Dodaj do ulubionych

do enterol :)

03.09.06, 11:48
Hej, chciałam tylko dodać do Twoich rozważań, na temat podobieństw w
przebytych schorzeniach ukladu pokarmowego, a nie wiem czy zajrzysz do
poprzedniego wątku, w ktorym o tym pisaliśmy :) jestem 2 lata po wycieciu
woreczka żólciowego, jakos mi to do głowy nie przyszło a to tez układ
pokarmowy. A tak dodatkowo jutro mam rtg jamy brzusznej z kontrastem :(
Obserwuj wątek
    • enterol250 o! 03.09.06, 12:03
      no wiec wlasnie, cos w tym musi byc. tym bardziej, ze sporo jest osob z ibsem po
      przebytych schorzeniach organicznych. wyczytalam w madrej ksiazce dr janusza
      krzyzowskiego, ze istnieje teoria wg ktorej ibs moze stanowic swego rodzaju
      fantomowe bole utrwalone blednie przez mozg w trakcie trwania organicznej
      choroby ukladu pokarmowego. jesli to jest wlasciwy trop, to najwieksza szanse w
      skutecznym leczeniu mamy z antydepresantami, one bowiem wychwytuja przekazniki
      nerwowe i uniemozliwaja uruchmienie sie patologicznego cyklu reakcji. w zwiazku
      z powyzszym wizja mojej wizyty u psychiatry jest coraz blizej horyzontu...
      pozdro
      • ptomb Re: o! 03.09.06, 12:18
        Coś z tymi bólami musi być, bo czasami mam wrażenia różne przedwine i to
        ewidentnie widać, że aż nierealne. Na przykład ból który od klatki piersiowej
        leci do brzucha. Dziwny niczym lecąca metaliczna kropla.
      • darotka1 Re: o! 03.09.06, 12:21
        Także słyszałam o teorii, że IBS może być echem przebytych chrób somatycznych
        bądź interwencji chirurgicznych.

U mnie - operacja 8 lat temu -(perforacja wyrostka robaczkowego z zapaleniem
        otrzewnej i początkami gangreny).
        • magdak75 Re: o! 03.09.06, 12:40
          to coś jednak jest na rzeczy, bo ja na ibs zachorowałam dokładnie po operacji
          czyli 2 lata temu :(
      • magdak75 Re: o! 03.09.06, 12:44
        enterol, ja byłam juz u psychologa i niestety nie widze szansy pomocy mi bez
        farmakologii, to co mi ta psycholog napopowiadała to wiem sama :( Do pscyhiatry
        sie wybiore sama, mam poleconego przez kogoś z tego forum, no cóż moze sie
        uda ! Szczerze mowiąc licze na to !
        • ptomb Re: o! 03.09.06, 12:55
          Heh zastanówcie się nad swoimi bólami i odczuciami, czy wszystkie one wyglądają
          u was na realne. Skupcie się na brzuchu ale także na innych częściach ciała w
          tym rękach i nogach, czy nie macie jakiś dziwnych doznań. U siebie widzę sporo
          takich dziwnych objawów jakby coś do lepka źle docierało albo łepek coś źle
          interpretował. Może przywrócenie pierwotnych ustawień głowy przez hipnozę by
          coś pomogło lub też psychiatra. Na bank psycholog i psychoterapia problemu nie
          załatwią.
    • rounder Re: do enterol :) 03.09.06, 13:28
      Heh, magda to bardzo dziwne ze żaden z lekarzy ci tego nie powiedział ale
      bardzo często u osób po wycięciu woreczka żółciowego pojawiają się problemy z
      układem pokarmowym. Właściwie choć nie jestem lekarzem to mogę cię zapewnić ze
      twój IBS jest wynikiem właśnie tego. Niech zgadnę twoje objawy to przede
      wszystkim biegunki? i to pewnie zaraz po jedzeniu?
      • magdak75 Re: do enterol :) 03.09.06, 13:40
        zgadłeś ;0 biegunki tylko po śniadaniu, i ciagły ból, a raczej dyskomfort w
        jamie brzusznej :(
        • rounder Re: do enterol :) 03.09.06, 14:05
          Jak znasz angielski to przeczytaj sobie np. to:
          www.cancerhelp.org.uk/help/default.asp?page=8060
          Poza tym czy żaden z twoich lekarzy naprawde nie skojarzył twoi ch problemów z
          układem pokarmowym z usunięciem woreczka żółciowego? Nie zaproponował żadnego
          leku? Myślę że powinnaś pomyslec o leku o nazwie Questran, inne
          nazwy/odpowiedniki to Cholestyramina lub Colestid(nie wiem który z nich jest
          dostępny w Polsce bo Questran chyba wycofano jakiś czas temu) Jest to lek który
          podaje się właśnie osobom po wycięciu woreczka żółciowego, by zapobiegać
          występowaniu u nich biegunki po posiłkach. Powinaś pójsc do swojego gastrologa
          i porozmawiac na temat leczenia, uwzględniając wycięcie tego woreczka bo u
          ciebie to nie zadne czynniki psychiczne tylko właśnie efekt tej operacji
          powoduje problemy z ukł. pokarmowym.
          • magdak75 Re: do enterol :) 03.09.06, 14:28
            niestety ja z tych niemieckojezycznych :( ale dzieki za jakiś trop, tyko że
            dlaczego ja mam bóle? bóle , ktore ustepują po wypróżnieniu ? czy to tez moze
            być jakiś problem z zycia bezworeczkowca ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka