paszczak44 24.06.06, 10:20 Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z głodówką leczniczą? www.glodowka.pl/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia_fisia Re: Głodówka lecznicza 24.06.06, 21:29 nie mam niestety, ale bardzo chętnie bym przeprowadziła, tylko brak mi silnej woli Odpowiedz Link
jawaczysen Re: Głodówka lecznicza 25.06.06, 23:24 Tak naprawdę głodówka nie jest potrzebna, może bardzo mocno zaszkodzić, a świadczą o tym młode dziewczyny zgłaszające się do lekarza, zniszczona trzustka, problemy z trawieniem, czasem można doprowadzić do nieodwracalnych zmian (np.w anoreksji), myślę, że dobrym sposobem jest wypijanie dużej ilości płynów, racjonalne, zdrowe odżywianie. To banał co napisałam, ale nie starajmy się szukać na siłę czegoś co nas uzdrowi gdy możemy włączyć więcej rozsądku i efekt będzie równie dobry bez szkody dla rozwijającego się organizmu. Odpowiedz Link
enterol250 Re: Głodówka lecznicza 26.06.06, 00:20 to nie tak, glodowka lecznicza nie ma nic wspolnego z anoreksja. przecietny czlowiek zjada wiecej niz jest w stanie strawic, wiec glownym zadaniem jego organizmu jest proba oczyszczania sie z zalegajacych toksyn powstalych podczas trawienia. taka kilkudniowa glodowka to wlasnie blogoslawienstwo dla nerek, watroby i trzuski - odsylam do info z linka paszczaka, naprawde madrze napisane. pozdro, marta Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Głodówka lecznicza 26.06.06, 08:46 Trzeba znać różnicę pomiędzy postem leczniczym a niedożywieniem, które jest np. w anoreksji. Post leczniczy to świadome zaniechanie przyjmowania wszelkich pokarmów; nie można spożyć nawet okruszka. W niedożywieniu (celowym lub nie) człowiek przyjmuje przez dłuższy okres za mało kalorii i substancji odżywczych w stosunku do potzrzeb swojego organizmu, co może doprowadzić do chorób i wyniszczenia. Do postu leczniczego należy się starannie przygotować i mądrze go przeprowadzać. Ważny jest okres tzw. "wyjścia". Ludzie mają negatywny stosunek do głodówki leczniczej, bo właśnie tak jak Jawieczysen kojarzy się z anoreksją, odchudzaniem itp. A to jest coś zupełnie innego. Polecam najpierw przestudiowanie podanej przeze mnie stronki i zaznajomienie się z tematem. Na forum kafeterii w dziale zdrowie i uroda jest forum poświęcone głodówce leczniczej i nikt tam nie jeszcze popadł w chorobę. Krótki post to doskonały odpoczynek dla narządów odpowiedzialnych za trawienie. Dłuższy ma podobno właściwości lecznicze, oczyszczające i regeneracyjne chore tkanki. Ja przeprowadziłem 2 krótkie posty (dwu i czterodniowy). Pierwszy mi się nie udał ale drugi przeprowadziłem prawidłowo. W lipcu zamierzam zrobić kolejny kikudniowy. Aha, Jawaczysen wspomniała o wypijaniu dużej ilości płynów... są dwie szkoły: jedna mówi, że należy pić kilka litrów, więcej ponad to ile się chce; a druga szkoła, że należy pić tyle na ile ma się pragnienie- a własciwie im mniej tym lepiej. Dużo płynów obciąża układ wydalniczy. I komu tu wierzyć? Odpowiedz Link
kaja3004 Re: Głodówka lecznicza 26.06.06, 09:34 Słyszałam opinie, że głodówki i wszelkie diety oczyszczające to bzdura. Jesli odżywiamy się racjonalnie, to organizm sam potrafi się regularnie oczyszczać. A pojęcie "oczyszczanie wątroby", to już zupełna niedorzeczność. Jeśli o mnie chodzi, to głodówka całkowicie odpada. Wystarczy, że mam przerwę w jedzeniu np. 4 godziny i już padam. Jestem słaba, rozdrażniona, trzęsą mi się ręce. IMHO osoba decydująca sie na głodówkę nie powinna robić tego na własną rękę, bez konsultacji ze specjalistą. Mimo to życzę udanego głodowania:) Odpowiedz Link