d_nutka 24.09.02, 12:49 Gdyby,pytanie z natury gwiezdnych,chciałabym wiedzieć jak mam rozumieć słowo ASYMILACJA,to mam pytanie:do czego się asymilujemy? Czyli innymi słowy:zakres i istota asymilacji. Kto mi odpowie? d. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: siedem Re: Asymilacja IP: *.tgory.pik-net.pl 24.09.02, 12:56 d_nutka napisała: > Gdyby,pytanie z natury gwiezdnych,chciałabym wiedzieć jak mam rozumieć słowo > ASYMILACJA,to mam pytanie:do czego się asymilujemy? > Czyli innymi słowy:zakres i istota asymilacji. > Kto mi odpowie? > d. wystarczy ze przestaniesz nienawidziec ten kraj. sobie pomozesz i nam. z jarmułek mozna zrobić filtry do ekspresu do kawy 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Asymilacja 24.09.02, 19:35 Gość portalu: siedem napisał(a): >> d_nutka napisała: (coś tam) > >> > wystarczy ze przestaniesz nienawidziec ten kraj. sobie pomozesz i nam. z > jarmułek mozna zrobić filtry do ekspresu do kawy > > 5040 7-5040 powiedz mi, dlaczego napisałeś do mnie z taką nienawiścią? czy twoja nienawiść do mnie jest autentyczna ,czy to tylko tak,dla draki? na jakiej podstawie napisałes,ze ja nienawidzę ten kraj? ależ ja kocham Polskę i Polaków i Polki też. Czy wszystkich? Wszystkich jeszcze nie umiem. d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Asymilacja IP: *.tgory.pik-net.pl 25.09.02, 07:26 d_nutka napisała: > 7-5040 > powiedz mi, dlaczego napisałeś do mnie z taką nienawiścią? a widzisz jak to jest wybaczałko etatowa... > czy twoja nienawiść do mnie jest autentyczna ,czy to tylko tak,dla draki? nie przepadam za komuną. ot co. za bardzo dramatyzujesz > na jakiej podstawie napisałes,ze ja nienawidzę ten kraj? ty tak twierdzisz w każdym swoim forumowym poscie. > ależ ja kocham Polskę i Polaków i Polki też. cool > Czy wszystkich? do kogo to pytanie? sama do siebie? > Wszystkich jeszcze nie umiem. > d. 5040 ps a kto by pił takiego jakobsa z jarmułki z łupiezem? pomyśl chwylkie Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Asymilacja 25.09.02, 09:21 Gość portalu: siedem napisał(a): > 5040 > > ps > a kto by pił takiego jakobsa z jarmułki z łupiezem? pomyśl chwylkie > 7-5040 jest przecież nizoral i po łupieżu. życzę aromatycznego jakobsa. d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Najlepiej to wyjaśnia historia Chin IP: *.mofnet.gov.pl 24.09.02, 15:22 Wszyscy Chińczycy już od dawna są asymilowanymi obcokrajowcami. Chińczycy z punktu widzenia etnicznego w ogóle nie istnieją. Istotą Państwa Środka jest ciągła asymilacja imigrantów i najeźdźców przez całą historię. Ostatnie z tego punktu widzenia zawirowanie w dziejach Chin jest dość nietypowe, ale przez to tym bardziej wyraźnie pokazuje to, co łączy je z innymi. Oto obce chińskiej tradycji, barbarzyńskie idee sowieckie wraz z hordami wierzących w nie dzikusów opanowują Chiny, mimo nikłej liczebności. I nagle kultura chińska zostaje wywrócona do góry nogami, najeźdźcy zostają zaakceptowani przez społeczestwo jako elity i cały naród Państwa Środka zaczyna żyć po nowemu. Jednak jest to złudzenie, bo w końcu jak zawsze po kilku pokoleniach Państwo Środka staje się takie jak było, niewiele tylko zmienione, a raczej zmodernizowane. Jesteśmy właśnie świadkami asymilacji pokoleń postsowietów, którzy stają się Chińczykami. Jak wspomniałem jest to nietypowy przykład, bo w tym przypadku obcy nie byli obcymi etnicznie, ale potwierdza tylko ogólną regułę - asymilacja może nastąpić pod warunkiem, że obcy uzyskają dostęp do elit i wejdą w skład klasy rządzącej. Zwykle jednak asymilacja nie wiąże się z realnym przekształceniem społeczeństwa wg zwyczajów obcych. Do asymilacji wystarczy sam udział w rządzeniu krajem, poczucie wpływania na kształt stosunków społecznych, poczucie godności, wartości i pełnej podmiotowości. Mówiąc prościej asymilować się może tylko ktoś, kto poczuje w głębi serca: "to jest naprawdę mój kraj, ja (też) tu rządzę i moje prawa do tego kraju nie są kwestionowane przez tubylców z sąsiedztwa". Historia pokazuje, że najłatwiej zawsze było asymilować się najeźdźcom na ludnych terytoriach podbitych, a bardzo rzadko udawała się asymilacja ludności podbitej lub mniejszości upośledzonej prawnie w stosunku do tubylców. Prawie wszystkie udane asymilacje zostały poprzedzone zwycięskim najazdem i okupacją kraju przez najeźdźców. Potem naród (plemię) okupanta rozmywało się w masie tubylców. Kiedy najeźdźca jest zbyt liczny, to lud pobity wycofuje się na inne terytoria, albo zostaje eksterminowany ewentualnie staje się trwałą mniejszością, która się nie daje zasymilować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkatha Re: Asymilacja IP: 151.112.27.* 25.09.02, 00:39 asymiluje sie nie "do" - tylko "z" asymilacja powinna byc pelna ale taki podupczony sprezynkowiec jak ty nie kuma tego paszla won w izraelu i tam sie asymiluj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM próba odpowiedzi IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.09.02, 01:19 Mam wrażenie, że u was, polskich Żydów, istnieje jakaś niechęć do rozwiązań prostych. O co ci chodzi z tą asymilacją? Zakres? Istota? Rozumiem, ze chcesz pogadać - jesli tak to ma to jakiś sens. Asymilujac się przystosowujesz się do życia w innej kulturze, grupie etnicznej, etc. Muszę przyznac, że chyba nasze "myślenia" nieco się różnią, a stwierdzam tak po przejrzeniu paru "waszych" dyskusji (w koncu to forum dla wszystkich). Jakbym znalazł się w innym świecie. Coś niebywałego! Do tej pory nie znałem nikogo tak rozmawiającego ze sobą. Czy to nie "nadmiar samoświadomosci"? Coś jak w "Pieśni milosnej Alfreda Prufrocka" (T.S. Eliota). Inny swiat. Ta asymilacja to chyba ułuda. Nie w Waszym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++IGNOR Czy żydzi najeźdźcy zasymilują się z Arabami... IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.02, 01:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: próba odpowiedzi IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 02:30 a jednemu sierżantowi, to się wszystko kojarzyło z pierdoleniem. czegoś tobie z Żydami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: próba odpowiedzi IP: *.man.bialystok.pl 25.09.02, 14:56 to nie tylko o to chodzi i nawet mnie nie probujcie tak zaprogramowac, bo sie nie dam, mi chodzi jeszcze o cos wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Asymilacja 25.09.02, 07:23 To nie miał być kolejny wątek antysemicki. Wprost przeciwnie. Jesli ma się za złe Żydom w Polsce ,że są Żydami,to ja się zastanawiam co można zrobić by Żydami (obcymi) być przestali. A tu czytam"paszła won do Izraela" Czy to nie duch Perły się odezwał? Czy asymilacja to konieczność,obowiązek czy przywilej? Jeśli przywilej,to co taki Żyd zyskuje po asyminacji? Przestaje być prześladowany? A moze są jeszcze inne przywileje asymilacji. Udział w rządzeniu? Udział w stanowieniu prawa? I jeszcze jedno. Po ilu pokoleniach po "zapomnieniu" swoich rodowych korzeni nmożna mówić o pełnej asymilacji? I gdzie wtedy szukać swoich korzeni? Wymyślić je? A może przez adopce do "uznanych za poprawne" korzeni? Jeśli tak,to kto mnie zaadoptuje? Szukam odpowiednio zdrowej polskie gałęzi w celu pełnej asymilacji. d. d. d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0srt0m0 poszukaj w slowniku... ale po co? IP: 202.108.191.* 25.09.02, 07:56 moze szukasz nowej inwektywy pod adresem wszystkich ktorych nie lubisz? ot, antysemityzm juz nam sie ogral... teraz bedziemy ASYMILANTAMI juz widze taki watek: PRZEBACZAM ASYMILANTOM gosc portalu: d_naturat w watku tym prosze zacznij od warunkowych przeprosin a zakoncz go na takiej samej nutce, ot tak: "przeprosilam asymilantow na tym forum ale oblesni sa i moge ich nadal paluchem pokazac" no to siup, danusiu twoj dyzurny asymilant nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: poszukaj w slowniku... ale po co? 25.09.02, 09:17 nOstrOmO! dowcipny to ty jesteś,naprawdę. i nie tylko dowcipny. Asymilanci to ci co się asymilują? To jakiś okres przejściowy? A gdzie komisja asymilacyjna? Kto ma orzec czy ja np.już jestem zasymilowana? Dajcie mi glejt. Oprawię w ramki i będę traktowała jako nową metrykę ,coś w rodzaju metryki chrztu. Ale chrztu czego? Chrztu na Prawdziwego Polaka? Jak bez takiej metryki mam wiedzieć kim jestem? Jak ja mówię KTO JA JESTEM,to i tak nikt mi nie wierzy. A tak-będzie zweryfikowany glejt-i po kłopocie nie tylko moim. d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem danka IP: *.tgory.pik-net.pl 25.09.02, 09:23 d_nutka napisała: > A tak-będzie zweryfikowany glejt-i po kłopocie nie tylko moim. ty tu kwilisz prawie jak szpilmanka. miedzy wierszami poutykana trauma zagłady i przesladowan twojej osoby. powiedz, a szczerze jakiez to niegodziwosci spotkaly core czerwonego kacyka przed 89 i po? baby w kolejce zazdroscily ci talonu na wczasy w bulgarii? po 89 uslyszalas 'komuch' pod swoim adresem? tylko prosze bez tego dowcipu o poprzecznych narzadach rodnych 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 ej, to poczucie humoru... nie do konca jednak... IP: 202.108.191.* 25.09.02, 09:58 danka nie odpowiadam za czesto na twoje banialuki ale czasem sobie czytuje zastanawiajac sie do jakiego dohtora cie odeslac niestety - podejrzewam, ze choroba co cie dreczy nie zostala jeszcze odkryta nie mam zamiaru cie analizowac nie mam zamiaru cie glaskac od tego masz tyu na kazde zawolanie chocby najglupsze (trudno mi rozroznic ktore by to bylo) moze powinnas sie przestac onanizowac bolem ktory sama sobie zadajesz? nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: danka___odpowiedź zwrotna 25.09.02, 10:54 Gość portalu: siedem napisał(a): do Danki > ty tu kwilisz prawie jak szpilmanka. miedzy wierszami poutykana trauma zagłady > i przesladowan twojej osoby. powiedz, a szczerze jakiez to niegodziwosci > spotkaly core czerwonego kacyka przed 89 i po? baby w kolejce zazdroscily ci > talonu na wczasy w bulgarii? po 89 uslyszalas 'komuch' pod swoim adresem? > > tylko prosze bez tego dowcipu o poprzecznych narzadach rodnych > 5040 7-5040 ano kwilę sobie,bo cóż innego mi pozostało. trauma zagłady jest-to fakt. może się z nią urodziłam? jestem córą ale nie kacyka choć czerwony był(chyba jakiś głupi komuch,nie umiał się ustawić.chyba za bardzo przejął się rolą "napełniania ziemi" w dzieci.wtedy też był zakaz aborcji). nigdy nie otrzymałam żadnego talonu. och,skłamałabym. w 80r było losowanie talonow na sprzęt AGD i wylosowalam odkurzacz(chyba,bo to tak dawno,że nie pamiętam,ale nic większego od odkurzacza na pewno nie). poza tym żadnych innych łask i dostatków nie pamiętam. było z przecinkami. ale bez tego,no wiesz. d. a jak tam jakobs z ekspresu? smakuje? bo ja wolę "po turecku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem nie ma takiego numeru, tuuu... tuuu... nie ma taki IP: *.tgory.pik-net.pl 25.09.02, 10:59 d_nutka napisała: > bo ja wolę "po turecku" czarno owco syjonizmu! toz to jawne proarabskie* resentymenta!!! 5040 *-do forumowych etnografów: odjebcie się, wiem że turek to nie arab. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Asymilacja+++ IP: 213.88.164.* 25.09.02, 12:19 Jak Inkatha napisala-asymiluje sie "Z". Raz ze Slowianami. Raz z "Dejczami". Raz z EUROPA. Raz z Ameryka. Raz z PZPR. Raz z Kosciolem. Raz z Partia i Kosciolem. Raz z Solidarnoscia. Raz Z Arabem bez Arabow. Raz z Paktem Warszawskim. Raz z Nato ale Bez Turcji. Raz z ........................................ ................................................. Zamien teraz "Raz" na "Dwa". Np. Dwa: z antyslowianami. Dwa: z "antydejczmi". .............................................................. Po tym mozna uzyc i TRY,i CZTERY. I tak w nieskonczonosc. O KIM MOWA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Asymilacja+++ IP: 213.88.164.* 25.09.02, 16:01 Teraz trzeba bedzie z UE asymilowac sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Asymilacja IP: *.man.bialystok.pl 25.09.02, 14:50 przysposobienie do zycia w rodzinie hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Asymilacja IP: 5.2.1R1D* / *.chello.pl 25.09.02, 17:34 chodzi ci Danka o taka asymilacie www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_020925/publicystyka/publicystyka_a_7.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++IGNOR Żydy pełnoprawnymi Polakami..? NIGDY!!!! IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.02, 04:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Żydy pełnoprawnymi Polakami..? NIGDY!!!!+++ IP: 213.88.164.* 26.09.02, 10:25 A kto sie ciebie pytal bedzie?-to raz. A sa tacy,co nimi chca byc,zakladajac,ze ty jestes Polakiem-to dwa. A jestes nim.Udowodnic mozesz? Ze wypierdek w Polsce mieszka,nie oznacza wcale,ze Polakiem jest. Odpowiedz Link Zgłoś