Dodaj do ulubionych

IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO)

15.09.10, 21:17
Chcac troche pomoc cierpiacym podaje nazwe tego syndromu, ktory wedlug najnowszych teorii jest po prostu zakazeniem bakteryjnym objawiajacym sie w postaci IBS. Czyli innymi slowy wedlug nowych teorii nie ma czegos takiego jak jelito wrazliwe, czy nadwrazliwe. Sa tez badania, ktore dowodza, ze IBS moze byc spowodowane zarowno przez SIBO ale tez przez grzyby. Teraz kazdy moze sobie uzyc Googli i poszukac. SIBO Leczy sie Xifaxanem i innymi antybiotykami. Pozdrawiam i zycze powodzenia w skutecznym leczeniu.
Obserwuj wątek
    • eliseu Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 16.09.10, 15:44
      a mnie ten Xifaxan nie ruszyl nic a nic, zero reakcji...
      • enterol250 Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 16.09.10, 16:16
        Eliseu, a może u Ciebie problem jest na poziomie psychiki? Gdybyś miał SIBO to wg Wiki powinieneś mieć też przetoki w jelicie. Robiłeś kolono? Jeśli śluzówka jest czysta, to raczej nie SIBO. Poza tym pisałeś, że miałeś gazy nawet na ścisłej diecie, to by wskazywało na czynnik psychiczny. Próbowałeś terapii? Oczywiście, na poziomie ciała też coś się dzieje dziwnego, nadprodukcja gazów oznacza, że w Twoim ciele zachodzi duża ilość procesów gnilnych. Aczkolwiek być może to co się dzieje z ciałem to jedynie skutek, a źródło problemu jest w psychice. Myślałeś o tym?
        PZdr.
      • enterol250 Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 16.09.10, 16:19
        Miewasz objawy wymienione w tekście z linka?
        www.healthyplace.com/anxiety-panic/main/warning-signs-of-trauma-related-stress/menu-id-69/
        • eliseu Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 16.09.10, 19:21
          nie znam na tyle dobrze angielskiego, ale mam depresję od ponad 5 lat, nerwicę mam. Kolonoskopię miałem, dobrze kojarzysz, gazy miałem w trakcie diety ścisłej - woda mineralna, Xifaxan nie pomógł mi.
          • enterol250 Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 18.09.10, 09:45
            A, sory. Już tłumaczę. Objawy dotyczą PTSD.

* Powtarzające się myśli i koszmary dotyczące traumatycznych wydarzeń
            * Kłopoty ze snem lub zmiany apetytu
            * Doświadczanie lęku lub strachu, szczególnie w sytuacjach przypominających traumatyczne wydarzenia
            * Trwanie na krawędzi, łatwe wpadanie w strach lub nadmierna czujność
            * Depresja, niskie zasoby energetyczne
            * Doświadczanie problemów z pamięcią, włącznie z trudnością w przypomnieniu sobie szczegółów traumatycznych wydarzeń
            * Poczucie wewnętrznego rozproszenia i trudności w koncentracji na pracy i codziennych czynnościach
            * Trudności w podejmowaniu decyzji
            * Poirytowanie, szybkie wpadanie we wzburzenie, gniew lub niechęć
            * Poczucie bycia emocjonalnie "zdrętwiałym", poczucie utraty więzi, odcięcia i inności od pozostałych ludzi
            * Spontaniczne napady płaczu, rozpacz i brak nadziei
            * Nadopiekuńczość i lęk o bezpieczeństwo najbliższych
            * Niemożność konfrontacji z pewnymi aspektami wydarzeń traumatycznych, unikanie działań, miejsc, a nawet osób przypominających o traumatycznych wydarzeniach.
            • eliseu Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 18.09.10, 10:20
              Większość do mnie pasuje... niestety
              • enterol250 Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 18.09.10, 14:20
                Ej, no to może naprawdę problem jest natury psychicznej, a to co się dzieje z ciałem to jedynie manifestacja psychiki? PTSD to inaczej Zespół stresu pourazowego.
                Pzdr.
    • daisy75 Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth 23.06.11, 19:33
      Bralam Xifaxan na SIBO (6 dni, 2 tabletki 3 x dziennie). Niewiele mi pomogl.
      SIBO wykrywa jedynie test oddechowy i tez nie jest on w 100% wiarygodny.

Znalazlam swietne angielskie forum dot. IBS. Jedna z przyczyn jest SIBO.
      www.ibsgroup.org/forums/index.php?app=forums
      www.ibsgroup.org/forums/forum/17-gas-flatulence-bloating-incontinence-fecal-body-odor/
      Tutaj jest zalacznik pdf dot. diety przy SIBO tzw FODMAP (grupy produktow, ktorych nalezy unikach przy m.in. gazach. Aby sciagnac pdf trzeba sie zalogowac. Moge tez wyslac zalacznik po ang. mailem.
      www.ibsgroup.org/forums/topic/138274-printable-fodmap-diet-chart-for-your-convenience/
      Jest mnostwo stron w jezyku ang. dot. SIBO:
      SIBO www.siboinfo.com/index.html
      SIBO www.livestrong.com/article/428238-diet-for-bacterial-overgrowth-in-intestines/
      FODMAP avablass.wikispaces.com/FODMAPs
      www.gidoctor.net/diet-ibs-sibo.php
      • pies_z_laki_2 Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth 09.05.12, 11:41
        up
        • kratka5 Leczymy SIBO 29.05.12, 22:03
          U mojej 3 letniej corki -test wodorowy po podaniu laktulozy pozytywny.Dostałyśmy Xifaxan na 2 tyg.POlepszonie jest-kupa piekna ..ale wystarczy jednak ze zje cos z fruktoza cos slodkiego i gazy i bąki wracaja.
    • meegiee Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 26.01.13, 22:15
      seamaster1, IBS nie równa się SIBO. Więc nie mieszaj tutaj ludziom w głowach i się nie wymądrzaj. Nowe teorie nowe badania, gdzie to masz? skoro odsyłasz do googli... nie chce mi się tego komentować.
    • tymo-m Re: IBS = Small Intestinal Bacterial Overgrowth ( 11.02.13, 11:33
      Witam
      Zamiast od razu stawiac na antybiotyki warto sprobowac nowego na polskim rynku suplementu
      diety, ktory ma za zadanie przywrocic do ladu nasz uklad pokarmowy....
      Wiecej informacji pod mailem tymexx@o2.pl lub gg28481820
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka