Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WOŚP a rower?

05.01.06, 15:05
    Już widzę oburzenie czytających ten wątek i wpisy - o ile oczywiście
    Moderator go zaraz nie usunie.
    Zupełnie nie rozumiem po co Masa angazuje się w dzieło Jerzego O.. Wiem ,
    wiem ... "szlachetne dzieło; dzieci; biedne ; itd" .
    Dzieciom można jednak pomóc inaczej: Masowicze sami mogą na każdej masie
    urządzać zbiórkę pieniędzy na sprzęt medyczny do ratowania życia np
    nieletnich ofiar wypadków rowerowych.
    Organizator WOSP jest osobą, która wielokrotnie wyrażała publicznie swoje
    lewckie przekonania, a więc osobą polityczną. Udział Masy w tym wydarzeniu
    nosi zatem znamiona mieszania rowerów do polityki.
    Poza tym ja nie mam do tego człowieka zaufania i nie powierzył bym mu nawet
    złotówki. Nie dlatego , ze ukradnie, ale dlatego iz nikt nie sprawdza od kogo
    kupuje sprzet, (czy nie ma przy tym korupcji i kumoterstwa). Nikt też nie
    sprawdza, czy przy pomocy tej akcji nie dochodzi do prania bródnych
    pieniędzy.
    Oczywiście mamy Wolność, więc podsumowując słowami organizatora: "Róbta co
    chceta" , miejćie tylko na uwadze, że mieszacie Mase do polityki.

Obserwuj wątek
      • skeler Re: WOŚP a rower? 05.01.06, 15:10
        rower ktorym teraz jezdze ma na ramie 3 literki - co sie stanie jak powstanie
        partia z takim skrotem? zreszta jedna o bardzo podobnym juz powstala...
        prewencyjnie potne ten rower na zyletki ;->
      • roweroraffi Re: WOŚP a rower? 05.01.06, 16:52
        arhe1 napisał:

> Już widzę oburzenie czytających ten wątek i wpisy - o ile oczywiście
        > Moderator go zaraz nie usunie.

Nie usunie, chyba, że złamane zostaną zasady ogólnie przyjętej netykiety i
        zaczniesz np kogoś wyzywać.

> Zupełnie nie rozumiem po co Masa angazuje się w dzieło Jerzego O.. Wiem ,
        > wiem ... "szlachetne dzieło; dzieci; biedne ; itd" .
        > Dzieciom można jednak pomóc inaczej: Masowicze sami mogą na każdej masie
        > urządzać zbiórkę pieniędzy na sprzęt medyczny do ratowania życia np
        > nieletnich ofiar wypadków rowerowych.

Ale przecież to Masowicze robią zbiórkę i to nie przymusową bynajmniej. A że z
        okazji WOŚP a nie innej... Ja w tym nic złego nie widzę. Po co robić nowy WOŚP
        na każdej Masie z resztą nie mając do tego odpowiedniej liczby ludzi, czasu i
        sprzetu, skoro jeden już mamy i świetnie się sprawdza i można tylko się w to
        wpisać?

> Organizator WOSP jest osobą, która wielokrotnie wyrażała publicznie swoje
        > lewckie przekonania, a więc osobą polityczną. Udział Masy w tym wydarzeniu
        > nosi zatem znamiona mieszania rowerów do polityki.

Z całym szacunkiem, kazdy wyraża jakieś tam swoje przekonania, łącznie z Tobą.
        Owsiak IMO nie angażuje się w politykę, nie ma własnej partii, tylko zajmuje się
        robieniem WOŚP i zbieraniem kasy na dzieciaki oraz Woodstockiem. Jeżeli miesza
        się w politykę to tylko w odpowiedzi na jakieś zarzuty (głównie wobec
        Woodstocku). A chyba w demokratycznym państwie nie chcesz nikomu zabierać prawa
        do obrony własnych inicjatyw, opinii itp?
        Stąd też mało kto uznaje Owsiaka za osobę polityczną, tak samo jak i WOŚP. A być
        zupełnie apolitycznym to jest jednak niewykonalne, gdy się robi coś na taką skalę.
        ZM ośmieszając Kaczora też nie było apolityczna, bo już było przeciw... a że
        jutro może będziemy ośmieszać innego idiotę np z SLD, to nie znaczy, że jesteśmy
        za PO, czy kimkolwiek innym. My po prostu jesteśmy przeciwko niekompetencji władz.

> Poza tym ja nie mam do tego człowieka zaufania i nie powierzył bym mu nawet
        > złotówki.

To akurat twoja prywatna opinia i oczywiście możesz ją mieć, ale póki nie idą za
        tym jakieś dowody konkretne, to niestety nie będzie to miało na nic wpływu. My
        też uznajemy, że ZDM robi jakieś machloje robiąc nam na siłę ścieżki z droższej
        i gorszej kostki, ale nigdy nie udało nam się tego udowodnić, więc i z tym
        zdaniem się nie wychylamy, bo to by było niepoważne.

> Nie dlatego , ze ukradnie, ale dlatego iz nikt nie sprawdza od kogo
        > kupuje sprzet, (czy nie ma przy tym korupcji i kumoterstwa). Nikt też nie
        > sprawdza, czy przy pomocy tej akcji nie dochodzi do prania bródnych
        > pieniędzy.

Wiesz, organizacje pozarządowe nie są jednak administracją Państwową. Stąd mają
        prawo do kupowania tego, co same uznają za najlepsze i nie muszą robić
        przetargów nieograniczonych, które z resztą też nie dają 100% gwarancji (mógłbym
        podać z tuzin sytuacji, gdzie w przetargu wygrywaly oferty gorsze). Zatem albo
        uznajesz, że kupując np kardiomonitor firmy A Owsiak zrobił dobrze, albo nie i
        za rok nie dajesz pieniędzy na WOŚP. Tyle. Póki co 70% społeczeństwa uznaje, ze
        skoro fachowcy w szpitalach są zadowoleni z tego, co dostają, to jest OK.

> Oczywiście mamy Wolność, więc podsumowując słowami organizatora: "Róbta co
        > chceta" , miejćie tylko na uwadze, że mieszacie Mase do polityki.

Mamy na uwadzę, że wchodzenie w WOŚP nie spodoba Ci się, ale z tą polityką, to
        niestety się mylisz.
      • olecky Re: WOŚP a rower? 05.01.06, 18:13
        arhe1 napisał:

[ciach]

o, nareszcie jakis fajny watek na tym nudnym forum. Na wstepie uprzedze
        uczciwie, ze ja sam na WOSP zadnej kasy nie wplacam, wolontariusze z puszkami
        kojarza mi sie z "daj, panie, daj". Ale podoba mi sie mieszanie Masy do polityki.

> Dzieciom można jednak pomóc inaczej: Masowicze sami mogą na każdej masie
        > urządzać zbiórkę pieniędzy na sprzęt medyczny do ratowania życia np
        > nieletnich ofiar wypadków rowerowych.

o ile sie nie myle, to nikt Ci nie broni takiej zbiorki zorganizowac. A
        nastepnie zorganizowac rozpoznanie potrzeb, przetarg, przekazanie sprzetu,
        ksiegowosc itp. lepiej, taniej i efektywniej niz Jurek Owsiak.

> miejćie tylko na uwadze, że mieszacie Mase do polityki.

masa, jak rowniez rowery, same w sobie sa kwestia polityczna.

pozdrawiam, olek
      • roborobi [LINK] 05.01.06, 18:34
        www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2
        P.S. Ogólnie zgadzam się w całości z wypowiedzią Raffiego, także Olek miał
        rację pisząc, że jest to: "o, nareszcie jakis fajny watek na tym ...".
        P.S2. Parady równości i demokracji też nazwiesz mieszaniem się do polityki.
      • count_xardas Re: WOŚP a rower? 05.01.06, 18:57
        Jednak jaki by owsiak nie był to fakt faktem że na wośp ludzie dużo chętniej
        dają pieniądze i założe się że więcej zbirzą masowicze-wolontariusze na wośp
        niżbyśmy składali się co masę. Faktem jest też że po co odmawiać czegoś dzieciom
        ze względu na uprzedzenia do tego co zbiera. Nie podoba sie wośp, możesz
        nawrzucać owsiakowi, a wysłać pieniądze na charytatywny cel w inny sposób a i
        tak cie doceniłby.
      • filipwpr Re: WOŚP a rower? 05.01.06, 20:29
        > Poza tym ja nie mam do tego człowieka zaufania i nie powierzył bym mu nawet
        > złotówki. Nie dlatego , ze ukradnie, ale dlatego iz nikt nie sprawdza od kogo
        > kupuje sprzet, (czy nie ma przy tym korupcji i kumoterstwa). Nikt też nie
        > pieniędzy.

Na pewno nie jest tak że nikt nie kontroluje tych pieniędzy, jeśli fiskus czepia
        się 5 zł napiwku dla kelnerki to tych grubych milionów na pewno nie przepuści.
        Zauważmy choćby jeden fakt, od 14 lat, jak orkiestra gra, nigdy nie było
        żadnego, nawet najmniejszego skandalu, czy to z zakupami sprzętu, czy to ze
        znikającą kasą. Wiadomo że na polskie warunki to moze coś dziwnego, że przy
        ogromnj górze pieniądzy nikt nikogo nie skorumpował, nikt niczego nie
        przywłaszczył, a to jest tragiczne i tylko należy się cieszyć że w tej naszej
        rzeczywistości znalazł się człowiek który się wyłamuje z tych kanonów i może,
        potrafi i chce coś zrobić dla chorych dzieci.
        • skeler Re: WOŚP a rower? 05.01.06, 20:44
          > znalazł się człowiek który się wyłamuje

znalazl sie taki? to na pewno jakis kretacz i bandyta jak sie wychyla! zmieszac
          takiego z blotem i nie dawac zadnych pieniedzy...
          zreszta jak ktos nie chce dac na jakis cel, to zawsze znajdzie powod zeby nie
          dawac ;-)
      • kriss67 Re: WOŚP a rower? 05.01.06, 20:54
        Cześc Arhe 1!!!
        Marcin, w Twoich zainterowaniach wszystko sprowadza się do
        polityki.... "Wszytką jest polityką", jak mawiał pewnien kalsyk, nawet
        skasowanie- bądź nie - biletu w tramwaju.
        Zauważ, że struktura Warszawskiej Masy Krytycznej ma charakter korporacyjny.
        Tzn. Masę, poza szanownym gronem oddanych organizatorów, tworzą jednostki. To
        jednostki przyjeżdzją tłumnie pod kolumnę Zygmunta w każdy ostani piątek
        miesiąca. To jednostki, w sile 138 osób pokonały na rowerze zimowe zaspy w
        grudnowiej masie A.D. 2005. Zwóć uwagę, że przygniatającą cześć tych jednostek
        to ludzie młodzi. Takie akcje jak WOSP uczą młodzież ideii solidaryzmu,
        aktywności społecznej i postaw obywatelskich. Podobnie robi Caritas Polska
        (wiesz o co chodzi). Marcin, na rok 2006 trzeba rozpropagować świece Caritasu w
        srodowiku Masowiczów.
        PS. Marcin, może pamietasz, że ja sam flekowałem akcje Owsiaka w prasie
        prawicowej. Podnosiłem, że absurdem jest płacenie tak wysokich składek
        zdrowotnych i jednoczesne zbieranie pieniedzy na ten cel z użyciem telezizji
        publicznej. I tu koło sie zamyka.
        Ale weź pod uwagę zapał tej całej młodzieży, i daj tym młodym ludziom szansę.
        A poza tym, rower to pojazd ponad polityczny
        Pozdrawiam
        Krzysztof
        • arhe1 Re: WOŚP a rower? 06.01.06, 16:03
          Cześć Kriss67 !!!
          Krzysiek, w przeciwieństwie do Ciebie nie jestem i nigdy nie byłem politykiem.
          Daleko mi do zabraniania dawania pieniędzy i góry złota komukolwiek dla
          kogokolwiek na cokolwiek. Dziwię się tylko, że Masa w celu pokazania sie w
          mediach,postanowiła uczynić to u boku Owsiaka.
          Tak, Macie rację - nie o solidaryzm tu chodzi, bo pomagać potrzebującym mozna w
          mniej medialny sposób. Jeśli więc chcecie zareklamować swoja ofiarność, to
          zaproponowałem byście to uczynili samodzielnie - nie będziecie wtedy ginąć w
          tłoku Medyceuszy.
          Argument z zapałem młodzieży to demagogia, więc się nie będe do niego odnosił.
          Owsiaka nie mieszam z błotem, tylko piszę , że mu nie ufam (jak bym chciał go
          zmieszać z błotem to bym to uczynił innymi słowy - a wy byście ten wątek wtedy
          skasowali). :)

PS. Krzysiek! Co ty tam flekowałeś - twoje artykuły w Najwyższym Czasie
          były ... niezbyt ciekawe. To już ciekawiej piszesz na stronach masy.
          A co Ty świecami się zajmujesz???
          • roborobi Re: WOŚP a rower? 06.01.06, 17:58
            arhe1 napisał:
            ...Dziwię się tylko, że Masa w celu pokazania sie w mediach, postanowiła
            uczynić to u boku Owsiaka.

Myślisz, że przy tak wielkiej akcji powinno zabraknąć "masy", jeżeli tak to
            myślę, że odezwało by się przynajmniej 10 osób i spytało: "dlaczego nie
            wykorzystujecie możliwości reklamy masy w TV1 lub TV2 - przecież transmisja
            idzie na całą Polskę i ogląda ją ok. 80% Polaków".
            Więc wybacz - szanuję Twoje zdanie, ale się nie zgadzam z Twoją opinią na temat
            p. Owsiaka. Jest to autorytet dla 80% Polaków i jakby startował w jakiś
            wyborach to myślę, że wygrałby (do Sejmu na pewno by się dostał).
      • arhe1 Re: WOŚP a rower? 06.01.06, 16:07
        sorry! zamiast "bródnych pieniędzy" winno być "brudnych pieniędzy", ale jak się
        wpisywało na forum Bródna to pomyłki się mogą zdarzyć...
      • beatboxer Re: WOŚP a rower? 07.01.06, 00:23
        arhe1 napisał:

> Nikt też nie
        > pieniędzy.

Jestem ciekaw ile TVP bierze za emiscje WOSPu i ile z tego idzie na Orkiestre.
        Załoze sie ze 1/10 to max.
        • arhe1 Re: WOŚP a rower? 07.01.06, 23:22
          ale to nie jest ważne!!!
          ważne ze jest zabawa, ze Owsiak zarobi i że coś skapnie dla dzieci tzn dla
          szpitali i NFZ; ale tak naprawdę to najważniejsze ze nasze rowery pomimo
          wszystko jeźdżą nadal prawa stroną.
          • ashimi Re: WOŚP a rower? 09.01.06, 01:59
            arhe1 napisał:

> ale to nie jest ważne!!!
            > ważne ze jest zabawa, ze Owsiak zarobi i że coś skapnie dla dzieci tzn dla
            > szpitali i NFZ;

to już jest niesmaczne i przykre wręcz, juz nie mówiąc o obrazie, której miało
            nie być.
            • filipwpr Re: WOŚP a rower? 09.01.06, 04:55
              zgadzam się.
              Chyba autor postu nie wywołał oczekiwanej, przez niego, gorącej dyskusji na
              temat WOŚPu i próbuje podgrzać atmosferę.
              • skalpele Re: arhe pisze bzdety 09.01.06, 21:58
                arhe napisał bzdety. wiadomo przeciez ze nic , powtarzam nic dla dzieci nie
                skapnie!!!!
                macie racje ze jego wpisy so nie smaczne, szczegolnie ta prawa strona. my
                zieloni różowcy i tak bedziemy jezdzić lewą strona i podprąd :)))))- i to
                rowerem.
                I choc w przyszlym roku przebierzemy sie za Rumunów i zbierzemy wiecej
                pieniąrzków dla Jurka, to NIC CI DO TEGO ARHEtypie!
                ps
                zapraszam wszystkich ktorych krecom pedaly na zlot antypisowski i manife juz
                wkrutce. siemano wszyscy!
                • arhe1 Re: arhe pisze bzdety 11.01.06, 16:41
                  oj Skalpele... zaniemówiłem aż...
                  no cóż pozostaje mi pogratulować tobie elokwencji i znajomości zasad
                  ortografii...
          • xun_vixx Re: WOŚP a rower? 09.01.06, 22:13
            arhe1 napisał:

> ale to nie jest ważne!!!
            > ważne ze jest zabawa, ze Owsiak zarobi i że coś skapnie dla dzieci tzn dla
            > szpitali i NFZ; ale tak naprawdę to najważniejsze ze nasze rowery pomimo
            > wszystko jeźdżą nadal prawa stroną.

Co jak co, ale fundacja ma obowiazek sie rozliczac z przychodow i to robi, wyciag z takiego wykazu jest na www, a zainteresowani moga sie udac bezposrednio do siedziby o sobie przejrzec pelne sprawozdanie, gdzie jest wyliczone po kolei z czego fundacja ma ile zlotych i na co je wydaje...
            • filipwpr Re: WOŚP a rower? 10.01.06, 13:11
              > Co jak co, ale fundacja ma obowiazek sie rozliczac z przychodow i to robi, wyci
              > ag z takiego wykazu jest na www, a zainteresowani moga sie udac bezposrednio do
              > siedziby o sobie przejrzec pelne sprawozdanie, gdzie jest wyliczone po kolei z
              > czego fundacja ma ile zlotych i na co je wydaje

Ale to wymaga zebrania w sobie odwagi zeby o coś takiego spytać gdzie i tak
              wiadomo że nic się nie znajdzie.
              Na początku topicu jest link do www WOŚPu i można sobie poczytać jak fundacja
              sie rozlicza, z kim, poczytać sprawozdania finansowe z lat ubiegłych, ale po co,
              lepiej pisać że Owsiak się dorobił, jest lewakiem i inne tam jeszcze poważne
              "przestępstwa".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka