22.11.03, 01:56
Witam
Przeczytałam uważnie wszystkie posty. Jestem tu nowa i chciałam prosić o
pomoc...
Mam problem z określeniem źródła moich przypadłości:-).
Od roku mam problemy z regularnym (co 2 miesiace) ostrym bólem brzucha (wtedy
tez drastycznie podnosi się poziom leukocytów). Boli prawa strona tuz poniżej
pępka. Nie mam przy tym podniesionej temperatury, nie mam tez biegunki, za to
wymioty...
Ostre bóle, zdarzają się tylko w nocy, kończą rano i powtarzają za 2
miesiace... Zaden z dotychczas badajacych mnie lekarzy, nie zdiagnozowal
choroby jelit... mowia tylko, ze albo wyrostek, albo nie wiedza co...

Musze zaznaczyc, że prowadzę nieregularny i dość stresujący tryb zycia...
Jednak nie mam ciągłych biegunek..... wręcz przeciewnie.... odwiedzam wc
celem dłuższego posiedzenia zwykle raz w tygodniu...
Zdarzaja sie sytuacje w życiu, które mocno przezywam i reaguje silnym
stresem - wowczas biegam do ubikacji ... nie powiem :-)

Czy opisane przez mnie objawy moga być związane z Zespołem Jelita
Nadwrażliwego? Jeśli tak, to w jaki sposob zmusić lekarza do skierowania mnie
do odpowiedniego specjalisty?? Może ktoś zna dobrego lekarza w Krakowie,
który mógłby mi pomóc.
lenka
Obserwuj wątek
    • pavulon4 Re: POMOCY 22.11.03, 11:16
      lenex napisała:

> Od roku mam problemy z regularnym (co 2 miesiace) ostrym bólem brzucha
      (wtedy
      > tez drastycznie podnosi się poziom leukocytów). Boli prawa strona tuz
      poniżej
      > pępka.

Regularność występowania objawów mogłaby sugerować zmiany jajnika lub
      jajowodów, jako że w warunkach fizjologicznych pracują naprzemiennie.
      Zaobserwuj, czy dolegliwości pojawiają się w okresie okołoowulacyjnym.
      Endometriozę należy, moim zdaniem wykluczyć, bo objawy wystąpiłyby wraz z
      pierwszymi krwawieniami miesięcznymi.

Nie mam przy tym podniesionej temperatury, nie mam tez biegunki, za to
      > wymioty...
      > Ostre bóle, zdarzają się tylko w nocy, kończą rano i powtarzają za 2
      > miesiace... Zaden z dotychczas badajacych mnie lekarzy, nie zdiagnozowal
      > choroby jelit... mowia tylko, ze albo wyrostek, albo nie wiedza co...

Objawy appendicitis (zapalenia wyrostka robaczkowego) nie ustępują nagle i
      nie trwają przez jedną?( nie napisałaś jak długotrwałe są epizody) noc. Co
      prawda podwyższona leukocytoza, ostry ból i jego umiejscowienie oraz wymioty
      są objawami występującymi przy appendicitis ale cała reszta nie pasuje.

> Musze zaznaczyc, że prowadzę nieregularny i dość stresujący tryb zycia...
      > Jednak nie mam ciągłych biegunek..... wręcz przeciewnie.... odwiedzam wc
      > celem dłuższego posiedzenia zwykle raz w tygodniu...

Trochę zbyt mała częstotliwość. Może na początek warto by było uzupełnić dietę
      w pokarm bogatoresztkowy?

> Zdarzaja sie sytuacje w życiu, które mocno przezywam i reaguje silnym
      > stresem - wowczas biegam do ubikacji ... nie powiem :-)

Jak duża część populacji.

> Czy opisane przez mnie objawy moga być związane z Zespołem Jelita
      > Nadwrażliwego?

Nie sądzę.

Jeśli tak, to w jaki sposob zmusić lekarza do skierowania mnie
      > do odpowiedniego specjalisty?? Może ktoś zna dobrego lekarza w Krakowie,
      > który mógłby mi pomóc.

Zacznij od ginekologa. do tego specjalisty nie potrzeba skierowania. Idz
      teraz, opisz wszystko dokładnie, najprawdopodobniej zleci dodatkowe badania i
      spróbój się umówić w przewidywanym terminie wystąpienia epizodu.
      Jeżeli ginekologicznie będzie b/z spróbój udać się do gastroenterologa i opisz
      wszystko dokładnie.
      Zapalenie uchyłków jelita, uchyłek Meckela, appendicitis - mało prawdopodobne.
      Dodam jeszcze, że NIE JESTEM LEKARZEM i wszelkie sugeste z mojej strony proszę
      traktować jako wypowiedz znajomego z netu.
      pozdrawiam
      pavulon

• krzynie Re: POMOCY 22.11.03, 14:00
        hmmmm a moze trzeba się zastanowić nad niedrożnościami???
        Mój przypadek wyglądał podobnie i dopiero w stanie agonalnym pojawiła się
        wysoka temperatura i leukocytoza 16000.Jezeli dochodzi do tego ból przy
        badaniu odruchu wyrostkowego(naciśnij lekko cala dłonia na prawa dolną czesc
        brzucha,gdzie jest umiejscowiony wyrostek i potem gwałtownie pusc--jak boli to
        znaczy ze przyczyna moze leżec wlasnie tam) to sugeruję to właśnie.Mozesz
        obadać tak caly brzuch i zobaczysz gdzie jest najwiekszy ból,chociaz moze on
        promieniować.Takie byly u mmnie objawy,systematyczne i okazało sie to
        niedrożnościa z zarośniećiem światła jelita cienikiego przy Chorobie L-Cr.
        W kazdym bądź razie proponuje nie bagatelizować i zmienić lekarza na dobrego
        Gastro(entero)loga.
        Pozdrawiam
        Krzysztof
        • justynastarczewskamd Re: POMOCY 22.11.03, 16:18
          krzynie napisał:

> hmmmm a moze trzeba się zastanowić nad niedrożnościami???
          > Mój przypadek wyglądał podobnie i dopiero w stanie agonalnym pojawiła się
          > wysoka temperatura i leukocytoza 16000.Jezeli dochodzi do tego ból przy
          > badaniu odruchu wyrostkowego(naciśnij lekko cala dłonia na prawa dolną czesc
          > brzucha,gdzie jest umiejscowiony wyrostek i potem gwałtownie pusc--jak boli
          to
          > znaczy ze przyczyna moze leżec wlasnie tam) to sugeruję to właśnie.Mozesz
          > obadać tak caly brzuch i zobaczysz gdzie jest najwiekszy ból,chociaz moze on
          > promieniować.Takie byly u mmnie objawy,systematyczne i okazało sie to
          > niedrożnościa z zarośniećiem światła jelita cienikiego przy Chorobie L-Cr.
          > W kazdym bądź razie proponuje nie bagatelizować i zmienić lekarza na dobrego
          > Gastro(entero)loga.
          > Pozdrawiam
          > Krzysztof

Człowieku, OPAMIĘTAJ SIĘ!!! Nie wszyscy zapadają na chorobę Crohna. Siejesz
          spustoszenie psychiczne wśród ludzi, którzy potrzebują spokoju. Wg Ciebie
          wszystkie przypadki są podobne do Twojego i wmawiasz ludziom, że należy się
          bać. Nie stawiaj diagnoz w necie, bo ktoś zostanie poszkodowany przez
          nierozważne i nieprzemyślane wpisy.
          Popełniasz błędy merytoryczne opisując powyżej objaw Blumberga i nazywając go
          odruchem wyrostkowym. Chora cierpi na bóle brzucha od roku, bóle pojawiają się
          co dwa miesiące a Ty jej wmawiasz, że to zapalenie otrzewnej powstałe w wyniku
          choroby Crohna.
          To jest forum dla osób cierpiących na ZJN. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś
          założył forum dla osób dotkniętych chorobą Crohna.
          Wybacz ton i formę w jakiej się wyraziłam. Przeczytaj jednak swoje posty -
          siejesz panikę tam gdzie potrzebny jest spokój.
          lekarz medycyny Justyna Starczewska
          • krzynie Re: POMOCY 22.11.03, 20:54
            justynastarczewskamd napisała:
            Człowieku, OPAMIĘTAJ SIĘ!!! Nie wszyscy zapadają na chorobę Crohna.

Tak bo część z nich na WZJG.

Siejesz
            > spustoszenie psychiczne wśród ludzi, którzy potrzebują spokoju.Wg Ciebie
            > wszystkie przypadki są podobne do Twojego i wmawiasz ludziom, że należy się
            > bać

A nie są podobne??? Nie należy się bać,nie należy przestrzegać?!!!Ja się
            bałem.Chętnie postawiłbym Ciebie na swoim miejscu! Gdyby ktoś pare lat temu
            nastraszył mnie w ten sposób,może przebadałbym się w odpowiednim momencie i
            nie doszło by do tego do czego doszło.

>Nie stawiaj diagnoz w necie, bo ktoś zostanie poszkodowany przez
            > nierozważne i nieprzemyślane wpisy.
            > Popełniasz błędy merytoryczne opisując powyżej objaw Blumberga i nazywając
            go
            > odruchem wyrostkowym.

Może i popełniam błędy merytoryczne Pani Doktor! Może i nie jestem
            lekarzem,piszę co czułem,co widziałem,jak "lekarze" badają pacjentów w takich
            chwilkach i do czego to doprowadzało.Moze to być i odruch Blumberga(nie znam
            terminologii "fachowej" tak dobrze jak TY) dla mnie po prostu tak zdiagnozoano
            mój "wyrostek",dlatego tak to opisałem.SOry-mogłem użyć ".."

Chora cierpi na bóle brzucha od roku, bóle pojawiają się
            > co dwa miesiące a Ty jej wmawiasz, że to zapalenie otrzewnej powstałe w
            wyniku
            > choroby Crohna.

Nie wmawiam niczego KOBIETO! Napisałem jak było u mnie i powiedz mi ze nie
            było podobnie.

To jest forum dla osób cierpiących na ZJN. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś
            > założył forum dla osób dotkniętych chorobą Crohna

Jestem tutaj bo "lekarze" zwykle bagatelizują sparwę o czym można się
            przekonać po historiach ludzi piszących na tym forum.TO ONI czesto mylą te
            podobne objawy,to oni nie potarfią w porę zadziałać.PO raz kolejny--POCZYTAJ
            POSTY!!!!
            Co do Twojej rady na temat Forum.Raz-cięzko jest znaleźć ludzi którzy są
            świadomi swojej choroby,którzy dodatkowo chcą o tym mówić.Dwa-lepiej
            przestrzegać(dmuchać na zimne)osoby dla których jest jeszcze duża szansa na
            prawidłową diagnozę(jezeli nie zostala jeszcze postawiona przez lekarza) i
            leczenie.Ci którzy to bagatelizują może zrozumieją że nie warto.I wiesz
            co???!!!Moja gadanie i straszenie-pomogło już jednej osobie.Niestety
            zdiagnozowano WZJG... Dla tej jednej osoby warto było straszyć wszystkich!!!
            A wizyty u SPECJALISTY nie można nikomu odradzać.POpatrz że każdego do tego
            namawiam!!!!

> siejesz panikę tam gdzie potrzebny jest spokój.
            > lekarz medycyny Justyna Starczewska

PROSZĘ BARDZO PANI DOKTOR!!! SKORO JEST PANI TAK ŚWIATŁĄ KOBIETĄ NIECH PANI
            ZACZNIE DZIAŁAĆ AKTYWNIE NA TYM FORUM I POMOŻE TYM LUDZIOM.MOŻE JOGA?!ŁATWO
            JEST KRYTYKOWAĆ.DOBRZE JEST PATRZEĆ Z BOKU.PROSZĘ IM JAKOŚ POMÓC.WIE PANI CO
            ONI CZUJĄ!!!??? PEWNIE NIE.I TUTAJ SIĘ RÓŻNIMY! WIDZIEĆ TO NIE TO SAMO CO
            ODCZUWAĆ!!!!

PRZEPRASZAM WSZYSTKICH KTÓRYCH MOGŁEM PRZESTRASZYĆ.MAM NADZIEJE ZE NA PRAWDE
            JESZCZE KOMUS UDALO MI SIE W TEN MOZE I BRUTALNY SPOSOB POMOC.
            JAK DLA MNIE...TO KONIEC UDZIELANIA SIE NA GRUPIE. CHCIAŁEM DOBRZE ALE
            ZOSTALEM ZA TO ZGANIONY.
            ZOSTAWIAM POLE DO POPISU PANI DOKTOR.

3majcie się grupowicze!!!
            Krzysiek
            • lenex Jeeeejuuuu 22.11.03, 23:48
              Jejku Ludzie!!!

Nie rozumiem skąd taka ostra wymiana zdań.
              Celowo i świadomie zadałam pytanie na forum, oczekując na odpowiedzi zarówno od
              osób związanych bezpośrednio z medycyną, jak i od osób które miały podobne do
              moich objawy.
              To, że ktos wyrazi swoje zdanie, nie oznacza jeszcze, że jest ono dla mnie
              wyrokiem.
              Ja opisałam swoje dolegliwości, ktos inny opisał swój przypadek, teraz moge
              wyciągnąc obiektywne wnioski dla siebie.
              A jedyny, jakiego oczekiwałam, to do jakiego specjalisty udac sie powinnam.

I tutaj raz jeszcze chciałabym zaznaczyć to, co najbardziej przykre w tej
              sprawie.... mój głos na tej liscie nie oznacza, że siedze zamknięta w czterech
              scianach, opisuję na forum swoje problemy zdrowotne i spodziewam sie bezbłednej
              diagnozy.
              Oznacza jedynie, że 4 lub 5 krotnie byłam badana niezależnie przez różnych
              chirurgów i ginekologów. Żaden z nich nie potrafi udzielic mi konkretnej
              porady... ani nawet skierować na specjalistyczne badania. To, że moje
              dolegliwości nie są związane z wyrostkiem mogę juz sama powiedzieć na podstawie
              tych wszystch badań (choćby dlatego że po naciśnięciu prawej strony brzucha i
              nagłym puszczeniu nie wyję z bólu). Choc źródło bólu, to dokładnie miejsce, w
              którym mój wyrostek powinien się znajdować. Chyba, że powodem jest zwykłe
              podrażnienie wyrostka... jesli takie pojęcie jest ... ale czy wówczas poziom
              leukocytów byłby równy 18 900???

Może to byłoby na tyle...
              Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
          • pavulon4 Re: POMOCY 23.11.03, 15:20
            Pani Starczewska wybrała dość osobliwy sposób zaistnienia na tej grupie. Nie
            będziemy żałowali,jeżeli powstrzyma się od dalszych wypowiedzi i całą energię
            zachowa celem wykonywania w sposób efektywny swoich czynności zawodowych.
            pavulon
      • lenex Re: POMOCY 22.11.03, 23:29
        Witam.

Przede wszystkim bardzo dziekuję za odpowiedź:-)
        Skierowałam sie z zapytaniem na grupę, ponieważ dotychczas kilkukrotnie byłam
        juz badana.... i przez ginekologa i przez chirurga.
        Efekt jest zawsze taki sam. Chirurg jest przekonany, że źródłem bólu nie są
        jelita, twierdzi też że nie jest to wyrostek i odsyła mnie do ginekologa. Nie
        pomagaja moje tłumaczenia, że odwiedziłam juz kilku i żaden nie stwierdził
        konkretnej przyczyny moich objawów.
        Każdy z ginekologów z kolei dziwi sie chirurgowi, że nie "otworzy mi brzucha" i
        nie wytnie wyrostka...

W takiej sytuacji nie wiem czy bardziej martwić sie o stan naszej służby
        zdrowia, czy o brak dobrej woli wszytkich lekarzy w leczeniu pacjentów...
        Postanowiłam zmusić lekarza do wypisania mi skierowania na odpowiednie badania
        lub do odpowiedniego specjalisty. Dlatego zadałam pytanie na tej grupie...

Jeszcze raz dziekuję za odpowiedź
        • marialudwika Re: POMOCY 23.11.03, 10:51
          U mnie wyrostek do wyciecia wykryl chirurg!!A gastrolog leczyl...watrobe,hm.
          Niektore wyrostki "umieja" sie maskowac!!!I nie daja o sobie znac dokad sie ich
          nie rozdrazni tym,czy innym jedzeniem!Moja rada isc do chirurga
          miekkiego.Pozdrawiam
          ml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka