Dodaj do ulubionych

Żółty stolec, wątroba ?

29.10.24, 23:17
Witam. Choruje od kilku lat na rzs. Równolegle z rzs zaczęły mi się problemy z wątrobą, na początku dyskomfort w prawym podbrzuszu, i nic poza tym. Dość lekki dyskomfort, od czasu do czasu. Robiłem USG, nic nie wykazało, próby wątrobowe w normie. I tak co jakiś czas ponawiałem USG i badania krwi, nic nie wychodziło wszystko w normie. Mam nadwagę, która zacząłem 2 msc temu redukować. Ze 100 kg, schudłem 7kg, ważę teraz 93kg i redukuje dalej, ale do rzeczy. Przez ostatnie 4 może 5 lat ten dyskomfort w podrzebrzu się powiększał, do tego doszło promieniowanie do łopatki. 2 msc temu kiedy byłem już któryś raz na USG i na krwi, to krew wyszła ok (alt 38, aspat 27, ggtp w normie i cała reszta też) natomiast USG wyszło że wątroba powiększona (150mm) o miernej echogenicznosci. Lekarz robiący badanie powiedział że uszkodzenie w postaci stłuszczenia. Lekarka stwierdziła że to nie powinno nawet mnie boleć w takiej sytuacji, kazała zredukować masę i jeść lekko. Tak też robię i od tego czasu schudłem te 7kg. Były już jakiś czas żółte (taki kolor jak glina) stolce. Normalnie miałem je zawsze brązowe, jednak teraz od kilku miesięcy dobrych są cały czas uparcie żółte. Co bym nie zjadł, jest żółty. Dyskomfort się zdecydowanie zmniejszył, ale nadal występuje, jednak niema ataków takiej nagłej kołki. Choruje przewlekle na rzs, przyjmuje olumiant, lipanthyl supra 160, prestarium 5mg na nadciśnienie. Boje się że to jakaś marskość lub inne dziadostwo. Alkoholu nie pije już 3 lata w ogóle. Wcześniej jak piłem, to piłem weekendowi piatek-sobota i później nic, dlatego stwierdziłem że to za dużo i odstawiłem. Czy to faktycznie wątroba wysiada ? Czy może to być coś z jelitami ? Dodam że stolce mają normalny kształt, nie są luźne.
Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: Żółty stolec, wątroba ? 29.10.24, 23:45
      ale do rzeczy... A nie do brzegu?
      • kamil1991pl Re: Żółty stolec, wątroba ? 30.10.24, 00:05
        Czego nie rozumiesz ? Napisałem wystarczająco dokładnie co się dzieje.
        • chocolate_dog123 Re: Żółty stolec, wątroba ? 30.10.24, 00:15
          Do gastrologa idź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka