i trwanie
      kamienia, całkowitą nieodpowiedzialność żołdaka, który słucha swych dowódców –
      ale on nie ma dowódców. Nic nie chce zdobywać, na nic zasługiwać, chce, aby
      wszystko było mu dane na podstawie jego urodzenia – a przecież nie jest
      arystokratą. Wybiera wreszcie Dobro już skończone, uzgodnione, nie podlegające
      dyskusji, i nie śmie podnieść na nie oczu, aby nie być zmuszonym do rewizji
      swych sądów, do szukanie sobie innego Dobra. Żyd jest tu tylko pretekstem – w
      innyc stronach świata posługuje się Murzynem lub Żółtym. Istnienie Żydów
      pozwala tylko antysemicie zdusić w zarodku swe przerażenie życiem, wytłumaczyć
      sobie, że jego miejsce od dawna było naznaczone na świecie, że czekało na niego
      i że, na mocy tradycji, ma prawo je zająć. Jednym słowem, antysemityzm to
      strach przed problemami bytu ludzkiego. Antysemita jest człowiekiem, który chce
      być bezwzględnym głazem, szalejącym potokiem, piorunem niszczycielskim –
      wszystkim, tylko nie człowiekiem.”
      • Gość: OSKAR Re: COS O ZYDOWSKIEJ "PARANOI" IP: *.cablep.bezeqint.net 09.01.05, 14:15
        TWOJ WSTEP DO CYTOWANEGO TEKSTU SARTRA I SAM TEKST, WIELE MOWIA O TYM SWOISTYM
        ZJAWISKU ZWANYM ANTYSEMITYZMEM. MASZ RACJE, ZE ON NIE JEST SPECYFICZNYM TWOREM
        POLAKOW, ALE Z TEGO MALA POCIECHA. "ANTYSEMITA TO CZLOWIEK, KTORY SIE BOI
        SAMEGO SIEBIE". JUZ TE SLOWA SARTRA DAJA DUZO DO MYSLENIA. JESTEM PEWNY, ZE
        ZADEN ANTY... NIE BEDZIE SZUKAL SAMEGO SIEBIE W ZWIERCIADLE. NATOMIAST BEDA
        PROBY, JAK ZWYKLE, PODWAZYC TEZY FILOZOFA. CHYBA, ZE CHWILOWO ZAJMA SIE NOWYM
        ZYDOWSKIM SZEFEM MSZ. JUZ I BEZ TEGO MINISTRA PRZECIEZ MOWILI, ZE ZYDZI RZAZDZA
        POLSKA...
        • gini Re: Oscar, Oscar 09.01.05, 15:57
          Czy Ty raz mozesz spojrzec w lustro i zastanowic sie, ile ludzi cierpialo na
          tym swiecie?
          Zastanow sie kto cierpial bardziej, czy zydowski arendarz czy polski chlop
          panszczyzniany, czy polski robotnik czy zydowski wlasciciel fabryki?
          Czy oprocz wlasnego czubka nosa, nie widzicie nic wiecej?Czy nie wiecie co to
          jest wspolczucie, dla innych?Wlasnie zginelo ponad 165 tysiecy ludzi, wielu
          stracilo bliskich, domy dobytek, a wy abarot o waszych cierpieniach.
          Co z innymi?Co z ofiarami komunizmu na calym swiecie, ofiuary glodu na
          Ukrainie, gdzie maja pomnik?
          Ofiary rewolucji kulturalnej w Chinach?Ofiary czerwonych kmehrow?
          Co z milionami murzynow, porywanych z ojczyzny nastepnie niewolniczo
          wykorzystywanych?Co z milionami Indian, ktore wyginely w wyniku inwazji bialych
          lub dzis wegetuja w swoich wlasnych krajach?
          Co w koncu z innymi ofiarami II wojny swiatowej, bo przeciez chcecie wmowic
          calemu swiatu, ze II wojna to tylko holocaust, ze nikt nie cierpial wiecej.
          Czy jest gdzies drugi tak nieczuly egoistyczny narod?
          • Gość: OSKAR Re: Oscar, Oscar IP: *.cablep.bezeqint.net 09.01.05, 23:32
            TWOJA EMOCJONALNA REAKCJA BYLA OCZEKIWANA. TEZ RACHELKI. TY I ONA NIE MOZECIE
            OPUSCIC ZADNEGO WATKU, KTORY DOTYCZY BEZPOSREDNIO CZY OKRETNIE ZYDOW. DLATEGO
            TEZ TAK BARDZO SIE LUBICIE I IDZIECIE, REKA W REKE, PRZEZ TAK DLUGI CZAS. TAKIE
            SOBIE IDEOLOGICZNE BLIZNIACZKI, CHOC NIE IDENTYCZNE TONEM WYMOWY...

JAK WSZYSTKO IDZIE U WAS NA OPAK. TO JA, GDY ZAGLADNELEM NA FORUM AKTUALNOSCI I
            WIDZIALEM, ZE ZYD JEST AKTUALNY, JESZCZE JAK, NAWET W CZASIE GDY SIE ODGRYWA TA
            WIELKA TRAGEDIA NA DALEKIM WSCHODZIE, STRACILEM SWOJE OPANOWANIE I POWIEDZIALEM
            CO POWIEDZIALEM NA WATKU "KTO JEST ANTYSEMITA". NIE UCZCIE MNIE WIEC
            UNIWERSALNYCH UCZUC. NAPEWNO MAM ICH WIECEJ OD WIELU FORUMOWICZOW.

JA CYTOWALEM LIOYD GEORGA, ERES - SARTRA. COS MI WYGLADA NA TO, ZE WCALE NIE
            CZYTACIE CO MOWIA LUDZIE STANU CZY FILOZOFOWIE, KTORZY GARDZA ANTYSEMITYZMEM.
            OBWINIAC TYRADAMI ZYDOW TO OWIELE LATWIEJ... MOZE DAM CI MALY (KONCOWY) CYTAT,
            MAM NADZIEJE Z ZEZWOLENIEM ERESA, Z ARTYKULU SARTRA (ZE WZGLEDU NA KROTKI
            ODRYWEK, CHYBA POTRAFISZ TO PRZECZYTAC):
            "JEDNYM SLOWEM, ANTYSEMITYZM TO STRACH PRZED PROBLEMAMI BYTU LUDZKIEGO.
            ANTYSEMITA JEST CZLOWIEKIEM, KTORY CHCE BYC BEZWZGBLEDNYM GLAZEM, SZALEJACYM
            POTOKIEM, PIORUNEM NISZCZYCIELSKIM - WSZYSTKIM, TYLKO NIE CZLOWIEKIEM".
            POZDR.

• gini Re: Oscar, Oscar 09.01.05, 23:56
              Gość portalu: OSKAR napisał(a):

> TWOJA EMOCJONALNA REAKCJA BYLA OCZEKIWANA. TEZ RACHELKI. TY I ONA NIE
              MOZECIE
              > OPUSCIC ZADNEGO WATKU, KTORY DOTYCZY BEZPOSREDNIO CZY OKRETNIE ZYDOW. DLATEGO
              > TEZ TAK BARDZO SIE LUBICIE I IDZIECIE, REKA W REKE, PRZEZ TAK DLUGI CZAS.
              TAKIE
              >
              > SOBIE IDEOLOGICZNE BLIZNIACZKI, CHOC NIE IDENTYCZNE TONEM WYMOWY...

Zaraz zaraz Oscar , po pierwsze oczekiwales odpowiedzi na moj post w tym watku.
              Po drugie skoro zakladasz watek to skad zdziwienie, ze ludzie odpowiadaja.
              Na swiat wpadam bardzo rzadko, te fredzie, woje jarki i inne spamerstwo mnie z
              lekka denerwuje wiec nie wiem czemu mnie przypinasz do Rachelki.

>
              > JAK WSZYSTKO IDZIE U WAS NA OPAK. TO JA, GDY ZAGLADNELEM NA FORUM AKTUALNOSCI
              I
              >
              > WIDZIALEM, ZE ZYD JEST AKTUALNY, JESZCZE JAK, NAWET W CZASIE GDY SIE ODGRYWA
              TA
              >
              > WIELKA TRAGEDIA NA DALEKIM WSCHODZIE, STRACILEM SWOJE OPANOWANIE I
              POWIEDZIALEM
              >
              > CO POWIEDZIALEM NA WATKU "KTO JEST ANTYSEMITA". NIE UCZCIE MNIE WIEC
              > UNIWERSALNYCH UCZUC. NAPEWNO MAM ICH WIECEJ OD WIELU FORUMOWICZOW.

Oscar, ja codziennie czytam gazety, i nie ma wlasciwie tygodnia czy miesiaca,
              bez czegos o antysemityzmie, o nienawisci jaka Zydzi odczuwaja, jak sie ich
              krzywdzi itd..itd...
              Pozniej wielkie zdziwienie, ze sie o tym pisze to Wy niestety nie dacie
              odetchnac, a to oskarzenie o antysemityzm, bo ktos osmielil sie porownac
              zbrodnie komunizmu ze zbrodniami nazizmu, bo wiadomo, ze cierpieli tylko Zydzi
              i nikt wiecej.
              A to znowu problem antysemityzmu w Polsce bo w Krakowie zburzono jedna
              synagoge, a odnowiono piec.
              A to kardynal sie osmielil porownac aborcje do holocaustu, wiec musi
              przepraszac, itd..itd...

>
              > JA CYTOWALEM LIOYD GEORGA, ERES - SARTRA. COS MI WYGLADA NA TO, ZE WCALE NIE
              > CZYTACIE CO MOWIA LUDZIE STANU CZY FILOZOFOWIE, KTORZY GARDZA ANTYSEMITYZMEM.
              >
              AA LLoyd George , wielki maz stanu i Sartre wielki filozof komunista, alez
              autorytet wymysliles.

OBWINIAC TYRADAMI ZYDOW TO OWIELE LATWIEJ... MOZE DAM CI MALY (KONCOWY) CYTAT,
              > MAM NADZIEJE Z ZEZWOLENIEM ERESA, Z ARTYKULU SARTRA (ZE WZGLEDU NA KROTKI
              > ODRYWEK, CHYBA POTRAFISZ TO PRZECZYTAC):
              > "JEDNYM SLOWEM, ANTYSEMITYZM TO STRACH PRZED PROBLEMAMI BYTU LUDZKIEGO.
              > ANTYSEMITA JEST CZLOWIEKIEM, KTORY CHCE BYC BEZWZGBLEDNYM GLAZEM, SZALEJACYM
              > POTOKIEM, PIORUNEM NISZCZYCIELSKIM - WSZYSTKIM, TYLKO NIE CZLOWIEKIEM".
              > POZDR.
              >

No widzisz, ja Ci o tym, ze cierpia inni ludzie a Ty mi tylko o antysemityzmie .
              Tomaszek pisal cos o nienawisci do mniejszosci, a ja Ci napisze, ze ludzie
              nienawidza sie i wyrzynaja od zarania dziejow, bo cos chyba naturze nie wyszlo,
              bylo tyle wojen na swiecie, w ktorych nie zginal ani jeden Zyd , ale to sie dla
              Ciebie i dla innych nie liczy, bo dla Was wazne jest jedynie Wasze cierpienie
              innych macie tak naprawde gdzies.
              Ja mieszkam w Belgii jak wiesz, Flamandowie nie cierpia Wallonow i odwrotnie
              ale nie ma zadnych problemow a antyflamandyzmem.
              Biali nie cierpia czarnych a czarni biali, muzulmanie nie cierpia innowiercow,
              a Ci znowu nie cierpia muzulmanow.
              Ciekawe czy Zydzi w ogole lubia kogokolwiek?
              A na koniec Tutsi rzneli sie z hutu, jak myslisz, czy powodem byl tez
              antysemityzm?
              To Wy bez antysemityzmu nie mozecie zyc, dlatego wciaz narzekacie, powolujecie
              komisje, sledzicie itd...
              Jak zginie jeden Zyd w Belgii to juz sie pisze o wzroscie antysemituzmu
              lamentuje sie a jak ginie 100 osob innej narodowosci to cisza.
              Jak zniszcza cmentarz zydowski, oj wej antysemityzm, trzeba przeciwdzialac, jak
              zniszcza katolicki, nic takiego zwykli wandale .
              To juz w pewnym momencie staje sie nie do zniesienia .Sa wojny, katastrofy, a
              Wy na okraglo jedna spiewka, antysemityzm, antysemityzm, antysemityzm, jakby
              nic wazniejszego na swiecie nie bylo.
              Szczerze?To ja juz jestem zmeczona tym, jak i wiekszosc ludzi z pewnoscia.
              >
              • Gość: OSKAR Re: Oscar, Oscar IP: *.cablep.bezeqint.net 10.01.05, 12:05
                TY, WLASCIWIE NIE TYLKO TY, WYCIAGASZ CO CI WYGODNE. JA NIE MOWILEM O REAKCJI,
                BO PO CO CZLOWIEK PISZE, LECZ O emocjonalnej reakcji I TAK DOKLADNIE SIE
                SPELNILO. TWOJA NIECHEC DO ZYDOW (TERMIN DELIKATNY) TO TWOJE PRAWDZIWE PALIWO I
                Z TA RESZTA, JAK KIEDYS ROBISZ CHWILE PRZERWY I PRZECHODZISZ NA INNY TEMAT,
                JESTES CIENIEM SAMEJ SIEBIE. TY TO WIESZ I DLATEGO TRZYMASZ SIE TAK KURCZOWO
                ZYDOW. DLACZEGO ZYDZI CIE TAK FASCYNUJA - KONOTACJA NEGATYWNA - TO JUZ INNE
                PYTANIE. WSPOMNIALEM RACHELKE GDYZ PAMIETAM DOSKONALE WASZE WZAJEMNE POPARCIE
                GDY JESZCZE TY UCHODZILAS JAKO FLAMANDKA. GDYBY NIE WLOZYLA TU, NA TYM WATKU,
                SWOJE TRZY GROSZE, DALBYM JEJ DALEJ "TWORZYC" SWOBODNIE SWOJE "DZIELA" NA FS.
                CIEKAWE, BARDZO CIEKAWE, ZE W WSPOMNIANYM FORUM PRZESZKADZAJA CI FREDZIE, WOJE
                I JARKI, A NIE GUCIO, TOTYLE, JEWHETER & COMPANY. JAKA TRAFNA SELEKCJA...

JAKIE TO TYPOWE DLA WAS: GDY PLASZCZ SIE WAM NIE PODOBA TO PODSZYWKA JEST
                LICHA. LIOYD GEORGE TO TEZ MI AUTORYTET A SARTRE TO PRZECIEZ KOMUNISTA... A TY
                TO MOWISZ BEZ MRUZENIA OKIEM. TEN POINTS...

JESTES ZMECZONA, ZLOTKO, Z WALKOWANIA ANTYSEMITYZMU? CO ROBI CZLOWIEK ZMECZONY,
                CHYBA SAMA WIESZ...
                POZDR.
                • gini Re: Oscar, Oscar 10.01.05, 12:23

> TY, WLASCIWIE NIE TYLKO TY, WYCIAGASZ CO CI WYGODNE. JA NIE MOWILEM O
                  REAKCJI,
                  > BO PO CO CZLOWIEK PISZE, LECZ O emocjonalnej reakcji I TAK DOKLADNIE SIE
                  > SPELNILO. TWOJA NIECHEC DO ZYDOW (TERMIN DELIKATNY) TO TWOJE PRAWDZIWE PALIWO
                  I
                  >
                  > Z TA RESZTA, JAK KIEDYS ROBISZ CHWILE PRZERWY I PRZECHODZISZ NA INNY TEMAT,
                  > JESTES CIENIEM SAMEJ SIEBIE. TY TO WIESZ I DLATEGO TRZYMASZ SIE TAK KURCZOWO
                  > ZYDOW. DLACZEGO ZYDZI CIE TAK FASCYNUJA - KONOTACJA NEGATYWNA - TO JUZ INNE
                  > PYTANIE.

Alez masz prawo do wnioskow , innych sie nie spodziewalam, bo jakzeby inaczej?
                  Ja Ci podaje fakty, a Ty od razu antysemitka jestes i juz .
                  Raz jeszcze, tematy zydowskie w kolko na okraglo prowokuja Zydzi , Ty i Tobie
                  podobni oburzacie sie na tych, ktorzy osmielaja sie miec zdanie odmienne , ba
                  pamietam wypowiedzi jednego Zyda z FS, ktory kazal Polakom wsadzic mordy w
                  kubel...
                  Inne zdanie niz zydowskie okreslane jest z gory mianem antysemickiego, Zydow,
                  ktorzy maja rowniez inne zdanie Ty okresliles mianem "samonienawidzacych sie" ,
                  i to jest paranoja, bo nie ma zadnego narodu, ktory jest monolitem.
                  Cos takiego probowali wprowadzic jedynie komunisci, jedna partia, ktora wyraza
                  jedyne sluszne poglady, za inne wsadzano do wiezienia jeszcze nie tak dawno.

WSPOMNIALEM RACHELKE GDYZ PAMIETAM DOSKONALE WASZE WZAJEMNE POPARCIE
                  > GDY JESZCZE TY UCHODZILAS JAKO FLAMANDKA. GDYBY NIE WLOZYLA TU, NA TYM WATKU,
                  > SWOJE TRZY GROSZE, DALBYM JEJ DALEJ "TWORZYC" SWOBODNIE SWOJE "DZIELA" NA FS.
                  > CIEKAWE, BARDZO CIEKAWE, ZE W WSPOMNIANYM FORUM PRZESZKADZAJA CI FREDZIE,
                  WOJE
                  > I JARKI, A NIE GUCIO, TOTYLE, JEWHETER & COMPANY. JAKA TRAFNA SELEKCJA...

Wiesz jakbys dobrze poczytal, to bys wiedzial, ze omijam guciowe watki, tyle,
                  ze to nie gucio mnie obrzuca tam i innych blotem .

>
                  > JAKIE TO TYPOWE DLA WAS: GDY PLASZCZ SIE WAM NIE PODOBA TO PODSZYWKA JEST
                  > LICHA. LIOYD GEORGE TO TEZ MI AUTORYTET A SARTRE TO PRZECIEZ KOMUNISTA... A
                  TY
                  > TO MOWISZ BEZ MRUZENIA OKIEM. TEN POINTS...

A dlaczego ma mi sie podobac np, Sartre , ktory wspieral zbrodniczy komunizm?U
                  komunistow, ktorzy zaglodzili miliony Ukraincow ten uczony filozof, nie widzial
                  nic zlego jakos...Wiec coz to dla mnie za autorytet.
                  Na temat LLoyda Georga zmilcze, dla Ciebie moze on byl i wielkim mezem stanu, a
                  dla mnie nie .

>
                  > JESTES ZMECZONA, ZLOTKO, Z WALKOWANIA ANTYSEMITYZMU? CO ROBI CZLOWIEK
                  ZMECZONY,
                  >
                  > CHYBA SAMA WIESZ...
                  > POZDR.

Problem w tym, ze nie dajecie odpoczac, co i raz wynajdujecie gdzies
                  antysemityzm, ciagle kogos o cos oskarzacie, zadacie odszkodowan, przeprosin, i
                  zadacie by inni przyklaskiwali temu co macie do powiedzenia, lub milczeli w
                  najlepszym razie....
                  • Gość: OSKAR Re: Oscar, Oscar IP: *.cablep.bezeqint.net 10.01.05, 17:27
                    TY MOWISZ Z TAKIM ZAPALEM, ZE TO ZNACZY IZ WIERZYSZ W WLASNE SLOWA; WLASNE TEZY.
                    TO JEST, PRZYKRO MI NAZWAC NIEMOWLECIA IMIENIEM, NAJWYZSZA FAZA ANTYSEMITYZMU.
                    W TYM ETAPIE PRZECHODZI CZLOWIEK TRANSFORMACJE - GLOWA WYPLUKLANA DO DNA - I
                    STAJE SIE NIEULECZALNYM FANATYKIEM. TA FATALNA NAMIASTKA WIARY, NASYCANA KIEDYS
                    PRZEZ TEORETYKOW ZLA - HITLER, STALIN - DOPROWADZILA DO KATASTROFY PIERWSZEJ
                    POLOWY II WIEKU. NA SZCZESCIE ZYJEMY DZIS W INNEJ ERZE I WALKA Z, JAK WY TO
                    NAZYWACIE, WYBRANYM NARODEM (WYBRANYM DO WIECZNEJ NIENAWISCI) JEST PIOREM A NIE
                    MIECZEM...

OCH BOZE, TY TEZ WIERZYSZ W TO, ZE BEZ ZYDOWSKICH "PROWAKACJI" WSZYSTKO BY BYLO
                    CACY. PRZECIW TAKIM ARGUMENTOM ZWISAJA RECE, BO IDZ I PRZEKONAJ, ZE NIE MASZ
                    SIOSTRY... NIE WIEM CO POWIEDZIALAS TEMU ZYDOWI, KTORY CI KAZAL WSADZIC MORDE W
                    KUBEL (NIE PRZEJMUJ SIE, ZE TYM RAZEM NIE UZYWAM CYFRY MNOGIEJ) ALE Z REGULY
                    BRUKOWY JEZYK NIE ISTNIEJE W MOIM LEKSYKONIE. MOZE TO WADA WOBEC WIDLATYCH
                    DYSKUTANTOW (CI CO KLUJA WIDLAMI) ALE, CO ZROBIC, KAZDY CZLOWIEK I JEGO OBYCZAJ
                    PISANIA. GUCIOWE WATKI MOZE OMIJASZ, ALE ON CI TEZ NIE PRZESZKADZA BO NIE
                    OBRZUCA INNYCH (CHCIALAS POWIEDZIEC, OPROCZ ZYDOW) BLOTEM. TO BLOTO MA, CO TU
                    POWIEDZIEC, KOLOR G...NA, ALE GDY PADA NA ZYDA TO JEST NAWET ZABAWNE...

KIEDYS MYSLALAS, ZE POTRAFIMY MOZE PRZYBLIZYC NASZE POGLADY. DZIS NIE MA WIECEJ
                    TAKIEJ NADZIEJI. ALE TO NIE KONIEC SWIATA. PRZYNAJMNIEJ ROZUMIEMY SIE DOBRZE
                    GDY MOWIMY O...HERBERCIE. A PROPOS, CZYTALEM ZE JEGO REKOPISY ZOSTAJA W POLSCE.
                    CZY SA CI, PRZYPADKOWO, ZNANE SZCZEGOLY?
                    POZDR.
                    • gini Re: Oscar, Oscar 10.01.05, 17:46

> TY MOWISZ Z TAKIM ZAPALEM, ZE TO ZNACZY IZ WIERZYSZ W WLASNE SLOWA; WLASNE
                      TEZY
                      > .
                      > TO JEST, PRZYKRO MI NAZWAC NIEMOWLECIA IMIENIEM, NAJWYZSZA FAZA
                      ANTYSEMITYZMU.
                      > W TYM ETAPIE PRZECHODZI CZLOWIEK TRANSFORMACJE - GLOWA WYPLUKLANA DO DNA - I
                      > STAJE SIE NIEULECZALNYM FANATYKIEM. TA FATALNA NAMIASTKA WIARY, NASYCANA
                      KIEDYS
                      >
                      > PRZEZ TEORETYKOW ZLA - HITLER, STALIN - DOPROWADZILA DO KATASTROFY PIERWSZEJ
                      > POLOWY II WIEKU. NA SZCZESCIE ZYJEMY DZIS W INNEJ ERZE I WALKA Z, JAK WY TO
                      > NAZYWACIE, WYBRANYM NARODEM (WYBRANYM DO WIECZNEJ NIENAWISCI) JEST PIOREM A
                      NIE
                      >
                      > MIECZEM...

>
                      > OCH BOZE, TY TEZ WIERZYSZ W TO, ZE BEZ ZYDOWSKICH "PROWAKACJI" WSZYSTKO BY
                      BYLO
                      >
                      > CACY.

Alez ja odnosilam sie do forum, i do prasy , w ktorej co i raz wlasnie na co
                      podawalam przyklady ukazuje sie jakis idiotyczny artykul z oskarzeniem kogos
                      czy tez calego panstwa o antysemityzm, Ty i Tobie podobni stawiaja zarzut,
                      ze ludzie dyskutuja o tym i ze przyczyna tych dyskusji jest antysemityzm
                      wlasnie.
                      A przyczyna jest banalna, jest forum, jest kontrowersyjny artykul w gazecie i
                      ludzie pozniej dyskutuja na jego temat, ale ze nie wszyscy sie zgadzaja z tym
                      co w danym wypadku powiedzial ten czy inny, reprezentant Zydow?To juz jest wg
                      Ciebie zoologiczny antysemityzm?
                      Wybacz, ja naprawde nie po to jestem na forum, by tu robic za czyjegos klakiera.
                      Zawsze pisze to co mysle, ze nie wszystkim sie podoba?No coz, ja nie startuje
                      tu w zadnym konkursie i o zadne laury nie zabiegam, ani o sympatie czyjakolwiek.

PRZECIW TAKIM ARGUMENTOM ZWISAJA RECE, BO IDZ I PRZEKONAJ, ZE NIE MASZ
                      > SIOSTRY... NIE WIEM CO POWIEDZIALAS TEMU ZYDOWI, KTORY CI KAZAL WSADZIC MORDE
                      W
                      >
                      > KUBEL (NIE PRZEJMUJ SIE, ZE TYM RAZEM NIE UZYWAM CYFRY MNOGIEJ) ALE Z REGULY
                      > BRUKOWY JEZYK NIE ISTNIEJE W MOIM LEKSYKONIE.

Oscarze, on nawet nie powiedzial tego do mnie , byl jakis artykul z GW, w
                      dodatku do skomentowania, cos chodzilo o wypowiedz ambasadora Izraela w Polsce,
                      a facet zaczal robic idiotyczna awanture, ze ludzie sie w ogole wypowiadaja, na
                      koniec stwierdzil, ze Polacy powinni wsadzic mordy w kubel.
                      Jak sie uda znalezc to podrzuce.

MOZE TO WADA WOBEC WIDLATYCH
                      > DYSKUTANTOW (CI CO KLUJA WIDLAMI) ALE, CO ZROBIC, KAZDY CZLOWIEK I JEGO
                      OBYCZAJ
                      >
                      > PISANIA. GUCIOWE WATKI MOZE OMIJASZ, ALE ON CI TEZ NIE PRZESZKADZA BO NIE
                      > OBRZUCA INNYCH (CHCIALAS POWIEDZIEC, OPROCZ ZYDOW) BLOTEM. TO BLOTO MA, CO TU
                      > POWIEDZIEC, KOLOR G...NA, ALE GDY PADA NA ZYDA TO JEST NAWET ZABAWNE...

Oscar ja Ci nie bede udowadniac, ze nie jestem wielbladem, przezylam juz tylu
                      prowokatorow na tym forum, tylu oszustow, ze staram sie po prostu omijac bo nie
                      ma sensu.
                      Co do gowien, nie wiem czy pamietasz jak Dana rozdzielala ladnie obelgi po czym
                      latala do zniwiarek i skarzyla sie na chamstwo...

>
                      > KIEDYS MYSLALAS, ZE POTRAFIMY MOZE PRZYBLIZYC NASZE POGLADY. DZIS NIE MA
                      WIECEJ
                      >
                      > TAKIEJ NADZIEJI. ALE TO NIE KONIEC SWIATA. PRZYNAJMNIEJ ROZUMIEMY SIE DOBRZE
                      > GDY MOWIMY O...HERBERCIE. A PROPOS, CZYTALEM ZE JEGO REKOPISY ZOSTAJA W
                      POLSCE.
                      >
                      > CZY SA CI, PRZYPADKOWO, ZNANE SZCZEGOLY?
                      > POZDR.

A cos tam nie cos mam zaraz Ci podrzuce ostatnie wiesci.
                      Pewnie zgadzamy sie jeszcze w wielu innych sprawach, w sprawach ciaglych
                      oskarzen o antysemityzm doszukiwania sie wszedzie wrogow nie zgodzimy sie
                      napewno .
                      Tym bardziej, ze mnie sie ciagle oskarza o antysemityzm a jak prosze o podanie
                      szczegolow, to juz gorzej.
                      • gini Re: Oscar, Oscar 10.01.05, 17:58
                        Archiwum Herberta zostaje w Warszawie

rom 29-12-2004, ostatnia aktualizacja 29-12-2004 18:25

W środę minister kultury Waldemar Dąbrowski przedstawił Katarzynie Herbertowej
                        oraz Halinie Herbert-Żebrowskiej projekt utworzenia w Warszawie specjalnej
                        placówki, która zaopiekuje się archiwum Zbigniewa Herberta. - To znakomity
                        pomysł - uważają spadkobiercy.

Przypomnijmy. Rodzina zmarłego w 1998 r. poety początkowo chciała przekazać
                        jego archiwum Bibliotece Beinecke na uniwersytecie w Yale (USA). Za
                        pozostawieniem papierów Herberta w Polsce opowiedzieli się naukowcy i pisarze.
                        Propozycja ministerstwa zakłada utworzenie wspólnie z prywatną fundacją im. Z.
                        Herberta ośrodka badań nad dziełem poety z siedzibą w jego warszawskim
                        mieszkaniu przy ul. Promenada. Znajdzie się tam archiwum wraz z biblioteką i
                        niewielką czytelnią. Archiwalia pozostaną własnością rodziny. Ministerstwo
                        zobowiązało się sfinansować adaptację mieszkania oraz utrzymanie placówki.

- To znakomity pomysł - ocenia żona poety Katarzyna Herbert. Jej zdaniem takie
                        rozwiązanie jest zgodne z intencjami poety.

Ośrodek Herberta ma być częścią nowego instytutu, którego zadaniem będzie
                        dokumentacja polskiej literatury drugiej połowy XX w. Instytut ma działać w
                        ramach Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicza, któremu ministerstwo nada
                        status instytucji narodowej.

- Cieszę się, że projekt ministerstwa nie dotyczy egoistycznie tylko archiwum
                        Herberta. Jeżeli wszystko się powiedzie, to powstanie w Warszawie bardzo ważna
                        i potrzebna instytucja działająca na europejską skalę - powiedziała Katarzyna
                        Herbertowa.

Zdaniem literaturoznawcy Piotra Kłoczowskiego, doradcy ministra do spraw
                        powołania nowego instytutu, wypełni on lukę w badaniach polskiej literatury
                        najnowszej. Jednym z zadań nowej placówki będzie współpraca z archiwami i
                        ośrodkami badawczymi w Europie i USA, takimi jak Instytut Literacki w Maisons-
                        Laffitte, Biblioteka Beinecke w Yale, gdzie znajdują się archiwa Miłosza,
                        Gombrowicza, Wata i Jeleńskiego, czy Instytut Crocego w Neapolu (archiwa
                        Herlinga-Grudzińskiego).

Otwarcie Ośrodka Herberta i nowego instytutu planowane jest na kwiecień 2005 r.

Tez bardzo sie ciesze, ze te rekopisy zostana w Polsce .

Pudełko zwane wyobraźnią

Zastukaj palcem w ścianę -
                        z dębowego klocka
                        wyskoczy
                        kukułka

wywoła drzewa
                        jedno i drugie
                        aż stanie
                        las

zaświstaj cienko -
                        a pobiegnie rzeka
                        mocna nić
                        która zwiąże góry z dolinami

chrząknij znacząco -
                        oto miasto
                        z jedną wieżą
                        szczerbatym murem
                        i domkami żółtymi
                        jak kostki do gry

teraz
                        zamknij oczy
                        spadnie śnieg
                        zgasi
                        zielone płomyki drzew
                        wieżę czerwoną

pod śniegiem jest noc
                        z błyszczącym zegarem na szczycie
                        sową krajobrazu.

Zbigniew Herbert

• Gość: OSKAR Re: Oscar, Oscar IP: *.cablep.bezeqint.net 11.01.05, 21:58
                          DZIEKUJE ZA LINK W SPRAWIE ARCHIWUM HERBERTA I ZA UROCZY WIERSZ JEGO PIORA.

ODWZAJEMNIE SIE INNYM WIERSZEM HERBERTA:

DO JEHUDY AMICHAJA*

Bo ty jestes krol a ja tylko ksiaze
                          bez ziemi z ludem ktory mi ufa bladze po nocy
                          bezsenny

A ty jestes krol i patrzysz na mnie z przyjaznia
                          i obawa - jak dlugo moge tulac sie
                          po swiecie

Dlugo Jehudo Do konca

Nawet gesty mamy inne - gest laski gest pogardy
                          gest zrozumienia
                          - O nic ciebie nie prosze oprocz zrozumienia

Zasypiam przy ognisku z piescia pod glowa
                          gdy noc sie dopala psy wyja i po gorach chodza
                          straze

*JEHUDA AMICHAJ, ZNANY POETA HEBRAJSKI, ZMARL TRZY LATA TEMU
                      • Gość: OSKAR Re: Oscar, Oscar IP: *.cablep.bezeqint.net 11.01.05, 21:25
                        ZAWSZE PISZESZ CO MYSLIS? WLASNIE O TO CHODZI: TWOJA MYSL JEST ZAWSZE
                        JEDNOKIERUNKOWA I ZUPELNIE OPANOWANA PRZEZ ANTYZYDOWSKIE UCZUCIA. CZYTAM CIE OD
                        DAWNA, CHOC NIE ZAWSZE REAGOWALEM, I MOJA DIAGNOZA JEST OWOCEM DLUGIEJ
                        OBSERWACJI. DLACZEGO? BO PRZYCIAGALO-ODPYCHALO MNIE ZJAWISKO MLODEJ POLKI
                        ZYJACEJ NA BELGIJSKIEJ OBCZYZNIE, PANSTWO STOSUNKOWO TOLERANCYJNE WOBEC MALEJ
                        MNIEJSZOSCI ZYDOWSKIEJ, I BEZ PRZERWY ZAPRZATA SOBIE GLOWE TYM CZY OWYM ZYDEM.
                        DOBRZE, POWIESZ ZE TWOJ WZROK JEST DALEKOWIDZACY. PRZECIEZ JEST NA SWIECIE
                        JESZCZE 12000000 ZYDOW; DWANASCIE MILIONOW, KTORE ZYJA PO TO ZEBY SZKODZIC
                        PERFIDNIE WIELOMILIARDOWEJ LUDNOSCI SWIATA... GDY SIE CHCE - A WYGLADA NA TO,
                        ZE TY BARDZO CHCESZ - TO NASTAWIONY MOZG PRACUJE GODZINY NADLICZBOWE. ILEZ RAZY
                        JUZ POWIEDZIALEM, ZE MAMY SWOJE ZALETY I SWOJE WADY, DOKLADNIE JAK KAZDY INNY
                        NAROD, ALE JAK TO SIE MOWI LUDOWYM JEZYKIEM? "IDZ MOW DO SCIANY". NAJWIEKSZY
                        GRZECH CZLOWIEKA TO OBARCZYC CZYNEN JEDNOSTEK, GDY TAKIE CZYNY ISTNIEJA, JAKIS
                        CALY NAROD. CZY KOMUS PRZYCHODZI NA MYSL COS TAKIEGO ZROBIC Z POLAKAMI,
                        ROSJANAMI, BA, NIEMCAMI? BRON BOZE! ZYDZI TO COS INNEGO... ZNALAZL SIE PAPIEZ,
                        PIERWSZY PAPIEZ-POLAK, KTORY OCZYSCIL ZYDOW OD KRZYZOWANIA ZBAWICIELA. CZY TO
                        BYL DROGOWSKAZ DLA CHRZESCIJANSKIEGO SWIATA? MOZE DZIALA(L) NA JAKIS MARGINES.
                        NA OGOL PODDAJA SIE CHRZESCIJANIE PRAWU INERCJI. TO SAMO SIE DZIEJE W SWIECKICH
                        SFERACH WIELU KRAJOW. ZYD TO JAKIS DEMON NIE Z TEGO SWIATA, KTOREGO TRZEBA
                        SCIGAC (KIEDYS BYL NAWET POZBAWIONY PRAWA BYTU) ALBO, PRZYNAJMNIEJ WTARGNAC,
                        BEZ PRZERWY, W JEGO DUSZE. NIE DO POJECIA. NAWET PRZEZ ZACIEKLYCH ANTYSEMITOW.
                        ALE ZADNE POJECIE ICH NIE INTERESUJE. ONI TEZ NIGDY NIE STANA NA CHWILE I SIE
                        ZAPYTAJA "DLACZEGO".

TEZ PO TYM JAK DOCZEKALISMY SIE SAMODZIELNEGO PANSTWA, NIE DAJA NA SPOKOJU. TU,
                        NA TYM SKRAWKU SAMODZIELNEJ ZIEMI, TEZ SYPIA NA NAS OGNIEM I SIARKA. W TYM
                        WYPADKU JESTESMY ZIONAZIOLI. ROZNE WYZWISKA; ROZNE ARGUMENTY. TA SAMA
                        TENDENCJA; TEN SAM KIERUNEK. ZAWSZE I WSZEDZIE JESTESMY GODNI NAGANY. A PO TYM
                        WSZYSTKIM MOWIA, ZE MY CIERPIMY NA PARANOJE. JESZCZE JEDEN CHWYT DO WTARGNECIA
                        W ZYDOWSKA DUSZE... PATRZE NA NASZE MLODE POKOLENIE, KTORE NIE ZNALO DIASPORY
                        I TEJ NIENASYCONEJ NIENAWISCI I MYSLE SOBIE, ZE TU TKWI NASZA PRAWDZIWA
                        KOMPENSATA I NARODOWA DUMA.
                        POZDR.
                        • gini Re: Oscar, Oscar 11.01.05, 23:52

> ZAWSZE PISZESZ CO MYSLIS? WLASNIE O TO CHODZI: TWOJA MYSL JEST ZAWSZE
                          > JEDNOKIERUNKOWA I ZUPELNIE OPANOWANA PRZEZ ANTYZYDOWSKIE UCZUCIA. CZYTAM CIE
                          OD
                          >
                          > DAWNA, CHOC NIE ZAWSZE REAGOWALEM, I MOJA DIAGNOZA JEST OWOCEM DLUGIEJ
                          > OBSERWACJI. DLACZEGO? BO PRZYCIAGALO-ODPYCHALO MNIE ZJAWISKO MLODEJ POLKI
                          > ZYJACEJ NA BELGIJSKIEJ OBCZYZNIE, PANSTWO STOSUNKOWO TOLERANCYJNE WOBEC MALEJ
                          > MNIEJSZOSCI ZYDOWSKIEJ, I BEZ PRZERWY ZAPRZATA SOBIE GLOWE TYM CZY OWYM
                          ZYDEM.

A widzisz, ja sobie glowy belgijskimi Zydami nie zaprzatam .Tyle, ze czesto
                          gesto odpowiadam wlasnie na ataki Zydow, wchodzac na forum o Zydach nie
                          wiedzialam kompletnie nic, bylam wrecz filosemitka, ale wystarczylo bym
                          wyrazila watpliwosci w sprawie Jedwabnego z miejsca zrobiono ze mnie
                          antysemitke, a tak.
                          Wiec zaczelam sie stosunkami polsko zydowskimi interesowac blizej i wyszlo mi,
                          ze antysemita jest sie wtedy gdy osmielisz sie miec inne zdanie niz Zydzi.
                          Wiec np jak pani przewodniczaca jakiejs niemieckiej organizacji antysemickiej
                          okresla Polske jako kraj antysemicki to trzeba sie z tym zgodzic, w przeciwnym
                          razie jestes antysemita.

> DOBRZE, POWIESZ ZE TWOJ WZROK JEST DALEKOWIDZACY. PRZECIEZ JEST NA SWIECIE
                          > JESZCZE 12000000 ZYDOW; DWANASCIE MILIONOW, KTORE ZYJA PO TO ZEBY SZKODZIC
                          > PERFIDNIE WIELOMILIARDOWEJ LUDNOSCI SWIATA...

A gdzie to u mnie wyczytales?W ktorym poscie, ja sie nigdy nie czepiam do
                          wszystkich Zydow, czepiam sie zawsze do konkretow, jak mi sie wystapienie
                          jakiegos Waszego przedstawiciela nie podoba, to o tym pisze, w dodatku motywuje
                          dlaczego mi sie nie podoba.
                          Z tym , ze to i tak nie ma znaczenia bo juz sam fakt, ze mi sie nie podoba, to
                          dla Was antysemityzm.

GDY SIE CHCE - A WYGLADA NA TO,
                          > ZE TY BARDZO CHCESZ - TO NASTAWIONY MOZG PRACUJE GODZINY NADLICZBOWE. ILEZ
                          RAZY
                          >
                          > JUZ POWIEDZIALEM, ZE MAMY SWOJE ZALETY I SWOJE WADY, DOKLADNIE JAK KAZDY INNY
                          > NAROD, ALE JAK TO SIE MOWI LUDOWYM JEZYKIEM? "IDZ MOW DO SCIANY". NAJWIEKSZY
                          > GRZECH CZLOWIEKA TO OBARCZYC CZYNEN JEDNOSTEK, GDY TAKIE CZYNY ISTNIEJA,
                          JAKIS
                          > CALY NAROD.

Nigdzie nie obarczam calego narodu, ale na foiru juz sie tak przyjelo, ze jak
                          rozmawiam z Toba czy z Dana, to sie pisze my wy .
                          Ale czesto np cytowalam Zydow, z ktorymi sie zgadzam, ale to tez byl
                          antysemityzm bo akurat Dana sie nie zgadzala, albo jakis Zyd wyrazal poglady,
                          niepopularne wsrod Zydow , i to tez wystarczy by zostac antysemita.

CZY KOMUS PRZYCHODZI NA MYSL COS TAKIEGO ZROBIC Z POLAKAMI,
                          > ROSJANAMI, BA, NIEMCAMI? BRON BOZE! ZYDZI TO COS INNEGO... ZNALAZL SIE
                          PAPIEZ,
                          > PIERWSZY PAPIEZ-POLAK, KTORY OCZYSCIL ZYDOW OD KRZYZOWANIA ZBAWICIELA.

Oscar z Polakami robi sie duzo gorzej , Polakow sie szkaluje i oczernia
                          przypisuje im sie autorstwo holocaustu i przykro mi ale robia to czesto Zydzi .
                          Pisalam Ci kiedys o "Listach o zagladzie ", i nie odpowiedziales....

CZY TO
                          > BYL DROGOWSKAZ DLA CHRZESCIJANSKIEGO SWIATA? MOZE DZIALA(L) NA JAKIS
                          MARGINES.
                          > NA OGOL PODDAJA SIE CHRZESCIJANIE PRAWU INERCJI. TO SAMO SIE DZIEJE W
                          SWIECKICH
                          >
                          > SFERACH WIELU KRAJOW. ZYD TO JAKIS DEMON NIE Z TEGO SWIATA, KTOREGO TRZEBA
                          > SCIGAC (KIEDYS BYL NAWET POZBAWIONY PRAWA BYTU) ALBO, PRZYNAJMNIEJ WTARGNAC,
                          > BEZ PRZERWY, W JEGO DUSZE. NIE DO POJECIA. NAWET PRZEZ ZACIEKLYCH
                          ANTYSEMITOW.
                          >
                          > ALE ZADNE POJECIE ICH NIE INTERESUJE. ONI TEZ NIGDY NIE STANA NA CHWILE I SIE
                          > ZAPYTAJA "DLACZEGO".
                          >
                          > TEZ PO TYM JAK DOCZEKALISMY SIE SAMODZIELNEGO PANSTWA, NIE DAJA NA SPOKOJU.
                          TU,
                          >
                          > NA TYM SKRAWKU SAMODZIELNEJ ZIEMI, TEZ SYPIA NA NAS OGNIEM I SIARKA. W TYM
                          > WYPADKU JESTESMY ZIONAZIOLI. ROZNE WYZWISKA; ROZNE ARGUMENTY. TA SAMA
                          > TENDENCJA; TEN SAM KIERUNEK. ZAWSZE I WSZEDZIE JESTESMY GODNI NAGANY.

Nie mam nic przeciw Izraelowi, ale ulozcie sobie jakos stosunki z
                          Palestynczykami, nie stwarzajcie im piekla jakie kiedys stworzono WAm.

A PO TYM
                          >
                          > WSZYSTKIM MOWIA, ZE MY CIERPIMY NA PARANOJE. JESZCZE JEDEN CHWYT DO
                          WTARGNECIA
                          > W ZYDOWSKA DUSZE... PATRZE NA NASZE MLODE POKOLENIE, KTORE NIE ZNALO
                          DIASPORY
                          > I TEJ NIENASYCONEJ NIENAWISCI I MYSLE SOBIE, ZE TU TKWI NASZA PRAWDZIWA
                          > KOMPENSATA I NARODOWA DUMA.
                          > POZDR.

Tylko Oscarze mowcie temu mlodemu pokoleniou prawde, nie oszukujcie ich i nie
                          wpajajcie im nienawisci .

A to na dobranoc od antysemitki , stary watek ze swiata, ale chyba Cie nie
                          bylo, przeczytaj koniecznie caly bo tam duzo dobrych wierszy .

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=14342702&wv.x=1&a=14368674
                          • Gość: OSKAR Re: Oscar, Oscar IP: *.cablep.bezeqint.net 12.01.05, 17:28
                            BYLAS KIEDYS FILOSEMITKA A TERAZ... WYBACZ, ALE TO MI BRZMI ZNAJOME Z SAMEGO
                            FORUM. BYL SOBIE KIEDYS NA FS JEDEN FACET, KTORY KONSEKWENTNIE BRONIL ZYDOW I
                            IZRAELA, TAK DALECE, ZE BYL NIERAZ NAZWANY ZYDEM Z DODATKIEM (COS NA GLOWIE) I
                            BEZ DODATKU (TAM NADOLE)... AZ PEWNEGO DNIA CZYTAL, NO TEN FILOSEMITA, ZE JAKIS
                            ZYD PISAL COS OBRAZLIWEGO O POLAKACH W PEWNYM ARTYKULE. OD WTEDY STAL SIE
                            KONKURENTEM TITUSA, Z JEDNA ROZNICA: NADAL BRONIL SHARONA. TAK NARAZ NIE MOZNA
                            PRZECIEZ BURZYC WSZYSTKO CO ZBUDOWAL ZMUDNA PRACA... POZNIEJ STAL SIE ZACIEKLYM
                            ANTYSEMITA NETTO. "ZYD TO ZYD NAWET JAK SIE NAZYWA IZRAELCZYK". JA COS MALO
                            WIERZE W METAFORMOZE. TYLKO W LITERATURZE MOZE SIE CZLOWIEK PRZEKSZTALCIC W
                            TARAKANA (FRANZ KAFKA - "METAFORMOZA"). A SA TEZ PODSTAWOWE PRZYCZYNY.
                            SLYSZALEM KIEDYS O POLCE, KTORA JAKO NASTOLATKA ZOSTALA ZGWALCONA PRZEZ MLODEGO
                            ZYDA. OD TEGO CZASU NIENAWIDZILA WSZYSTKO CO JEST ZWIAZANE Z ZYDAMI. ZEBY JEJ
                            WALKA Z ZYDAMI BYLA BEZWZGLEDNA I BEZ ZADNEJ PRZESZKODY, ZOSTALA STARA PANNA...
                            GDY SWIETOWALA SWOJE PIECDZIESIATE URODZINY, DOSZLA DO WNIOSKU, ZE ZMARNOWALA
                            SWOJE ZYCIE NA DOMNIEMANYM WROGU. ZMECZONA I BEZRADNA, POSWIECILA RESZTE SWEGO
                            ZYCIA BOGU W KLASTORZE.
                            A TWOJ LINK Z WIERSZAMI CZYTAM Z ZAINTERESOWANIEM...
                            DZIEKUJE I DOBREJ NOCY.
      • Gość: riddim killa Re: COS O ZYDOWSKIEJ "PARANOI" IP: 67.111.137.* 09.01.05, 16:11
        a moze jest cos jednak na rzeczy? moze jest chociaz troche prawdy w slowach
        pewnego francuskiego zyda, cyt: "Gdyby nienawiść i wstręt okazywał tylko jeden
        naród, byłoby to zrozumiałe. Jednakże Żydzi na tę nienawiść narażeni byli
        zawsze i od wszystkich narodów, wśród których żyli. Ponieważ wrogowie Żydów
        należeli do najróżniejszych narodów, narody te żyły w krajach bardzo od siebie
        odległych, wyznawały inne religie, miały inną kulturę i inne prawa, przeto
        przyczyny antysemityzmu tkwią w Żydach a nie w narodach, wśród których żyją"
        • tomek.giebultowicz O naukowej metodzie wyciągania wniosków 09.01.05, 19:25
          Pan (Pani?) Riddim K. dobrze robi, formułujac swój post w trybie przypuszczającym.
          Według reguł naukowego rozumowania nakleży bowiem rozpartrzeć inne możliwe
          interpretacje.

W danym przypadku, reguły naukowego rozumowania mówia to, ostateczne
          sformułowanie wniosku może nastąpić dopiero po porównaniu z tzw. "grupą
          kontrolną". Czyli trzeba znaleźć inną nację, ktora podobnie jak Żydzi tworzyła
          mniejszości w tych samuych krajach, i pokazać, że ta druga nacja była lubiana, a
          Żydzi nie. Dopiero wtedy można stwierdzić, że Żydzi są specjalną "nie dającą sie
          lubić nacją". Dopópki jednak się nie przeprowadzi takich PORÓWNAWCZYCH studiów,
          żadnych kategorycznych wniosków nie można wyciągać. A, jak powiadam, rzetelność
          naukowa w takim przypadku nakazuje przedstawienie wszelkich możliwych
          interpretacji.

Na przykład, inna możliwa interpretacja jest taka, że MNIEJSZOŚCI są ogólnie
          nielubiane w narodach. A Żydzi w bardzo wielu krajach tworzyli grupy
          mniejszościowe. Chyba żadna inna nacja nie tworzyła grup mniejszościowych w tylu
          narodach równocześnie. Więc sa po prostu "najbardziej widoczni". Ale jeśli
          zaczniemy patrzeć na mniejszości ogólnie, to może sie okazać, że Żydzi na tym
          tle się tak bardzo znów nie wyróżniaja...

Inna mniejszosć ktora żyła w w wielu tych samch krajach co Żydzi, to Romowie
          czyli Cyganie. Czy byli lubiani?

Zatem podsuwam drugą możliwa interpretację, mniejszosci są generalnie nielubiane.

Impuls do napisania tego dał mi fakt, że jestem zawodowyn naukowcem, a więc
          człowiekiem z zawodowym przyzwyczajeniem do stosowania reguł naukowego
          rozumowania. Co prawde moja dziedzina to fizyka a nie zjawiska sopołeczne. Ale
          te reguły, o których piszę, są ogólne i odnoszą sie do wszystkich obszarów wiedzy.
          • tomek.giebultowicz Panie OSKARZE 09.01.05, 19:34
            Około roku temu wymieniliśmy kilka e-maili. Korespondencja sie zapowiadala
            ciekawie
            • Gość: OSKAR Re: Panie OSKARZE IP: *.cablep.bezeqint.net 09.01.05, 23:48
              PANIE TOMKU, PAMIETAM DOBRZE NASZA WYMIANE LISTOW. PRZEZ POZNA GODZINE - U NAS
              PRAWIE GODZINA PO POLNOCY - NAPISZE JUTRO.

DOBREJ NOCY OD OSKARA.
    • Gość: rachelka Re: COS O ZYDOWSKIEJ "PARANOI" IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 19:52
      srali muszki oskar,swietne spostrzezenia w tym twoim wpisie. jak tam wasz
      bojkot,cosik krotko trwala ta wasza obraza. czy jest jakis inny temat,ktory
      mozecie na tym forum poruszac,czy poprostu sluzba nie druzba, i trzeba te
      ciemnoty wciskac swiatu 24/7? nie kwap sie z odpowiedzia bo i tak tych wypocin
      czytac nie bede.
      • drf "PARA:-NO-YES" ? 11.01.05, 22:11
        www.pomagamy.pl/numery/11/zydzi.htm
        hoga.pl/wyniki.asp?pyt=437&serwis=51
        film.onet.pl/F,7582,896965,wiadomosci.html

wink
        -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka