Dodaj do ulubionych

Czy to IBS??

13.07.06, 05:55
Od prawie 7 tygodni nonstop dzień w dzień mam bardzo dziwne objawy. Dodam ze
badania krtwi, kału, moczu i gastroskopia nic nie wykazały. Na wstępie dodam,
że temperature mam na ogół 36,8 a czasami podchodzi pod 37,2 ze dwa razy
mierząc miałem 37,4. Czesto czuje rożnego rodzaju pobolewania albo silne bóle
w roznej cześci brzucha. Są one różnego rodzaju. A to jakby w jednym miejscu
mnie piłował, a to piekł a to wrażenie gryzienia po calej jamie brzusznej.
Czasami także pojawia się ból na na wysokości serca tylko że po przeciwnej
stronie klatki. Dotego potrafi się pojawiać wrażenie płynącej cieczy gdzieś
tam po flakach w środku. Dodatkowo mam czesto jakieś głośne odgłosy puff
czasami wręcz tak jakby silne tompnięcia i w ciagu chwili mam kupe gazów na
tak zwane puszczenie bąka. Od 5 tygodni się dietuję a od tygodnia jjem tylko
kawałeczki bułki i przegotowaną wodę. Z kupką marnie, a jak jest to na oból
lużno ciągnącaw kolorze źółtawym, a siku mam w kolorze mocno żółtym.
Dodatkowo mam uczucie kwasu w ustach i ogólnego niesmaku. Nie mam wymiotów.
Czesto się także pojawia parcie na mocz. Objawy występuja także w nocy.
Objawy są tak uciążliwe, że nie jestem w stanie normalnie funkcjonować,od
kilku tygodni nie chodzę do pracy, a bóle potrafią być tak silne, że czesto
leże i jęcze nawet biorąc prochy rozkurczowe.
Jutro mam kolanoskopie ale nie wiem czy to nie Jelito Nadwrażliwe. Moja
kondycja psychiczna od tego czegoś jest zerowa.
Jeżeli to IBS to gdzie szukać skutecznej pomocy w okolicach Warszawy??
Obserwuj wątek
    • enterol250 Re: Czy to IBS?? 13.07.06, 09:41
      objawy, ktore opisujesz nie sa typowe dla ibs. ciezko poradzic cokolwiek innego
      jak tylko wizyte u lekarza. moge polecic przychodnie przy ul. Grzybowskiej 35
      (przy Rondzie ONZ), tel. 624-71-80 (dr A. Błaszak).

pozdro,
      ent.
      • ptomb Re: Czy to IBS?? 13.07.06, 09:48
        Oki thx za kontakt.
        A może mi ktoś opisać jak dokładnie wyglądaja typowe objawy IBS na przykładzie
        waszego dnia z życia bo wszedzie podawane objawy ibs są dosyć ogólnikowe i
        trudno się skapnąć czy to to czy nie.
        • ragazza4 Re: Czy to IBS?? 13.07.06, 10:45
          Oj, chyba słabo czytałeś nasze forum, bo my tu tylko o objawach piszemy;}. Ale
          służę pomocą: przeciętny IBS - owiec budzi się mając brzuch wzdęty jak balon i
          cały ranek sobie - przepraszam za wyrażenie - popierduje. Stan ten ustępuje,
          jeśli uda mu się właściwie wypróżnić, ale nie jest to łatwe, bo albo ma albo
          biegunkę albo zaparcia. Ta okoliczność utrudnia mu wyjście z domu, wpada w
          panikę, a wtedy dostaje jeszcze większej biegunki albo jeszcze większych gazów
          związanych z zaparciem. Wsiada do autobusu. Jedzie. Kiedy uświadamia sobie, że
          nie ma pod bokiem kibelka, jego przerażenie osiąga apogeum i wtedy to dopiero
          czuje parcie;]. W końcu dociera do pracy i ostro kombinuje, żeby w ubikacji
          znaleźć się bez żadnego towarzystwa. UFF, w końcu ulga..ale to dopiero słodki
          poranek. Potem chce coś zjeść w ciągu dnia, ale musi liczyć się z ryzykiem, że
          prawie każde jedzenie spowoduje u niego niekontrolowane gazy, co może w
          złośliwy sposób zostać skomentowane przez kolegów z pracy. Wraca do domu. Je
          obiad. Obiad znowu powoduje serię gazów i oczywiście nagłe wyjście do kibelka.
          Jeśli nie mieszka sam, to wychodzi z kibla z poczuciem wstydu, że wypróżniał
          się zbyt długo lub zbyt głośno. Potem kolacja - i gazy aż do samego zaśnięcia.
          Jeśli IBS - owiec jest lekkomyslny i w międzyczasie daje się namówić na jakis
          wieczorny wypad, to bardzo, bardzo tego żałuje. A nie daj Boże uwikła się w
          sytuację intymną z płcią przeciwną [lub jak kto woli - z tą samą]. Wtedy to
          jest jazda;} Pozdrawiam i mam nadzieje że nie masz IBS
        • enterol250 Re: Czy to IBS?? 13.07.06, 12:51
          "Zespół jelita nadwrażliwego charakteryzuje się bólem brzucha wskazującym na
          potrzebę wypróżnienia się i/lub zmianą dotychczasowego rytmu wypróżnień oraz
          konsystencji stolca, występującą u osób bez zmian organicznych w przewodzie
          pokarmowym.
          W całej populacji chorych wyróżnia się trzy podgrupy: 1/3 pacjentów cierpi z
          powodu zaparcia, 1/3 z powodu biegunki, a u pozostałych naprzemiennie występuje
          biegunka i zaparcie.
          Mimo wielu badań przyczyna zaburzeń czynnościowych jelit pozostaje nieznana. W
          ostatnich latach uporz ądkowano zasady rozpoznawania zespołu jelita nadwra
          żliwego, ale sposoby leczenia są niedoskonałe i bardzo dyskusyjne. W znacznym
          uproszczeniu rozumienie patofizjologii zespołu ogranicza się do zaburzeń
          motoryki i czucia trzewnego."

i odsylam juz tradycyjnie do tego obszernego opracowania:
          www.zjn.pl/zeszyty/article/175/chapter_1.html
          pozdro serdeczne,
          ent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka